Skocz do zawartości
Jackass_Ass

Zdjąłem Ihs, Co Dalej?

356 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Twój Athlon 64 ma zdjęty IHS?

• Tak
      80
    • Nie
      276

Rekomendowane odpowiedzi

hehe no racja :) ale żeby 4 procki z rzędu, brane w róznych odstępach czasu miały krzywe kaski ? :P dziwne...jeżeli sie zdecyduje na skrojenie IHSa to go potem przylepie spowrotem, prosto...bo pokruszonego jaja nie chce mieć :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki jest sens zdejmowania i nakladania spowrotem IHS :blink: po to sie zdejmuje zeby miec ozdobe na biurku itp :lol: przy okazji niższe temperatury, a rdzen nie kruszy sie tak latwo nie buj sie jak prosto zakladasz radiator nic sie nie stanie, rezystorki jedynie trzeba zaizolowac :rolleyes:

Edytowane przez Narkus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki jest sens zdejmowania i nakladania spowrotem IHS :blink: po to sie zdejmuje zeby miec ozdobe na biurku itp :lol: przy okazji niższe temperatury, a rdzen nie kruszy sie tak latwo nie buj sie jak prosto zakladasz radiator nic sie nie stanie, rezystorki jedynie trzeba zaizolowac :rolleyes:

A po co ? Ja mam na żywca bez żadnych o-ringów, taśmy czy SC-ów i problemów nie stwierdzono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze ... tak sledze od jakiegos czasu juz ten watek i mnie to coraz bardziej wciaga :D Mimo, ze prawdopodobnie mam prosta czape bo przy 1.6v i ok. 2.7ghz mam 25st. w idle, ok.36 w stresie na penagramie 100 cu+ (lustro) to meczy mnie to :D Ale nie wiem czy jest sens, skoro na 2.7ghz potrzebuje juz 1.6v to czy bez czapy wydusze cos wiecej :( jak Wam sie wydaje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na logike biorac napiecie raczej zostanie bo gdyby nizsze temp oznaczaly mniej V do zasilenia proca to w takim razie na azocie lub freonie nie trzeba bylo by zmieniac napiecia na procku a tak jak wiemy tak nie jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na logike biorac napiecie raczej zostanie bo gdyby nizsze temp oznaczaly mniej V do zasilenia proca to w takim razie na azocie lub freonie nie trzeba bylo by zmieniac napiecia na procku a tak jak wiemy tak nie jest

ale wiemy ze procki potrzebuje wtedy ciut mniejszego voltarzu ;) pozatym brak blachy oznacza lepsze chlodzenie wiec moze w tym przypadku uda sie cos wiecej wycisnac bo np na 1.6 moze sie z czapa przegrzewac ;] nie sprobujesz to sie nie dowiesz;] Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie o SuperPI temat czapki był już dawno temu poruszony i w moim odczuciu dokładnie omówiony, zdjęcie czapki dawało zazwyczaj od 10MHz do 50MHz przy ustawieniu max stable na co dzień, oraz nie rzadko ponad 100MHz (w moim przypadku 140MHz) dla SuperPI tak wiec gra warta przysłowiowej świeczki zwłaszcza że jak się nawet MHz nie zyska to temp spadnie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko: czyścił ktos IHSa zmywaczem do paznokci? bo od srebrnej pasty mam obrudzony cały IHS a papierem nie idzie tego zetrzeć do konca i ciagle na palcach pozostaja slady. Bym juz dawno wyczyscil tym zmywaczem, ale boje sie o oznaczenia...no i jak zareaguje na to blaszka :>?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a własnie...da sie je spalić tak łatwo jak Athlony xp? czy maja jakies zabezpieczenie..?)

Jednym z zabezpieczen jest wlasnie IHS, tzn. jednym z jego zadan jest to zeby proc zdazyl sie wylaczyc przed upaleniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny Ihs zdjęty :) tym razem ofiarą padł opek144

1 2 3 4 5 wiem że shim nie zbyt estetycznie wycięty ale ważne że działa :-P

ogólnie temp spadły z idle 38* na 32*, w stresie z 50* na ...38* :!:

Edytowane przez Przemek345

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak karta służy jako shim, a co do oc to mhz za bardzo nie podskoczyły ale za to zamiast przy 2700mhz zapodawać 1,65V leci teraz 1,595V :wink:

to obniż jeszcze troche, wygrzej - może na codzień uda ci się 2,7Ghz ustawić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi