Skocz do zawartości
IamWeasel

Zestaw Do Oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem zadnie złożenia zestawu bez monitora do max 2000zł. Komputer będzie dla zupełnego laika, w żadnym wypadku nie będzie podkręcany więc zależy mi na stockowej wydajności, stabilności i niezawodności. Komp teoretycznie nie będzie używany do gier, ale wiecie jak to jest :). Maszyna ma być też w miarę możliwości cicha. Wstępny szkic jest taki:

MSI K8N neo-fsr (do MSI mam zaufanie z powodów: patrz sygnaturka, ale cięzko ją dostać więc nie wiem co dać, płyta nie ma się dobrze podkręcać tylko być stabilna i bezawaryjna, jakies rady? może Gigabyte GA-K8NS albo Asus K8N? Albo MSI na VIA?)

semp 2500+ 64bit (czy boxowe chłodzenie jest głośne?)

Sapphire 9600pro (9550 bym wziął, ale jak pisałem sprzęt nie będzie podkręcany więc to chyba najlepszy wybór?)

2x512 Goodram 400mhz

Hitachi albo Samsung 80GB (zależy od dostępności)

Nagrywarka DVD Neca

Tagan 330w (cichy ma być)

obudowa jakaśtam tandetna, Tracera pewnie

logitech s200 (żeby jakieś piszczałki były)

Klawa i myszka wezme chyba logitecha zwykłe, żeby porządne były

Jak proc nie będzie boxowy to Pentagram Q-80 AlCu.

Co wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, GA-K8NE jest lepsza i ma gogabitowy LAN. Mam nadzieję że jest tez bezawaryjna :) Dzięki.

Radeon X550 PCI-E Gigabyte GV-RX55128D 128 MB 128bit jest chłodzona pasywnie, byłaby idealna.

Benq też jest ok, bo jest tańszy :) Wielkie dzięki za odpowiedź.

EDIT:

A jakbym zamiast tagana kupił deltę 350W za pięć dyszek, uciągnie to? Cicha jest? Tylko troche mało wtyczek ma co budzi we mnie codegenopodobne skojarzenia.

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym kupił procka OEM z chłodzeniem AC Frezeer 64 (~65 zł), płyta główna to jakakolwiek markowa najtańsza na nForce, zasilacz to Fortron lub Delta (pociągnie spokojnie), a karta graficzna to weź x600pro (róznica w cenie nie powinna przekroczyć 50zł, a wydajność da się zauważyć...).

A głośniki to rzuć okiem na TE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, roznica w cenie q80 a freezerem to tylko 20zl.

Tylko ze taki x600pro to z kolei bedzie suszarka w budzie, a chcialbym zeby bylo cicho. To musialbym do niego dokupic chociaz xc-80al. To troche podnosi cene. A moze wiatraczek w x600pro gigabyte jest cichy (doswiadczenie ze stockowymi coolerami każe mi w to nie wierzyć)?

Warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6600LE to padaka, wydajność to x550 ma wyższą więc x600 pewnie też (we wszystkim oprócz DOOMa :D ).

W niektórych testach to 6600LE nawet od x300 bierze po tyłku (wiem że testy mogą być ponacięgane ale żeby aż tak?).

A za 369zł można mieć X700 na DDR3 (700MHz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może najlepiej kupić GF 5900XT PCX?

Wersja 128MB 256-Bit kosztuje TUTAJ 370 złotych. Taki sprzęt bez problemów "skroi" pozostałe i jest w nium duży potencjał podkręcania, bo w końcu Gainward GS to Gainward GS... Na Tweaku wyciągnęli z niego 600MHz dla rdzenia i 1GHz dla pamięci przy napięciu +0.1V, więc chyba warto zafunodwać sobie taki sprzęt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi