Skocz do zawartości
glo

6600ge Zalman...

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem chłodzenie na xc-80 alcu. Początkowo się przestraszyłem bo na 540/1150 pojawiły się artefakty. Po parunastu minutach do 560 już ich nie było w ATI Tool'u :) Ale nie spodobała mi się inna rzecz: mianowicie spadła mi liczba fps-ów i pkt. w 3dmarku. Podejrzany jest także spadek temp. tylko o 10 stopni w stresie. Czy możliwe że coś pochrzaniłem przy montażu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem chłodzenie na xc-80 alcu. Początkowo się przestraszyłem bo na 540/1150 pojawiły się artefakty. Po parunastu minutach do 560 już ich nie było w ATI Tool'u :) Ale nie spodobała mi się inna rzecz: mianowicie spadła mi liczba fps-ów i pkt. w 3dmarku. Podejrzany jest także spadek temp. tylko o 10 stopni w stresie. Czy możliwe że coś pochrzaniłem przy montażu?

dość możliwe - jaki miałes coolerek seryjnie na karcie? ten świecący? jaką temperature masz teraz z pentagramem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednia w stresie 80

Obecna w stresie - 70

Poprzedni był seryjny, pentka podłączyłem pod 12V. Dodam że dziwne mam punktacje w 3dmarku :huh:

450/1000 - 18 300

480/1000 - 18 175

450/1050 - 17 840

A po tych testach jeszcze raz 450/1000 i wynik 17 740...

Dodam że użyłem pasty Arctic Ceramique, no i że mam bardzo małą obudowę (wys. 32 cm).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednia w stresie 80

Obecna w stresie - 70

Poprzedni był seryjny, pentka podłączyłem pod 12V. Dodam że dziwne mam punktacje w 3dmarku :huh:

450/1000 - 18 300

480/1000 - 18 175

450/1050 - 17 840

A po tych testach jeszcze raz 450/1000 i wynik 17 740...

Dodam że użyłem pasty Arctic Ceramique, no i że mam bardzo małą obudowę (wys. 32 cm).

Temperatura za wysoka - ja na XC80AL mam 55c w stress na 555mhz. Zdejmowałes z pamięci radiatorki seryjne? jezeli nie to pentagram sie na nich opiera i nie dociska do rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiatorków faktycznie nie zmieniałem, została nawet spora odległość między nimi i radiatorem głównym. Czy to niedociskanie może powodować skoki wyników 3dmarka od 17.7k do 18.3k?

Jeżeli nie zdejmowałes seryjnych radiatorków, to daje sobie ręke uciąć ze zle dociska, zresztą to widać po temperaturze, zdejmuj radiatorki i załóz te pentagrama, ja tak zrobiłem i jest wszystko ok, temperaturka niska.

EDIT: SPRZEDAŁEM WŁAŚNIE MOJĄ KARTĘ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu powiem Ci że ciekawa sprawa...

Męczyłem swoją kartę na 540/1150 ale otwartej budzie w Enemy Territory przez 4-5 godzin. I co dzisiaj widzę? Otóż mam w stresie przy zamkniętej budzie 60 stopni! Pomęczyłem tera go w Far Cry i jak do tej pory 61 stopni to był max.

Co do rdzenia, to więcej nie mogłem dokręcić bo aż blaszki pentka się gięły ;] Rdzeń narazie podkręciłem więcej o 40 Mhz. No i 3dmark się uspokoił.

Może pasta potrzebowała czasu? Przypomnę że użyłem arctic ceramique

P.S.

Za ile poszła? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu powiem Ci że ciekawa sprawa...

Męczyłem swoją kartę na 540/1150 ale otwartej budzie w Enemy Territory przez 4-5 godzin. I co dzisiaj widzę? Otóż mam w stresie przy zamkniętej budzie 60 stopni! Pomęczyłem tera go w Far Cry i jak do tej pory 61 stopni to był max.

Co do rdzenia, to więcej nie mogłem dokręcić bo aż blaszki pentka się gięły ;] Rdzeń narazie podkręciłem więcej o 40 Mhz. No i 3dmark się uspokoił.

Może pasta potrzebowała czasu? Przypomnę że użyłem arctic ceramique

P.S.

Za ile poszła? :>

Jeżeli ta temperatura jest na pentaku @ 5v to spoko, jezeli na 12v - nadal za duzo. A poszła za tyle ile powinna ;) wraz z pentagramem i radiatorami, bo do nowej grafy nie beda mi potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie sama zmiana sterow spowodowala spadek temp o 20 stopni :) Ale to byl jakis error karty, czujnika or something. W kazdym razie czasami "dziwne" odczyty sie zdarzaja.

Podejrzewam ze sam reset by wtedy wystarczyl ale akurat wtedy stery zmienialem i z tego powodu restartowalem kompa.

TEz mam 80alcu i mam oryginalne radiatory na pamieciach - te pentagrama to jakis smiech na sali (mniejszych juz chyba dac nie mogli)

Zmienilem zworke napiecia i.... WIELKIE NIC. Prawde mowiac nie wiem czy zmienilem z 1.4 na 1.42 czy na odwrot. Temp sie nie zmienila a arty pojawiaja sie przy tych samych taktowaniach. Generalnie jesli sa jakies roznice to sa minimalne i bez jakiegos Vmoda dalej ani rusz.

Czyli dalej GPU: 609, MEM 1307, temp 55C.

Mozna w jakis sposob sprawdzic napiecie rdzenia ?

Edytowane przez Isamu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chcialbym sie dowiedziec czy udało wam sie przerobioc biosy aby ustawialo standartowo na starcie 500/1000 oraz z napisem 6600GT w windzie ?

zwlaszcza z tym napisem mam problem, a jednak zwykle 6600 wyglada slabo

Dzieki.

Edytowane przez glo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chcialbym sie dowiedziec czy udało wam sie przerobioc biosy aby ustawialo standartowo na starcie 500/1000 oraz z napisem 6600GT w windzie ?

Dzieki.

Jeżeli znajdziesz bios od GT ultimate i masz pamieci 1.6ns, to wgraj, bedzie działać. A jezeli nie znajdziesz, to w nibitorze chyba jest mozliwosci edycji napisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dzieki.

no ja mam juz zmieniony na 6600 GT :D w Riva Tunerze zmieniasz ROM na 6600GT i juz masz własnie tą karcioche ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli znajdziesz bios od GT ultimate i masz pamieci 1.6ns, to wgraj, bedzie działać. A jezeli nie znajdziesz, to w nibitorze chyba jest mozliwosci edycji napisu.

Pamieci mam 2.0, cooler Zalmana, bez zadnych zworek napiecia ani brzeczykow :>

QRVICH nie zalezy mi na riva tuner tylko na calkowitej zmianie biosu :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, taki odczyt mi styka. Jak to zrobic ?:)

ale po co Ci taki odczyt, jak wiadomo że w 2d zawsze bedzie 1.3v, a w 3d bedzie 1.4v ;> no chyba ze chodzi o modowane biosy. Na ktorejs stronie tematu o 6600 był opis jak zrobić odczyt w riva tuner, niestety nie napisze jak to zrobić bo już nie pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po co Ci taki odczyt, jak wiadomo że w 2d zawsze bedzie 1.3v, a w 3d bedzie 1.4v ;> no chyba ze chodzi o modowane biosy. Na ktorejs stronie tematu o 6600 był opis jak zrobić odczyt w riva tuner, niestety nie napisze jak to zrobić bo już nie pamiętam.

na poczatek chcialbym odczytac w ktorym ustawieniu zworki jest 1.4 i 1.42V :)

po krotkich testach w 3dMarku lekko sie zdziwilem bo temp i o/c sa niemal identyczne. Zakladalem ze karta ma domyslnie ustawione 1.4 ale teraz sklanialbym sie do stwierdzenia ze jest odwrotnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na poczatek chcialbym odczytac w ktorym ustawieniu zworki jest 1.4 i 1.42V :)

po krotkich testach w 3dMarku lekko sie zdziwilem bo temp i o/c sa niemal identyczne. Zakladalem ze karta ma domyslnie ustawione 1.4 ale teraz sklanialbym sie do stwierdzenia ze jest odwrotnie

ustawienie zworki 1-2 = 1.4v ustawienie 2-3 = 1.42v. Zresztą pisałem ze nie bedzie pokazywac zmiany napiecia/odchyłów bo po prostu RT zczytuje wartosc z biosu i dla 2d byloby to 1.3v NIEZMIENNIE a dla 3d 1.4v niezmiennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co chcesz zmieniać cały bios?? jak zmienisz rom na 6600GT to wszędzie juz bedzie pisało ze masz wersje GT- w windzie, everescie, 3dmarku,itd... ;)

Dokładnie o to mi chodzi. Mam karte działającą jako 6600GT i chce aby mi się tak wyświetlało w windzie itd :)

Ktoś pomoże z biosem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi