bizon11 Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 Chciałem podłączyć 2 komputery ze sobą mam do tego 2 karty sieciowe zainstalowane dobrze w systemie. Sieć ma taką samą maske podsieci i IP 199.199.0.X czyli numer komputera. Na jednym pisze że kabel jest podłączony a na drugim że jest odłączony !! Problem w tym że wszystko jest dobrze tylko wyświetla się ten komunikat! Już tyle kombinowałem i nic! Kabel mam oczywiście crossowy i nic. Może problem tkwi w drugim kompie bo jak się w nim odłaczy kabel to nadal pisze że jest podłaczone . Prosze o pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 Ja mam XP SP2 a kumpel 2000 SP4, mamy pociągnięty kabel i crossowy kabel. jest taka sama akcja jak i u ciebie ze pokazuje tak jak by kabel był odłączony zas po paru minutach łączy się ale nie mozna wejsc do folderów sieciowych bo grozi komunikatem coś o zabezpieczeniach. Fire wall wyłączony. Jeszcze akcja jest taka, że jak i ja zainstaluje 2000 Sp4 to sieć działa bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bizon11 Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 u mnei w ogule nie znika ten komunikat tylko jest cały czas! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 Skrętka? Skrosowana? Bo nawet jeśli jest źle ustawione - to jeśli kable są podłączone to i tak jest OK. A może masz więcej niż jedną sieciówkę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 oj mocium panie cosik masz nie tak, albo jest jak mowi zavander - moze masz 2 sieciowki (np zintegrowaną i na pci), albo moze włożyłeś w modem ;) żart oczywiście :D generalnie jest tak, ze jak masz na jednym podłączony to na drugiem nie ma możliwości wystąpienia nie podłączony... zobacz jak wyglądają RJ moze jakieś piny są niedociśnięte :unsure: jeżeli to 2 xp to ustaw na dhcp, niech sie same dogadają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 Ewentualnie idź do jakiegoś sklepu i poproś, żeby Ci stestowali kabel UTP. Mają takie fajne maszynki, wsadzą i powiedzą - może być skopane coś na samym kablu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bizon11 Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 ja mam w jednym kompie karte zintegrowaną i włożoną innna. Pod pierwszą się podłanczam. A ta druga nosi nazwe D-Link DFE-530TX Fast Ethernet Adapter (Rev C) A sterowniki są do Rev A i B nie idzie jej zainstalować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narkoman Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 Ewentualnie idź do jakiegoś sklepu i poproś, żeby Ci stestowali kabel UTP. Mają takie fajne maszynki, wsadzą i powiedzą - może być skopane coś na samym kablu. 1729910[/snapback] mam taki fajny kabel ma okolo 20 metrow czyli nie jest az tak dlugi, na sieciowkach linki sie swieca, wszystko niby okej a polaczenia nie ma. pingi etc nic nie dziala. na innym kablu jest okej wiec to wina kabla. byl sprawdzany na 3 roznych wlasnie taki maszynkach i test zawsze pozytywny, polaczenia okej, cross tez... i zrozum kabel teraz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bizon11 Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 napewno jest ok bo robili to w sklepie przy mnie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 a ja sie zastanawiam czy to nie jest tak że w windowsie nie masz funkcji wyłanczania niepotrzebnego sprzętu.... by zasilacz odciążać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturJak Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 (edytowane) Sprawdź w ustawieniach obu kart opcje Speed i Duplex. Jeżeli masz Auto lub Negotiation lub podobnie to może być przyczyną. Po prostu kary nieuzgodnią opcji połączenia jak obie pytają jedna drugiej jakie chce mieć parametry :) Ustaw na sztywno w obu TAKIE SAME WARTOŚCI, najlepiej 100mbps Full Duplex (w nowych kartach powinno działać). I adresy ustaw raczej jakieś normalne i prywatne, najlepiej 192.168.0.X z maską 255.255.255.0. EDIT: To że robili kabel przy Tobie, to jeszcze o niczym nie świadczy. Na 20 kabli średnio jeden mam do poprawki. Edytowane 3 Listopada 2005 przez ArturJak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bizon11 Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 ale dziadyga robił to maszynką więc powinno być ok! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v3ctor Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 ale mogl pomylic pary a maszynka pokazuje tylko to jakie sa pary polaczone i czy jest przejscie miedzy wszystkimi zylami :) ja bym jeszcze raz kabelek zacisnal wg tego schematu : 1 --> 3 biało pomarańczowy 2 --> 6 pomarańczowy 3 --> 1 biało zielony 4 --> 7 niebieski 5 --> 8 biało niebieski 6 --> 2 zielony 7 --> 4 biało brązowy 8 --> 5 brązowy u mnie zawsze dziala a robie kilkanascie tygodniowo i jak narazie nie bylo reklamacji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...