Skocz do zawartości
Jackass_Ass

Zdjąłem Ihs, Co Dalej?

356 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Twój Athlon 64 ma zdjęty IHS?

• Tak
      80
    • Nie
      276

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zdjalem czape ze swojego sempiszona :) w sumie bardziej z ciekawosci niz dla wiekszego OC :lol: Troszke mi to zajelo bo lapy sie trzesly ale dalo rade :) no i rezultaty sa takie: oc nie wzroslo (tez sie tego spodziewalem), za to mile zaskoczyly mnie temperatury :D idle spadly srednio 2-3st., natomist w stresie (S&M) 7-8st :) jeszcze jestem w fazie testow moze cos z napiecia dam rade zejsc. Ogolnie warto bylo pozbyc sie tego kawalka blachy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod tymi naklejkami nic nie ma, tak jak już ktoś wcześniej napisał na tych naklejkach powinny być nadruki z modelem i serią procesora, ale w procach z „czapką” takie informacje raczej w tym miejscu byłyby mało przydatne. Jak zapewne wszystkim wiadomo nie ma osobnych linii dla każdego CPU i na jednej linii robi się kilka modeli na jednych ląduje „beret” a inne dostają nadruk.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe no akurat ja to pisalem ;)

ale kto wie moze cien szansy jest...choc moim zdaniem jesli sa jakies mostki to są głęboko w laminacie tak, że ich odsłonięcie spowodowałoby trwałe uszkodzenie Centralnej Jednostki Obliczeniowej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma żadnych mostków, A64 były już cięte, krojone, łamane, palone i bóg jeden wie co jeszcze i nikt nic nie pisał o żadnych magicznie ukrytych mostach. A64 to zupełnie nowa architektura a ja widzę że tu co niektórzy jeszcze AXP wspominają…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dziwny przypadek na Venecji 3000. 1800@2400 1.475

Miałem XP-120 i 120 mm wentyl i chodziło ślicxznie 28stopni spocxzynek i 39 stressss, zmieniłem na wodne wysokiej klasy i temperatura spocxzynek 26 a stres 53 ;-(

ratunku.

grafika pieknie sie chłodiz i mam zarypiste temperatury, ale proc 30 stopni w strsie potrafi podskocxzyć!!!

moze IHS sie wygiął?? i jak moge dwoma srubami mocno proca do płyty dokręcić? na maxa? az spręzynki sie spłaszczą cxzy jak?

no panowie pomóżcie biednemu ;-)

Edytowane przez jarkopolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dziwny przypadek na Venecji 3000. 1800@2400 1.475

Miałem XP-120 i 120 mm wentyl i chodziło ślicxznie 28stopni spocxzynek i 39 stressss, zmieniłem na wodne wysokiej klasy i temperatura spocxzynek 26 a stres 53 ;-(

ratunku.

grafika pieknie sie chłodiz i mam zarypiste temperatury, ale proc 30 stopni w strsie potrafi podskocxzyć!!!

moze IHS sie wygiął?? i jak moge dwoma srubami mocno proca do płyty dokręcić? na maxa? az spręzynki sie spłaszczą cxzy jak?

no panowie pomóżcie biednemu ;-)

U mnie też takie "anormalnie" ;) Narazie nie rozwiązane bo WC zdjęte. Jak się nie boisz, to wejdz do biosu na monitoring temp. i spróbuj lekko docisnac blok. Ew. spróbuj przyciskać go z tych stron, gdzie nie jest przykręcony. Używasz shima?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie nie używa shima bo IHS ma :mrgreen:

Ja bym jednak ściagnął tego IHSa, zrobił shima i ładnie bloczek załozył docisną, a potem w biosie monitorując temp dokręcał :)

Powodzenia

Miałem shima i powiem ze temp o 5stC lepsze bez niego niż z nim, widać blok nie dolegał wtedy idealnie. Swoją drogą bardzo ciężko w warunkach domowych zrobić idealnego sima z dokładnością co do milimetra tak więc podarowywałem sobie tą zabawę, ale na SD mam założone coś „ala gąbki” (foto kilka stron wstecz) i spełnia to swoje zdanie jednak dokręcenie bloku wymaga większej (dużo większej siły) aby gąbki się ugięły bo inaczej temp są fatalne, no ale coś za coś ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mam bloczxek dokręcony do IHS a prawie na maxa. Czy moge go dokręcić na maxa? i cxzy bede mógł go dokrecić na maxa jak zdejme IHSa??

bo zdejmowac na bank bede zdejmował ale czemu na WC temperatury sie pogorszyły?? ale tylk na procu bo na grafie spadły o 10 stopni w stresie jak i w spocxzynku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mam bloczxek dokręcony do IHS a prawie na maxa. Czy moge go dokręcić na maxa? i cxzy bede mógł go dokrecić na maxa jak zdejme IHSa??

bo zdejmowac na bank bede zdejmował ale czemu na WC temperatury sie pogorszyły?? ale tylk na procu bo na grafie spadły o 10 stopni w stresie jak i w spocxzynku

Jak masz IHS to możesz kręcić blok aż zrobisz z mobo „banana” bo grubemu kawałkowi blachy miedzianej jakim jest właśnie IHS krzywdy raczej nie zrobisz, natomiast po jego zdjęciu radzę już uważać szczególnie na początku aby blok dolegał idealnie równo do procesora, radzę przytrzymać blok jedną ręką w odpowiedniej pozycji a drugą równomiernie powoli dokręcać śruby przy tak zachowanej ostrożności nie powinno być problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj oskalpowałem Semprona 2800+ na jądrze "Winchester". Wyjątkowa padaka - z IHS robi 2200 MHz 1,55v, bez IHS "aż" 2300 MHz prime stable na 1,55v, więc wyraźny zysk jest :D Operacja przebiegła bezproblemu, jedynie miałem zakrwawione palce od żyletki i jedną nóżkę "niebezpiecznie" zgiąłem, ale jest już wyprostowana i procek żyje. Póki co położylem przesmarowanego IHS na rdzeniu, bo Freezer nie dociska, a koszyczek na Gigabyte K8NS cały się kołysa już bez Freezer'a, więc narazie sobie darowałem. Mam już inni koszyczek tylko nie chce mi się demontować komputera :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj oskalpowałem Semprona 2800+ na jądrze "Winchester". Wyjątkowa padaka - z IHS robi 2200 MHz 1,55v, bez IHS "aż" 2300 MHz prime stable na 1,55v, więc wyraźny zysk jest :D Operacja przebiegła bezproblemu, jedynie miałem zakrwawione palce od żyletki i jedną nóżkę "niebezpiecznie" zgiąłem, ale jest już wyprostowana i procek żyje. Póki co położylem przesmarowanego IHS na rdzeniu, bo Freezer nie dociska, a koszyczek na Gigabyte K8NS cały się kołysa już bez Freezer'a, więc narazie sobie darowałem. Mam już inni koszyczek tylko nie chce mi się demontować komputera :D

E tam widziało się i Venice bez ~40 nóżek i działał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam widziało się i Venice bez ~40 nóżek i działał ;)

wiem :D ale mój świętej pamięci 2,4C nie działał już z 477 nóżkami i pozbawienie go kolejnych 6 nic nie dało :wink:

Mam pewne pytanie. 5 minut już byłem bliski zdejmowania IHS-a, ale zawuażyłem, że na oko ma on 2mm, więc radiator może nie stykać się z procesorem... Jak wy sobie poradziliście... ?

zależy jaki masz, freezera np. trzeba troche zapinke nagiąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo trzeba było wyrwać więcej ożywają dopiero po stracie 40 lub więcej :D

Mardok - czy Ty przypadkiem w dzieciństwie much nie dręczyłeś ;) ?

W najblizszym czasie chciałbym zdjąć IHSa z mojego sempa, moze mi ktos powiedzieć o ile mniej wiecej trzeba nagiąć zapinkę freezera, albo co pod nią podłozyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok - czy Ty przypadkiem w dzieciństwie much nie dręczyłeś ;) ?

W najblizszym czasie chciałbym zdjąć IHSa z mojego sempa, moze mi ktos powiedzieć o ile mniej wiecej trzeba nagiąć zapinkę freezera, albo co pod nią podłozyć?

ja dałem 3 karty telefoniczne chipowe:) docisk moze mniejszy ale nie mam ihs wiec wolałem oszczedzic jądro ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi