Overclocker Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 W niedlugim czasie mam zamiar kupic nowa karte na PCI-E i chcialbym cos lepszego z HDR-em. Kiedys widzialem jakiegos newsa ze niby karty ATI lini X8xx potrafia dzialac z HDR-em mimo ze maja "tylko" SM2.0. Czy to prawda ?? Czy byc moze dopiero maja miec mozliwosc wlaczenia HDR-a ?? Czy to moze jakas plota ?? Jesli by tak bylo to mysle ze dobrym wyborem jest X800GTO2 oczywiscie jesli spadek po wlaczeniu hdr nie bylby jakis ogromny. Jesli nie idzie wlaczyc hdr-a na X8xx to pozostaja tylko do wyboru X18xx lub 6/7800 od Nvidii. I tutaj przewage ma ATI ( nie patrzac na cene:/ ) bo niby mozna u nich wlaczyc HDR z AA jednoczesnie co jest niewatpliwym plusem. No wlasnie a jak jest z Nvidia ?? Czy na 7800 mozna wlaczyc HDR z AA ?? bo po wyjsciu radkow X1000 cos slyszalem ze nagle u Nvidii tez da sie wlaczyc HDR z AA. Jesli by tak bylo to mysle ze biorac pod uwage wskaznik wydajnosc/cena najlepszym wyborem staje sie Geforce Nvidii. Jesli ktos moglby mi to wyjasnic bylbym bardzo wdzieczny. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 ... No wlasnie a jak jest z Nvidia ?? Czy na 7800 mozna wlaczyc HDR z AA ?? bo po wyjsciu radkow X1000 cos slyszalem ze nagle u Nvidii tez da sie wlaczyc HDR z AA. Jesli by tak bylo to mysle ze biorac pod uwage wskaznik wydajnosc/cena najlepszym wyborem staje sie Geforce Nvidii. Jesli ktos moglby mi to wyjasnic bylbym bardzo wdzieczny. Pozdrawiam. 1725479[/snapback] Nie wiem jak jest na najnowszych sterach,ale sprawdzalem far cry ze sterami z serii 8x.xx nie pamietam jakich i hdr z aa to byla wielka kupa tzn. na ekranie pojawial sie jeden wielki syf :mur: moze nowe stery stery cos naprawily ale watpie :? Z tego co czytalem to na Ati hdr dziala z aa ale na serii x1800 (nie wiem czy na x1600 i x1300) :wink: pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 W niedlugim czasie mam zamiar kupic nowa karte na PCI-E i chcialbym cos lepszego z HDR-em.wszytko zalezy od metody jaka ten typ efektu uzyskano, a ze metod jak i rozwiazan jest pare to i zamieszanie tez jest. ogolnie wiekszosc developerow zmierza w kierunku wykorzystania istniejacego standardu ajkim jest OpenEXR, podobnie jak inne standardy (np. OpenAL, OpenGL, DirectX itp) pozwala skupic sie developerom nad zusyskanym efekem, a nie nad jego implementacja. jest tylko jeden "prblem", aby wykorzystac ten standard (jak i inne) hardware musi spelniac jego wymagania i w przyapdku OpenEXR jest to zmiennoprzecinkowa precyzja (FP16) dla kazdej skladowej koloru . na dzien dzisiejszy tylko produkty nv serii 6xxx i 7xxx oraz ati x1xxx posiadaja taka mozliwosc. to co wyroznia rozwiazanie ati to mozliwosc laczenia tego typu HDRa z fsaa. inne metody uzyskania efektu HDR+fsaa (np. przez filtrowanie tekstur, wykorzystanie PS ) mozna uzyskac na praktycznie wszystkich kartach zgodnych z dx9. niestety, ale rozwiaznie ati nie jest "kompatybilne" z rozwiazaniem nv, i aby zobaczyc HDR w obecnych tytulach trzeba poczekac na latki (Far Cry, AoE3), ale mysle, ze wraz z nowymi sterami u ati, jak i nowymi grami moze ulegnie to jakies "normalizacji". mimo wszystko ati ze swoim "robudowanym" HDR wydaje sie byc bardziej "przyszlosciowe" oczywiscie mowa o najmosniejszuch produktach tak u nv(7800gt/gtx) jak i ati(x1800xt), bo HDR bardzo zabija framerate tym bardziej z fsaa w przypadku ati. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Overclocker Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 (edytowane) Dzieki Panowie za info :) Czyli podsumowujac z HDR-a na kartach ATI x8xx nici tak ?? A HDR+AA tylko jest obecnie dostepne na X18xx, u Nvidii narazie nie widac takiego rozwiazania ?? Ewentualnie mozna jedynie liczyc na latki od producentow gier ?? Hmm.. juz nie wiem czy decydowac sie na cos z SM2.0 czy SM3.0 :/ P.S. Hdr jak wiem bardzo zabija framerate na kartach Nv serii 6xxx. Na nowych ATI i serii 7800 jest juz chyba z tym lepiej prawda ?? Tak wiec kupowanie czegos z 6xxx dla samego HDR-a mja sie raczej z celem. Edytowane 29 Października 2005 przez Overclocker Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Dzieki Panowie za info :) Czyli podsumowujac z HDR-a na kartach ATI x8xx nici tak ?? ten robiony za pomoca OpenEXR i FP16 precyzja - tak. A HDR+AA tylko jest obecnie dostepne na X18xx, u Nvidii narazie nie widac takiego rozwiazania ?? Ewentualnie mozna jedynie liczyc na latki od producentow gier ??na nv nie zalatwia tego tez latki/sterowniki i inne czary. to jest sprawa ograniczen w hardware. oczywiscie mowa o HDR by OpenEXR i FP16. wszystkie inne "typy" HDR nie maja takich ograniczen i fsaa bedzie na nv jak i na ati. Hmm.. juz nie wiem czy decydowac sie na cos z SM2.0 czy SM3.0 :/HDR i SM nie maja nic wspolnego ze soba. oczywiscie, aby uzyskac HDR pewnymi metodami jest wymagana zgodnosc z SM2.x (dx9), ale ze ak powiem jest to efekt uboczny P.S. Hdr jak wiem bardzo zabija framerate na kartach Nv serii 6xxx. Na nowych ATI i serii 7800 jest juz chyba z tym lepiej prawda ??tak. jest znacznie lepiej na najnowszych kartach nv i ati Tak wiec kupowanie czegos z 6xxx dla samego HDR-a mja sie raczej z celem.imho tak. ale z jednym ale...duzym ale...sprawdzilem wlasnie (tzn. probowalem) w dzialaniu HDR na x1300pro - Far Cry porazka (v1.32), ale wiem, ze patch w drodze. podobnie w AoE3 - karta w ogole nie zostala poprawnie wykryta, tak wiec nie ma ani SM3.0, ani HDR. podejrzewam, ze pdobnie bedzie w SeriousSam2, Total Overdose i innych...ati stracilo rok, teraz musza nadrabiac to co pojawilo sie w miedzyczasie, oraz trzymac reke na pulsie przy powstawaniu nowych tytulow, bo inaczej to SM3.0, HDR, HDR+fsaa zostanie tylko jako slogan reklaowy - zaden obecny i nowy tytul nie wykryja tych rozszerzen w nowym produkcie ati. jak tak bedzie to porazka :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...