Skocz do zawartości
eS.

[java]- Wektory

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mały problem otóz nie wiem jak można napisać, klase w Javie która tworzy wektory powiedzmy (a,B), dodaje, odejmuje, mnoży wektory m.in: przy pomocy iloczynu skalarnego

i iloczynu wektorowego zadeklarowanego w tablicach

Jak takie cudo można napisać ?

Proszę o jakąkolwiek pomoc nie mam żadnego punktu zaczepienia...

Z góry Wielkie Dzięki

PozdrawiaM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam mały problem otóz nie wiem jak można napisać, klase w Javie która tworzy wektory powiedzmy (a,B), dodaje, odejmuje, mnoży wektory m.in: przy pomocy iloczynu skalarnego

i iloczynu wektorowego zadeklarowanego w tablicach

Jak takie cudo można napisać ?

Proszę o jakąkolwiek pomoc nie mam żadnego punktu zaczepienia...

Z góry Wielkie Dzięki

PozdrawiaM

1731874[/snapback]

Zakładam ze jakieś wiadomości na temat programowania masz

(C/C++/Pascal/Object Pascal)

Musisz zadeklarować klasę implementującą taki interfejs :

interface IMojWektor {  String pokazWektor();  IMojWektor dodaj(IMojWektor a);  IMojWektor  odejmij(IMojWektor a);  IMojWektor iloczynSkalarny(IMojWektor a);  IMojWektor iloczynWektorowy(IMojWektor b);}  class JMojWektor implements IMojWektor {  private int tab[];/*konstruktor bezparametrowy*/  JMojWektor(){ tab  = null;} /* konstruktor wektora na podstawie wektora */   JMojWektor (int x[])    { /*przepisuje zawartosc tablicy*/  }/* konstruktor na podstawie innego wektora */   prtotected int[]  getTab(){/*wyciąga tablicę liczb*/}   JMojWektor (JMojWektor V){}}
Musisz ustalic co sie dzieje jak wektory są sobie nierówne :

a)podstawiasz 0 do krótszego b)wyrzucisz wyjątek

Tablice w Javie to obiekty i mają składową length - to ilosc elementow w tablicy

Dane nie są inicjalizowane niejawnie.

Jak umiesz dodawać,odejmować i mnożyć wektory to rozpisz sobie algorytm na kartce i go zaimplementuj.

Jak nie to sprawdź w wikipedii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi