Skocz do zawartości
0rc

Mini&silent Pc Project

Rekomendowane odpowiedzi

szczerze mowiac niewiedzialem gdzie to wstawic :P

dla mnie pecet to tylko www/nauka (hyhyhy)/komunikator/muzyka.

pomyslalem wiec, iz zloze sobie malego i cichego kompa, sluzacego tylko do tych moich wymagan.

nie musi byc wydajne, wazny by byl cichy. mam zamiar kupic sobie jakas miniatxowa plyte glowna, procka ktory sie malo grzeje, tato zbuduje mi zasilacz bezwentylatorowy, na wszystko zaloze radiatorki, do tego maly dysk notebokowy i bedzie gites :)

i teraz pytanie:

jake komponenty polecacie ?

czy ktos ma juz w czyms takim doswiadczenie ?

a moze jakies inne pomysly ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO, w takim wypadku to może jakiś laptop - nie musi być najnowszy, bo jego przeznaczenie tego nie wymaga.

Jeżeli potrzebujesz większej jakości dźwieku niż ze "standardowe" karty dźwiękowej, to możesz sobie dokupić jakąś zewnętrzną karte dźw. na USB.

Powiedz jescze jaką sumę chcesz na tego PC-ta wydać. Czy ma być z monitorem, klawiaturą i itp., czy tylko sam PC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam za dwa takie same tematy - niechcacy kilknalem drugi raz :/

pieniadze niegraja roli, a monitor, kalwiature i mysz juz mam :) (pisze z nich tego posta, poprostu chcialem sobie zlozyc innego kompa)

laptopa tez niechce, bo halasuje....

jak juz mowielm chcialbym jakiegos minipc, ktory dzialalby tylko na radiatorach - czytaj chlkodzonego biernie.

na dzwieku tez mi zalezy, ba duzo slucham, mam dosc dobre kolumny i lubie jak dobrze brzmia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam np.

mala obudowa atx, plyta matx zinterowane praktycznie wszystko, procek ok.400mhz z dobrym radiatorem i wentylatorem na 5V.

komp nieslyszalny.

aha dysk w miare nowy ok. 2letni bo te stare dyski strasznie halasuja

wiec co tu duzo mowic, szukasz cichego dysku i reszta to nie problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to polecam Ci nano (droższe) lub miniITX.Coś na chipach VIA. Ma to jeden slot PCI, akurat aby wsadzić dobrą dźwiękówkę (żeby nie odstawała prostopadle od płyty to możesz dokupić przejściówkę, by wsadzić ją równolegle).

Co zaś tyczy się cichości dysków...Jeśli nie potrzebujesz dużego (czyt. więcej niż 2 Gb...), to proponuję przejściówkę CF/IDE (Compact Flash...całkowicie bezdźwięczny dysk i doskonale dysk udaje...). Zasilacz Szanowny Rodziciel zrobi sam. Pozdrawiam. adek

ps- szukaj na allegro pod "płyty z procesorem - pozostałe"

Edytowane przez add_ek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaka filozofia w bezdzwiecznym zasilaczu?

bierzesz cos z anty przepaleniem :P (chodzi o zasilacz) i do tego masakryczne radiatory, a na jednej sciance naprawde woooolno obrotowy wiatraczej zeby dawał jakis tam ruch powietrza i juz...

a nie ma sensu kupowac jakis CF/IDE bo dyski laptopowe 2,5" np. Fujitsu (jak moj) jest naprawde cichutki... :)

Edytowane przez Camel-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja propozycja:

płyta 2 procesorowa pod stot1

procki: 2x p3 ~500MHz chłodzone pasywnie

ram: ile wlezie (zazyczaj 3-4 kości 128MB)

grafika: cokolwiek chłodzonego paswnie pod agp2 - np jakaś riva tnt2

zasilacz: jakieś 230W - przerobione: cichszy wiatrak na wylocie - na jakieś 5V i wiatark 12cm na wlocie - tez ustawion ab sie ledwo krecił

obudowa: jakakolwiek + ledwo sie krecace wiatraki

dysk na jakiejś gąbce - zeby nie wibrował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do grafy to mam radeona 9550, choc mi zalezy na tym, zeby byl maly pobor pradu, aby sie zasilacz niegrzal, i zadnych wentylatorow - chlodzenie bierne 100% !

nawet najcichszy wentylator slychac noca, a mnie to brzeczenie i szumienie denerwuje.

cikeway pomysla z karta flashy, tyle ze 2 giga to dal mnie zamalo :/

a pomysla z dwoma prockami 500mhz mi sie podoba - wystarczy jakis zwykly radiator do nich ?

Edytowane przez 0rc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak będziesz miał full pasyw to nie wróże Ci nic dobrego. Przewiew, choć minimalny, w budzie musi bybć. A wentylatory z wyższej półki, puszczone na niższym napięciu, są na prawde niesłyszelne. Tak więc zastanów się ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbys okresil ile chcesz przeznaczyc kasy na ten komp, bo mozna wnioskowac ze swojego r9550 chcesz tam wcisnac.

czyli w takim razie odpadaja via ;P bo nie maja AGP

a procki via to jedne z nielicznych ktore chlodzone tylko radiatorem daja sobie rade.

i jeszcze czy to mialby byc komp z nowych czesci czy uzywanych.

a co do pyt. to mam jakas plytke na intelu EX z celkiem ok400mhz i 256ramu cichy dysk. i wentylow mam 3 po 80mm i naprawde nie wiem jakie musialbys miec ucho zeby je slyszec :> w tym moim kompie slychac tylko dyska.... jak zapisuje ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja wizja wygląda tak:

płytka mini atx http://allegro.pl/show_item.php?item=69961181 - ta chyba będzie najlepsza... pasywne chłodzenie chipsetu :)

sempron 2600+ 64bit OEM

512MB DDR

Sonic Tower

Twój 9550

i zasiłka home-made

komp pobiera mało prądu i grzeje się mało (1,6Ghz + 128kb cache)

a przy tym zapewni naprawde dobrą wydajność

sonic towej spokojnie poradzi sobie z tym prockiem

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm victor, ciekawy pomysl,

kasy, hmm no naprawde niewiem, estem otwarty na porpozycje tyle ze bez szalenstw, powiedzmy kolo 2 tys.

a czesci... moga byc uzywane, to niegra roli, byleby byl jak najcichszy.

1727860[/snapback]

tak tak.. jestem genialny :]

dodałem mobo Asusa m-atx

zostaje jeszcze problem obudowy do rozwiązania ;) Chyba że weźmiesz sobie metalowy stelaż z jakiej obodowy ATX, na którym osadzisz mobo i bebechy, kieszenie na dysk, a wszystko obudujesz jakimś drewnem, plexą czy czymś innym :P

małe ciche i poręczne ;)

chyba że stać cie na wyższy model semprona z CnQ :>

Na 2600+ da sie jeszcze zjechać z voltażem w dół, poniżej standardowego

MOBO: http://allegro.pl/show_item.php?item=69961181

PROC: http://allegro.pl/show_item.php?item=68591798

RAM: tutaj panuje dowolnośc icon_biggrin3.gif

CHŁODZENIE: http://allegro.pl/show_item.php?item=68553165

BUDA: najlepiej żaby była AL.. ładnie cieplo będzie rozpraszała

- http://allegro.pl/show_item.php?item=69385547

- http://allegro.pl/show_item.php?item=69365753

amen :D

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje jednak laptopa na Celeronie M np od Acera. Kosztuje to w okolicach 2200zl i podczas normalnie pracy zadne wiatraki nie wieja (dopiero pod wiekszym obciazeniem ale i tak jest bardzo, bardzo cicho) dysku tez nie slychac, a laptop to laptop :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi