grzesiu Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 stoje przed wyborem plyty na 754 z pci-e, zastanawiam sie miedzy tym epoxem a.. wiadomo, dfi infinity. na korzysc epoxa przemawia cena - 50zl mniej. interesuje mnie wysokie HTT, powyzej 350 (sempron 2500+) a widze, ze niektorzy tutaj maja problem z przekroczeniem 280 - i wlasnie to hamuje mnie przed zakupem... sa jakies konkretne rev. tej plyty bardziej podatne na oc? jakis wybitny bios? czy poprostu zdarzaja sie nienajlepsze egzemplarze? ps. a moze ktos z Was chcialby sprzedac ta plyte? :) Ci co mają problemy z przekroczeniem 280 to jakies nooby :P Mój egzemplarz bez problemów robi 375HTT bez zmieniania napięcia chipsetu, bierz śmiało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mtech@13 Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Witam - dołączę z pytanie do tematu ponieważ zmieniłem płytę Gigabyte K8NE na Epoxa 8NPA7I (dzięki Bogu!!!) i mam małe pytanie. - Podkręciłem procesor Sempron 2800 na 8x300 przy 1,52 V - widzę w sygnaturach że można podkręcić procesor nie zmieniając napięcia na nim - od czego to zależy i co zmienić w innych ustawieniach żeby zmniejszyć napięcie Vcore? - przy takim napięciu jak powyżej temperatura procka sięga 52 stopni C (przy testowaniu Prime95) - czy to nie za dużo?. - i taka dziwna sprawa - zmieniłem bios na najnowszy i teraz przy ustawianiach 8x300 - HT 3 nie chce iść (wczęsniej przed zmianą biosu szło) - teraz chodzi tylko HT 2. czyżby najnowszy bios był gorszy? - jeżeli będę chciał kręcić dalej to rozumiem że HT na 1 trzeba dać - ale możcie podać na jakich ustawieniach próbować dalej jeżeli zwiększę FSB > 310??. Bo próbowałem i komp nie wstaje. Z Góry Wielkie Dzięki Za Rady! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Witam - dołączę z pytanie do tematu ponieważ zmieniłem płytę Gigabyte K8NE na Epoxa 8NPA7I (dzięki Bogu!!!) i mam małe pytanie. - Podkręciłem procesor Sempron 2800 na 8x300 przy 1,52 V - widzę w sygnaturach że można podkręcić procesor nie zmieniając napięcia na nim - od czego to zależy i co zmienić w innych ustawieniach żeby zmniejszyć napięcie Vcore? - przy takim napięciu jak powyżej temperatura procka sięga 52 stopni C (przy testowaniu Prime95) - czy to nie za dużo?. - i taka dziwna sprawa - zmieniłem bios na najnowszy i teraz przy ustawianiach 8x300 - HT 3 nie chce iść (wczęsniej przed zmianą biosu szło) - teraz chodzi tylko HT 2. czyżby najnowszy bios był gorszy? - jeżeli będę chciał kręcić dalej to rozumiem że HT na 1 trzeba dać - ale możcie podać na jakich ustawieniach próbować dalej jeżeli zwiększę FSB > 310??. Bo próbowałem i komp nie wstaje. Z Góry Wielkie Dzięki Za Rady! Ad1. Zalezy to od tego na jak dobry egzemplarz trafisz, Twój jest dość słaby...Z tym już nic nie zrobisz, jezeli na nizszym vcore nie pracuje na danej częstotliwości, musisz się z tym pogodzić. Ad2. Zaleca się nie przekraczać 55c, wiec OK. Ad3. Mam wgrany najnowszy bios, HTT takie samo jak na starszym. Ad4. Nie. Ja mam HT x3 i HTT 375 robie bez problemów...możliwe ze komp nie wstaje bo proc jest słaby. Pobaw sie alpha timingami, bo od tego w duzej mierze zależy o/c na K8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mtech@13 Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Fajnie - ale w takim razie jedna sprawa do wyjaśnienia - timingi pamięci to wiem co jest i tym się już bawiłem. Ale Alpha Timingi to nie wiem co i jak. Mogę prosić o jakieś wyjaśnienie co to i jak ustawiać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Fajnie - ale w takim razie jedna sprawa do wyjaśnienia - timingi pamięci to wiem co jest i tym się już bawiłem. Ale Alpha Timingi to nie wiem co i jak. Mogę prosić o jakieś wyjaśnienie co to i jak ustawiać? Ogólnie pobaw się read preamble value i async latency. w biosie mozesz to zmieniać tam gdzie główne timingi pamięci. Ja mam ustawione 6ns/8ns (albo na odwrót, nie pamiętam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mtech@13 Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 NIe wiedziałem że na te ustawienia się tak mówi - no nimi już pomieszałem trochę i mam ustawione tak 6ns/7ns. Jeszcze popróbuję - do jakich wartości max można zwiększać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Wszystko zależy od pamięci, nie ma uniwersalnych ustawień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 (edytowane) No witam ponownie mam od pewnego czasu problem z mobo. Mianowicie na najnowszym, z marca i z lutego biosie wywala mi w WinXP machine chceck exception na niebieskim ekranie i reboot. Wczesniej nie bylo z tym problemu ani na 2,4ghz ani na 2,3 2,2 2,0 i stock zawsze szlo ok a teraz na stock nawet sie wywala. macie jakas podpowiedz od czego to moze byc? Mam aktualnie stock wszystko auto i wywala sie wmiare zadko, a przy HT x2 9x266MHz ram na 333 (166Mhz) @ 217MHz grafike nadal na 400/600 wywalalo mnie wczasie buforowania SM 3.0 w Splinter Cell Chaos Theory i w czasie gadki z 3osobami na gg i jeszcze w roznych innych smiesznych przypadkach (start Winampa). Chlodzenie mam BOX wspomagany 8x8 5000RPM idle jedzie na 38-40* w stresie do 60* mierzone Everestem Ultimate 2006 PZD Edytowane 13 Czerwca 2006 przez Mery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 (edytowane) Temperatura dosyć wysoka :P Ustaw HT x3, swoją drogą zasilacz tez masz niezaciekawy...alphami się bawiłes? edit: najnowszy bios jest z maja. Edytowane 13 Czerwca 2006 przez grzesiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Temperatura dosyć wysoka :P Ustaw HT x3, swoją drogą zasilacz tez masz niezaciekawy...alphami się bawiłes? edit: najnowszy bios jest z maja. Mowie mam najnowszy(majowy) , z marca i lutego a jak mam te alphy ustawic? o raczej z kreceniem pamieci to u mnie slabo :/ a co w zasilaczu nie tak? moze nie wyrabiac? Bo ostatnio wrzucilem do obudowy neon czyzby juz pradu brakowalo ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 (edytowane) Co do alph, spójrz wyzej na moje posty. Robiłes clear cmos? Jak nie to spróbuj. Ostatnio się zrobiło ciepło, może coś się przegrzewa. EDIT: wspomniane przez Ciebie errory/błędy są dość częste przy przekręceniu pamięci, albo procka, ale jak jest wszystko na stock... Edytowane 13 Czerwca 2006 przez grzesiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Wiec na stock idzie stabilnie przeszedl cala noc bez errora i od rana katuje go i idzie ok. Teraz jedzie w 2GHz i tez idzie ok. Testuje powoli co i jak dam znac jak znajde jakas przyczyne konkretna btw Grzesiu dzieks za pomoc clear cmos i tez inaczej sie zachowuje widac cos pokominowalem nie tam gdzie trzeba i nie wyrabial. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Wiec na stock idzie stabilnie przeszedl cala noc bez errora i od rana katuje go i idzie ok. Teraz jedzie w 2GHz i tez idzie ok. Testuje powoli co i jak dam znac jak znajde jakas przyczyne konkretna btw Grzesiu dzieks za pomoc clear cmos i tez inaczej sie zachowuje widac cos pokominowalem nie tam gdzie trzeba i nie wyrabial. :) Nie ma problemu. Ogólnie to ten EPoX tak jak reszta EPoXów na NF4 jest bardzo "user friendly" płytą, wybacza błędy przy o/c (bios sam przywróci poprzednie dobre wartości jezeli komp nie wstanie), no i nie pada "sama z siebie". Gdyby nie to niskie napięcie vcore, mógłbym powiedzieć ze jest lepsza od DFI :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 :) Nie ma problemu. Ogólnie to ten EPoX tak jak reszta EPoXów na NF4 jest bardzo "user friendly" płytą, wybacza błędy przy o/c (bios sam przywróci poprzednie dobre wartości jezeli komp nie wstanie), no i nie pada "sama z siebie". Gdyby nie to niskie napięcie vcore, mógłbym powiedzieć ze jest lepsza od DFI :P Dzis jedzie na 259x8,5 i tez nie robi problemow jakos sie mu odwidzialo btw zmniejszylem napiecie na chipset bo mialem 1,6V dalem na stock i narazie sie nie sypie pozniej biore sie za test w 2,3GHz. Mam takie pytanko jak lepiej krecic proc na mnoznik x9 i zylowac ile sie da czy mniejszy mnoznik a HTT podnosic ?? No i jak mam przekroczyc 2,4GHz jakos nie moge dac wiecej :/. Wiesz cos o seriach procow ktore sa lepsze ktore gorsze ?? Ja mam serie SH-CG nie wiesz jak ona wyglada do o/c ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Dzis jedzie na 259x8,5 i tez nie robi problemow jakos sie mu odwidzialo btw zmniejszylem napiecie na chipset bo mialem 1,6V dalem na stock i narazie sie nie sypie pozniej biore sie za test w 2,3GHz. Mam takie pytanko jak lepiej krecic proc na mnoznik x9 i zylowac ile sie da czy mniejszy mnoznik a HTT podnosic ?? No i jak mam przekroczyc 2,4GHz jakos nie moge dac wiecej :/. Wiesz cos o seriach procow ktore sa lepsze ktore gorsze ?? Ja mam serie SH-CG nie wiesz jak ona wyglada do o/c ?? SH-CG to Clawhammer czyli rdzen w 0.13...jak wycisniesz stabilne 2.5GHz to bedzie dobrze, te procki się słabo kręciły ;p A co do HTT, to zawsze lepiej wiekszy mnoznik i mniejsze HTT, przynajmniej się płyty nie katuje ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 SH-CG to Clawhammer czyli rdzen w 0.13...jak wycisniesz stabilne 2.5GHz to bedzie dobrze, te procki się słabo kręciły ;p A co do HTT, to zawsze lepiej wiekszy mnoznik i mniejsze HTT, przynajmniej się płyty nie katuje ;] Wiem ze ClawHammer nawet mam w sygnaturce ;) wiec mowisz ze nie mam szans pzekroczyc 2,4Ghz ? przy rownym 2,4 czasem sie zdazy mu zrebootowac ot tak przy 2375MHz idzie ok. moze za malo Voltow?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 (edytowane) Wiem ze ClawHammer nawet mam w sygnaturce ;) wiec mowisz ze nie mam szans pzekroczyc 2,4Ghz ? przy rownym 2,4 czasem sie zdazy mu zrebootowac ot tak przy 2375MHz idzie ok. moze za malo Voltow?? Przekroczyć masz szanse, ale wszystko zależy od napięcia :P Daj max vcore i zobacz ile osiągniesz. Edytowane 15 Czerwca 2006 przez grzesiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 (edytowane) Przekroczyć masz szanse, ale wszystko zależy od napięcia :P Daj max vcore i zobacz ile osiągniesz. No własnie to juz jest max Vcore +0.05V czekam na BIOS w ktorym pojawi sie +0,15V ale pewnie sie nie doczekam :/ Moze da sie cos jeszcze pokominowac (nie Vcore) w biosie zeby przeskoczyc wyzej? moze +0,1v na chipset? Moze juz proc wiecej nie da sie ruszyc Edytowane 15 Czerwca 2006 przez Mery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 No własnie to juz jest max Vcore +0.05V czekam na BIOS w ktorym pojawi sie +0,15V ale pewnie sie nie doczekam :/ Moze da sie cos jeszcze pokominowac (nie Vcore) w biosie zeby przeskoczyc wyzej? moze +0,1v na chipset? Moze juz proc wiecej nie da sie ruszyc Więcej napięcia chipsetowi nic nie da - płyta na def voltage leci 375HTT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 (edytowane) Więcej napięcia chipsetowi nic nie da - płyta na def voltage leci 375HTT. No pieknie 375 HTT ?? Mi przy 300x7 nie wstaje :/ 300x6 i czasem zdarza sie reboot z nikad. Ogolnie max HTT jakie idzie mi stabilnie to 280 wiecej nawet bios nie wstaje i wrzuca mi default. Widac mam bardzo pechowy sprzet ;/ teraz leci na 8,5x 271 i jest stabilnie machine check exception byl chyba przez 2,8V na ram zamiast 2,7 i 1,6 na chipset zamiast 1,5. edit: No i mamy kolejny nowy BIOS ktory pewnie nic nowego nie wnosi :/ http://www.epox.com.tw/eng/support.php?ps=372&type=1 Edytowane 15 Czerwca 2006 przez Mery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 No pieknie 375 HTT ?? Mi przy 300x7 nie wstaje :/ 300x6 i czasem zdarza sie reboot z nikad. Ogolnie max HTT jakie idzie mi stabilnie to 280 wiecej nawet bios nie wstaje i wrzuca mi default. Widac mam bardzo pechowy sprzet ;/ teraz leci na 8,5x 271 i jest stabilnie machine check exception byl chyba przez 2,8V na ram zamiast 2,7 i 1,6 na chipset zamiast 1,5. edit: No i mamy kolejny nowy BIOS ktory pewnie nic nowego nie wnosi :/ http://www.epox.com.tw/eng/support.php?ps=372&type=1 Zaraz zrobie flasha :P Ogólnie to bardzo podoba mi się support EPoXa, ciągle nowe BIOSy, odpowiadają na maile tego samego dnia, no i w ogóle EPoX cool firma, mam już trzecią mobo epoxa i jestem zadowolony :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 (edytowane) Zaraz zrobie flasha :P Ogólnie to bardzo podoba mi się support EPoXa, ciągle nowe BIOSy, odpowiadają na maile tego samego dnia, no i w ogóle EPoX cool firma, mam już trzecią mobo epoxa i jestem zadowolony :P No co jak co ale medal za troske o userow im sie nalezy ;] brakuje tylko BIOSu +0,15V i bym ich wzniosl pod niebiosa ;). Bo z mobo jestem bardzo zadowolony smiga bez zarzutu (jedynie ten glut z gumy na radiatorze chipsetu mnie zdziwil :/ ) tylko czemu max. 280HTT ??? Ale jeszcze nad tym dzis popracuje. Narazie w nowym biosie nic ciekawego nie widze moze ty znalazles cos specjalnego? Wogole ma ktos Magic Screen do naszej mobo o jakos nawet na googlach nie moge znalezc :/ Edytowane 17 Czerwca 2006 przez Mery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mtech@13 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Witam ponownie - mam zapytanie odośnie chłodzenia chipsetu płyty głównej - czy ktoś montował Pentagrama Freezone NP-40 Cu na tym Epoxie??. Bo czytałem że z tym chłodzeniem są problemy - ma inny rozstaw kołków do montażu niż rozstaw otworów na płycie? Bo chętnie bym sobie takie zamontował ale bez problemów typu - wiercenie itp. Chyba że ktoś poleci coś innego - cichego i wydajnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) Witam ponownie - mam zapytanie odośnie chłodzenia chipsetu płyty głównej - czy ktoś montował Pentagrama Freezone NP-40 Cu na tym Epoxie??. Bo czytałem że z tym chłodzeniem są problemy - ma inny rozstaw kołków do montażu niż rozstaw otworów na płycie? Bo chętnie bym sobie takie zamontował ale bez problemów typu - wiercenie itp. Chyba że ktoś poleci coś innego - cichego i wydajnego? na cooling.pl pisza ze : "Uwaga! Radiator nie jest kompatybilny z większością płyt opartych o chipsety nVidia nForce 4, gdyż posiada inny rozstaw otworów montażowych i ma za duże wymiary." To chyba wystarczajaca informacja. Musisz chya wybrac cos innego jesli nie chcesz sie bawic w przerobki. Moze ktorys z nich cie zainteresuj btw tansze i nie ma problemu z montazem (bynajmniej tak wynika z opisu szczegolnie tego Zalmana - pasuje na wszystkie mobo ktore mocuje sie na kolki czyli nasza tez :) ) http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=168 http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=453 Edytowane 19 Czerwca 2006 przez Mery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Z większością to nie znaczy że ze wszystkimi ;). Chipset na tej płycie jest nad kartą, wiec powinno o nic nie wadzić, jedynie moze być problem z rozstawem otworów mocujących pentagrama. I jeszcze jedno - miedziane radiatory nie nadają się do pasywnego chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) Z większością to nie znaczy że ze wszystkimi ;). Chipset na tej płycie jest nad kartą, wiec powinno o nic nie wadzić, jedynie moze być problem z rozstawem otworów mocujących pentagrama. I jeszcze jedno - miedziane radiatory nie nadają się do pasywnego chłodzenia.Ale podrzucony przeze mnie Zalman to Alu wiec sie nadaje ;] edit: oba sa Alu ;] Edytowane 19 Czerwca 2006 przez Mery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Ostatnie zdanie było skierowane do Mtech@13 ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mtech@13 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Na tego miedzianego Pentagrama chciałem wrzucić jakiś cichy wiatraczek do schłodzenia - co do tych dwóch podanych wyżej to obawiam się czy przy podkręconym procku pasywne chłodzenie nie będzie za słabe. A na nich nie ma możliwości montażu wiatraczka - musiałbym kombinować jakiś nawiew na pasywny radiator z boku budy- a tego też chciałbym uniknąć. A jeszcze pytanie z innej beczki - po 8 h testowania podkręconego procka (@8x300) programem Prime2004 - Blend - stres CPU i RAM - wyskoczył mi błąd - możę ktoś wie jak może być tego przyczyna. Byłem już świecie przekonany że komputer chodzi stabilnie a tu po 8 h błąd. Teraz nie wiem co teraz poprzestawiać aby chodziło stabilnie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mtech@13 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Pojawił mi się jeszcze jeden problem z temperaturką procesora - Grzesiu wcześniej pisał że temperatura procesora w stresie nie powinna przekraczać 55 stopni C - wczoraj przy testowaniu Prime2004 temperatura skoczyła do 57 stopni (przy napięciu +0.075V) na coolerze Pentagrama NXC-80 Cu. Z tydzień temu założyłem pastę OCZ Ultra II ale po tym nie spadła specjalnie temperatura. I teraz mam pytanie - jakie macie temperatury na procesorze w stresie??. Bo jeżeli moja znacznie odbiega od waszych to może źle założyłem chłodzenie - wtedy jeszce raz to zrobię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Pojawił mi się jeszcze jeden problem z temperaturką procesora - Grzesiu wcześniej pisał że temperatura procesora w stresie nie powinna przekraczać 55 stopni C - wczoraj przy testowaniu Prime2004 temperatura skoczyła do 57 stopni (przy napięciu +0.075V) na coolerze Pentagrama NXC-80 Cu. Z tydzień temu założyłem pastę OCZ Ultra II ale po tym nie spadła specjalnie temperatura. I teraz mam pytanie - jakie macie temperatury na procesorze w stresie??. Bo jeżeli moja znacznie odbiega od waszych to może źle założyłem chłodzenie - wtedy jeszce raz to zrobię. Ja na BOXie mam 50c przy 1.4v i sp2004... A pentagramy nie za bardzo się nadają do chłodzenia procków z IHSem, dobre były do K7, gdzie rdzeń był odkryty. O wiele lepszym coolerem jest Arctic Freezer 64PRO za tą samą cene co Pentagram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...