kkwie Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 Hej, Spotkał się ktoś może wcześniej z taką sytuacją odnośnie obrotów wentyla na procku. Otóż z moim mam taki problem: podczas normalnej pracy wentylek chodzi z prędkością 2200 - 2250(odczyt z speedfana i bisou) no i trzyma temperaturkę około 40 C(wydajność CPU do 5% -max). Sytuacje staje sie toche dziwna jak prcesor zaczyna intensywnie pracowac, na grach i na przykład jak puściłem prime95(CPU powyżej 75%) i wtedy obroty spadają do 1200 - 1300, oczywiście pociąga to za sobą temp., która sięga prawie 70C. :blink: Bede wdzieczny za jakies propozycje rozwiazania problemu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 A czy fizycznie widac zeby obroty sie zmienialy ? Bo byc moze odczyt po prostu swiruje, a to ze temperatura taka wysoka to nic dziwnego... masz w koncu Prescotta =D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkwie Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Hej, sprawdzilem. No i speedfan i bios nie kłamie:(, Zapuściłem jeszcze raz prime95 i zaczołem obserwować wiatrak, który w pewnym momencie zwolnił, przy tym słyszałem jakiś dzwięk( wydaje mi się że to była właśnie zmiana obrotów). Kiedy wyłączyłem prima, po upływie około 30 sekund wentyl przyśpieszył nieznacznie a parę sekund później przeskoczył na swoje obroty(2230 RPM). Wentyl mam box`owy. Jezeli naprawdę zwalnia w takim razie, co to może być?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 1300 a 2200 rpm to da sie zauważyć (a co niektórzy mogą to usłyszeć) i może jak zapuścisz prima szybko looknij na wiatrak czy zwalnia. Zatrzym też go na chwile i wtedy zobacz ile masz obrotów. Co do temp to sie nie martw ja sie przyzwyczaiłem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkwie Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Zastanawia mnie tylko dlaczego on zwalnia?, Przecież to chyba nie jest normalne:(, Może to mieć jakiś związek z zasileczem?, czy może z płytą jest coś nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 hehe prescott ---> hot'n'noisy :lol2: sorki nie moglem sie powtrzymac.... jak dla mnie: 1. bios do bani 2. plyta do bani raczej malo prawdopodobne 3. przypadkiem ktos zamontowal do twojego wentyla termistor ptc zamiast ntc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuras_en Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Hehehe za mało prądu :lol2: Tak na serio to wymiana BOX'a i tak Cię nie ominie. A do tego Prescott z "najgorętszej" serii :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkwie Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 (edytowane) 1. termistor ptc zamiast ntc? - nie rozumiem o co pytasz, na marginesie wcale się bym nie zdziwił gdyby ten #$%# ze sklepu coś spartoczył. 2. Za słaba zasiłka?, czy tylko wentyl do wymiany wg. Ciebie nuras_en? Edytowane 2 Listopada 2005 przez kkwie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 Zrób tak: - zdejmij orginalny wentylator i zamiast niego załóż jakikolwiek inny - po to żeby procesor się nie spalił; orginalny wentyl zostaw podłączony pod płytę, - przyłóż ręką do wentylator od strony wylotu - włącz Prime czy jakiś program obciążający kompa - na wyczucie sprawdź czy występuje znaczny spadek "dmuchu" - jeżeli faktycznie spadek jest z 2200 na 1200 to napewno to wyczujesz Jeżeli nie ma spadku "dmuchu" to znaczy że czujnik świruje a ta słyszalna różnica w obrotach po obciązeniem i bez niego wynika ze spadku napięcia 12V pod obciązeniem. U mnie (zasilacz Codegen) pod obciążeniem napięcie wzrasta o około 0,5V (na lini 12V) co przekłada się na wzrost z około 2100 na 2200 - 2300 obrotów - niby tylko 100-200 RPM ale i tak słyszę :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł_Gdańsk Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 a probowales podlaczyc wentyl pod inne zlacze na plycie(molexa) taka sama reakcja na obydwoch? masz mozliwosc sprawdzic jak chadza inne wentyle na tych samych molexach przy obciazeniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkwie Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 Jest odczuwalna zmiana obrotów na wentylu. A czy możliwa jest taka sytuacja że pod obciążeniem zmniejsza się napięcie i przez to wentyl zmniejsza obroty?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Tak jest to możliwe. Są dwie możliwości: zasilaczowi brakuje mocy lub na złączu ATX jest duży spadek napięcia, wywołany dużym poborem prądu. #1 Jeżeli możesz to obniż częstotliwość pracy procka i sprawdź działanie wentyla. #2 Najlepiej gdybyś posiadał miernik i zmierzył napięcia w dwóch miejscach: na jakimkolwiek molexie i na złączu od tego wentylatora. #3 Ewentualnie możesz podłączyć inny wentylator pod molexa i porównać zmianę obrotów obydwu wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...