Skocz do zawartości
Jackass_Ass

Zdjąłem Ihs, Co Dalej?

356 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Twój Athlon 64 ma zdjęty IHS?

• Tak
      80
    • Nie
      276

Rekomendowane odpowiedzi

Też sie w pewnym sensie zastanawiam nad ponownym założeniem czapy na mojego sempa .. albo wymianą bloku F2S na coś ala cube slim.

Problem polega na tym, że sempron ma bardzo małe jajko a blok F2S lepiej spełnia swoje zadanie z wiekszymi jajkami. Poprostu blok styka sie tylko na samym środku bloku w którym jest tylko jeden bolec. A jednak ten ihs rozprowadzał ciepło po całej czapie przez co moim zdaniem oddawał wiecej ciepła na blok. No i albo kupie inny blok albo założe spowrotem czape. Tylko oczyiscie efekt byłby pewnie lepszy przy zakupie innego bloku a nie założeniu czapy. Tak wiec mam dylemacik.

Rada dla wszystkich co mają Sempa i blok F2S .... nie zdejmujcie czapy ... temperatura sie moze nawet pogorszyć tak jak to jest w moim przypadku. Moze temperatura w stresie sie nie zmieniła ale w idle mam wiekszą temperature bez czapy niz z czapą.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury po zdjęciu czapki nie mogą być gorsze. Pewnie blok źle przylega do jądra. Przecież spód bloku też ma swoją grubośc i ciepło rozchodzi się po nim tak samo jak po IHS. Zdejmując eliminujemy tylko przeszkody w postaci dodatkowej warstwy pasty i samego IHS który przewodzi ciepło gorzej niż miedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

to jest czysta miedz ja tez mam ihsa sciagnietego i ostatnio z czystej ciekawosci wzialem pilniczek i spilowalem ta srebrna warstwe i ukazala mi sie pod spodem czysta miedz jak nie wierzysz to sam sproboj delikatnie spilowac gdzies na rogu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest czysta miedz ja tez mam ihsa sciagnietego i ostatnio z czystej ciekawosci wzialem pilniczek i spilowalem ta srebrna warstwe i ukazala mi sie pod spodem czysta miedz jak nie wierzysz to sam sproboj delikatnie spilowac gdzies na rogu

Świetnie że sprawdziłeś, kolejny mit padł :) Ja zresztą też obstawiałem miedz, ale kilka osob wypowiedzialo sie ze to stal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

nie jak widac na zdjeciach ktore zamiescil pageup niema na tych procach zadnych mostkow ktore mozna by bylo polaczyc zeby zwiekszyc cache

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury po zdjęciu czapki nie mogą być gorsze. Pewnie blok źle przylega do jądra. Przecież spód bloku też ma swoją grubośc i ciepło rozchodzi się po nim tak samo jak po IHS. Zdejmując eliminujemy tylko przeszkody w postaci dodatkowej warstwy pasty i samego IHS który przewodzi ciepło gorzej niż miedź.

Sorry ale jezeli nie posiadasz Semprona i danego bloku o jakim pisałem, to nie mów ze nie mam racji.

Zakładac blok potrafie ... zapewniam robiłem to nie jeden raz, tak samo po zdjeciu czapy, a temperatury były takie same za kazdym razem.

Rozmawiałem takze na ten temat z Samhainem, tworcą tego bloku i on jest tez tego zdania ze jego budowa sprawdza sie lepiej przy wiekszych jajkach. A ihs w tym przypadku teoretycznie powieksza powierzchnei oddawania ciepła.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ale jezeli nie posiadasz Semprona i danego bloku o jakim pisałem, to nie mów ze nie mam racji.

Zakładac blok potrafie ... zapewniam robiłem to nie jeden raz, tak samo po zdjeciu czapy, a temperatury były takie same za kazdym razem.

Rozmawiałem takze na ten temat z Samhainem, tworcą tego bloku i on jest tez tego zdania ze jego budowa sprawdza sie lepiej przy wiekszych jajkach. A ihs w tym przypadku teoretycznie powieksza powierzchnei oddawania ciepła.

Zwiększa powierzchnię ale znacznie pogarsza przekazywanie ciepła. Więc jaka może być z niego korzyć (poza dedykowaną ochroną jądra)? Poza tym piszę jeszcze raz: dlaczego uważasz że spód bloku bardziej rónomiernie się nagrzeje z IHS niż bez? BTW. nie pisałem ze nie potrafisz zakładać bloku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm to opłaca sie polerowac? czym to jest teraz w takim razie pokryte? bo zdejmowac sie troche boje. freezer troche wazy...

Raczej nie opłaca się polerować, bo przeważnie problem tkwi pod IHS'em :) A jak boisz się o jajko to zrób sobie jakiegoś shim'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie opłaca się polerować, bo przeważnie problem tkwi pod IHS'em :) A jak boisz się o jajko to zrób sobie jakiegoś shim'a.

hmm a z czego najlepiej? dodam ze proca pod socketa A mam sprawnego i idzie na sprzedaż wiec odpada ;)

co myślicie o kawałkach dętki?a wogole probowal to ktos przyklejac z powrotem w celach gwarancyjnych? zauwazyli? ;)

a cooler bez problemu pasuje, przylega itp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle lat na SocketA bez żadnych SC-ów i nic się nie stało tak samo z A64 blok zdejmowałem z 10 razy jak nie lepiej. Trzeba naprawdę chcieć ukruszyć to jajko.

Nie, po prostu wystarczy nie uważać ;) tylko sobie chrupnie i po sprawie, o jeden naroznik mniej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też już wiele razy zakładałem bloczek na gołe jajko. Pierwszym razem mało co sie nie posr*łem :) i zeszło mi z tym z 30 min. Teraz już robie to bez strachu i dosyć szybko. Dookoła jądra zrobiłem oring z silikonu (w miejsce czarnej kupy-silikonu) i doskonale się sprawdza. Pza tym chyba większa jest szansa na ukruszenie któregoś z tych 6-nóżkowych SMD niż samego jądra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nie zdjęcie czapki dało konkretne rezulataty :D z ihs 2400 mhz był lekki problem po wywaleniu jej 2700 mhz 1.52v leci bez problemów temepratury 10-20 C mniejsze :blink: zastanawia mnie tylko jak Piter jechal na nim 2.7ghz ja tez mam A64 freezer ale co mnie to interesuje wazne ze teraz ładnie smiga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do konkretów to u mnie będzie tak:

SPI16M:

Z czapką : 3061MHz

Bez czapki : 3204MHz

Temp (idle/stres):

Z czapką (około) : 25stC / 38-42stC

Bez czapki (około) : 22stC / 32-34stC

Czapkę miałem równo założoną ale mimo to zajęcie jej dało dobre kilka MHz :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm czyli ja albo mam takie parszywe szczęscie ze trafiłem 4 procki z krzywymi hełmami bo na sempronie temperatura w stress na 1.5v i AC freezer 64pro wynosi w SP2004 41c, buda dobrze wentylowana(chieftec medium tower), miałem 3 athlony venice, kazdy mial podobną temperature do tej z semprona, co jest? Ostatni Venice robił 50c na 1.55v w SP2004 i zwis...:|

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi