Jump to content
meehoo

[recenzja] Hp Nx8220 Ek089es

Recommended Posts

nie ma problemu..

 

we wlasciwosciach ustaw na drugim ekranie http://images1.fotosik.pl/106/cbc9a2cb61de0dfa.jpg 1024x768 a nastepnie w programie allplayer ustaw odtwarzanie filmow w fullscreen na drugim monitorze--mozesz wtedy na laptopie buszowac w necie na 1280x800 a film ogladac na tv (1024x768) w tym samym czasie.

 

mam jedynie problem z wylaczeniem podswietlania na I monitorze (w lapie) podczas ogladania filmu na II mniotorze (tv)

Niestety, ale telewizor nie jest jako drugi monitor. Drugi monitor jest nieaktywny... :( Nawet jak probuje zmienic na jakąkolwiek rozdzielczosc na nim to on powraca do ustawien domyslnych (najnizszych) - to nie jest od tv, bo tam jest 640 i 8 bitow... a na tv mi wysfietla to co mam na LCD :(

 

Spróbuje z oryginalnymi driverami... moze cos pomoze...

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie jest :)

 

mam stery omega.

 

a skoro u mnie jest to i u Ciebie moze byc !

 

stery orginalne są do d... ;)

wrocilem do omegi... udało mi się również uaktywnić drugi monitor (tak jak na wczesniejszym screenie ktory podawałes) jednak dalej nie jest idealnie... uaktywnia sie to u mnie przez zaznaczenie opcji "powikesz pulpit systemu windows do rozmiarów tego monitora". Z tym że po zaznaczeniu tej opcji windows powieksza pulpit na dwa ekrany (to tak jakbym mial jeden ekran złożony z dwóch)... to tez nie jest rozwiązanie...

 

po odznaczeniu tej opcji ekran jest klonowany na tv, tylko ze z rozdziałką taką jak na monitorze... i nie miesci sie na tv, obraz jest przesuwany razem z myszką...

już sam nie wiem co robie źle... stery mam najnowsze omegi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

stery orginalne są do d... ;)

wrocilem do omegi... udało mi się również uaktywnić drugi monitor (tak jak na wczesniejszym screenie ktory podawałes) jednak dalej nie jest idealnie... uaktywnia sie to u mnie przez zaznaczenie opcji "powikesz pulpit systemu windows do rozmiarów tego monitora". Z tym że po zaznaczeniu tej opcji windows powieksza pulpit na dwa ekrany (to tak jakbym mial jeden ekran złożony z dwóch)... to tez nie jest rozwiązanie...

 

po odznaczeniu tej opcji ekran jest klonowany na tv, tylko ze z rozdziałką taką jak na monitorze... i nie miesci sie na tv, obraz jest przesuwany razem z myszką...

już sam nie wiem co robie źle... stery mam najnowsze omegi.

hmm.. ja poprostu wlaczam tv a sygnal z lapa idzie automatycznie na drugi monitor... sprawdz ustawienia "ekrany" -(tv) we wlasciwosciach

Edited by Phuong

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy w tym modelu lapciaka mozna w jakis sposob dolozyc port szeregowy, brakuje mi go mocno, gdyz bawie sie we flashowanie telefonow, a wszystkie kable sa wlasnie pod RS. Przejsciowki USB nie zalatwiaja sprawy, klopoty z dzialaniem.

Jak upgradewoaliscie bios w lapku - przez system (tu sie boje - nieraz moze sie cos pokaszanic) czy w dosie, czy konieczna jest reinstalka systemu po tej operacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

bios juz dwa razy zmienialem --sciagalem plik "exe" --wiem,ze mniej bezpieczna jest instalacja biosu pod windowsem,ale tak jest szybciej i prosciej !--trzeba sie tylko upewnic ,ze nasz system z XP jest stabilny jak SKALA i mamy wlozona baterie +zasilacz ! --ja taka pewnosc mialem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stacja dokujaca to dosc drogie i malo wygodne rozwiazanie, jest zaslepka portu RS, zastanawiam sie czy podobnie jest na niego miejsce podobnie jak w przypadku modulu bluetooth.

Generalnie ceny kart pcmcia sa bardzo wysokie, natomiast przejsciowki usb sa zawodne - moze komus udalo sie doposazyc nx w port com?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak sie zachowuje laptop po wymianie procka - przelozylem do niego pentiuma M SL6FA 1,6 fsb 400 MHz ze speedstepem, komp sie wlacza, ale nie slychac starujacego dysku twardego i nic sie nie wyswietla na matrycy - wentylator pracuje pelna para, ale zadnej reakcji... Prosze o sugestie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam... mam za sobą drut-moda na Celeronie z 1.5 na 2.0 GHz i oto moje wyniki w SuperPi:

 

1M = 43s

2M = 1m46s

8M = 8m05s

 

Tak więc jak widać warto! Przeróbka zajęła ok. 40minut i nie było żadnych komplikacji. W razie pytań: PW.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

hey

 

Czy ktos z forumowiczow odblokowywal karte Intela miniPci 2915 lub 2200 po zakupie wyskakje blad 104 niestety nie moge sobie poradzic z nadpiasniem poprostu ethtool nie nadpisuje epromu a podczas sciagania epromu sa same zera

Witam mam do ciebie pytanko jak prubowales przeprogramowac karte intela??? JA mam nx6110 i dzisiaj kupilem do niego karte intela 220BG NOWA! i nie dziala bo pokazuje sie kod 104,nie wiem co z tym zrobic ale slyszalem ze mozna jakos zabezpieczenia obejsc... :mur:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Mam pytanie do Phounga (swoja droge gratulacje za niesamowita recenzje nx8220). Mam wersje EK205 i problem z podlaczeneim kompa do telewizora. Mam przejsciowke 7 pinowa z jednej strony i 4 pinowe S-video i chicha z drugiej. Podlaczajac pod chincha kabel, nie jestem w stanie wykryc telewizora.Probowalem na wszystkie mozliwe sposoby, ale po prostu go nie ma (wymuszanie wykrywania nic nie daje). Obecnie mam sterowaniki Omegi.

 

Pytanie w zwiazku z tym jest nastepujace - czy mam uszkodzaona przejsciowke, czy tez musze koniecznie uzcyc kobla S-video. Gdybys mogl mi (baz ktokolwiek inny) powiedziec jakie dokladnie okablowanie jest potrzebne bylbym dozgonnie wdzieczny. Dodam ze moj telewizor Thomson ma wejscie zarowno wejscie video (chinch), S-video i oczywiscie Euro zlacze. Dodam, ze wczesnie podaczalem GeForce MX 2 i nie bylo najmniejzgo problemu (mial wyjscie 4-pinowe z karty).

 

Z gory dzieki za odpowiedz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Mam pytanie do Phounga (swoja droge gratulacje za niesamowita recenzje nx8220). Mam wersje EK205 i problem z podlaczeneim kompa do telewizora. Mam przejsciowke 7 pinowa z jednej strony i 4 pinowe S-video i chicha z drugiej. Podlaczajac pod chincha kabel, nie jestem w stanie wykryc telewizora.Probowalem na wszystkie mozliwe sposoby, ale po prostu go nie ma (wymuszanie wykrywania nic nie daje). Obecnie mam sterowaniki Omegi.

 

Pytanie w zwiazku z tym jest nastepujace - czy mam uszkodzaona przejsciowke, czy tez musze koniecznie uzcyc kobla S-video. Gdybys mogl mi (baz ktokolwiek inny) powiedziec jakie dokladnie okablowanie jest potrzebne bylbym dozgonnie wdzieczny. Dodam ze moj telewizor Thomson ma wejscie zarowno wejscie video (chinch), S-video i oczywiscie Euro zlacze. Dodam, ze wczesnie podaczalem GeForce MX 2 i nie bylo najmniejzgo problemu (mial wyjscie 4-pinowe z karty).

 

Z gory dzieki za odpowiedz.

Mam taki kabel:

http://www.allegro.pl/item121526260_niemie...hs_jack_5m.html

Sterowniki standardowe, nie ma problemow, sprawdzone na kilku telewizorach. Nie jest wcale potrzebna przejsciowka 7-pinowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

co do stacji dokującej, nie znalazlem na stronie hp o tym, ale przed zakupem radze przetestować...

 

poza tym mam problem z moim nx8220.. podczas gry w CSa, lapie straszne temperatury, przed chwila wyskoczylo 95 stopni i NHC chcial juz kompa restartowac. Nie sadze ze to przez pogode, bo nie jest jakos ekstremalnie cieplo, i wczesniej w temperaturze pokojowej max 70 lapal.

 

Ewentualna wymiana pasty na procesorze, konczy gwarancje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

co do stacji dokującej, nie znalazlem na stronie hp o tym, ale przed zakupem radze przetestować...

 

poza tym mam problem z moim nx8220.. podczas gry w CSa, lapie straszne temperatury, przed chwila wyskoczylo 95 stopni i NHC chcial juz kompa restartowac. Nie sadze ze to przez pogode, bo nie jest jakos ekstremalnie cieplo, i wczesniej w temperaturze pokojowej max 70 lapal.

 

Ewentualna wymiana pasty na procesorze, konczy gwarancje?

 

wow... spore te temperaturki... ja na swoim widzialem max 62, a w upaly 65 st C podczas grania. A jak dlugo masz juz tego lapciaka? Moze po prostu kurz ci sie zebrał na żeberkach i blokuje przepływ powietrza... w moim poprzednim lapciaku takie czyszczenie robiłem około 2 razy w roku... w HP jedynie raz, ale bez rozbierania - jedynie przedmuchałem i powiem ze troche syfu wyleciało.

 

 

co do tv-outa i przejscoiwki... na poczatku rowniez uzylem 7 pinowej oryginalnej przejsciowki od karty ATI, jeszcze zapakowanej w folie. Jednak nie chciała działać - mysłałem ze to wina kabla, tv albo sterów ale nie przejsciowki bo nowka odpakowana... jednak nic nie pomagało, wiec poszedłem do sklepu i kupilem zwykła 4pinowa za pare zeta... problem od razu sie rozwiązał. Komp bez problemowo widzi tv (problemy mam tylko z rozdzielczościa... :)

Edited by jerryjm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie do posiadaczy tego Hp z procesorem 1.5 celeron, 512Mb 80GB dysk. Czy u Was zamula strasznie lapka podczas kopiowania plików. Ja jak kopiuje z płytki lub dysku zewnętrznego, to komputer prawie że się tnie nawet przeglądarka sie długo otwiera czy jak zrobię :pokaż pulpit" albo jak otwieram jakiś folder. Kopiowanie idzie w miarę szybko (film ok 4min) ale komp tak za móla jak mój stary AMD K6 We wszystkich tak jest, czy tylko ja tak mam?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź w jakim trybie działa nagrywarka?

Jeśli PIO, to usuń wszystko co masz w sekcji Kontrolery IDE/ATAPI w Menedżerze Urządzeń i zrestartuj laptopa. Po uruchomieniu Windowsa, nagrywarka powinna chodzić w trybie UDMA-2 i kopiowanie powinno być zauważalnie szybsze, podobnie system pod czas kopiowania.

Jeśli natomiast nagrywarka działa w trybie UDMA, to może płytki, z których korzystasz są przeznaczone do wolniejszego nagrywania i przy okazji odczytu.

Edited by MBX

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i niestety mój laptop padł!

Najzabawniejsze jest to, że padł wtedy, gdy go nie używałem :mur:

Byłem 4 miechy za granicą, wracam, chcę odpalić i zero oznak życia...

Poszedł na serwis, płyta główna do wymiany :?

A najlepsze jest to że trzymali go ponad 3 tygodnie, w związku z czym odradzam serwis ABG Ster-Projekt w Bydgoszczy!

Do dziś nie wiem, co było przyczyną...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam w swoim problem z kartą graficzną - jak uruchamiam Counter Strike'a czy Warcrafta3 grafika w tle lata, tzn tekstury - trójkąty - migają na jakieś różne kolory itp. Sama gra działa normalnie, tylko grafika świruje.

 

Myślałem że to wina sterowników - zmieniłem, to samo.

Myślałem że to może jakies pliki w grze się uszkodziły - problem nie dotyczny jednej gry więc ta hipoteza odpada.

Myślałem że może to wina Windowsa - po formacie dalej to samo.

 

Problem jest dziwny - trudno go opisać, screenshoty nie bardzo ukazują jak to wygląda, Google znalazło mi post z takim problemem, jednak bez odpowiedzi. Macie może jakieś propozycje?

 

DirectX najnowszy, jak robie jakieś tam testy przy sterowniku to wszystko jest ok, wizualizacje w winampie też chodzą ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam problem z nagrzewaniem sie komputera :(

Może ktoś już z tym walczył ? Z góry dzięki za porady.

 

Praktycznie od początku posiadania laptopa wgrany jest NHC.

Od pewnego czasu temperatura CPU, którą pokazuje jest coraz wyższa.

Cały czas jest używany bardzo podobnie, w zbliżonych warunkach.

Jest to powolny proces, np po rozgrzaniu się : lato 50-55 , jesien 60- 65, teraz 70-75 i więcej.

Dysk przeważnie ~ 35 stopni

 

Standardowe warunki pracy: biurko, antywir, wi-fi, office, opera, autocad.... itp.

Przy większym chwilowym obciążeniu (CPU na 100%) 80-85.

NHC wyrzuca komunikaty o przekroczeniu 80 stopni, raz się chciał wyłączyć nawet.....

 

Tył podnoszę, opieram wyżej , to wtedy jest lepiej (tzn przy znikomym obciązeniu procka 65-70 st.).

wiatrak pracuje, zmienia obroty.

bios aktualizowany

nx8220, celeron1.4, ram 512,

windows od nowości ten sam.

wirusów na różne sposoby szukałem i nic.

 

 

Mam zamiar wysłać do serwisu po nowym roku, mam nadzieję że do tego czasu wytrzyma.

Edited by dogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie mozesz mieć zapchanego heatpipe'a (kurz itp.). Spróbuj potraktować wlot lub wylot powietrza odkurzaczem lub czymś takim.

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. :)

Wizualnie w krateczkach wlotowych i wylotowych jest czysto, dmuchałem tam kilka razy ustnie i nic.

Podnosiłem również klawiaturę, ale pod nią też czysto było.

Heat pipe to rurka ciepła z "grzejniczkiem" ?

Myślisz że można się do niej dostać samemu? i przeczyścić

to by uchroniło mnie przed wysyłką.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

meehoo Mistrzu :)

Jakoś nabrałem odwagi po rozmowie z tobą.

Przypomniało mi się że mam pdf z instrukcją serwisową do lapka.

Sprawdziłem w książce czego się spodziewać pod blachą widoczną po podniesieniu klawiatury.

No i odkręciłem tę blachę , zdjąłem, przedmuchałem wiatrak.

Na żeberkach heat pipa od środka tylko było widać ile tam jest kurzu.... Z zewnątrz nie było tego widać.

Odkurzacz załatwił sprawę.

48 st. po czyszczeniu.

 

dzięki meehoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...