Skocz do zawartości
Jackass_Ass

Zdjąłem Ihs, Co Dalej?

356 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Twój Athlon 64 ma zdjęty IHS?

• Tak
      80
    • Nie
      276

Rekomendowane odpowiedzi

A ja w tej sprawie :D najprawdopodobniej proc padl :mur: no i teraz wlasnie jest kwestia jak z powrotem umiescic ihs na miejscu aby nie budzilo to podejrzen ? usunac ten sylikon z procka i od nowa go nalozyc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kropelka moze bedzie ok ale troszke widac ze ten "sylikon" jakis taki uciety, a zniszczenie to stalo sie w sposob "głupawy" (mozliwe jeszcze ze mobo padalo zamiast proca ostatecznie w niedziele bede widzal) otoz moje geile jak sie okazalo sa lekko uszkodzone wiec memtest i ide spac budze sie 3 godz pozniej i esc koniec testow no i ze tak powiem nie chcialo mi sie czekac az winda sie zapusci i pstryk w zasilaczu komp zgasl nie raz juz tak robilem :oops: ale nic sie nigdy nie dzialo no i potem co chce wlaczyc kompa a tu ciemna zarowka kaput :mur: no i teraz co niemam pewnosci moze mobo padlo daj boze ale by to bylo dziwne eee niewiem

Edytowane przez Narkus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ja bym zdjął IHS to na co muszę uważać? Wytrę starą pastę z radiatora od Pentagrama, nałożę świeżą i co? Mam normalnie dokręcić coolerek do oporu? Coś się może stać?

/jestem na tyle zdenerwowany, że chyba ukruszę rdzeń drżącymi palcami/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ja bym zdjął IHS to na co muszę uważać? Wytrę starą pastę z radiatora od Pentagrama, nałożę świeżą i co? Mam normalnie dokręcić coolerek do oporu? Coś się może stać?

/jestem na tyle zdenerwowany, że chyba ukruszę rdzeń drżącymi palcami/

Dokręcasz tylko równomiernie z każdej ze stron i powinno być gut :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uważam ze 2 stopnie to za mało zeby ryzykować ukruczenie jajka :) niktorym spadały po 10c i wtedy to jest interes...

Różnice powinny być widoczne głownie w stresie i przy nazwijmy to umownie większych MHz oraz większym VCore. W skrócie im bliżej def V i MHz tym mniejsza różnica między IHS i jego brakiem. Co do twojego proca skoro już masz na nim chłodzenie ze zdjętym IHS sensu nie widzę aby go zakładać z powrotem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja gdydbym zdjął blaszkę, nałożył pastę (srebrną, AS5) i dopiero jeszcze raz cooler to ile by mi spadła temperatura przy 1.55V i 300 x 9 (ewentualnie wyższe HTT, a niższy mnożnik, ale aktualnie wszystkie biosy mają blokadę na 300MHz) ?? Wiem, że na oko trudno ocenić, ale szkoda by było ukruszyć jądro, a miałem Athlona XP i znam ten ból :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, mam złą wiadomość :( Procki z 06 roku mają inaczej montowany IHS...Mialem niedawno semprona 0538, i na około IHSa był taki czarny glut, nierówno rozmieszczony. Teraz na około nie ma gluta, tylko na lewej i prawej sciance(mając napisy u góry) są dwa czarne paski, tak jakby jakis klej, ale nie taki gumowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak by tej czapki nie założyli zawsze po zdjęciu jej temp spadną (w końcu kawał blachy mniej na drodze do chłodzenia), ale wyraźną różnice widać dopiero na taktowaniu powyżej 2,8GHz a najlepiej w okolicach 3GHz, dla przykładu u mnie na taktowaniu 2,7GHz różnica miedzy IHS a jego brakiem jest znikoma i wynosi 1-2stC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a temperatury w zwiążku z inną metodą mocowania czapeczki jakoś się zmieniły?

49 stopni na freezeerze z czapą przy 2,6ghz i 1,44v...chyba duzo. drugi taki sam mial 3 stopnie mniej czyli nadal kiepsko te czapy kładą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tych co chcą ponownie zakładać IHS. Jeśli przykleicie go na tym silikonie to nie myślcie że będzie jak dawniej z temp. Będzie maskra. Jeśli już chcecie go załozyć to musicie zdrapać cały silikon z procka i IHS i albo przykleić go ponownie albo (dla tych którzy chcą mieć przyzwoite temp) Najpierw przeszlifować IHS od środka (na lustro - ciężko ale się da) a poźniej z zewnątrz. Następnie na rdzeń walnąć dobrą pastę, na laminat silikon i najpierw dobrze ustawić IHS na procku i wstępnie docisnąć a następnie wyposażyć się w dwie deseczki (i ewentualnie coś pomiędzy deseczkę a górną część IHS aby się nie porysował - chociażby kartkę papieru, tak samo z nóżkami), złożyć to wszystko jak hamburgera (deseczka/kartka/IHS/pasta/procek/kartka/deseczka) i ścisnąć to wszystko np ściskiem stolarskim. Rdzeń powninien dobrze przylegać do równego już IHS (po szlifowaniu z dobrą pastą termoprzewodzącą), tak samo radiator z drugiej strony, a nowy silikon wszystko ładnie złapie.

Ktoś na forum już kiedyś dawał link jak jakiś koleś włąśnie w ten sposób zakładał IHS (opis trochę się różni ale idea ta sama).

Edytowane przez Mr Smith

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49 stopni na freezeerze z czapą przy 2,6ghz i 1,44v...chyba duzo. drugi taki sam mial 3 stopnie mniej czyli nadal kiepsko te czapy kładą.

Ojj...to masz jeszczw wyzsze niz ja. 45c na 1.44v i 2.6ghz. Proc to 0603, ostatni ten 0608 gorzej sie kręcił, ale czapeczka zamontowana bardzo dobrze, jakies 5c nizej w porównaniu do 0603. Jak widac nowy sposob mocowania IHSa nic nie dał poza tym ze sie gorzej zdjemuje <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem za bardzo osób które zdejmują IHS aby go potem z powrotem założyć, przecież traci się wtedy cały sens tej operacji. Wyjątkiem może być próba oddania procesora na gwarancję ale wtedy już jest mało ważne czy się będzie przegrzewał bo zazwyczaj już wtedy nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ze ostatnio ludzie chcieli zobaczyc jaki jest rdzen w porownaniu do A XP postanowilem zrobic zdjecie porownancze...

Przy okazji porownalem czy Sempron 2800+(754) i Sempron 3000+(939) maja roznej wielkosci rdzenie :) - odpowiedz znajdziecie na zdjeciach :)

Ps. Chcialem jeszcze dodac linijke do porownania wielkosci ale gdzies mi zaginela... ale ale poprawie jak ja znajde :] (ojj ten balagan)

Ps2. zaniedlugo dojdzie mi jeszcze jeden IHS od mojego Opterona tylko najpierw musi do mnie dojsc :)

Ok teraz foty :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wniosek taki... ze Jadro Sempka na s754(256kb cache) i Sempka na s939(128kb cache) sa identyczne...

Wniosek drugi ze sa bardziej kwadratowe niz Tb-B i ogolnie ciut mniejsze :)

Tak wogole to juz pomalu chyba zastaje etatowym odcinaczem IHS-ow... nie wiem dlaczego ale wiele osob boi sie tego jak ognia :)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem nawet vennice ma identyczny rdzeń jak semp bo sempy to vennicy z wyłączonym cachem :]

Zaniedlugo sprawdze to z Venusem...

Venice zadnego narazie w domu nie mam :)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi