Skocz do zawartości
^goku^

Wszystko O Epox 8npa7i, Złote Rady I...

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś kupował płyte tutaj: http://q-x-a.com/product.php?productid=384...=169&page=1 :?:

To jest pełen BOX tylko już kiedyś naprawiany i z gwarancją 1 a tako to samo co "normalna sklepowa wersja" :?:

płyta naprawiana jest byc moze bardziej podatna na padnięcie ale jak daja 1miesiąc gwary to nawet sie opłaca. Ja osobiście wolałem kupić nowa (teraz za 170zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez myslallem nad tamta oferta - jednak wolalem dolozyc te 40 zl i miec te 3 lata gwarancji i noweczke ;-)

btw

czujnik na Mobo jednak chyba nie jest Uszkodzony (przynajmniej u mnie)

chodz na poczatku tak sobie wlasnie pomyslalem bo w IDLE na 1,4v po 5 min milalem 42 stopnie ;-)

Jak sie okazalo Docisk byl za slaby do radiatora (procek bez Czapki)

Po interwencji temp sa juz rewelacyjne 28 stopni w Idle na 1,4v -

Co do chipsetu to dzis Zamontowalem MADE in HOME bloczki i sprezynki i doslownie zespawalem Pentagrama Cu z nf4 ;-)

Teraz naprawde odbiera rewelacyjnie cieplo

na szybkiego co udalo mi sie wyciagnac

to 385 HTT - jednak nie zwiekszalem Napiecia na Chipsecie i byly to raczej ustawienia na szybkiego

Generalnie jako byly posiadacz DFI INFINITY NF4x

musze przyznac ze ten Epox pod wzgledem technicznym niewiele ustepuje

chodz Np. bios jest o wiele bardziej rozbudowany niz w przypadku infinity (wiecej timingow i wiecej wiecej roznych ustawien np coolerow)

Lepsze Rozplanowanie na PCB i ogolne wyglad :D

Natomiast Regulacja napiecia na CPU to EPOX dal ciala ;/ (max 1,6v)

I max FSB cos jednak czuje ze tutaj ten Epox raczej nie zblizy sie do DFI infinty (dla normalnego uzytnownika procka 2600 czy 2800 itp to rybka .. ale u mnie 2500 i mnoznik 7x - przydalo by sie FSB na poziomie 420-50 B-) )

Generalnie Warto Wymieniac Doswiadczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez myslallem nad tamta oferta - jednak wolalem dolozyc te 40 zl i miec te 3 lata gwarancji i noweczke ;-)

btw

czujnik na Mobo jednak chyba nie jest Uszkodzony (przynajmniej u mnie)

chodz na poczatku tak sobie wlasnie pomyslalem bo w IDLE na 1,4v po 5 min milalem 42 stopnie ;-)

Jak sie okazalo Docisk byl za slaby do radiatora (procek bez Czapki)

Po interwencji temp sa juz rewelacyjne 28 stopni w Idle na 1,4v -

Co do chipsetu to dzis Zamontowalem MADE in HOME bloczki i sprezynki i doslownie zespawalem Pentagrama Cu z nf4 ;-)

Teraz naprawde odbiera rewelacyjnie cieplo

na szybkiego co udalo mi sie wyciagnac

to 385 HTT - jednak nie zwiekszalem Napiecia na Chipsecie i byly to raczej ustawienia na szybkiego

Generalnie jako byly posiadacz DFI INFINITY NF4x

musze przyznac ze ten Epox pod wzgledem technicznym niewiele ustepuje

chodz Np. bios jest o wiele bardziej rozbudowany niz w przypadku infinity (wiecej timingow i wiecej wiecej roznych ustawien np coolerow)

Lepsze Rozplanowanie na PCB i ogolne wyglad :D

I max FSB cos jednak czuje ze tutaj ten Epox raczej nie zblizy sie do DFI infinty (dla normalnego uzytnownika procka 2600 czy 2800 itp to rybka .. ale u mnie 2500 i mnoznik 7x - przydalo by sie FSB na poziomie 420-50 B-) )

Generalnie Warto Wymieniac Doswiadczenia

Mój semp 2500 robi 2,7Ghz z 1,5V i std chłodzeniem :-P Walcz o 400 bo 385 to juz kazdy widział :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak chyba nie dobije na tej mobo do 400HTT albo z tym prockiem

max HTT gdzie chodzi to 390 :oops:

pozniej nawet jak dam 1mhz wiecej to nawet nie wstaje ...

co ciekawe ...

dzielnik pamieci ustawilem na 100 bo chcialem zobaczyc ile max moze procek

i tak 7 x 385 idzie jeszcze na dzielniki 100 i pamieciach na T1 ...

ale do 7x 390 (czyli tylko 5 mhz wiecej) potrzebuje juz T2 ...

wiec tutaj nie wiem czy mnie ograniczaja memki , procek czy mobo ... a moze wszystko na raz ?

napiecie na chipset dawalem od 1,5 do 1,8 i bez zmian praktycznie ...

na dzien dzisiejszy to chyba tyle co moge wyciagnac z tego zloma ...

badz co badz .. plyta jest niezla jednak jesli idzie o HTT i sempa 2500 to do dfi jej "TROCHE" brakuje

Jednak jak ktos ma Sempa 2600 w zwyz to wydaje mi sie ze jest to lepsza propozycja od DFI biorac po uwage chodzby cene

i mozliwosci ...

Pozdrawiam - nie do konca zadowolony - JA -

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Kilka dni temu stałem się posiadaczem tego Epoxa i od razu wywaliłem tego małego wyjca, który według serwisów sprzętowych "znośnie cichy" mi nie dawał spokoju i nieźle szarpał nerwy. Założyłem takiego Coolermaster'a (bliźniacza konstrukcja mniejszego Zalmana) i pojawił się inny problem - po kilku munutach pracy parzy, a raczej parzył bo wspomogłem go 40-milimetrową Akasą skręconą na minimum. Jest praktycznie niesłyszalna i w sumie nie przeszkadza, ale niepokoi mnie ta wysoka temperatura bez nawiewu. Wcześniej miałem nF3 na płytce GB i tam chipset po kilku godzinach grania był ciepły ale nie parzył tak jak tutaj. Dlatego mam pytanie do wszystkich którzy chłodzą chipset na płycie pasywnie Zalmanem lub jakimś innym radiatorem - czy u wszystkich chipset aż tak bardzo sie grzeje? Może z moją płytą jest coś nie tak?

Oczywiście napięcia i HTT na default. I proszę nie sugerować się temperaturą pokazywaną przez Epoxowy czujnik bo przed założeniem wentylatora i po temperatura wskazywana przez bios jest mniej więcej na tym samym poziomie, z tym, że teraz radiator jest letni a wtedy nie można było go dotknąć.

Pozdro :)

Edytowane przez Stiff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problemem jest nforce4, strasznie sie nagrzewa, tez mam wysoką temperature (mam zalmana) ale system jest stabilny, nawet po podkreceniu, widać znaczny wzrost temperatury przy duzym obciazeniu. Raczej nie masz sie co przejmowac, ale mozesz założyc jakis wiatrak w obudowie. U mnie dodatkowo chipset chlodzi wentylator z procka, mam pentagrama i przez zeberka wychodzi strumien powietrza prosto na zalmana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz poprzednik wspomniał dobre cyrkulacja powietrza w budzie to podstawa. Ja tam działam na standardowym "wyjcu" ktorego i tak zagłusza grafa i wentyl z boku budy :)

Udało mi sie chyba pobic rekordzik jak na razie na tym epoxie w kwestii HTT. Osiagnołem 100% Stabilne HTT 392 :D Przy sempie 2500 daje to wynik 2741MHz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz poprzednik wspomniał dobre cyrkulacja powietrza w budzie to podstawa. Ja tam działam na standardowym "wyjcu" ktorego i tak zagłusza grafa i wentyl z boku budy :)

