Skocz do zawartości
^goku^

Wszystko O Epox 8npa7i, Złote Rady I...

Rekomendowane odpowiedzi

Mery na moje oko nie ma w Twoim wyniku nic szczegolnie dziwnego - to clawhammer, ktory nie dosc, ze potrzebuje wiecej V to jeszcze gorzej sie podkreca niz semprony na jadrze palermo.

Zwiekszanie napiecia na chipset nic nie daje, ja dojechalem do tych 390MHz na 1.5V.

Pomijam fakt, ze plyta nie jest zbyt stabilna powyzej 380 ale zwiekszanie napiecia na chipsecie nie przynosilo poprawy.

Co do pomiaru temp:

nie wiem czy tylko ja mam takie wrazenie (chociaz widze, ze soolighowi tez nie pasuja temperatury) ale moim zdaniem te czujniki sa jakies zwalone. Nawet wg. everesta chipset ma 57*, kiedy miernik przytkniety do samego srodka radiatora pokazuje 40*.

Podobnie z procesorem: odczyt 51*, a mierzone miernikiem dotykajacym ihs'a 35*.

Na K8NS odczyty byly duzo bardziej zblizone do tych uzyskanych z miernika.

Napisalem pare dni temu mail do epoxa w sprawie dziwnych temperatur. Dostalem odpowiedz, ze nawet jesli moj procesor osiaga 65* to nie powinienem sie martwic, bo to calkiem normalna temperatura dla tych prockow :blink:

Wynik mnie nie dziwi wiem ze 2375Mhz na ClawHammer to nawet niezle ale dziwi mnie ze nie moge wyzylowac HTT 7x300=2100MHz i o dziwo komp nie wstaje stabilnie (wsumie wstanie raz jeden reboot i pozamiatane)podnoszac Vchip uzyskalem tylko o 8 lepsze HTT i max mam teraz 288 jakie poszlo stabilne. Z drugiej strony podejrzewam ze to procek robi mi jakies zagrania. Moze Clawhammer nie chce isc na wysokim HTT (powyzej 266 zaczynaja sie kombinacje.)

Wracajac do temperatur to cos moze byc nie tak z wasza mobo moja ma bardzo wiarygodny odczyt. Sprawdzilem wczoraj ze Everest pokazal mi 38 na CPU i miernik laserowy od znajomego pokazal 37. Dlatego caly czas sie upieram ze na dotyk (teraz takze pomiarowo) wierze mojej mobo. Moze wiarygodnosc Finteka zalezy w jakis sposob od procesora? Jako jeden z niewielu mam Clawhammera (wiekszosc ma Sempy lub s.939). Moze moj proc nie robi przeklaman we wskazaniach. Mimo wszystko trzeba jakos ten problem rozwiazac. Niech ktos kto ma niestabilne odczyty temperatur sprobuje na rozych biosach sprawdzic odchylenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracajac do temperatur to cos moze byc nie tak z wasza mobo moja ma bardzo wiarygodny odczyt. Sprawdzilem wczoraj ze Everest pokazal mi 38 na CPU i miernik laserowy od znajomego pokazal 37. Dlatego caly czas sie upieram ze na dotyk (teraz takze pomiarowo) wierze mojej mobo. Moze wiarygodnosc Finteka zalezy w jakis sposob od procesora? Jako jeden z niewielu mam Clawhammera (wiekszosc ma Sempy lub s.939). Moze moj proc nie robi przeklaman we wskazaniach. Mimo wszystko trzeba jakos ten problem rozwiazac. Niech ktos kto ma niestabilne odczyty temperatur sprobuje na rozych biosach sprawdzic odchylenia.

moge tylko powiedziec, ze temperatury mialem takie same na oryginalnym biosie (zaraz po kupnie plyty) jak i na najnowszym.

co do odczytu z everesta - u mnie pokazuje 2 temperatury procesora:

Procesor - 35*C

Procesor nr 1 - 46*C

ten pierwszy odczyt jeszcze by sie zgadzal, ale ta temperatura wlasciwie sie nie zmienia, czy w stressie czy w idle wartosc jest prawie taka sama.

pomiar 'na dotyk' - radiator jest tylko lekko cieply w dolnej czesci, w zadnym wypadku nie jest to temp. siegajaca 50-60* :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pomiaru temp:

nie wiem czy tylko ja mam takie wrazenie (chociaz widze, ze soolighowi tez nie pasuja temperatury) ale moim zdaniem te czujniki sa jakies zwalone. Nawet wg. everesta chipset ma 57*, kiedy miernik przytkniety do samego srodka radiatora pokazuje 40*.

Podobnie z procesorem: odczyt 51*, a mierzone miernikiem dotykajacym ihs'a 35*.

Na K8NS odczyty byly duzo bardziej zblizone do tych uzyskanych z miernika.

Napisalem pare dni temu mail do epoxa w sprawie dziwnych temperatur. Dostalem odpowiedz, ze nawet jesli moj procesor osiaga 65* to nie powinienem sie martwic, bo to calkiem normalna temperatura dla tych prockow :blink:

zwróćcie uwagę na temperaturę procka zaraz po wystartowaniu komputera (w tej tabeli na dole przy POST) - po nocy kiedy komputer nie byl uzywany procek potrafi miec nawet 45st wiec cos na pewno jest nie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwróćcie uwagę na temperaturę procka zaraz po wystartowaniu komputera (w tej tabeli na dole przy POST) - po nocy kiedy komputer nie byl uzywany procek potrafi miec nawet 45st wiec cos na pewno jest nie tak

dokladnie, to niemozliwe zeby w ciagu kilku sekund procesor tak sie rozgrzal..

poki co olewam te odczyty, niech poprawia to w jakims nowym biosie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To faktycznie dziwne bo u mnie po nocy jak odpale kompa to mam 24* chipset i 26* CPU wiec cos tu naprawde nie gra moze to zalezy od cpu?? Co do Everesta to pokazuje mi pod naglowkiem Procesor temp. chipsetu a pod naglowkiem Plyta Glowna widnieje temperatura CPU taki wsumie drobny blad.

Edit:

Jak widze ze w waszych podpisach to oboje (czyt. SOOLIGH i tomos) macie sempronki ja mam Athlona ClawHammera i zareczam ze moj odczyt jest wiarygodny z mierzeniem samego ihs`a.

@tomos w Everescie temp twojego CPU to Procesor 1 obserwuj ta temperature i pusc np SPI lub CPUburner zobaczysz ze w momencie podskoczy o 8-10*

Edytowane przez Mery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomos w Everescie temp twojego CPU to Procesor 1 obserwuj ta temperature i pusc np SPI lub CPUburner zobaczysz ze w momencie podskoczy o 8-10*

domyslam sie, co nie zmienia faktu, ze odczyty sa chore.

kto widzial sempa na 1.4GHz puszczonego na 1.0V, ktory rozgrzewa sie do 50*? xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

domyslam sie, co nie zmienia faktu, ze odczyty sa chore.

kto widzial sempa na 1.4GHz puszczonego na 1.0V, ktory rozgrzewa sie do 50*? xD

Hmmm tu naprawde cos nie gra z Sempami. Ja mojego antka pogonilem dzis od rana na 1,6GHz i idle po godzinie 31* stres 37-38*. Po reboocie wdusilem mu 2,35GHz 1,55Vcore i po 30min mam teraz idle 38* stres 46-48*. Po przylozeniu laserka termometru do ihs`s widze 47*-48* w stresie (liczyl PI-16M). Wiec jak widac ja na moim sprzecie czujnik mam ok. Moze macie jakas felerna plyte albo to Semp was oszukuje. Ja mam mobo rev. 1.x .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm kupilem dwa dni temu TT Big Typhoon i..... temperaturka poleciala w dol do rozsądnych i prawdopodobnych 34st w IDLE (co przy temp zew jest zupełnie normalne), a przynajmniej tyle pokazuje USDM. tylko teraz to już kompletnie zgłupiałem - wcześniej na K8NS przy Boxowym wentylu skręconym do minimum i identycznie podkręconym Sempie miałem ok. 33st, na 8NPA7i pokazywało juz ok. 45st na Boxie rozkręconym do pełnych obrotów (więc różnica ok. 10st), a teraz mam jak już pisałem wcześniej ok. 34st...dziwna sprawa...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm kupilem dwa dni temu TT Big Typhoon i..... temperaturka poleciala w dol do rozsądnych i prawdopodobnych 34st w IDLE (co przy temp zew jest zupełnie normalne), a przynajmniej tyle pokazuje USDM. tylko teraz to już kompletnie zgłupiałem - wcześniej na K8NS przy Boxowym wentylu skręconym do minimum i identycznie podkręconym Sempie miałem ok. 33st, na 8NPA7i pokazywało juz ok. 45st na Boxie rozkręconym do pełnych obrotów (więc różnica ok. 10st), a teraz mam jak już pisałem wcześniej ok. 34st...dziwna sprawa...

pozdrawiam

Ten box tez nie za ciekawy jest. Ja na kompie jak ponizej mialem idle 40-42* stres do 60* i wlasnie przez te 60* ktore czesto ogladalem wrzucilem Pentagrama i Qolteca Silent 12x12 2000RPM do obudowy i teraz mam chipset 33* a proc idle 35* stres max45* przy 2,3GHz i odrazu ladniej sie patrzy na wskazania temperatur :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysokie macie te temperatury... Ja jeszcze majac epoxa 8npa7i w czerwcu miałem temperaturki procka ( sempron 3000 64bit) bez o/c idle 26*C stres 35*C a po o/c do 2,7GHz w idle 30*C a w stes 50*C :-P Ale na bozowy wentyl wieje 12cm z boku budy i 2 wyciagaja :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HTT 390 mówicie? Płyta nówka w tej chwili sklepach wyceniona jest na 130zł - więc oferta naprawde atrakcyjna, patrząc na cenę nowego boxowego semprona - 195zł....

zestaw wymiata ;)

edit;

da się w jakiś sposób osiągnac te 1,75v na cpu na tej płycie?

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HTT 390 mówicie? Płyta nówka w tej chwili sklepach wyceniona jest na 130zł - więc oferta naprawde atrakcyjna, patrząc na cenę nowego boxowego semprona - 195zł....

zestaw wymiata ;)

za 130zl to masz poserwisowke z q-x-a.

nowe w sklepach kosztuja 220zl :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da sie osiagnac 1.75 vcore robiac drut moda napieciowego. Co do temperatur - jezeli mierzycie miernikiem temperature radiatora albo ihsa, nalezy zwrocic uwage na to, ze radiator nigdy nie bedzie mial temperatury rdzenia, tak samo IHS!

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, ale zobacz, ze temperatury z czujnika i z pomiaru miernikiem przy ihsie Mery'ego sa bardzo zblizone, a np w moim przypadku miedzy czujnikiem a miernikiem jest 20-25* roznicy.

nie wiem czy to mozliwe aby 1cm od rdzenia ihs byl 25* zimniejszy od samego rdzenia..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, ale zobacz, ze temperatury z czujnika i z pomiaru miernikiem przy ihsie Mery'ego sa bardzo zblizone, a np w moim przypadku miedzy czujnikiem a miernikiem jest 20-25* roznicy.

nie wiem czy to mozliwe aby 1cm od rdzenia ihs byl 25* zimniejszy od samego rdzenia..

25c raczej nie, ale z 10c na pewno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da sie osiagnac 1.75 vcore robiac drut moda napieciowego. Co do temperatur - jezeli mierzycie miernikiem temperature radiatora albo ihsa, nalezy zwrocic uwage na to, ze radiator nigdy nie bedzie mial temperatury rdzenia, tak samo IHS!

Mozesz opowiedziec cos wiecej o tym modzie? jak go zrobic czy dziala na A64 Clawhammer i czy jak go zrobie i nie wstanie i cofne zmiany to czy plyty nie ukatrupie. Wogole jakie sa szanse jego dzialania? bo jak wiecej szans na wyslanie plyty do smieci to nie ma sie co rzucac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz opowiedziec cos wiecej o tym modzie? jak go zrobic czy dziala na A64 Clawhammer i czy jak go zrobie i nie wstanie i cofne zmiany to czy plyty nie ukatrupie. Wogole jakie sa szanse jego dzialania? bo jak wiecej szans na wyslanie plyty do smieci to nie ma sie co rzucac.

Jezeli dobrze zrobisz moda, to masz 100% szans ze będzie działał. Jak proc nie wstanie to wyjmujesz druciki i powinno wszystko działać. 754 wire-trick Zobacz ten link, tam masz ładnie rozrysowane wszystko...Ja zrezygnowałem z robienia moda, bo mam procka któremu wystarcza te 1.6v do prawie 3ghz ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli dobrze zrobisz moda, to masz 100% szans ze będzie działał. Jak proc nie wstanie to wyjmujesz druciki i powinno wszystko działać. 754 wire-trick Zobacz ten link, tam masz ładnie rozrysowane wszystko...Ja zrezygnowałem z robienia moda, bo mam procka któremu wystarcza te 1.6v do prawie 3ghz ;P

No ok dzieks bede probowal ;] mam nadzieje ze sie uda ;]. Wnioskuje z tego co wyczytalem ze jak zrobie mod na 1,55V i w biosie dam +0,05 dostane 1,6V tak? Mam nadzieje ze pojdzie 2,4GHz. (nie umiem osiagnac stabilnego 2375MHz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem nowego epoxa i patrzcie ta ludzie co osiagnołen na szybkiego dzis wieczorkiem :D

Dołączona grafika

KonfiG :

Sempron 2500@ 2700Mhz 1,5V Box cooling

Epox 8npa7i

Radeon x800gt

Goodram 512MB ddr400

Fortron 350W MDN

Napiecie chipsetu to 1,7V i mysleze jutro bede probował htt 395-400 przy dobrych lotach B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi