Fuji Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 (edytowane) W najbliższym czasie zamierzam zainwestować w A64 3000+ ew. 3200+ na plyte Gigabyte GA-K8N51PVMT-9 mATX. Zlezy mi na stabilnosci systemu stad tez i na odpowiednim chlodzeniu. Tu jednak zaczynaja sie schody. Wprawdzie temat chlodzenia CPU niemal wyczerpuja aktualne posty, nie jestem dobrac odpowiedniej opcji ze wzgledu na standard wspomnianej wyzej plyty i gabaryty co bardziej wydajnych coolerow (przedewszystkim brak miejsca, wytrzymalosc pcb na pol kilo zywej miedzi). W najblizszym czasiei z roznych przyczyn (np. plyta ;-)) nie mam zamiaru bawic sie w o/c. Zasanawiam sie wiec czy rozsadnym wyjsciem nie byloby pozostawienie boxowego chlodzenia... Oprocz oczywistego progu wydajnosci kluczowa jest dla mnie cisza pracy. Choc w/g kilku postow zarowno pod wzgledem utrzymywanej temperatury jak i glosnosci boxy AMD nie sprawuja sie tak zle jakby sie mozna bylo spodziewac jestem naprawde sceptyczny wzgledem standardowych wentylatorow. Tu wlasnie prosba o pomoc... Pozostac jednak przy nieszczesnym boxie czy instalowac jakies malenstwo? A jesli zmieniac to sposrod jakich wybierac (o ile wybor jakis jest) by nie przyprawilo mnei o nerwice i bole glowy ;-)? Obudowe planuje wieksza i wentylowana (ze wzgledu na przyszle modyfikacje) - Chiefteca LBX, BH ew. rowniez Chieftecowego desktopa (slabosc z dawnych lat ;-)) Mam nadzieje ze nie dubluje postu. Z gory wielkie dzieki za odpowiedzi i wszelkie sugestie :-) Edytowane 29 Października 2005 przez Fuji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Arctic freezer 64 nie wejdzie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuji Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Arctic freezer 64 nie wejdzie ? 1726654[/snapback] Szczerze mowiac nie wiem... dlatego pytam. Ta plytka ma 24,4x24,4cm. Po tym co jestem wywnioskowac na podstawie suchych liczb i zdjec, obawiam sie czy smiglo AC64 nie zasloni mi slotu PCI-E albo czy nei bedzie kolidowalo z czymkolwiek co do tego portu wsadze. Moge to teoretycznie sprawdzic doswiadczalnie przed samym zakupem, ale wolalbym chociazby wiedziec w czym wybierac jezeli faktycznie by byl jakis poblem niz radzic sie sprzedawcy ktory mi moze wciskac byle gowno. Po za tym jesli zainstaluje ta plytke pionowo w medium/midi-tower zastanawiam sie czy nie bedzie jakiegos problemu ze wzgledu na rozmiar i wage tego coolera, typu wygiecie plyty etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 tak na prawde to jedynym problemem moze byc ciasna buda a dokladnie zasilacz blisko gornej krawedzi MoBo - bo na samej plycie nie jest ciasniej niz na plytach ATX - oto przyklad http://www.gigabyte.com.tw/Motherboard/Fil...1pvmt_9_big.jpg http://www.gigabyte.com.tw/Motherboard/Fil...nxp-sli_big.jpg tez masz kondesnatory zaraz kolo koszyczka na radiator masz np Scythe Ninja na plycie gdzie koszyczek jezcze blizej gornej krawedzi http://hi-techreviews.com/reviews/scythe_ninja/P3.htm a tu fota gdzie widac ze cooler praktycznie "nie wychodzi" poza koszyczek http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/surmacz/c..._a64/ninja9.jpg do tego robisz tunel zeby wentyl wyciagajacy powietrze z budy wyciagal je przez ten radaitor i masz cisze i wzgledna wydajnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 Albo TO tanie ciche i (raczej) wydajne :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 Albo 1728871[/snapback] ta jasne co jeszcze zaproponujesz na A64 - moze cooler od Socket 370 :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuji Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 ta jasne co jeszcze zaproponujesz na A64 - moze cooler od Socket 370 :mur: 1728915[/snapback] Hehe, zdarza sie ;-) Wiec moze 1726863[/snapback] Case'a, jak wspominalem wyzej, planuje Chieftec serii LBX (ktora z tego co wiem jest dosc przestronna) ew. BE. Zanawiam sie wiec, czy nie byloby dobrym pomyslem wykorzystac w proponowanej przez Ciebie konstrukcji oryginalnego fan-duct'a Chieftec'a (albo innego gotowca pod Prescota) z wentylem np. Fandera . Poszukam jeszcze w innych tematch czegos wiecej o konsrukcji podobnego tunelu, ale bede wdzieczny za wszelkie sugestie :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 oryginalny FanDuct ma inne zadanie - wspomaga nawiew - a jak kupisz jakis cooler typu "tower" to potrzebujesz duct wspomagajacy wyciag bedziesz mial sytuacje jak na tych fotkach http://www.silentpcreview.com/article251-page5.html i chodzi o to zeby lekko obudowac radiator i wentyl (ten z tylu obudowy) w taki sposob zeby wyciagal powietrze glownie przez radiator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuji Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 oryginalny FanDuct ma inne zadanie - wspomaga nawiew - a jak kupisz jakis cooler typu "tower" to potrzebujesz duct wspomagajacy wyciag (...) chodzi o to zeby lekko obudowac radiator i wentyl (ten z tylu obudowy) w taki sposob zeby wyciagal powietrze glownie przez radiator 1729289[/snapback] I juz wszystko jasne :-) Pozostaje tylko kwestia technologii... tj. z czego najlepiej cos takiego wykonac i jak zamocowac, tak zeby obudowa (a wlasciwie w razie problemow serwis) niezauwazyl/a. W kazdym razie, dzieki wielkie za linki. Artykuly z SPCR pomogly mi na wiele rzeczy zwrocic uwage. Zaczalem naprawde powaznie myslec o przeplywie powietrza w obudowie a przy okazji zaczalem sie zastanawiac czy ten Chietec faktycznie jest (jak do tej pory myslalem) optymalnym wyobrem i czy przypadkiem nie lepiej zainwestowac np. w Anteca... Tyle ze tu w gre wchodzi kasa... i jak Styche Ninja to juz Raczej nie drozsza obudowa. Zreszta to temat na inny post ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 I juz wszystko jasne :-) Pozostaje tylko kwestia technologii... tj. z czego najlepiej cos takiego wykonac i jak zamocowac, tak zeby obudowa (a wlasciwie w razie problemow serwis) niezauwazyl/a... 1730017[/snapback] nie trzeba ostro kombinowac - jak z tylu bedzie wentyl 80 to np wycinasz kawalek butelki od napoju i "wsuwasz" miedzy wentylator a radiator - jak wetyl wiekszy i nie znajdziesz butli o takiej srednicy to robisz 4 scianki (o rozstawie takim zeby wsunac na wentylator) np z tektury itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuji Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 nie trzeba ostro kombinowac - jak z tylu bedzie wentyl 80 to np wycinasz kawalek butelki od napoju i "wsuwasz" miedzy wentylator a radiator - jak wetyl wiekszy i nie znajdziesz butli o takiej srednicy to robisz 4 scianki (o rozstawie takim zeby wsunac na wentylator) np z tektury itd A juz chcialem dzwonic do kumpla ktory w pracy klei plexe ;-) Faktycznie banalna sprawa... Po dluzszej lekturze innych tematow na forum postanowilem jednak zainwestowac w troche inna konfiguracje kompa, ktora o dziwo nie wyjdzie wiele drozej a bedzie o wiele bardziej wydajna i podatna zarowno na pozniejsze modyfikacje jak i o/c. Niestety ze wzgledu na zakup monitora nie bede sobie od razu mogl pozwolic na Ninje, ale jak to mowia - co sie odwlecze to nie uciecze. Jestem maniakiem ciszy i sadze ze na dluzsza mete nie obejde sie bez tego coolera. Jeszcze raz dzieki wszystkim za informacje i linki :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...