Skocz do zawartości
cinek

Chroot + Polaczenia Wychodzace?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pewien problem. Mam w serwerze sieciowke (eth0) pod ktora mam podpiete dwa adresy ip. Postawilem system w chroocie i ustawilem aby np. openssh z chroota bindowalo sie pod drugie ip. Wszystko dziala ladnie, logujac sie przez ssh na to drugie ip laduje w systemie z chroota. Zastanawiam sie natomiast, w jaki sposob zrobic to aby polaczenia wychodzace z wewnatrz chroota wychodzily z drugiego ip. Bo jak na razie wszystko wychodzi z pierwszego.

Ma ktos moze jakies sugestie? Z gory dziekuje

pozdr.

PS. wszystko pod linuxem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiac na googlach nie znalazlem odpowiedzi.. (i raczej nie interesuja mnie rozwiazania typu UML, vserver czy inne tego typu, chodzi mi o zwykly chroot)

Jak na razie poradzilem sobie w ten sposob ze markuje pakiety wychodzace z uid'em osob z chroota i robie SNAT na drugie ip. Jakos to dziala, ale nie wiem czemu nie chcialo mi dzialac gdy robilem to w taki sposob:

1) markuje pakiety od osob z chroota

2) ip rule add fwmark 0x2600 table 200

3) ip route add default src IP2 dev eth0 table 200

ale dalej wychodzi z IP1.. Ktos ma jakis pomysl dlaczego? Albo czy w ogole to mialoby prawo zadzialac?

pozdr.

EDIT:

hm, jak dam np. na konkretne ip a nie po markowaniu, np:

ip rule add to jakies_ip table 200

to wtedy przy laczeniu na to ip wychodzi z adresem IP2, czyli ok.

A przy klasyfikowania wg. markowania pakietow nie chce :\

EDIT2:

ok, juz wiem dlaczego tak nie dziala ;) Zostaje SNAT, sprawa nieaktualna.

Edytowane przez cinek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi