Marcin_gps Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 Mam problem z plyta glowna Soltek SL75-KAV. Nikt nie wie czy obsluguje procki Athlon Xp. Zrobilem update biosu do najnowszej wersji, a w instrukcji jest napisane ze plyta obluguje Athlony do 1,5 Ghz Prosze o pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody_maniak Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 SL75KAV oficjalnie obsługuje XPki :lol: z tym że musisz się liczyć że procka będzie spowalniać przepustowość pamięci do takiego procesora przydałyby by się DDRy co wiąże sięze zmianą płyty (dużo większą wydajność osiągniesz na KT266A i na KT333 , w testach ten chipset wyrażnie wyprzedza starszych braci, zarówno w grach jak i aplikacjach multimedialnych) Jeśli juz chcesz się w to pakować to sprawdż na płycie z lewej strony złącza ISA jaką masz wersje PCB na stronie soltka znalazłem taką notkę Presently, only PCB Version F1 or later of SL-75KAV supports Processor AMD XP. PCB Version F5 is the latest engineering version of SL-75KAV. The older versions of this mainboard Ax to Ex will have compatibility problem with AMD XP due to some circuitry specification problem with AMD requirements. Each Soltek mainboard is marked with an engineering PCB Version, which can be easily found at the left upper corner of the board. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 Mam problem z plyta glowna Soltek SL75-KAV. Nikt nie wie czy obsluguje procki Athlon Xp. Zrobilem update biosu do najnowszej wersji, a w instrukcji jest napisane ze plyta obluguje Athlony do 1,5 Ghz Prosze o pomoc Jeszcze miesiąc temu pracowałem na tej płycie na XP1600+. Po aktualizacji Bios'a możesz spokojnie odpalać A-XP. Dziwne że nikt nie mógł Ci powiedzieć o współpracy z XP. Faktem jest że 1600+ to tylko 1400MHZ. Nie startowałem na wyższych FSB - nie było to przy potrzebne przy wydajności Athlona. PS. Zmieniłem płytę dla DDR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gubernator Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 Mam problem z plyta glowna Soltek SL75-KAV. Nikt nie wie czy obsluguje procki Athlon Xp. Zrobilem update biosu do najnowszej wersji, a w instrukcji jest napisane ze plyta obluguje Athlony do 1,5 Ghz Prosze o pomoc Nie wiem czy to ma sens :roll: , jak Młody Maniak zauwarzył ona nie obsługuje DDR tylko SDR, więc procek nie będzie wykorzystywał wszystkich swoich możliwości. Lepiej ją sprzedaj i kup coś na DDRy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalB Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 w informacji o nowym biosie jasno pisze ,że obsługuje xp do 2200+ ,co do rużnicy między ddr a sdr to nie ma sensu ładować kasy na nową płytę oraz ram(zbyt mała rurznica wydajności w porównaniu do kosztów) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 19 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2002 Też mam tę płytę i powiem że jest zaj.. wytrzymała na nieostrożnego użytkownika. Wytrzymuje bezpośrednią konfrontację siłową z obudową (nieostrożny montaż) i setki przekładań proca i radiatora (mam świra na punkcie temperatury - ostatecznie poprzestałem na masywnym radiatorze pozwalającym osiągnąć 33 - 39 st C). Przy okazji, zmywając starą pastę zalałem podstawkę ździebko denaturatem, ale po tygodniu odpaliła i wszystko gra. Pracuje w niej Duron 750 na 133*6 (zwarte bezczelnie lutownicą L1). Pozdrawiam wszystkich użytkowników Solteka 75KAV A jeśli chodzi o XP, to musi to być wersja conajmniej F1, jeśli masz starszą, to nic z tego - poza tym wtedy cofnij BIOS do wersji Q7 bo nowsze są tylko do F1 i mogą Ci się cuda dziać jak masz starszą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...