Skocz do zawartości
Jackass_Ass

Zdjąłem Ihs, Co Dalej?

356 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Twój Athlon 64 ma zdjęty IHS?

• Tak
      80
    • Nie
      276

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mógłby mi ktoś napisać jak dobrze założyć freezera 64 na proca bez IHSa??;]]] Procek własnie stracił czapeczke, jedynym problemem jest to ze freezer nie dociska go już tak mocno jak wczesniej. Tymczasowo dałem kawałek plastyku pod zapinke, ale to jakoś niezbyt mnie uspokaja...Jak wy sobie z tym poradziliscie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założenie NINJA na procka z czapką to już spore wyzwanie. W życiu się nie spotkałem, żeby trzeba było użyć takiej siły do założenia, w dodatku ze wskazaniem na 2 osoby. Płyta skrzypi, koszyk skrzypi, zaciski się gnąc, a ja pcham :x Ja się na takie ekperymenty nie piszę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za rady, na pewno sie do nich zastosuje...pytanie tylko kiedy :lol: Na razie kawałek plastykowej ramki od jakiegos modelu spełnia swoje zadanie, a wiadomo ze prowizorka jest najtrwalszym rozwiązaniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wygląda to tak: http://img436.imageshack.us/img436/5674/ihsoff2up.jpg . Render na szybko :)

Czy ktoś ma taki problem że dzwignia od socketu po zdjęciu IHS nie pozwala na dociśniecie bloku/radiatora? Bo wydaje mi się ze przez to mam wysokie temp. i skoki idle/stress 15c :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założenie NINJA na procka z czapką to już spore wyzwanie. W życiu się nie spotkałem, żeby trzeba było użyć takiej siły do założenia, w dodatku ze wskazaniem na 2 osoby. Płyta skrzypi, koszyk skrzypi, zaciski się gnąc, a ja pcham :x Ja się na takie ekperymenty nie piszę :)

dla mnie to banał był, 5sek i po bólu, rzekł bym łatwizna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma1y

a zakladales ninje na procka bez czapki ? Bo chcialbym zobaczyc jak sobie poradziles z tym.

niestety nie :/ ninju już nie mam, na dniach bedzie WC, być może bez czapki.

Wyżej pytałem sie czy ktoś zakładał, ale nie było odzewu wiec pewnie nikt tego nie zrobił albo cicho siedzi :)

A zastanawiasz sie czy nie założyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może założył a już nie może komputera włączyć bo proc mu poszedł do krainy wiecznych over clockerów ;P

ja się cały czas wacham czy zalozyc czy nie. Niby widze co niektorzy mają freezera bez IHS...ale jakos jego waga mnie przeraża. :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam przed oczami porownaie Semprona 939 3000+ i A XP-M Tb-B...

I wiekszy jest XP !!!

Sempron 939 - 8,5mmx9,75mm

Athlon Xp - 8mmx11,5mm

Tu macie wymiary (mierzone linijka ale janajdokladniej chcialem to przedstawic) moze komus beda pomocne (moge jeszcze jedynie Durona Spitfire zmierzyc :P)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Mam nowy procek i rowniez chce zdjac w nim Hisa ...

Jedyne co zauwazylem (w porownaiu do tego 2600 co mialem kiedys)

ze ver 0605 ... ma bardzo ciasno zespojony His z plyta pcb ... praktycznie wbicie tam zyletki bedzie b.ciezkie ;/

Chyba inzynierowie z Amd sie wycfanili .. albo trafil mi sie taki egzemplarz ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie mi tylko jeszcze jak glęboko mogę wbić żyletke zeby nic tam w srodku nie popsuc?

Nie więcej jak 1cm, zresztą jak przebijesz się przez to czarne coś poczujesz brak oporu i dalej już nie trzeba wpychać żyletki :), zaczynaj ciąć od rogów i zjeżdżaj do środka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie więcej jak 1cm, zresztą jak przebijesz się przez to czarne coś poczujesz brak oporu i dalej już nie trzeba wpychać żyletki :), zaczynaj ciąć od rogów i zjeżdżaj do środka :wink:

dobra dzieki :) to wieczorem zdam relacje jak mi poszlo :D

jesli sie nie odezwe to znaczy ze procek lezy na ziemi w kaluzy krwi a obok ja pociachany bo cos zwaliłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem zyje :D

hehe

IHS poszedł na półke. Proc własnie siedzi w srodku i poki co dziala. Narazie sprawdzalem to w pokojowej temp. buda otwarta, freezer max obroty, pasta biała "H", napiecie 1,675 (mozliwe ze nizej by tez poszlo) proc na 2,85 (mozliwe ze wyzej dalby rade ale juz mi sie testowac nie chcialo).

Ogolnie zysk jest okolo 7-8 stopni.

Długo mnie nie było bo przy testowaniu mialem resety i mi sie cos z netem walnelo wiec format mnie czeka. Narazie pisze z lapciaka.

No a teraz pare pytan :D

ma ktoś freezera bez shima?

najpierw zrobilem shima z karty i była chyba minimalnie za wysoka bo rdzen nie przylegal do radiatora i sprawdzilem sprawnosc zabezpieczenia termicznego Abita-działa :P

pociolem detke niby wysokosc ta sama wiec uznalem ze ona jest elastyczna i sie ugnie pod naporem radiatora. tempy tylko 4 stopnie lepiej niz z IHS. POmyslalem do [gluteus maximus], po co sie meczylem itd.

No ale pomyslalem dobra raz kozie smierc i zalozylem na jajko bez shima (ale stres ;) ), full delikatnosci i sukces 8 stopni w dol :) OC lekko do gory, poki co.

No i stad moje pytanie czy nic nie zespuje. Aha i miedzy miedziana podstawke a docisk wsadzilem 2 karty bankomatowe.

no i ostatnie pytanie: zakładal ktos z powrotem tego IHS?

a wogole ta pasta co byla na jadrze to jak zaprawa murarska wyglada ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje Panie dr. :wink:

Ogólnie jak już założyłeś Freezera i działa to nic się nie powinno zepsuć :), a co do przyklejania powrotem, to da się, ale niema to zbytniego sensu

Jak nie ma...gwarancja :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie w tej kwestii pytam profilaktycznie ;)

wogole idzie dostac taki czarny silikon?

Wydaje mi sie że uzycia kropelki raczej nikt nie zauważy;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi