sparrow88 Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Witam. Mieszkam w Siemianowicach Śląskich na samym ich obrzeżu na osiedlu domków jednorodzinnych. Niby za[gluteus maximus], ale jakby sie zastanowić to do centrum katowic w linii prostej jest mniej niż 10 km. W roku 2002 pojawiła sie pierwsza mozliwosc założenia stałego dostępu do internetu - zwykły kablowy LAN. Na początku było w nim około 50 userów, lecz z czasem rozrósł sie do prawie 300 kompów. I wtedy zaczęły sie problemy z pingiem i pojawiły sie bardzo częste awarie. Pewnego dnia , gdy od internetu byłem odcięty od dobrych 3 tygodni a admin wyłączył sobie telefon pomyślałem dość. Zakładam neostrade 128 ( Lipiec 2004 ). Wszystko z neo szło gładko gdy w mniejwiecej listopadzie 04 neostrada zaczęła sama od siebie rozłączać sie po godzinie 18 co dosłownie kilkadziesiąt sekund. Telefon na błękitną linię - babka sprawdza łącze i mówi że linią wszystko w porządku ale wyśle montera. Po ok 3 tygodniach przyszedł koleś o godzinie 12 dzwonił, sprawdzał i stwierdził że wszystko jest ok i poszedł. Tego samego dnia wieczorem problem znowu ten sam. Telefon - facet w centrali znowu sprawdza i mówi że wszystko jest ok ale wyśle montera żeby sprawdził. Poprosiłem aby monter wpadł własnie w okolicach 18:30 gdyż wtedy zaczyna rozłączać. Facet przyjął to do wiadomości. po 3 tygodniach przychodzi monter o godzinie 10 rano sprawdza - wszystko ok i idzie w cholere ( na prośbę przyjścia późnym popołudniem stweirdził że on pracuje do 15 a potem ma wolne i że nie bedzie czasu tracił ). Kolejny telefon do centrali - znowu przychodzi monter i zwala winę na wirusy na kompie i też idzie w cholere ( co do wirusów - firewall, spybot i antivir nic nie wykrywają). I jeszcze jeden telefon - zdenerwowany troche pokrzyczałem i obiecali że sprawdzą lepiej , pogadają z kimś z pionu technicznego i oddzwonią. Oddzwonili i stwierdzili że wszystko jest w porządku. Wypytałem sąsiadów, którzy po upadku locala również sie przeniesli na neo - nikt nie ma problemów. W tym czasie doszło pismo ( uznanie mojej reklamacji ) z neostrady że obniżają cene abonamentu za neo do 10 zł - myśle fajnie ale wieczorami netu dalej nie mam a to jedyna pora dnia kiedy mam czas i jestem w domu. Wiec pisze o zerwanie umowy z powodów nie wywiązania sie TPSA z umowy. Odsyłają - do zapłaty 320 zł. Sram ich nie płace. Zaczyna sie lawina pism i telefonów. W końcu w skutek nie zapłacenia owych 320 zł odcięto mi możliwość telefonów wychodzących ( tymczasem abonament dalej karzą płacic :mur: ) Po kolejnych kilku pismach i kilku miesiącach przychodzą dwa pisma równocześnie z dwoch roznych działów TPSA - w jednym jakaś szycha wzywa do natychmiastowej zapłaty i grozi sądem, a w drugim - uwaga - umożenie wszystkich "długów" przyznanie sie do pomyłki i info o ponownym uruchomieniu telefonu. Z TPSA sprawa zamknięta. W miedzyczasie w okolicy pojawiła sie kolejna siec lokalna - tym razem radiowka. I znów cyrk. Zapuściłem DC++. Po połgodzinie straciłem połączenie z netem. Tel do admina - "Widziałem że to IP generuje dużą liczbę połączeń co znacząco spowalnia transfer wewnątrz sieci [...] Proszę nie używać programów typu DC++, Torrent, eMule, eDonkey" Pytam "czy wobec tego p2p są zabronione w tej sieci"? Odp "Nie, prosiłbym tylko o nieużywanie tych konkretnych które wymieniłem" Ok, nie bede narzekał że wymienił wszystkie najpopularniejsze. Gdy tylko admin odblokował moje ip zapusciłem grę ( Wolfenstein: Enemy Territory ) - ping 600 - 900. Telefon do admina " Pingi zazwyczaj w naszej sieci są bardzo dobre, pewnie znowu ktoś używa intensywnie p2p" Weekend. Wstaje o 7 żeby mieć pewnośc że siec nie jest przeciążona. Sprawdzam ping - 400 - 500. Ręce opadają. Zostaje www. Po miesiacu wieczorami transfer www zaczyna spadac i zatrzymuje sie na około 3 KB/s. Admin nie reaguje bo internet niby działa, a że wolno to trudno. Doszedłem do końca wywodu i teraz pytanko czy istnieje w polsce jakaś alternatywa na większą skalę dla Neo i LANów? Przypominam że na osiedlach domków nie ma kablówki wiec masa providerów odpada. Myslałem nad zmianą operatora telefonu stacjonarnego na netie, ale tej nie chce sie pociągnąć kabli 500 m do mojego domu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 No coż. Typowa polska sytuacja. Udaj się do jakiegoś sprawdzonego operatora, a nie jakiś pseudoproviderów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu_12 Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Ja tesh mieszkam w siemcach, a dokładniej na przełajce(za bańgowem).Narazie jade z neo ale na 2006 chce mieć innego neta i tesh nie wiem ską.Kablówy niem itp. Pozostaje mi chyba baardzo wolna radiowka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Jak masz Neo i nic innego sensownego w perspektywie, to po co sie przesiadac? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sparrov Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Wbrew pozorom neostrada to dobry internet...nie liczac oplat i sytuacji kiedy sie zepsuje :lol: Lepsze neo niz nic lub tandetna radiówka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparrow88 Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Wbrew pozorom neostrada to dobry internet...nie liczac oplat i sytuacji kiedy sie zepsuje Lepsze neo niz nic lub tandetna radiówka. ekhm W tym czasie doszło pismo ( uznanie mojej reklamacji ) z neostrady że obniżają cene abonamentu za neo do 10 zł - myśle fajnie ale wieczorami netu dalej nie mam a to jedyna pora dnia kiedy mam czas i jestem w domu. Udaj się do jakiegoś sprawdzonego operatora, O tym jest ten temat; skąd takowego providera wytrzasnąć skoro netia leniwa i skąpi kabla, TPSA nawala, lokalne sieci nawalają. Jest to osiedle domków jednorodzinnych gdzie nie ma tv kablowych, upc i innych takich ( wiadomo - kilometry kabli ). Myślałem o iplusie ale chciałbym zasięgnąć opinii co do tego łącza od kogośkto ma z tym coś do czynienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu_12 Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 No właśnie ja tesh myślałem o Iplusie ale stwierdziłem że chyba nie :mellow: Oglądałem tesh Konekt Onet przez satelitę ale się nie opłaca. ps: Gdzie mieszkasz w siemianowicach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 Jakbyscie rozwazali: trzymajcie sie z daleko od Go!Internet. Wolne, drogie i jest z tym masa problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparrow88 Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 Onet Konekt wydaje sie spoko, ale 80 zł miesięcznie to troche za duzo. re:grzesiu Osiedle domków przy parku Pszczelnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 (edytowane) Może jednak coś z telefoni komórkowej :> ? Edytowane 6 Listopada 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Może jednak coś z telefoni komórkowej :> ? 80zl miesiecznie to za duzo... operatorzy komorkowi nic taniej nie dadza. Chyba ze BlueConnect w wersji 50zl brutto miesiecznie, ale za to z rozwalajacym limitem 0.5 GiB :) Nie wspominajac o placeniu praktycznie pelnej kwoty za sprzet... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...