Skocz do zawartości
Jackass_Ass

Zdjąłem Ihs, Co Dalej?

356 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Twój Athlon 64 ma zdjęty IHS?

• Tak
      80
    • Nie
      276

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Zabrałem się za zabieg, od samego początku zapowiedział się bardzo źle.

Nie mogłem ściągnąć chłodzenia z procka, aż w końcu bez odpinania z klatki wyciągnąłem chłodzenie razem z prockiem. Dołączona grafika

Po tym zabiegu byłem niemalże pewny na 100% że nie ma co się zabierać za cięcie.

Ciekawość wzięła górę, złożyłem wszystko do kupy, bez kombinowania własnej roboty ISHS-ów, komp nie odpalił.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jeszcze laminat udało mi się w rogu zdrapać

Za drugim razem się udało, będę musiał zrobić poprawki wszystkiego, przede wszystkim bez ISHS-ów się nie obejdzie, muszę też dogiąć mocowanie samej ninjy, ponieważ z taką łatwością się założyła, praktycznie bez żadnego wysiłku, chyboczę się na boki strasznie, że też o tym nie pomyślałem, 3mm proc z wysokości stracił.

Temperatura w stresie spadła o 3 stopnie, więc na 99% podejrzewam błędy w montażu.

Co najgorsze, na procku ponownie wylądowała pasta Collabolatory.

Jutro jak będę robił poprawki , pewnie rdzeń odejdzie z chłodzeniem.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś z samego rańca, wszystko jeszcze raz zdemontowałem, jednak już nic się nie da poprawić. Chciałem wcisnąć skrawki karty kredytowej pod ninje, ale nie da rady bo jest za wysoka w stosunku do rdzenia, nic innego też nie mogłem dobrać, co by spełniało rolę ISHS-a.

Problem jest z nadrobieniem docisku na zatrzaskach od ninjy, szybciej już na koszyku do mocowania będzie można cos wykombinować, ale jak na razie nie mam koncepcji jak to zrobić. Trochę mnie to denerwuje, z taką łatwością się teraz ninja zapina, może to nawet i lepiej, dzięki temu jeszcze nie ukruszyłem rdzenia, pewności też nie mam, że coś by to pomogło, a temperatury są w normie, więc raczej nie ma ryzyka że chłodzenie nie dociska jak należy. Mimo wszystko nie tak sobie to wyobrażałem.

Będe miał chwilkę do sprawdzę możliwości OC, może jednak coś to dało.

Pozdro

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś z samego rańca, wszystko jeszcze raz zdemontowałem, jednak już nic się nie da poprawić. Chciałem wcisnąć skrawki karty kredytowej pod ninje, ale nie da rady bo jest za wysoka w stosunku do rdzenia, nic innego też nie mogłem dobrać, co by spełniało rolę ISHS-a.

Problem jest z nadrobieniem docisku na zatrzaskach od ninjy, szybciej już na koszyku do mocowania będzie można cos wykombinować, ale jak na razie nie mam koncepcji jak to zrobić. Trochę mnie to denerwuje, z taką łatwością się teraz ninja zapina, może to nawet i lepiej, dzięki temu jeszcze nie ukruszyłem rdzenia, pewności też nie mam, że coś by to pomogło, a temperatury są w normie, więc raczej nie ma ryzyka że chłodzenie nie dociska jak należy. Mimo wszystko nie tak sobie to wyobrażałem.

Będe miał chwilkę do sprawdzę możliwości OC, może jednak coś to dało.

Pozdro

Xtreme ... - zakładać ninje na goły rdzeń ;) musisz naprawde uważać bo nawet nie wiesz jaki kruchy jest rdzeń od a64 - a małe ukruszenie to tragedia (To nie socket A :)) z ihs ninje się cholernie trudno montuje, a co dopiero bez ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz mi wierzyć, po oskalpowaniu problem z zakładaniem nijy całkowicie zniknął, nie ma też pewności czy „Ciepłowody” nie opierają się o koszyk(jak robiłem przymiarkę bez procka to właśnie się stykały z koszykiem), ponieważ wszystko zakładałem bez wyciągania płyty z obudowy.

Podkręciłem proca i właśnie sprawdzam czy nie ma spadków temperatury i mimo że jak robiłem pomiary z ISHS-em , gdzie temperatura pokojowa była wyższa, to w tej chwili temperatura na procku jest taka sama jak wtedy.

Coś musi być nie tak żadnych spadków nie odnotowuję, temperatury są takie same.

Nie wiem jak wykombinować większy docisk.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie mogłem wytrzymać, więc zdjąłem i Ja :)

Dr. Aragorn najprawdopodobniej uleczył Venice'a aka 60 stopni w stresie (2.71GHz 1.6v)

Robiłem to maksymalnie ostrożnie, więc nic nie uwaliłem

Jako że już wcześniej ściąłem 2 IHSy (tylko na Celeronach/P4 Northwoodach) moge stwierdzić, że tu to 'coś' co trzyma beret jest twardsze

Cud, że nie pociąłem się żyletką

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Testy zrobie jutro, dziś tylko sprawdze czy w ogóle działa, ale niczego nie uwaliłem

Foty nie pozowane, nic nie czyszczone tak jak u Was, poprostu bezpośrednio po operacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ocencie sami pomiar temperatur OC z ISHS-em

Temperatura pokojowa 25 stopni godzina 8:34rano 24-06-2006

Częstotliwość taktowania procesora 2650.2 MHz (oryginalny: 2000 MHz, overclock: 33%)

Mnożnik procesora 10.0x

Procesor FSB 265.0 MHz (oryginalny: 200 MHz, overclock: 33%)

Magistrala pamięci 265.0 MHz

DRAM:FSB Ratio CPU/10

Napięcie rdzenia procesora 1.52 V

Temperatury IDLLE

Płyta główna 37 °C (99 °F)

Procesor 34 °C (93 °F)

Mostek północny (Northbridge) 36 °C (97 °F)

GPU1: Procesor graficzny 43 °C (109 °F)

GPU2: Procesor graficzny 44 °C (111 °F)

Temperatury Stres SP2004 x 2 10 minut

Płyta główna 54 °C (129 °F)

Procesor 48 °C (118 °F)

Mostek północny (Northbridge) 38 °C (100 °F)

GPU1: Procesor graficzny 43 °C (109 °F)

GPU2: Procesor graficzny 44 °C (111 °F)

OC bez ISHS-a te sam ustawienia co wyżej

Temperatura pokojowa 27~28stopni godzina 10:04 29-07-2006

Temperatury IDLLE

Płyta główna 47 °C (117 °F)

Procesor 38 °C (100 °F)

Mostek północny (Northbridge) 44 °C (111 °F)

GPU1: Procesor graficzny 50 °C (122 °F)

GPU2: Procesor graficzny 48 °C (118 °F)

Stress SP2004 x 2 10 minut :

Płyta główna 57 °C (135 °F)

Procesor 48 °C (118 °F)

Mostek północny (Northbridge) 44 °C (111 °F)

GPU1: Procesor graficzny 50 °C (122 °F)

GPU2: Procesor graficzny 49 °C (120 °F)

Napięcie rdzenia procesora 1.54 V

Jak widać, temperatury w obudowie są teraz o 3 stopni w stresie do 10 w idlle wyższe, to samo tyczy się mostka, oraz grafik, czym to jest spowodowane nie mam pojęcia, temperatura pokojowa różni się tylko o 2-3 stopnie.

Sami oceńcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właściwie zdjąłem ihs'a już dawno ale z nudów teraz się pochwale :D

Dołączona grafika

Ciąłem takim skalpelikiem, napewno wygodniejsze od żyletkii nawet chyba nieźle to wyszło :wink:

Co do temp to spadły miametralnie, nieraz zauważałem nawet 10*c mniej, tak więc jestem pewien że mój ihs był krzywy.

Oc się poprawiło np do 2,8 teraz potrzebuje aż o 0,08v mniej :blink:

Niestety teraz jest za ciepło żeby sprawdzić ile to dało przy max oc, bo z ihs'em było to 3ghz przy 1,7v :mur:

Jednak mój 16-ty tydzień nie ma szans dorównać 17-temu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe moim zdaniem nieźle...ja zyletka wjechalem sobie w palec i w laminat tak ze go normalnie kawalek ukroilem :P

Słabiutkie te procki robią. Ja jak próbowałem przewiercić mojego durona 700 to złamałem 2 wiertła, poszło dopiero gdy użyłem profesjonalnych wierteł :lol:

A co do temperatur to na moim X2 3800+@2600Mhz z IHS w temp. pokojowej 29*C mam w IDLE 37*C, a wstresie (2xprime przez 1h) 47*C

Edytowane przez KiMR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ładne masz temperaturki, czapka powinna raczej prosto leżeć, ale kto wie.

Mało Vcpu i dobre chłodzenie, robi swoje, nie kusi Cię by go oskalpować?

Ja czekam na temperaturę pokojową 25 stopni i wtedy robie jeszcze raz pomiar, ale coś mi się widzi, że będzie dobrze, wywalenie IHS-a dobrze mojemu prockowi zrobi.

A swoją drogą to już z 5 razy rozbierałem kompa w celu zwiększenia docisku Ninjy, bardzo mozolna praca jeżeli nie chce się by coś prykneło. Stopki od koszyka podpiłowane, Ninja od razu lepiej siedzi.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ubiłem mojego Venice, słychać tylko piip i piip...

Rdzeń cały, to coś obok niego też - to co ubiłem?

Mniejsza o to, teraz pytanie - jak to oddać na gwarancję (żeby przyjeli i się nie skapneli)?

Nawet jak mi się uda, to i tak nie będe używał, tylko sprzedam

Zostawie se P4 Northwooda z 6800, a za niecały rok Conroe :)

I nigdy więcej krojenia żadnych IHSów (na 4 procki 2 rozwalone, niezła statystyka)

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nic nie uwaliłeś tylko ci chłodzenie niedociska ;) Sprawdź.

Ewentualnie może mobo padła, albo coś, poraokładaj wszystko i poskładaj, czasami w niewyjaśnionych okolocznościach zaczyna działać ;)

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

sprawdz czy wszystko dobrze poskladales!!! moze przy czyszczeniu miedzy rezystorkami jakis brud (papier toaletowy do czyszczenia, pasta) jest??

ps

nie trać nadzieji

ps2

jak nie będzie działało to ja chyba nigdy nie sciagne ihsa :lol:

ps3

ps

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze, chcialem sie zapytac czy w moim pentium 4 da sie zdjasc IHS? :D da mi to coś?

Pewnie się da...ale wraz z IHSem urwiesz rdzeń, bo jest przylututowany do ihsa :lol2: . Zresztą u Intela nie trzeba zdejmować IHSa, jest dobrze zamocowany :> (ps-> jakby sie uprzeć, to da się zdjąc ihs z Pentium podgrzewając cyne która łączy rdzen i IHS, ale po co?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz jeszcze przetestuje...

Cze, chcialem sie zapytac czy w moim pentium 4 da sie zdjasc IHS? :D da mi to coś?

Na P4/Celeronach Northwood na s478 da się (sam to robiłem :D), na s775 był gdzieś wyżej obrazek, jak to rdzeń odszedł wraz z IHSem

Powiedz jeszcze jakiej pasty uzywasz, jesli arctic silvera/OCZ to mozliwe ze cos sie dostalo pomiedzy nozki tych rezystorkow na procu i dlatego nie startuje.

AS5, ale procka umyłem całego zmywaczem, nałożyłem jakiegoś silikona, blok i nadal to samo :( Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na P4/Celeronach Northwood na s478 da się (sam to robiłem :D), na s775 był gdzieś wyżej obrazek, jak to rdzeń odszedł wraz z IHSem

No wlasnie ostatnio probowalem z celiny 478 i sie nie udalo mialem wrazenie ze blaszka jest przyklejona do proca :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

AS5, ale procka umyłem całego zmywaczem, nałożyłem jakiegoś silikona, blok i nadal to samo :(

teraz moge juz raczej tylko wspolczuc... :(

powodzenia w reklamacji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 21 11 1991

Cześc jako ze w intelach nie da sie zdjasc ihs to dlaczego by go nie wypolerowac papierem sciernym 1200 :D dopoleruje go jeszcze do miedzi

post-139508-1154529299_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi