Skocz do zawartości
ZIBI_PL

6via83b

Rekomendowane odpowiedzi

witam. po podlaczeniu dysku 80 gb to mam powazny problem. Widnows 98 SE niewykrywa mi sterownikow do kabla do ktorego jest podlaczony dysk (IDE) jesli podlacze do drugiego to w menadzerze pisze ze drugi kabel niema sterow.

Staram sie je aktualizowac, wgrywam VIA 4 in 1 a nawet stery z cd ale nic to niedaje.

dodam ze na drugim kompie ten sam dysk z ta sama winda dziala ok.

Co to moze byc ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skopany kontroler IDE ? może kabel jakiś rąbnięty ? wejdź do dosa z dysketki startowej, zobacz jak dos widzi ten dysk, albo może w biosie masz coś źle usatwione

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale problem polega na tym ze tylko tam gdzi jest dysk - jest brak steroniwka.

w biosie mam wszystko ok. wykrywa go normalnie. kompa dziala na nim dobrze tylko ze pisze ze niektore dyski i plik wymiany jest w trybie zgodnosci i przez to zak zamula ze nawet filmu sie nieda obejrzec =/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź w menadzerze urządzeń we właściwościach tego kontrolera czy nie ma jakiś konfliktów z innym urządzeniem i napisz co ci pisze we właściwościach, lub może też tak być że poprostu dysk nie chce działać z tą płytą i kropka. też się tak zdarza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi