Skocz do zawartości
GoLo

Pochlaniasz pola magnetycznego?

Rekomendowane odpowiedzi

Istnieje cos takiego?

Bo mam problem.. poniewasz moj komp stoi blisko monitora,

to na monitorku widac niewielkie odksztaucenia wywolane polem magnetcznym..

i dlatego sie zastanawam czy moglbym cos wsadzic miedzy komp/monitor zeby tych odksztaucen nie bylo..

a druga sprawa.. skoro komp wplywa tak na monitor to czy monitor nie wplywa jakos negatywnie na kompa?

z gory THX za info.

Pozdr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umiesc kompa w klatce Faradaya 8)

Monitor lepiej tez :P

BTW, nie ma takich pochlaniaczy , mozesz tylko ekranowac, ale chyba lepiej i prosciej zwiekszyc odleglosc , nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umiesc kompa w klatce Faradaya

Monitor lepiej tez 

mozesz wyjasnic co to dokladniej jest? bo nie jestem zorientowany :(

PS. niestety, zwiekrzenie odleglosci nie wchodzi w gre.. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor lepiej tez 

raczej cie na to nie stac (na klatke) lepiej zebys nie wiedzial co to jest :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor lepiej tez 

raczej cie na to nie stac (na klatke) lepiej zebys nie wiedzial co to jest :wink:

no dobra.. ale i tak chce wiedziec co to jest :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor lepiej tez 

no dobra.. ale i tak chce wiedziec co to jest :P

Faradaya klatka

ekran elektrostatyczny (ekranowanie), zazwyczaj w formie prostopadłościanu sporządzonego z drobnej siatki metalowej. Służy do osłonięcia części przestrzeni od wpływu zewnętrznych pól elektrycznych. Natężenie pola elektrycznego wewnątrz klatki Faradaya równe jest zeru.

No i jeszcze odprowadzic potencjal i takie tam drobnostki :P

Ekranowanie elektryczne to osłony (pojedyncze lub wielokrotne) wykonane z przewodzących płyt lub siatek i utrzymywane na stałym potencjale, np. uziemione. Osłaniają one od wpływu zewnętrznych pól elektrycznych przyrządy pomiarowe lub obwody czułe na zakłócenia.

Ekranowanie magnetyczne wykonuje się z płyt z materiałów ferromagnetycznych. Ferromagnetyk zamyka w sobie pole magnetyczne, osłaniając tym samym znajdujący się wewnątrz przedmiot od zewnętrznego pola magnetycznego. Do dokładnego ekranowania stosuje się warstwowe ekrany magnetyczne wykonane z materiałów o różnej przenikalności magnetycznej.

Ekranowanie elektromagnetyczne stosuje się dla osłony przed polami wysokich częstości. Wykonuje się je z materiałów o wysokiej przewodności. Powstające w nich prądy wirowe indukują pola magnetyczne, kompensujące wpływ zewnętrznego pola.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umiesc kompa w klatce Faradaya  8) 

Monitor lepiej tez  :P 

BTW, nie ma takich pochlaniaczy , mozesz tylko ekranowac, ale chyba lepiej i prosciej zwiekszyc odleglosc , nie ?

mam ten sam problem...... ale nie odsune kompa dalej bo mi klawiaturka do biorka nie siegnie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umiesc kompa w klatce Faradaya  8) 

Monitor lepiej tez  :P 

mam ten sam problem...... ale nie odsune kompa dalej bo mi klawiaturka do biorka nie siegnie :(

sa przedlozki do klaw 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlprosciej bedzie zwiekszyc odleglosc miedzy kompem a monitorem.

Drugim sposobem to mozesz ekranowac je od siebie poprzez wlozenie miedzy niech stalowej plyty.

Nie rozumiem. Przeciesz obudowa komputera też jest ze stali. Jeżeli blacha stalowa ma coś pomóc to może i zwykła folia aluminiowa by pomogła. Czy nie powinno jej się uziemić?

Niech no się wypowie jakiś student elektrycznego, albo ktoś zorientowany w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlprosciej bedzie zwiekszyc odleglosc miedzy kompem a monitorem.

Drugim sposobem to mozesz ekranowac je od siebie poprzez wlozenie miedzy niech stalowej plyty.

Nie rozumiem. Przeciesz obudowa komputera też jest ze stali. Jeżeli blacha stalowa ma coś pomóc to może i zwykła folia aluminiowa by pomogła. Czy nie powinno jej się uziemić?

Niech no się wypowie jakiś student elektrycznego, albo ktoś zorientowany w tym temacie.

Przeczytaj dokladnie moj post o klatce Faradaya, tam pisze dlaczego.

Folia ? LOL :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZTCW ekranowanie pola MAGNETYCZNEGO w warunkach domowych jest malo realne - potrzebna kupa ferromagnetyka

Ekranowanie pola ELEKTRYCZNEGO jest znacznie prostsze -wystarczy klatka Faradaya - tzn. jakis przewodnik wokol kompa, z otworami o maksymalnych rozmiarach wprost proporcjonalnie rosnacych wraz z czestotliwoscia (albo z jej kwadratem? - nie mam pod reka ksiazki) jaka klatka ma ekranowac. Dla fal dlugich praktycznie powinien to byc lity metal - bez nawet niewielkich otworow, a dla GHz wystarczy gruba siatka. Rozmiar dla mikrofal mozna oszacowac patrzac na kuchenke mikrofalowa

Zreszta moze cos pokrecilem, bo widzialem to ostatnio 2 lata temu. Jesli tak to niech to ktos skoryguje i uzupelni.

A wracajac do problemu GoLo, to sprobuj to czyms odseparowac, ale nie daje Ci duzych szans - np glosniki do stawiania przy monitorze sa fabrycznie do tego przystosowane, i raczej nie da sie uzywac zwyklych zestawow glosnikowych w poblizu monitora, bo zawsze cos bedzie widac na nim. Pewnie skonczy sie na odsunieciu kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZTCW ekranowanie pola MAGNETYCZNEGO w warunkach domowych jest malo realne - potrzebna kupa ferromagnetyka

Ekranowanie pola ELEKTRYCZNEGO jest znacznie prostsze -wystarczy klatka Faradaya - tzn. jakis przewodnik wokol kompa, z otworami o maksymalnych rozmiarach wprost proporcjonalnie rosnacych  wraz z czestotliwoscia (albo z jej kwadratem? - nie mam pod reka ksiazki) jaka klatka ma ekranowac. Dla fal dlugich praktycznie powinien to byc lity metal - bez nawet niewielkich otworow, a dla GHz wystarczy gruba siatka. Rozmiar dla mikrofal mozna oszacowac patrzac na kuchenke mikrofalowa

Zreszta moze cos pokrecilem, bo widzialem to ostatnio 2 lata temu. Jesli tak to niech to ktos skoryguje i uzupelni.

A wracajac do problemu GoLo, to sprobuj to czyms odseparowac, ale nie daje Ci duzych szans - np glosniki do stawiania przy monitorze sa fabrycznie do tego przystosowane, i raczej nie da sie uzywac zwyklych zestawow glosnikowych w poblizu monitora, bo zawsze cos bedzie widac na nim. Pewnie skonczy sie na odsunieciu kompa.

IMHO ekranwanie pola magnetycznego jest jaknajbardziej realne i nawet niespecjalnie trudne. Do wycięcia promieniowania magnetycznego od 50 Hz w górę wystarczy puszka z żelaza o gruości ścianki rzędu ułamka mm. Mogła by nim być obudowa komputra, ale te niestety mają coraz więcej otworów (na wentylatory itp) i plastku. Kto nie wierzy niech włączy do sieci trafo na kształtce EI (z toroidem już gorzej) i zbliży do niego np walkmana. A potem zakryć trafo puszką po konserwie i powtórzyć eksperyment.

Co do promieniowania radiowego - podłączyć obudowę kompa do kaloryfera: w polskim budownictwie uziemienie rzecz nieznana - ważen dla filtracji pola elektr(omagnet)ycznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...