Skocz do zawartości
michal_basta

Nowy Komp - Bledy, Restarty, Zwisy

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

zlozylismy z kumplem wlasnorecznie kompa, od razu zaznaczam, ze kilka czesci bylo z tzw. drugiej reki.

po zainstalowaniu systemu xp prof od razu zaczely sie problemy, otoz komp sam sie restartowal juz podczas instalowania sterownikow, i tak pozniej sie czasem rowniez zdarzalo. poza tym wyskakiwaly bledy, acrobat reader np nie dzialal itp, sypalo sie coraz bardziej potem, wieszal sie, a jak restartowalem to znow sie wieszal na pustym pulpicie albo restartowal jeszcze podczas uruchamiania.

u kumpla ten sam windows dzialal poprawnie.

po formacie zainstalowalem inny xp prof, do tego service pack 2 i nadal to samo sie dzieje, dodam, ze nie uzywalem neta bo go nie mialem wiec zadne syfy z sieci nie mogly sie znalezc. dysk byl nowy gdy go kupilem, tzn nie ze sklepu, ale nigdy nieuzywany.

ponadto mam jakis problem z sieciowka zintegrowana na plycie Abit AN8 bo cos nie dziala, wiatraki OTES sie nie kreca, choc za pierwszym uruchomieniem kompa sie krecily, no i mimo, ze wczoraj byl format, to dzis juz wywala mi jakies bledy w grach i w systemie i musze resrartowac kilka razy, zeby sie uruchomil ale i tak nie dzialaja mi niektore programy i ciagle cos sie sypie ehh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o kompa to Venice 3000+ 0517 epaw + AC64, pamiec Twinmos 512 cl 2,5, grafa MSI Diamond 6600 od Pure'a, dysk seagate 80 sata, plyta Abit AN8, zasilacz Chieftec 420,

chcialem zrobic system od nowa, bo za duzo bledow bylo, zeby cokolwiek sprawdzic, no i podczas instalacji wyskakuje masa bledow z kopiowaniem plikow i taki niebieski ekran czasem wyskakuje a w nim na gorze pisze "System windows zostanie zamkniety w celu unikniecia uszkodzenia komputera" czy cos w tym stylu

jeszcze wczoraj instalowalem system z tej samej plyty i nie bylo zadnych bledow z kopiowaniem, chociaz pojawil sie tez ten niebieski komunikat raz czy dwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak najabrziej to może być przez pamieci, chociaz nie musi, ale najbardziej podjerzewam pamięci :) jeśli nie masz systemu to tu masz memtesta do uruchomienia z dyskietki albo z cd ---> http://nowe.pl/modules/mydownloads/viewcat.php?cid=106

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no na razie na starej pamieci nie zauwazylem problemow zadnych poki co, ale odpalilem memtest86

i na tej pamieci co na niej siedze teraz przy ktorej nie ma problemow doszlo Pass do 26 % i sie komp wylaczyl

na tej nowej kosci co podobno jest jakas trafiona dozlo tylko do kilku procent i sie wylaczl

co to oznacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no na razie na starej pamieci nie zauwazylem problemow zadnych poki co, ale odpalilem memtest86

i na tej pamieci co na niej siedze teraz przy ktorej nie ma problemow doszlo Pass do 26 % i sie komp wylaczyl

na tej nowej kosci co podobno jest jakas trafiona dozlo tylko do kilku procent i sie wylaczl

co to oznacza?

1729600[/snapback]

komp się WYŁĄCZA czy RESETUJE ? może spróbuj wyższe napięcie zapodać na pamięciach. zmieniałeś timingi ? napisałeś jeszcze że kilka części było z 2 ręki, pamięci też ??

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po kolei:

pamiec twnmos 512 mhz cl 2,5 kupilem nowa w sklepie, na niej sypaly sie bledy w windowsie i restarty, memtest dochodzi do klku procent i komp sie WYLACZA

pozyczylem od kumpla jakiegos starego no-name 256, na nim nie ma zadnch bledow w windzie ani resetow, memtest dochodzi do 26 % i komp sie WYLACZA

timingow ani napiec nie zmienialem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

póki co to leć do sklepu z tymi twoimi pamięciami żeby ci wymienili, a to że na tych drugich pamięciach się memtest wysypuje i się komp wyłącza to mże dlatego że są to jakies nonamy i też nie muszą być do końsca sprawne, chociaż nie widać tego w windowsie. tak sobie myślałem że zasilacz mógłby być też jakiś nie tego, ale to chyba za dużo jak na jeden raz ;) lub też coś z mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mogloby byc tez cos z zasilaczem nie tak albo z mobo, tyle, ze te czesci kupilem od ludzi na necie (mobo nawet od goscia z forum), wiec gdyby cos nie gralo z tymi czesciami to by mi powiedzieli wczesniej albo sami by naprawili, bo gwarancja na wszystko jest, wiec mozna powiedziec, ze byly uzywane i sprawdzone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może spróbj zapuscić memtesta na tych pamięciach noname u kolegi i jak nie będzie żadnych błędów to możesz odrzucić to że coz pamieciami nie tak. i jak da rady to zapusć też na tysch swoich nowych. najlepiej chyba bedzie wszystko sprawdzać metodą prób i błędów, bo nie widze tutaj żadnej konkretnej przyczyny ani rozwiązania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz mi sie wylacza nie tylko w memtesce, ale jak probuje uruomic colina 5, proowalem 3 razy i 3 razy sie wylaczyl

a w inne gry np pes 4 gralem i sie nie wylaczal

mam nadzieje ze to spowodowane jest mimo wszystko pameciami, nie mam ich jak sprawdzic u jakiegos kumpla, eh tylko siasc i plakac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi