Skocz do zawartości
glo

6600ge Zalman...

Rekomendowane odpowiedzi

Spojrz na allegro - tam znajdziesz cos tanszego. I wiecej info bo ja ci nie pomoge. Pozdro !!!

Karte musze kupic w esc.pl

Opis kart jest taki:

Galaxy GeForce 6600 Gamer Edition 128MB TV-out DVI-out

Interfejs: PCI-Express x 16; Typ chipsetu: GeForce 6600; rodzaj pamięci: DDR3; wielkość zainstalowanej pamięci: 128 MB 128bit; Ilość potoków: 4; częstotliwość RAMDAC: 2 x 400 MHz; Częstotliwość taktowania pamięci: 1000 MHz; Częstotliwość taktowania rdzenia: 450 MHz; wejścia / wyjścia zewnętrzne: wyjście video [tv-out], wyjście DVI, wyjście D-Sub; typ chłodzenia: wentylator.

Galaxy GeForce 6600 Gamer Edition (zalman) 128MB TV-out DVI-out

Interfejs: PCI-Express x 16; Typ chipsetu: GeForce 6600; rodzaj pamięci: DDR3; wielkość zainstalowanej pamięci: 128 MB 128bit; Ilość potoków: 4; częstotliwość RAMDAC: 2 x 400 MHz; Częstotliwość taktowania pamięci: 800 MHz; Częstotliwość taktowania rdzenia: 400 MHz; wejścia / wyjścia zewnętrzne: wyjście video [tv-out], wyjście DVI, wyjście D-Sub; typ chłodzenia: cichy i wydajny wentylator firmy Zalman.

Wszystko co wiem :/

Edytowane przez Isamu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

84 po OC czy bez OC? Na jakich taktowaniach było to 84C?

Ile dałeś za penta? No i ile jest na pentagramie C?

84c było na 500MHz albo 555Mhz nie pamiętam już. Na pentagramie XC-80AL 53-55c na 575MHz. Pentagram kosztował mnie 45zł :)

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam streów 81.95. Innych nie próbowałem ale jak będe miał czas to to zrobie. Może uda mi sie troche wynik w 3dmarku poprawić.

@Isamu: Ja mam tą pierwszą wersjie i po o/c w stresie miałe m na rdzeniu 60C. Inna sprawa że ten wentylator jest straszeni głośny.... Przy tych testach na taktowanie rdzenia to 590.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie karta po wlaczeniu automatycznego ustawiania taktow ustawila sie na 560/1150 mhz, po testach w 3dmarku 03 temperatura to 37 stopni na rdzeniu, ciekawi mnie skad wy bierzecie te temperatury.

Nie mierzy sie PO testach, tylko w trakcie, najlepiej na wykresie w RivaTunerze, wtedy bedziesz wiedział skąd bierzemy takie temperatury :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam streów 81.95. Innych nie próbowałem ale jak będe miał czas to to zrobie. Może uda mi sie troche wynik w 3dmarku poprawić.

@Isamu: Ja mam tą pierwszą wersjie i po o/c w stresie miałe m na rdzeniu 60C. Inna sprawa że ten wentylator jest straszeni głośny.... Przy tych testach na taktowanie rdzenia to 590.

Niech sie ktos wiecej wypowie, to bede wiedzial. A ty ile na tych sterach wyciagneles w smarkach. Aha mam jeszcze jedno pytanie - jak chodza te gry na tej karcie i na sprzecie z podpisu:

- NFS Most Wanted

- Quake4

- F.E.A.R

Z gry THX !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

most wanted na 1024x768 wszystko na full, tylko AA i cos tam jeszcze na polowe i giera smiga.

quake4 1024x768 wszystko na full bez AA - smiga

FEAR - 1024x768 wiekszosc na high, bez Softshadows , trzeba sie troche pobawic ustawienaimi i tez jest ok, ale minimalnie gorzej niz w poprzednic 2 tytulach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj korzystając z dobrodziejstw zimnego powietrza i winbondow na pokładzie, postanowiłem pokręcić karte...taktowanie jakie uzyskałem to 590/1215. :) Jak widać karta ma duzy potencjał, ale bez vmoda narazie utknąłem :(

3dmark 05

3dmark 03

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalozylem pentagrama 80ALCU i nie do konca jestem zadowolony. Przy najnizszych obrotach ok 1750 rdzen(przy otwartej budzie) idzie na 500 a pamieci na 1150.

jak ustawilem rdzen na 550 to w polowie 3dmarka05 karta zaczyna piszczec co jak mniemam oznacza ze temp byla zbyt wysoka.

Pytanka:

1. Czy ktos wie ile wynosi temp rdzenia kiedy karta zaczyna piszczec i co oznacza temp opoznienia procesora i czemu wynosi az 145 C

2. Jak mierzyc temp rdzenia w trakcie testu lub czy moze jest jakis programik ktory w tle zrzucal by wartosci do pliku (logi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pomiaru temperatury rdzenia w trakcie testu możesz wykorzystać program Riva Tuner. Ma on wbudowaną funkcję monitoringu ,temperatura podawana jest na bierząco na wykresie. Sprawdź czy dobrze zamontowałeś Pentagrama , może żle przylega do rdzenia i dlatego karta piszczy.Niestety nie wiem przy jakiej temperaturze włącza się biper (sprawdż Rivą),natomiast 145 stopni to temperatura krytyczna dla rdzenia i na tym poziomie włącza się fabryczne zabezpieczenie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Czy to o tę kartę się rozchodzi? :>

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...tid=5&grupa=496

P.S. Czy gdzieś ktoś widział jeszcze wersję z zalmanem?

Pozdrowienia

[edit]

Czy ktoś montował na karcie pentka XC-70? Bo z tego co widzę jest ciutkę tańszy, ale też i większy? Czy rdzeń jest w "pełnym" kontakcie? :lol2:

Edytowane przez `fdl`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po ponownym montazu Pentagrama 80 AlCu (musialem rozwiercic otwory montazowe) i efekt jest lepszy niz sie spodziewalem.

Podkrecilem karte na 575/1250. W 3dMarku05 wynik 4097 przy max temp 53 C, obroty pentagrama ok 1900.

Poniewaz nie mam szczegolnego doswiadczenia w O/C chcialbym spytac jak daleko moge sie posunac. Na razie ograniczam sie do monitorowania temp oraz patrzenia w ekran :) w poszukiwaniu artefaktow. Pytanka:

Czy pojawienie sie artefaktow oznacza ze pamiec nie wyrabia a zwiecha sprzetu z reguly jest rezultatem zbyt wysokiego taktowania rdzenia ?

Czy jedynym negatywnym efektem przetaktowania rdzenia/pamieci (przy zalozeniu ze temp jest w normie) jest zwiecha systemu, wyjscie z benchmarka, znieksztalcony obraz ? Inaczej mowiac czy nie ma ryzyka uszkodzenia karty ?

Czy ktos doszedl do czego sluza zworki na karcie ? Jedna sluzy do podbicia napiecia ale sa jeszcze dwie inne.

dzieki z gory za wszelkie info

Edytowane przez Isamu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po ponownym montazu Pentagrama 80 AlCu (musialem rozwiercic otwory montazowe) i efekt jest lepszy niz sie spodziewalem.

Podkrecilem karte na 575/1250. W 3dMarku05 wynik 4097 przy max temp 53 C, obroty pentagrama ok 1900.

Poniewaz nie mam szczegolnego doswiadczenia w O/C chcialbym spytac jak daleko moge sie posunac. Na razie ograniczam sie do monitorowania temp oraz patrzenia w ekran :) w poszukiwaniu artefaktow. Pytanka:

Czy pojawienie sie artefaktow oznacza ze pamiec nie wyrabia a zwiecha sprzetu z reguly jest rezultatem zbyt wysokiego taktowania rdzenia ?

Czy jedynym negatywnym efektem przetaktowania rdzenia/pamieci (przy zalozeniu ze temp jest w normie) jest zwiecha systemu, wyjscie z benchmarka, znieksztalcony obraz ? Inaczej mowiac czy nie ma ryzyka uszkodzenia karty ?

Czy ktos doszedl do czego sluza zworki na karcie ? Jedna sluzy do podbicia napiecia ale sa jeszcze dwie inne.

dzieki z gory za wszelkie info

Ad1. Artefakty moze powodować i rdzen i pamięć, a zawieszenie się to raczej rdzeń.

ad2. Tak, przez podkręcenie nie da się uszkodzić karty jezeli pracuje w odpowiedniej temperaturze.

ad3. Ta jedna koło czarnego wystającego kółka ktore zwie sie BUZZER ;) słuzy do właczania/wyłączania tego buzzera, czyli alarmu od przegrzania...a niebieska chyba słuzy do przełączania PAL/NTSC.(nie jestem pewny)

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1. Artefakty moze powodować i rdzen i pamięć, a zawieszenie się to raczej rdzeń.

ad2. Tak, przez podkręcenie nie da się uszkodzić karty jezeli pracuje w odpowiedniej temperaturze.

ad3. Ta jedna koło czarnego wystającego kółka ktore zwie sie BUZZER ;) słuzy do właczania/wyłączania tego buzzera, czyli alarmu od przegrzania...a niebieska chyba słuzy do przełączania PAL/NTSC.(nie jestem pewny)

dzieki serdeczne :)

Ten buzzer to dobra rzecz bo urotowal mi karte jak zle zamontowalem pentagrama.

Odnosnie monitorowanie temp pamieci. Z tego co sie orientuje to nie ma takiej mozliwosci. Czy mozna zalozyc ze w sytuacji kiedy nie zwieksza sie napiecia pamieci to mozna je krecic do oporu (az zaczna pojawiac sie artefakty) bez ryzyka spalenia ?

Jak to jest ze rdzenie nvidii wytrzymuja 145C (prog opoznienia) a cpu okolo 90C ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki serdeczne :)

Ten buzzer to dobra rzecz bo urotowal mi karte jak zle zamontowalem pentagrama.

Odnosnie monitorowanie temp pamieci. Z tego co sie orientuje to nie ma takiej mozliwosci. Czy mozna zalozyc ze w sytuacji kiedy nie zwieksza sie napiecia pamieci to mozna je krecic do oporu (az zaczna pojawiac sie artefakty) bez ryzyka spalenia ?

Jak to jest ze rdzenie nvidii wytrzymuja 145C (prog opoznienia) a cpu okolo 90C ?

Tak, kręc do czasu az się pojawią arty, oczywiscie trzymanie pamieci przy temperaturze "prawie-parzy" tez dla nich nie jest dobry, jak dla wszystkich układów z krzemu ;) Na Twoje ostatnie pytanie niestety nie znam odpowiedzi, ale moze dlatego ze cpu mają wiecej tranzystorów/są wyzej taktowane? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Ja w sprawie tej niebieskiej zworki na karcie .

Służy ona do przestawiania biosu , cytuję :

"Producent wyposażył swój produkt w system Dual BIOS, czyli w dwie kości BIOSu - w razie np. niepoprawnego programowania jednej z kości wystarczy przestawić niebieską zworkę na laminacie karty "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Ja w sprawie tej niebieskiej zworki na karcie .

Służy ona do przestawiania biosu , cytuję :

"Producent wyposażył swój produkt w system Dual BIOS, czyli w dwie kości BIOSu - w razie np. niepoprawnego programowania jednej z kości wystarczy przestawić niebieską zworkę na laminacie karty "

dobrze wiedzieć ;) czyli mozna flashowac karte bez obaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co udalo mi sie wycisnac z mojej karty:

GPU: 607,5 MHz

MEM: 1305 MHz

3dMark05: 4271

platforma A643000+ bez O/C 2x512 Geil CL 2,5, Asus A8N-E

max temp 55C

Zapas wydaje sie byc jeszcze duzy ale przy wyzszych taktowaniach RivaTuner sie burzy i wyrzuca taki komunikat:

The driver failed to pass internal test with the clock frequencies you are about to set....

Czy jesli zmienie drivery na np nowsze to jest mozliwosc ze bede mogl ustawic wyzsze taktowania ? Skoro komunikat jest ze driver failed itd to chyba nie ma sensu zwiekszac vcore. Co myslicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co udalo mi sie wycisnac z mojej karty:

GPU: 607,5 MHz

MEM: 1305 MHz

3dMark05: 4271

platforma A643000+ bez O/C 2x512 Geil CL 2,5, Asus A8N-E

max temp 55C

Zapas wydaje sie byc jeszcze duzy ale przy wyzszych taktowaniach RivaTuner sie burzy i wyrzuca taki komunikat:

The driver failed to pass internal test with the clock frequencies you are about to set....

Czy jesli zmienie drivery na np nowsze to jest mozliwosc ze bede mogl ustawic wyzsze taktowania ? Skoro komunikat jest ze driver failed itd to chyba nie ma sensu zwiekszac vcore. Co myslicie ?

:blink: :blink: :blink: bardzo wysokie taktowania!...a ten błąd mozna ominąć, wchodzisz w zakładke power user w riva tunerze, potem w kategorie nvidia->overclocking i dajesz Disable Internal Clock Test na 1. Bardzo ładnie Ci się karta wykręciła...pozazdrościć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: :blink: :blink: bardzo wysokie taktowania!...a ten błąd mozna ominąć, wchodzisz w zakładke power user w riva tunerze, potem w kategorie nvidia->overclocking i dajesz Disable Internal Clock Test na 1. Bardzo ładnie Ci się karta wykręciła...pozazdrościć...

no chociaz raz mi sie poszczescilo :) przy gpu 625MHz pojawiaja sie arty. W weekend pobawie sie z vcore 1,42.

Karte kupilem 2 tygodnie temu w esc.pl (wersja bez zalmana) za 425zl

Polecam :)

Edytowane przez Isamu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nabyłem swoją ge w AREST.pl. Miała domyślne taktowania 450/1000 i pamięci 2.0. Zabrałem się za podkręcanie do mniej więcej 540/1150 wyniki 3dmarków były wprost proporcjonalne :) Ale później coś się wali.

Przykład

540/1150 - 3dmark05 3600 pkt.

565/1200 - 3dmark05 3100 pkt.

Nie mam żadnych artefaktów, ani zwisów. Temperatura praktycznie bez zmian (wg rivy nawet na wyższym taktowaniu jest 2-3 stopnie niższa :blink: ) i wynosi ok. 80 stopni w stresie. Stery mam 66.xx, ale miałem 77.77 i 82.xx i żadnych zmian.

Jakieś pomysły co jest nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktorys z uzytkownikow ma w tym temacie plyte glowna Asrock K8 939 Dual-Sata2 ???

Mam - 100% problemfree.

Witam,

Nabyłem swoją ge w AREST.pl. Miała domyślne taktowania 450/1000 i pamięci 2.0. Zabrałem się za podkręcanie do mniej więcej 540/1150 wyniki 3dmarków były wprost proporcjonalne :) Ale później coś się wali.

Przykład

540/1150 - 3dmark05 3600 pkt.

565/1200 - 3dmark05 3100 pkt.

Nie mam żadnych artefaktów, ani zwisów. Temperatura praktycznie bez zmian (wg rivy nawet na wyższym taktowaniu jest 2-3 stopnie niższa :blink: ) i wynosi ok. 80 stopni w stresie. Stery mam 66.xx, ale miałem 77.77 i 82.xx i żadnych zmian.

Jakieś pomysły co jest nie tak?

Sprawdz AtiTool (tak, nie pomyliłem się), czy faktycznie nie masz artefaktów. Często jest tak, ze już są, ale trudno je dostrzec. Edytowane przez grogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, są artefakty. Nie mam pojęcia jakim cudem trafiłem idealnie w granicę :P Czy jest jakiś sposób by się ich pozbyć? Czy zmiana chłodzenia pomoże?

pomoże - u mnie było to samo a po zmianie na pentagrama uzyskałem jakies 50Mhz wiecej no i 30c w dół...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi