malkovich Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Witam Konflikt dotyczy płyty ABIT AN8 ULTRA (oraz innych na NForce4 Ultra, chyba poza Asusem) oraz karty Creative Sound Blaster X-Fi. Po instalacji SB X-FI na tej płycie, po POSCie biosu tam gdzie jest listing urządzeń wykrytych przez BIOS pojawia się kilkanaście "Unknown PCI Device". Windows XP nie zainstaluje się sypiąc BSOD (niebieski ekran śmierci) "BIOS w tym systemie nie jest w pełni zgodny ze standardem ACPI ... blablablabla", a jeżeli ktoś wpina X-Fi do działającego systemu w menedżerze urządzeń zobaczy wiele nieznanych urządzeń. Ustawienia ACPI w biosie nic nie dają. Jest to wina dziurawego firmware'u SB X-FI - Creative przyznał się do tego na swoim forum. Karty są wymieniane przez CREATIVE na nowe przeprogramowane - w większości przypadków pomaga też upgrade BIOS'u. Ja podniosłem BIOS do v. 1.8 i poszło. Kupowałem tą kartę w ostatnią niedzielę w Giełdzie w WW składając nowy komputer. Podobno w hurtowniach nie ma tej karty - mówią sprzedawcy... Pewnie dlatego, że jest masowo przeprogramowywana :wink: PZD do adminów - może to gdzieś przykleić?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Informacje o tym były już około 1.5 tygodnia temu. Problem nie dotyczy Fatal1ty i wyższej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...