Skocz do zawartości
asdasd

Komp Nie Chce Wystartowac Z Cd

Rekomendowane odpowiedzi

wchodze do biosu , advanced setup , tam pozniej mam kolejnosc

quick boot - enabled

1st boot device - flopy

2st boot device - cdrom

3st boot device - cdrom

w windowsie wykrywa mi cdroma z xp

kiedys normalnie odpalalem kompa z cd ,

ps. nie znam sie zbytnio na tym , jesli ktos ma jakis pomysl , to niech napisze wmiare po polsku,dokladnie :)

ps2. probowalem roznych kolejnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wchodze do biosu , advanced setup , tam pozniej mam kolejnosc 

1729163[/snapback]

Zmień kolejność na

quick boot - enabled

1st boot device - cdrom

2st boot device - HDD

3st boot device - co_tam_sobie_chcesz

Logiczne że jeśli chcesz by w pierwszej kolejności botował CD, musi on być na pierwszym a nie ostatnim miejscu w kolejce urządzeń które mają botować, nie?

Jeśli komputer nadal nie botuje, to wina płyty CD za pomocą której chcesz kompa zbotować. Prawdopobonie jest to płyta "nie botująca".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem tak :

quick boot - enabled

1st boot device - cdrom

2st boot device - usb HDD (nie bylo samego hdd :P )

3st boot device - floppy

no i nadal nic

ps. mam 2 cd-romy (nagrywarka) , w odbydwuch wkladalem plytke z xp , u mojego kolegi normalnie odpala kompa z cd

dochodze do wnisoku ze to cos z tasmami ! pozamieniam od cdroma z dyskiem itp. :P

bo ostatnio zmienialem wlasnie te podlaczenia , bo chcialem podlaczyc 2 dysk ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie zmianialem , to pewnie wina tych tasm laczoncych dysk ,cdrom ;/

1729244[/snapback]

A czy płyta z której chcesz zbotować komputer jest bootowalna? Bo ja tak miałęm gdy w zeszłym tygodniu chciałem zainstalować WinXP 64. Po 30 minutach szarpania się i resetowania w kółko kompa okazało się że płyta jest nie bootowalna :P

Płytę z WinXP64 mam z uczelni (uczelnia i M$ mają umowę dzięki której studenci mogą za darmo ściągać image z programami M$).

Do dziś nie doszedłem jak zainstalować ten system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy płyta z której chcesz zbotować komputer jest bootowalna? Bo ja tak miałęm gdy w zeszłym tygodniu chciałem zainstalować WinXP 64. Po 30 minutach szarpania się i resetowania w kółko kompa okazało się że płyta jest nie bootowalna :P

Płytę z WinXP64 mam z uczelni (uczelnia i M$ mają umowę dzięki której studenci mogą za darmo ściągać image z programami M$).

Do dziś nie doszedłem jak zainstalować ten system.

1729258[/snapback]

jakies 2 miechy temu bylo ok , odpalalem kompa z cd (chyba o to ci chodzilo :) ), a plytke mam ecs k7s5a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj odpalić płyte z innym systemem np. win98 tylko płyta musi być botoowalna, jeśli sie odpali to znaczy że masz cośnie tak z płytką. moze przegrywałeś sobie kopie zapasową tego windowsa na inną płytke i teraz z niej próbujesz dopalić?. u kolegi komp odpala z tej samej płytki z której u ciebie nie chce ?

aha i ustaw sobie tak (USB HDD to jest dysk przenośny pod usb, a podejrzewam że takiego nie posiadasz :> ) :

quick boot - enabled

1st boot device - cdrom

2st boot device - IDE lub IDE1

3st boot device - floppy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj odpalić płyte z innym systemem np. win98 tylko płyta musi być botoowalna, jeśli sie odpali to znaczy że masz cośnie tak z płytką. moze przegrywałeś sobie kopie zapasową tego windowsa na inną płytke i teraz z niej próbujesz dopalić?. u kolegi komp odpala z tej samej płytki z której u ciebie nie chce ?

aha i ustaw sobie tak (USB HDD to jest dysk przenośny pod usb, a podejrzewam że takiego nie posiadasz :> ) :

quick boot - enabled

1st boot device - cdrom

2st boot device - IDE lub IDE1

3st boot device - floppy

1729960[/snapback]

1)z plykta jest wszystko ok (wkladalem win2000 i xp) - u kolegi oby dwie odpalaja sie po wlaczeniu kompa

2) nie posiadam przenosnego dysku ..

3) ustawilem tak jak piszesz , niestety dalej to samo ... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a widać chociaż jakieś oznaki pracy cdromu przy właczaniu kompa ? czy poprostu nawet nie drgnie cdrom i ładuje sie system (albo sie nie ładuje :P ) ?

1730294[/snapback]

tak , jak wlanczam kompa z plyka w cdromie to tam troche ja czyta , gdy windows sie wyczytuje to dopiero slychac ze cdrom pracuje na "maxa"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprobuj wlaczyc boot menu kiedy wyswietla sie POST. nie wiem jaka masz plyte ale na moim asrocku jest to F11 a na epoxie Esc. nastepnie z tego menu wybierz CD-ROM. jesli w jednym nie zadziala to sprobuj wlozyc plytke do drugiego (pisales za masz 2 napedy). jesli to nie zadziala to znaczy ze masz cos nie tak z napedem/tasma. innej opcji nie widze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprobuj wlaczyc boot menu kiedy  wyswietla sie POST. nie wiem jaka masz plyte ale na moim asrocku jest to F11 a na epoxie Esc. nastepnie z tego menu wybierz CD-ROM. jesli w jednym nie zadziala to sprobuj wlozyc plytke do drugiego (pisales za masz 2 napedy). jesli to nie zadziala to znaczy ze masz cos nie tak z napedem/tasma. innej opcji nie widze

1731013[/snapback]

jak juz wyzej pisalem mam plyke ecs k7s5a , u moim przypadku F8 odpalalo boot menu

wyswietlil mi sie takie cos :

Floppy : 1st Floppy

IDE-0 : ST340810a

NETWORK :

nizej pisalo [up/down] - [select]

probowalem wszystkimi przyciskami na klawiaturze a nie chcialo sie na nic zmienic ;// (cdrom)

w advencet setup w biosie mam

1st boot - cdrom

2st boot - cdrom

3st boot - cdrom

zmienialem na mniejwiecej cos takiego, nic nie pomoglo

1st boot - cdrom

2st boot - IDE

3st boot - floppy

POMOCY :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie. Jak zbotować komputer przez Flashpen'a? Co wrzucić na flashpen'a by załadował się wiersz poleceń oraz sterownik CD/DVD-ROM'u tak by potem można było zainstalować system?

Edytowane przez TRH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie w "Standart CMOS Features" poustawiaj napędy CD na "Auto"(albo wszystkie napędy na auto), często jest na "none", mimo to windows XP i tak je widzi, ale komp nie zabootuje.

TRH- jest fajny program "HP USB disk storage format tool" wpisz w google "SP27213a.exe" wskazujesz obraz dyskiedki startowej i program tworzy ci bootowalnego Pena, próbowałem z bootowalnymi linuxami ale coś mi nie wychodzi.

Edytowane przez k@li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi