^NiuNiek^ Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 mam pytanie mam do wyboru nagrzewnice do poloneza(mosiadz) i chlodnice od motoru (honda) nieznam metalu z jakiego jest wykonana i dylemat polega na tym ze ta od poltka jest taniuska ale czy wystarczy?? ta chlodnica z hondy troszke uderzy po mojej kieszeni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 mam pytanie mam do wyboru nagrzewnice do poloneza(mosiadz) i chlodnice od motoru (honda) nieznam metalu z jakiego jest wykonana i dylemat polega na tym ze ta od poltka jest taniuska ale czy wystarczy?? ta chlodnica z hondy troszke uderzy po mojej kieszeniNo to sie doinformuj z czego jest ta z Hondy i pomysl wtedy. Inaczej bym sie nie zastanawial - alternatywa 3 Lublin Rulezz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 Alternatywa 4 - Opel Kadet Alternatywa 5 - Atu+ (to dopiero udezy ci po kieszeni 240zl :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 nowka od japonca kosztuje 600zl i jest za alu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 za 600 do daj se siana nie po to kopoje sie nagrzewnice zeby za nia dawac 600!! tylko max 100 ciekawe jak reaguje w ukladzie miedz z mosiadzem jak nie ma jakis reakcji to bierz to Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 ja wczoraj dostalem od znajomego nagrzewnice od Mitshubisi (jak nowa) ale jest z aluminium i jakie sa konsekwencje uzywania miedzianego bloku i aluminiowej nagrzewnicy, wiem ze to bylo w ktoryms z topicow ale nie pamietam ktorym a tyle ich teraz jest ze trudno znalezc :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 nowka od japonca kosztuje 600zl i jest za aluBoze za ta cene to wole wyciagnac ze szrotu jakas chlodnice za 50zl i reszte walnac w pompke Eheima :) Jezeli chcesz miec cos dobrego i ze mogles na to cos wydac 600zl to pojdz do sklepu i popros o nagrzewnice od Atu+. Napewno ja wezmiesz bez wachania :wink: Rosio: to jest tak ze jest duzy potencjal ladunkow i blok (o ile dobrze pamietam) zaczyna korodowac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 czyli co, do miedzianego bloku nie mozna dawac aluminiowej nagrzewnicy/chlodnicy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 8 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2002 wlasnie jak to jest z metalami? czy mosiadz bedzie z miedzia wspolgral , a jak jest z alu? to moje 1 wc i zabardzo sie nie orientuje w tej dziedzinie 8O a te chlodnice od hondy moge miec za 20 plyt z muza , nowka w autogieldzie kosztuje 600zl -pozdrawiam wszystkich- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Po co kombinować w tej cenie z nagrzewnicami z auta ?? Nie lepiej kupić jakąś chłodniece z 4Max ?? Czyżby nagrzewnica lepiej odporwadzała ciepło? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr K Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 najlepiej idz na szrot i znajdz cos co bedzi ci do kompoa pasowac byle by bylo z miedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Szkoda, że nie pomyślałeś wcześniej bo była możliwość do końca listopada załapania się na nagrzewnicę ze stanów. Nowa, miedziana, kompaktowa i.... nawet niedroga (~150zł) A wygląda tak: W tej chwili to nagrzewnica od Lublina, Atu+ albo... od Kadeta bo jest miedziana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Ja za swoja dalem 60 zetow (od jakiegos Opla) i sprawuje sie b.dobrze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Po co kombinować w tej cenie z nagrzewnicami z auta ?? Nie lepiej kupić jakąś chłodniece z 4Max ?? Czyżby nagrzewnica lepiej odporwadzała ciepło? Nagrzewnice (a w zasadzie ich wklady) dobrze odprowadzaja cieplo i sa wybierane ze wzgledu na swoje gabaryty. Najczesciej jest to taka sama budowa (i zasada dzialania) jak i chlodnica, w koncu tak samo pracuje, chlodzi ciecz, grzejac ciebie w autku :P BTW tej z MAXa , o 100zl taniej kupisz tra z LUBLINa, podobna w 99% 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 ewentualnie ta chlodnice z 4max za 179 (??) na przyszlosc pasuje do FC :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 ewentualnie ta chlodnice z 4max za 179 (??) na przyszlosc pasuje do FC :) grzybu ty to potrafisz polecic 8O post wyzej pisalem, ze z LUBLINa jest prawie identyczna (w 99%) i kosztuje tylko 100 zl taniej :P a ty wciskasz gosciowi za 179 :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 pisalem o chlodnicy nie o nagrzewnicy (nagrzewnica do FC !! - nie nadaje sie) to jest chlodnica cena (sorki za pomylke) 189zł to jest nagrzewnica lublino podobna za 150 zadowolony ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 moze bedziecie sie smiac, ale rozejzyjcie sie za nagrzewnicami (malymi oczywiscie :)) do STARA lub JELCZA ... 8O mozecie sie przyjemnie zdziwic : kosztuja jakies 150 - 180 zeta, sa miedziane i nowe :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 wlasnie jak to jest z metalami? czy mosiadz bedzie z miedzia wspolgral , a jak jest z alu? to moje 1 wc i zabardzo sie nie orientuje w tej dziedzinie 8O a te chlodnice od hondy moge miec za 20 plyt z muza , nowka w autogieldzie kosztuje 600zl -pozdrawiam wszystkich- Mosiadz to mieszanka chyba 70% miedzi i czegos jeszcze wiec chyba miedziany blok nie bedzie sie z nia grysc. Jak chcesz to mozesz kupic ta aluminiowa ale lepsza bedzie miedziana. e!Gr00bY: widziales nagrzewnice od Atu+? Jezeli nie to ona wyglada tak jak ta na zdjeciu tylko ma o wiele gestrze zeberka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 czyli jesli walne w uklad blok miedziany + nagrzewnica mosierzna to nic nie bedzie sie korodowac/utleniac ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Ja tez ponawiam pytanie, czy jak zamontuje sobie aluminiowa chlodnice do miedzianego bloku to bedzie wporzo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Ja tez ponawiam pytanie, czy jak zamontuje sobie aluminiowa chlodnice do miedzianego bloku to bedzie wporzo?Bedzie cos tam korodowac (tylko nie pamietam co musisz poszukac bo na 100% bylo na forum) albo nagrzwnica albo blok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DetoX Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 miedz + alu to raczej kiepski pomysl ; Nie uwazalem za bardzo na chemii , ale jak sie nie myle - oba metale są świetnymi skladnikami ogniwa - po3ebny jeszcze elektrolit .Nawet najlepiej zdemineralizowana woda predzej , czy pozniej zapelni sie jonami wiec zawsze bedzie elektrolit.No chyba ze chcesz chlodzic olejem transformatorowym :) .Slowem - blok ci skoroduje :( (zzielenieje wewnątrz) , a chłodnica zacznie cieknac (regresja alu). Da sie ten proces spowolnic... http://www.overclockers.com/tips1041/ heh .. jak tylko masz taka mozliwosc , skombinuj chlodniczke miedzianą / albo z miedzianymi rurkami. :wink: ... a co do mosiądzu to nie wiem .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DetoX Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Może z ta cieknaca chlodnica tjoche przesadzilem :P :P Kwestia czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vegan Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 ta ..... ta korozja mnie nurtuje ...skoro jest taka zabujcza :-) to po co robią nagrzewnice miedziane w samochodzie ?? przeciesz blok silnika i chłodnica przeważnie są aluminiowe ... powinno więć korodować ;-) ... a jeśli mówice o korozi po 10 latach to ja ją wale :-) pewnie będą już inne problemy ... gdzie wszczepić sobie ramu ... i jaką czapką go zakryć by z czachy nie wystawał :-) Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 ale silnika nie chlodzisz woda tylko plynami chlodniczymi qtore do kompa si enie nadaja zwazywczy ze optymalna praca benzyniaka to 90C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 ale silnika nie chlodzisz woda tylko plynami chlodniczymi qtore do kompa si enie nadaja zwazywczy ze optymalna praca benzyniaka to 90C glupie pytanie: czy plynowi od silnika spalinowego bedzie STRASZNIE przeszkadzalo jak bedzie pracowal w powiedzmy 20-40 stopniach (lub cos kolo tego)??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 chodzi o to ze to sa specjalne plyny typoo borygo i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly qtore pozwalaja na uzywanie roznych metali ale ich przewodnictwo jest slabsze od wody sa ciezsze i bardziej geste dopiero w 90C maja takie wlasciwosci termiczne jak woda w powiedzmy 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 ale silnika nie chlodzisz woda tylko plynami chlodniczymi qtore do kompa si enie nadaja zwazywczy ze optymalna praca benzyniaka to 90C glupie pytanie: czy plynowi od silnika spalinowego bedzie STRASZNIE przeszkadzalo jak bedzie pracowal w powiedzmy 20-40 stopniach (lub cos kolo tego)??? Plynowi to wcale nie bedzie przeszkadzalo, tyle ze bedzie duzo cieplejszy niz woda. Poprostu temperatury podniosa ci sie okolo 5 - 6*C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 ale silnika nie chlodzisz woda tylko plynami chlodniczymi qtore do kompa si enie nadaja zwazywczy ze optymalna praca benzyniaka to 90C glupie pytanie: czy plynowi od silnika spalinowego bedzie STRASZNIE przeszkadzalo jak bedzie pracowal w powiedzmy 20-40 stopniach (lub cos kolo tego)??? Plynowi to wcale nie bedzie przeszkadzalo, tyle ze bedzie duzo cieplejszy niz woda. Poprostu temperatury podniosa ci sie okolo 5 - 6*C aha dzieki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...