Skocz do zawartości
wampir

Wysokie Htt Vs Niskie Timingi

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z uzytkownikow ktorzy handluja pamieciami lub ma w jakikolwiek inny sposob dojscie do roznego rodzaju pamieci moglby przeprowadzic taki test ?

doklanie chodzi o porownanie 2x512mb

2-2-2-5 vs 2,5-3-3-6 vs 2,5-3-4-6

na w miare zblizonych alphah

testy na

- 3dmark 2k1

- spi 16M

Wiem ze pewnie bedzie mnostwo chetnych ale i tak dziekuje za pomoc w tworzeniu zestawienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale nie napisałeś nic na temat taktowań poszczególnych pamięci ;) wiec moze ja coś zasugeruje  TCCD 300Mhz,  BH 260MHz  bo średnio takie wyniki te pamieci osiagają :) do tego oczywiscie 1T

1728459[/snapback]

No i płyta głowna z wysokimi V, wiec moze DFI z Venicem. Zeby był proc tak samo to 300x9 i na TCCD dac 300, a na bh 270 lub 245 (raczej 270). Szkoda ze nmie ma dzilnika posredniego. adawac proca na inne mhze to sie nie oplaca imo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jest problem bo Winbondy w modułach 512 działajace z częstotliwościa 270MHz to jak narazie kosci widmo których praktycznie nie ma i nie będzie raczej :)

1729778[/snapback]

Co racja to racja :]

może tak

TCCD 300 i 270 - na timingach podanych przez wampira

BH5 - 270 (o ile takie będą) i 245 -  na timingach podanych przez wampira

1729807[/snapback]

No tak chyba najlepiej, bo tez nie kazde tccd zrobie te 300 przy cl2,5

Podobnie jak Raptor proponował ale BH5 na 260 lub 255 i 245

1730209[/snapback]

ale zrozum, ze nie matakich dzielnikow wiec z tych trzech tylko 245, albo mozna proca inaczej puscic.

// no ale trzeba kogos znalezc z takimi pamieciami zeby testy porobił, bo tak to sobie mozemy pgadac. Ja planuje zakup astaków 2x512, wiec moge zrobic na nich conieco ;) Ktos z tccd i Venicem?

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a o czym mowa  w pierwszym temacie?

tak 2x512.

1733282[/snapback]

no to pięknie =] ładne pamiatki, chciałbym sie nimi pobawic :] Ale nie powiedziałes co to za jedne ;) i ile? :D

Kszonek rzeczywiście. Ma być na HTT 300.

1733373[/snapback]

spoko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung TCCD A-data Vitesta @ 300 - 2,5-3-3-6, procek taktowany na 2700mhz:

http://i23.photobucket.com/albums/b399/lyzkov/mem300_25-3-3-6.jpg[/img]

Może na coś się przyda... :)

Bardzo dziakujemy :] mam nadzieje, ze jeszcze ktos z winbondem sie zglosi, bo moje zakupysie przedłuzyly ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, napięcia już nie pamiętam. Wiem za to, że były z nim jazdy i to niezłe. Te A-DATY są naprawdę wybredne - trzeba z nimi jak z kobietami. Gdy bawiłem się w OC i miałem dość chłodno w pokoju bez częściowej izolacji na moduły się nie obeszło. Poprostu gdy miały za zimno to były bardzo niestabilne. Napięcia najlepsze były różne w zależności od systemu operacyjnego - 32bit czy 64bit - i od czegoś jeszcze tyle, że do dziś nie udało mi się ustalić dlaczego raz na ciut niższym napięciu lepiej biegały a raz na ciut wyższym... :blink: Wiem tylko jakie napięcie miały podczas bicia rekordu bo pamiętałem żeby włączyć Guardiana :D :

Dołączona grafika

Ale muszę powiedzieć, że pare razy robiłem 300mhzna tych timingach na coś koło 2,7V - 2,8V.

Edytowane przez lyzkov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi