cinek Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Witam, mam pewien problem. Mam w serwerze sieciowke (eth0) pod ktora mam podpiete dwa adresy ip. Postawilem system w chroocie i ustawilem aby np. openssh z chroota bindowalo sie pod drugie ip. Wszystko dziala ladnie, logujac sie przez ssh na to drugie ip laduje w systemie z chroota. Zastanawiam sie natomiast, w jaki sposob zrobic to aby polaczenia wychodzace z wewnatrz chroota wychodzily z drugiego ip. Bo jak na razie wszystko wychodzi z pierwszego. Ma ktos moze jakies sugestie? Z gory dziekuje pozdr. PS. wszystko pod linuxem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 guugle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 (edytowane) Szczerze mowiac na googlach nie znalazlem odpowiedzi.. (i raczej nie interesuja mnie rozwiazania typu UML, vserver czy inne tego typu, chodzi mi o zwykly chroot) Jak na razie poradzilem sobie w ten sposob ze markuje pakiety wychodzace z uid'em osob z chroota i robie SNAT na drugie ip. Jakos to dziala, ale nie wiem czemu nie chcialo mi dzialac gdy robilem to w taki sposob: 1) markuje pakiety od osob z chroota 2) ip rule add fwmark 0x2600 table 200 3) ip route add default src IP2 dev eth0 table 200 ale dalej wychodzi z IP1.. Ktos ma jakis pomysl dlaczego? Albo czy w ogole to mialoby prawo zadzialac? pozdr. EDIT: hm, jak dam np. na konkretne ip a nie po markowaniu, np: ip rule add to jakies_ip table 200 to wtedy przy laczeniu na to ip wychodzi z adresem IP2, czyli ok. A przy klasyfikowania wg. markowania pakietow nie chce :\ EDIT2: ok, juz wiem dlaczego tak nie dziala ;) Zostaje SNAT, sprawa nieaktualna. Edytowane 3 Listopada 2005 przez cinek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...