Udało mi sie chyba pobic rekordzik jak na razie na tym epoxie w kwestii HTT. Osiagnołem 100% Stabilne HTT 392 :D Przy sempie 2500 daje to wynik 2741MHz :wink:

Niezle ;) Jednak jak narazie, nikt nie pobił mojego rekordu MHz - 3000MHz na Sempronie 2800+ bez modow na mobo. W sierpniu pozbyłem się magicznego proca, mobo, pamięci i przeszedłem na AM2.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezle ;) Jednak jak narazie, nikt nie pobił mojego rekordu MHz - 3000MHz na Sempronie 2800+ bez modow na mobo. W sierpniu pozbyłem się magicznego proca, mobo, pamięci i przeszedłem na AM2.

gdybym miał moznik 8 albo 9 to kto wie czy bym i tego 3GHz nie osiagnał :-P A tak to mam x7 i musze sie zadowlic tym 2,74Ghz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdybym miał moznik 8 albo 9 to kto wie czy bym i tego 3GHz nie osiagnał :-P A tak to mam x7 i musze sie zadowlic tym 2,74Ghz :wink:

Na 5 procków z podobnej daty tylko jeden był taki wybitny, reszta kręciła sie tez b. dobrze ale o wiele nizej...BTW, jak do 2.74 potrzebujesz 1.5v to raczej wątpliwe zeby na 3GHz poszedł @ 1.6v, ten semp którego miałem robił 2750MHz na 1.45v, 2.9GHz @ 1.55v, wszystko SP2004 po 8h stabilne :>

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

czy warto kupować Athlona 3000+ 64 bit na jądrze Venice pod tą płytę ? Jaki wynik mogę na nim osiągnąć ? A może lepiej kupić Sempa 2500 seria DH-E6, na którym podobno można 2,7 GHz wyciągnąć ?

Pozdro

Charly_PL

Moim zdaniem już lepiej kupić coś na 939, bo ceny są te same. Jednak jezeli 939 nie wchodzi w gre, wybrałbym Athlona. Sempron 2500+ zeby poleciał na te 2.7GHz (zakładając, ze napiecie na ktorym chodzi bedzie sie dało ustawic z biosu, bo max jest 1.6v) to płyta musi osiągać HTT 400, a najwyzszy wynik na tym EPoXie wynosi 392.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem już lepiej kupić coś na 939, bo ceny są te same. Jednak jezeli 939 nie wchodzi w gre, wybrałbym Athlona. Sempron 2500+ zeby poleciał na te 2.7GHz (zakładając, ze napiecie na ktorym chodzi bedzie sie dało ustawic z biosu, bo max jest 1.6v) to płyta musi osiągać HTT 400, a najwyzszy wynik na tym EPoXie wynosi 392.

żeczywiście 939 nie wchodzi w grę. Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji. Co prawda tego Sempa mogę mieć od ręki za 160 zł, lub poczekać na zakończenie aukcji (będzie prawdopodobnie jeszcze taniej) a Athlona za 225 zł. Co do wymaganego HTT dla tych 2,7 GHz, to wg moich obliczeń wystarczy 385 MHz, bo o ile się nie mylę, ten Semp ma mnożnik x7.

Nie mniej dzięki za podpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeczywiście 939 nie wchodzi w grę. Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji. Co prawda tego Sempa mogę mieć od ręki za 160 zł, lub poczekać na zakończenie aukcji (będzie prawdopodobnie jeszcze taniej) a Athlona za 225 zł. Co do wymaganego HTT dla tych 2,7 GHz, to wg moich obliczeń wystarczy 385 MHz, bo o ile się nie mylę, ten Semp ma mnożnik x7.

Nie mniej dzięki za podpowiedź.

ja mam takiego sempka i do 2,7Ghz potrzeba htt 385 ale max daje rade na htt 392 czyli 2740MHz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałem od niej procka - 2,53GHz@1,425V 100% stabilne.

a jakie napięcie maks można na niego dać, to znaczy ile będzie można dać w biosie ?

ja mam takiego sempka i do 2,7Ghz potrzeba htt 385 ale max daje rade na htt 392 czyli 2740MHz :)

Dickson

jakie napięcie maks możesz ustawić dla tego proca z tą płytą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I max FSB cos jednak czuje ze tutaj ten Epox raczej nie zblizy sie do DFI infinty (dla normalnego uzytnownika procka 2600 czy 2800 itp to rybka .. ale u mnie 2500 i mnoznik 7x - przydalo by sie FSB na poziomie 420-50 cool.gif )[/b][/u])

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie napięcie maks można na niego dać, to znaczy ile będzie można dać w biosie ?

Dickson

jakie napięcie maks możesz ustawić dla tego proca z tą płytą ?

max 1,6V (niby 1,55V ale płyta zawyża napięcia) .

Mnie to nie przeszkadza bo mój semp robi 2,6Ghz na std napiecu a do 2,74Ghz potrzebuje 1,5V B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

max 1,6V (niby 1,55V ale płyta zawyża napięcia) .

Mnie to nie przeszkadza bo mój semp robi 2,6Ghz na std napiecu a do 2,74Ghz potrzebuje 1,5V B-)

a próbowałeś na najwyższym ile pójdzie, czy możliwości płyty blokują ?

Edytowane przez Charly_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a próbowałeś na najwyższym ile pójdzie, czy możliwości płyty blokują ?

niestety maxymalne stabilne HTT wynosi 392 co przy mnozniku 7 blokuje mojego procka na wartosci 2740MHz :cry:

Ps .udało mi sie postawic na 2785Mhz czyli HTT 398 ale nie stabilne :-P

Edytowane przez Dickson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety maxymalne stabilne HTT wynosi 392 co przy mnozniku 7 blokuje mojego procka na wartosci 2740MHz :cry:

Ps .udało mi sie postawic na 2785Mhz czyli HTT 398 ale nie stabilne :-P

co do zawyżania napięcia na procu przez płytę mam pytanie. Czy zawyżanie polega na rzeczywistym podawaniu wyższego napięcia na proca niż to ustawione w biosie, czy to jest tylko zmyła ?

P.S. właśnie kupiłem Sempa 2500+ http://www.allegro.pl/item134692990_amd_se...sloneczka_.html . Dickson, możesz przesłać mi screeny ustawień timingów u Ciebie (Everest podaje chyba wszystkie możliwe do ustawienia w bios, albo większość). Będę bardzo wdzięczny. Też chcę go tak wykręcić jak ty.

Edytowane przez Charly_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do zawyżania napięcia na procu przez płytę mam pytanie. Czy zawyżanie polega na rzeczywistym podawaniu wyższego napięcia na proca niż to ustawione w biosie, czy to jest tylko zmyła ?

P.S. właśnie kupiłem Sempa 2500+ http://www.allegro.pl/item134692990_amd_se...sloneczka_.html . Dickson, możesz przesłać mi screeny ustawień timingów u Ciebie (Everest podaje chyba wszystkie możliwe do ustawienia w bios, albo większość). Będę bardzo wdzięczny. Też chcę go tak wykręcić jak ty.

Płyta rzeczywiscie podaje większe napięcie, jak miałem jeszcze ta płyte, to kiedys mierzyłem miernikiem i faktycznie gdy Ghost Monitor pokazywał 1.61v to na mierniku było 1.608 - 1.61v. BTW, widać ze układ który mierzy napięcia jest bardzo dokładny, bo odczyt z miernika zgadzał się z odczytem z GM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz takiego screena na szybko , widac timingi w cpu-z (innych nie zmieniałem na razie)

Dołączona grafika

Podstawa do dobrebo o/c to Ht x3 , Async latency na 8 i red premable na 6 (chociaz to juz zalezy od pamieci )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi