luk1999 Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Mam do was takie pytanko: czy ta płyta uruchomi się, jak nie będzie do niej podpięty żaden wiatrak? Pytam się, bo większość płyt ASUSa nie chce :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Mam do was takie pytanko: czy ta płyta uruchomi się, jak nie będzie do niej podpięty żaden wiatrak? Pytam się, bo większość płyt ASUSa nie chce :Dodp : TAK :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Totalny i niestety niestabilny max Epox'a 8npa7i :!: 1400Mhz@2802MHz czyli 100% Sempron 64 2500 s.754 http://img122.imageshack.us/my.php?image=m...u2800mhzam8.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Witam Czy istnieje jakis sposob aby podniesc napiecie zasilajace procesor? Maxymalnie co moge dac to +0,2V co daje 1,6V. Istnieje vmod polegający na łączeniu nózek procesora drucikiem. Po wiecej informacji zgłoś się do forumowej szukajki, jest dosyć duzy temat o tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiff Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Witam ponownie wszystkich posiadaczy 8NPA7i. W nowym roku pojawił sie nowy biosik datowany na 04.01.07r :) Nie sprawdzałem jeszcze czy poprawił cokolwiek w kwestii HTT, zresztą nie mam tutaj za bardzo pola do popisu przez mojego Sempka, ale zdążyłem już zauważyć, że po updejcie wzrósł mi odczyt pamięci w Evereście o jakieś 100MB/s :) Teraz posiadacze dobrych 2500+ mogliby zarzucić updejt i testować płytke celem osiągnięcia wyższego HTT. Do boju panowie... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 (edytowane) Witam ponownie wszystkich posiadaczy 8NPA7i. W nowym roku pojawił sie nowy biosik datowany na 04.01.07r :) Nie sprawdzałem jeszcze czy poprawił cokolwiek w kwestii HTT, zresztą nie mam tutaj za bardzo pola do popisu przez mojego Sempka, ale zdążyłem już zauważyć, że po updejcie wzrósł mi odczyt pamięci w Evereście o jakieś 100MB/s :) Teraz posiadacze dobrych 2500+ mogliby zarzucić updejt i testować płytke celem osiągnięcia wyższego HTT. Do boju panowie... ;) o nareszcie :D Już go zaraz będę testował , na przed ostatnim biosie uzyskałem maxymalnie 393Htt :) EDIT : Jak na razie nowy bios poza 2 nowymi opcjami nie oferuje nic nowego .HTT takie samo , chyba osiągi troszke lepsze w benchmarkach :) Edytowane 24 Stycznia 2007 przez Dickson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 (edytowane) Nastały w końcu mrozy i postanowiłem ponownie spróbować możliwości mojego sempka i epoxa. Szkoda że nikt sie już ta mobo nie interesuję bo udało mi się przebić HTT 400 :lol: B-) HTT 400 Jest idealnie stabilne , dojechałem do HTT 405 ale robiłem dalej już tylko 1M super pi bo zależało mi na osiągnieciu stabilnego 400. Przy HTT 407 płyta sie resetowała :-P Nie wiem czemu 1M działało dobrze a 16M działało jak 32M ale kij z tym , wazne ze osiagłem stabilne HTT 400 :lol2: Pod wrażeniem ? :D Temperatura otoczenia tylko -5*C :lol: Myśle że po wymianie chłodzenia na chipsecie wyciągnąłbym te 410HTT. Tylko po co jak i tak nikt mnie nie pobije :mur: Edytowane 25 Stycznia 2007 przez Dickson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiff Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 No człowieku, wynik do pozazdroszczenia... Za kilka dni poszukam sobie jakiegoś dobrego proca z C&Q co bym mógł jechać mnożnikiem w dół i spróbuję zmajstrować więcej :) Pogoda do wysokiego OC jest wyśmienita, nigdy nie będzie lepszej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Poradził ktoś sobie z programową regulacją wiatraczków na tej płycie ? Bo jakoś Freezre latający na 2300obr/min Pamięci ECC są może obsługiwane? w książeczce nie pisze że są ale nie pisze też że nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Poradził ktoś sobie z programową regulacją wiatraczków na tej płycie ? Bo jakoś Freezre latający na 2300obr/min Pamięci ECC są może obsługiwane? w książeczce nie pisze że są ale nie pisze też że nie Musisz miec wentylator z 4pinową wtyczką zeby działała regulacja, jest taka wersja freezera, na pudelku jest nalepka PWM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Ale to jest chyba Freezer7 pod 478/775 bo raczej pod 754/939/AM2 ich nie robią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 1. Freezer 7 jest tylko pod s775 2. Jest wersja Freezera 64 Pro z PWM :arrow: http://allegro.pl/search.php?string=freeze...p;category=4707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 (edytowane) No teraz to już mi się nie opłaca kupić nowego Freezera chyba żebym tego za jakieś godziwe pieniądze sprzedał. Na razie podłączyłem przez rozgałęźnik na 5V lata na 1000obr. i jest ok Teraz to już tylko tego wiertolota na chipsecie wymienić i będzie już ok EDIT: Albo to ja jestem jakiś niedorozwinięty albo ten USDM robi mnie w ch**** i coś jednak czuję że ze mną jednak wszystko w porządku przynajmniej takie sprawiam pozory Sprawa wygląda tak: USDM pokazuje mi takie temperatury: CPU - 39 System - 33 ale na dotyk sprawa wygląda odwrotnie niż jak podaje USDM Po chwilce na obciążeniu gdy temperatura skacze na 44 stopnie wtedy już ewidentnie widać że to jednak chpiset ma te 44 a procek stoi na 37 Po instalce Everesta program ewidentnie pozazuje Płyta gł. - 39 procesor 33 dioda procesora 37 ale ewidentnie czuję iż to chpiset ma więcej Ja już nie mam pojęcia co się dzieje ale wydaje mi się że to jednak płyta kantuje To jak wie ktoś co z tymi ECC na Epoxie? Edytowane 27 Stycznia 2007 przez macias84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SBeNder Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 (edytowane) freezera 64 robia juz pod PWM mozna tez dokupić sam wentyl (ja nie mogłem dostać więc musiałem zakupić alpine'a 7 i przełożyć) po jakims czsie jadnak PWM mi padł niefortunnie odłączyłem wentyl na cpu w czasie pracy :mur: do sprzedania 2X alpine (z wentylami) drugi kupiłem tylko żeby sprawdzić czy czasem nie padł wiatrak wiec jest nowy z teperaturami to tak już jest przez tego finteka wczesniej na 8kda3i (winbond) i temp miałem niższą o jakieś 5 stopni na cpu pozatym teraz skacze w ciągu sekundy o te 5-7 stopni jak się zwiększa obciązenie Edytowane 29 Stycznia 2007 przez SBeNder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 z teperaturami to tak już jest przez tego finteka wczesniej na 8kda3i (winbond) i temp miałem niższą o jakieś 5 stopni na cpu pozatym teraz skacze w ciągu sekundy o te 5-7 stopni jak się zwiększa obciązenie Tak jest na kazdym procku z rodziny K8, to normalne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 mozna tez dokupić sam wentylA nie wiesz gdzie przypadkiem można sam wentyl nabyć? Sprawdzałem na allegro ale tam są same silencery9 na 3pinowe wtyki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 No teraz to już mi się nie opłaca kupić nowego Freezera chyba żebym tego za jakieś godziwe pieniądze sprzedał. Na razie podłączyłem przez rozgałęźnik na 5V lata na 1000obr. i jest ok Teraz to już tylko tego wiertolota na chipsecie wymienić i będzie już ok EDIT: Albo to ja jestem jakiś niedorozwinięty albo ten USDM robi mnie w ch**** i coś jednak czuję że ze mną jednak wszystko w porządku przynajmniej takie sprawiam pozory Sprawa wygląda tak: USDM pokazuje mi takie temperatury: CPU - 39 System - 33 ale na dotyk sprawa wygląda odwrotnie niż jak podaje USDM Po chwilce na obciążeniu gdy temperatura skacze na 44 stopnie wtedy już ewidentnie widać że to jednak chpiset ma te 44 a procek stoi na 37 Po instalce Everesta program ewidentnie pozazuje Płyta gł. - 39 procesor 33 dioda procesora 37 ale ewidentnie czuję iż to chpiset ma więcej Ja już nie mam pojęcia co się dzieje ale wydaje mi się że to jednak płyta kantuje To jak wie ktoś co z tymi ECC na Epoxie? Tutaj sprawa się trochę komplikuje :mur: Epoxy 8npa7i mają chyba zjechane czujniki do chipsetu a programy typu everest kiedy pokazują temp płyty głownej to jest to w rzeczywsitosci temp procka Płyta głowna na bank ma koło 50*C w stresie bo można to sprawdzić dotykiem. Zreszta mam w obudowie termometr to później sprawdzę jaką to temp ma złoty radiatorek w stresie. Osobiście temp procka sprawdzam progrosem Core Temp (wydaje mi się najbliższy prawdy) . W przyszłości mam zamiar zmienić chłodzenie mobo na pentagrama CU + 4cm wentyl co by to może dało jakie 5-10Mhz w HTT :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Moje przewidywania się sprawdziły :-| Zmierzyłem temp chipsetu ręcznie , przyłożyłem czujnik do radiatora i po 5 minutach wskazywał 44*C :unsure: Całmiem sporo , mysle że jakbym schłodził płytę o te 20*C mniej to poszła by trochę więcej . Tak więc wskazania everesta nie są do końca złe , skoro raidator miał 44*C to bardzo prawdopodobne że chipset miał ok. 50*C czyli tak jak tutaj u mnie wskazuje : Dioda procesora , czyli core temp pokazuje prawidłowa temperaturę procka , te 23*C to jakiś błąd :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 50c dla nforce4 to bardzo niska temperatura jeszcze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Dobra to jak mam trzy pytanka 1. Czym chłodzicie tą suszrkę na chipsecie 2. Który bios najlepszy do OC 3. Jak wygląda sprawa z najnowszym ja mam z 3 pażdzienika 2005 i się zastanawiam czy flashować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Dobra to jak mam trzy pytanka 1. Czym chłodzicie tą suszrkę na chipsecie 2. Który bios najlepszy do OC 3. Jak wygląda sprawa z najnowszym ja mam z 3 pażdzienika 2005 i się zastanawiam czy flashować 1. ja mam cały czas std chłodzenie ale myślę że taki pentagram Cu + nawiew dałby trochę więcej HTT 2. polecam bios grudnia 2006 , czyli najnowszy :) 3. flashować mozna z pod windowsa (prog. Magic Bios) i zajmuję to może 2 minuty więc czemu nie ? nowe dzielniki i opcje zawszę się przydają :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Witam widać jednak że czujnik temperatuy na płycie głównej leci w ch*** jak Zorro na cudzym koniu wymieniłem tego cholernego złotego wyjca z chipsetu na niebieskiego zalmana i po włączeniu evceresta moim oczom ukazała się rzecz przedziwna aktualnie według tego czujnika CPU- jak wiadomo Everst pokazuje jako wartość dla mobo 33-34 stopnie płyta główna z kolei tu twierdzi iż to procesor 28-29 stopni Dioda Procesora 35-37 stopni Grafika 39 stopni Dysk twardy 30 stopni wcześniej miałem tak CPU 39 stopni płyta 35 stopni dioda 42 stopni Grafika 41 stopni Dysk 33 stopnie jak dla mnie to jakiś absurd ale jak mi się wydaje empirycznie teraz temperatury są ok Dziwna sprawa z tą płytą Aha próbował ktoś może montować wiatrak z intelowskiego 775 na Freezrea64? kupiłem na Allego za 10zł intela z PWMem bo tych Freezerów 9 PWM jakoś nigdzie nie mogę dostać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 no macias masz racje , troche jest pokrzanione z tymi czujnikami ale mozna się przyzwyczaić. Temperaturę procesora sprawdzam programem Core Temp, z moich obserwacji wynika że pokazuję temp. najbliższą prawdy. Temp chipsetu sprawdzam ręcznie termometrem i radiator ma ok. 45-48*C więc sporo ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Próbowałeś NXSensor? Tam można sobie ręcznie ustawić czujniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 chyba grafa , ale raczej to jakiś błąd :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Z tego co wyczytałem to jest po prostu puste miejsce po czujniku. A skoro czujnika tam nie ma to i nie ma połączenia styków zatem i prą nie przepływa zatem czujnik wskazuje maksymalną temperaturę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Macie ustawioną temperaturę wyłączenia kompa w BIOSie? Bo ja jestem na 100% pewienm że ona dotyczy jednak mostka północnego a nie proca ustawiłem na 70 stopni i jak dłużej się pobawię to komp się wyłąncza ale ewidentnie czuć że to NB jest gorący a nie proc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Macie ustawioną temperaturę wyłączenia kompa w BIOSie? Bo ja jestem na 100% pewienm że ona dotyczy jednak mostka północnego a nie proca ustawiłem na 70 stopni i jak dłużej się pobawię to komp się wyłąncza ale ewidentnie czuć że to NB jest gorący a nie proc miałem i jakoś nigdy mi się komp nie wyłączył :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Dora poradziłęm sobie przesmarowałem NB lepszą pastą dodałem na zalmana skręcony na 7V wiatrak revolteca i jest już ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...