Skocz do zawartości
glo

6600ge Zalman...

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem galaxy 6600GT z zalmanen bo zalezalo mi na ciszy, (na x800xl wyl wentyl jak oszalaly).

Karta jest bardzo cicha, nic nie buczy, nie wyje. Kreci sie chyba ladnie bo rdzen na 620 bez problemu a pamiec na 1170. Domyslnie bylo 525/1100. Uzyskuje okolo 9400 markow 2003.

Masz wersje na PCI-E? jeżeli tak to czy mógłbyś zgrać bios z karty i mi wysłać?

no własnie patrze-a tu taktowania 400/800 ;(

czyli moge przestawic spokojnie na 500/1000??? :D

i potem o/c :)

jasne ;] ale coś niskie te taktowania, zdejmowałeś radiatory? jeżeli tak to jakie masz pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wogóle nie miałem raddiatorów na pamięciach, bo w sumie nie zmiesciły by sie nawet pod zalmankiem :| Znacie jakies niskie radiatorki na pamieci?? Bo ja znalazłem pare w necie ale wszystkie wydają sie być za wysokie :( Poprosze linki jakies :D

pamięci mam Infineon- z końcówki symbolu wynika ze mają 2,0ns (cośtam 20). Narazie pamieci może nie bede krecił zeby sie nie zjarało coś, pobawie sie rdzeniem.

Edytowane przez QRVICH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz wersje na PCI-E? jeżeli tak to czy mógłbyś zgrać bios z karty i mi wysłać?

tak wersja pci-e. Napisz w zolnierskich slowach jak to zrobic i daj linka do softu to zrobie. Sorka ale nie chce mi sie googlowac bo ostatnio mam tyle pracy ze nie mam kiedy taczki zaladowac :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie z innej beczki... posiadam karte galaxy 6600gt (tez mam 3 zworki), oraz posiadam chlodzenie pentagram XC-80 CU. Zalozylem tego pentusa, ale zeberka dotykaja radioatorkow na pamieciach. Nie mam 100% pewnosci czy pentagram przylega idealnie do rdzenia. Mam w idlu ok 50 stopni, choc fakt ze w moim pokoju jest mega goraco (a komp jeszcze w poblizu grzejnika stoi). Moje pytanie brzmi... jak poluznic te radiatorki na pamieciach zeby leciutko je przesunac. Zapewne trzymaja sie na jakis klej termoprzewodzacy (jak juz to uda mi sie odczepic, to jak potem spowrotem to przytwierdzic)

pozdrawiam wszystkich!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie z innej beczki... posiadam karte galaxy 6600gt (tez mam 3 zworki), oraz posiadam chlodzenie pentagram XC-80 CU. Zalozylem tego pentusa, ale zeberka dotykaja radioatorkow na pamieciach. Nie mam 100% pewnosci czy pentagram przylega idealnie do rdzenia. Mam w idlu ok 50 stopni, choc fakt ze w moim pokoju jest mega goraco (a komp jeszcze w poblizu grzejnika stoi). Moje pytanie brzmi... jak poluznic te radiatorki na pamieciach zeby leciutko je przesunac. Zapewne trzymaja sie na jakis klej termoprzewodzacy (jak juz to uda mi sie odczepic, to jak potem spowrotem to przytwierdzic)

pozdrawiam wszystkich!

pentagram w Twoim przypadku ewidentnie zle dociska, u mnie na AL, jest 32c w idle, a tez mam gorąco w pokoju, a ja rozwiązałem to tak ze kupiłem radiatorki pentagrama i przykleiłem na kostki zeby gołe nie były, a tamte seryjne włozyłem do pudełka z kartą, podczas ewentualnej gwarancji przykleje spowrotem i nic nie bedzie widać...trzymają sie na klej, bez problemu odchodzą, a przytwierdzić mozna je równiez spowrotem bo ten klej jest "wielorazowy" i po odklejeniu caly czas sie lepi...przy okazji jak zdejmiesz radiatorki to podaj jakie masz pamięci :>

edit:

tak wersja pci-e. Napisz w zolnierskich slowach jak to zrobic i daj linka do softu to zrobie. Sorka ale nie chce mi sie googlowac bo ostatnio mam tyle pracy ze nie mam kiedy taczki zaladowac :cry:

ściągasz program "nvflash" (chyba wersja 5.13, ale jak bedzie nowsza to moze byc nowsza ;] ) , tworzysz dyskietke startową MS-DOS, zgrywasz na nią ten program nvflash, w biosie dajesz bootowanie z dyskietki, wpisujesz nvflash.exe, potem:

nvflash -b kopia.bin

program skopiuje bios karty na dyskietke, jak sie skonczy robisz reset i ustawiasz spowrotem zeby komp sie wlaczał z hdd :)

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ktos sie wypowiedzieć jak wypada głośność tego chłodzenia miedzianego na tej karcie w porównaniu do zalmana ?

Ja powiem ze w porównaniu do pentagrama AL na min to tak jakbyś porównał koncert rockowego zespołu do szumu drzew ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

430zł w esc.pl, ale mam wątpliwości jaka to karta jest. Pokazywał mi sprzedawca i na pudełku było 1,6ns, galaxy ge, w środku wersja karty z miedzianym radiatorem i małym wentylem oraz buzzerem i zworką zmiany napięcia, na stronie producenta --> www.gfe.com.hk

wersja którą mają w esc to jest galaxy 6600le ddr3 !

Edytowane przez Elgreen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś zamknął mój temat i nawet nie podał powodu, ale chyba chodziło o to, że nie trafiłem z kategorią, mam nadzieję ze za to co teraz zrobie nie dostanę bana. Oto treść tego tematu:

Cześć,

założyłem na tę kartę pentagrama freezone xc-80 Cu i pojawił się problem. Otóż w czasie gry lub testowania 3dmarkami 03 i 01 obraz się zacina mimo iż program pokazuje w tym momencie nawet ponad 100 FPS, wyniki testów także spadły. Problem znika jednak po wyłączeniu wentylatorka na karcie, gdy temp. wzrasta do około 70-75 stopni, wtedy wyniki wracają do normy i nic się nie przycina. Możecie mi powiedzieć dlaczego się tak dzieje? Czy może być za to odpowiedzialny jakiś głupi zapis w biosie? A może któryś z elementów karty poza rdzeniem nie może pracować w zbyt niskiej temp? Temp. z włączonym went. idle-47 stres 55 , bez wentyla idle-57 stres ponad 100.

ps. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego temp. w idle przy taktowaniu 2D jest taka wysoka? Może to taktowanie 2D się nie włącza? Albo jest to wina zapinki pentagrama która zakrywa cały GPU od spodu i podnosi temp diody (chociaż nie wiem gdzie ta dioda się znajduje)

pozdrawiam

Bardzo proszę o jakąś wypowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

430zł w esc.pl, ale mam wątpliwości jaka to karta jest. Pokazywał mi sprzedawca i na pudełku było 1,6ns, galaxy ge, w środku wersja karty z miedzianym radiatorem i małym wentylem oraz buzzerem i zworką zmiany napięcia, na stronie producenta --> www.gfe.com.hk

wersja którą mają w esc to jest galaxy 6600le ddr3 !

a na AGP gdzies znajde? bo jak na razie znajduje tylko wersje PCIe. na AGP kosztuja na allegro tyle ze lepiej dolozyc doslownie 15 zl i kupic GT.

pozdrawiam

znalazlem http://allegro.pl/show_item.php?item=81839426 ale czy to jest normalna GE?

Edytowane przez el_rojbehro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na AGP gdzies znajde? bo jak na razie znajduje tylko wersje PCIe. na AGP kosztuja na allegro tyle ze lepiej dolozyc doslownie 15 zl i kupic GT.

pozdrawiam

znalazlem http://allegro.pl/show_item.php?item=81839426 ale czy to jest normalna GE?

nie, to jest zwykła 6600 nonGT,....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest zwykle 6600. Wersja GE od tego sprzedawcy jest tu: http://allegro.pl/show_item.php?item=81616291

Ogólnie rzecz biorąc GE na AGP raczej nie kupisz nowego i z gwara na 2 lata taniej niż 500zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim programem można zmienić napięcia rdzenia i PAMIĘCI karty graficznej? NBitorem można zmienić tylko do 1,4V czyli default dla mojej karty, a interesuje mnie 1,5. W dodatku Nbitor nie umożliwia zabawy z napięciem pamięci, które u mnie są chyba niedowoltowane - robią 1200MHz a jest to wersja 1,6 ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest zwykle 6600. Wersja GE od tego sprzedawcy jest tu: http://allegro.pl/show_item.php?item=81616291

Ogólnie rzecz biorąc GE na AGP raczej nie kupisz nowego i z gwara na 2 lata taniej niż 500zł.

no to lepiej chyba od razu GT sobie sprawic?

a jesli jednak GE to gdzie moge go za 500 zl znalezc?

witam chyba udalo mi sie znalezc fajnego ge na gwarancji. link do allegro http://allegro.pl/show_item.php?item=82070619 (prosze o komentarze czy to nie jest jakis przekret bo bardzo tanio idzie).

pozdrawiam

Edytowane przez el_rojbehro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam chyba udalo mi sie znalezc fajnego ge na gwarancji. link do allegro http://allegro.pl/show_item.php?item=82070619 (prosze o komentarze czy to nie jest jakis przekret bo bardzo tanio idzie).

pozdrawiam

No to sobie chyba konkurencję z forum do aukcji wciągnęłeś... Za tanio coś ta karta idzie, może i ja policytuję :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem całkiem interesującą recenzję bogiego (ciekawe czemu się nie chwalisz :P) na innym serwisie: Recenzja Bogie'go. Wyjaśnia tam do czego służa te 3 zworki ;) Całkiem ciekawe

P.S. Bogie - jakbyś mógł to powiedz który kolor zworki podnosi napięcie na ramy, a który na rdzeń no i który wyłącza buzzera ;)

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam zamiar kupic ta krate i mam pytanie czy warto dopłcac do wersji Zalman?? zastanawiam sie nad http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...roducts_id=3046 i http://www.arche.home.pl/sklep/product_inf...roducts_id/5394

i mam pytanei co znajduje sie w pudełku z kartą??? sa jakies gry??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi dzisiaj przy taktach 550/1100, procku na 2,7 na sterach 81.95 i z systemem po ati wyszlo 9450. spodziewalem sie wiecej i wyniku i mhz na grafie :/ wyzej nie przechodzi testu w riva tunerze i sterach :/

Olej test(wyłącz go w opcjach RT) i kręć dalej, u mnie tez tak było...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi