bartuncio Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Witam. Mam problem z napedem dyskietek.Na poczatku myslalem ze to problem z samym napedem, wiec wstawilem nowy, a tu dalej kicha. Sytuacja wyglada tak, ze Winda widzi naped, niby jest OK, a nie czyta zadnych dyskietek... Plyta to Abit NF7, windows xp pro, i naped jakis chinski... Gdzie mozna probowac cos poprawic zeby bylo dobrze.Na razie nie da sie nic zrobic z dyskietkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dipol Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Pewnie masz taśmę źle podpiętą, winda widzi stacje nawet jak jej nie ma a jest włączona w biosie. Czy jak próbujesz wczytać dyskietkę to zapala się chociaż na chwile dioda w flopie?. Jeżeli nie to zmień ustawienia tak żeby komp jako pierwsze urządzenie botujące miał właśnie flopa i sprawdź czy zapala się kontrolka podczas włączania kompa. Jeżeli nie to pokombinuj z taśmą, pewnie jest odwrotnie wpięta. Możesz też spróbować załadować defaultowe ustawienia w biosie. lub sprawdzić czy jest ustawiona stacja jako 1,44 Mb 3,5”. W ostateczności możesz jeszcze wywalić kontroler stacji dyskietek w windzie i resetnąć kompa jak się coś w systemie namieszało to powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Jak by źle podłączył to by mu się cały czas dioda świeciła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[eM] Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 albo wogole... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuncio Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 albo wogole... 1734165[/snapback] No to u mnie wogole sie nie swieci. Kontroler juz wywalalem, ale nie pomoglo.No nic, sprobuje z tasma.Na pewno dobrze siedzi, ale moze rzeczywiscie przepne ja odwrotnie. A jeszcze jakies inne rady?Pomysly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dipol Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 W ostateczności mógł paść kontroler na płycie głównej. Jeśli upewnisz się że flopp i taśma i sposób podpięcia jest dobry to oddaj płytę główną na gwarancje. I jeszcze takie pytanko czy problem wystąpił po pewnym czasie czy tak miałeś od początku?.. bo może w sklepie albo jak kupowałeś używaną ktoś dał ci jakąś nie pasującą do tej płyty ( niektóre starsze płyty główne miały jakieś inne nie kompatybilne taśmy z tymi nowymi ). W ostateczności można dokupić kontroler ( nalewną są takie pod IDE, ale czy pod flopa to nawet nie wiem ). Trochę dziwna sprawa :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 Sprobuj z flopem innej firmy. Kiedys mialem taki problem na plycie Epox 8k7a+, ze nie chcialy na niej chodzic flopy Optimusa. Nie wiem czemu, po prostu nie chodzily. Probowalem z 3 napedami i nic. Raz cos czytaly, raz nie. Zwykle nie, a to co udalo im sie od czasu do czasu przeczytac i tak okazywalo sie kaszka. Podlaczylem flopa firmy Alps i problemy sie skonczyly. Nie wiem w czym byl problem, panowie w serwisie tez nie wiedzieli :) pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.A.G.I.K. Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 U mojego kumpla jest podobnie. Naped jest poprawnie podpiety, zasilanie + tasma (przy zlym wlozeniu dioda sie swieci), przy starcie kompa dioda na chwile sie oswieca i na tym koniec. Po wejsciu do windy niema skrotu do FDD w "Moj Komputer". Po wejsciu na wlasciwosci w Menadżerze urządzeń to pisze, że: To urządzenie działa poprawnie. Jeśli masz problemy z tym urządzeniem, to kliknij przycisk Rozwiązywanie problemów, aby uruchomić narzędzie do rozwiązywania problemów A po wlozeniu dyskietki do napedu to nic sie nie robi :| prosze o pomoc ps. po wlozeniu innego napedu to wyskoczylo ze znaleziono nowy sprzet i na tym koniec ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuncio Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 W ostateczności mógł paść kontroler na płycie głównej. Jeśli upewnisz się że flopp i taśma i sposób podpięcia jest dobry to oddaj płytę główną na gwarancje. I jeszcze takie pytanko czy problem wystąpił po pewnym czasie czy tak miałeś od początku?.. bo może w sklepie albo jak kupowałeś używaną ktoś dał ci jakąś nie pasującą do tej płyty ( niektóre starsze płyty główne miały jakieś inne nie kompatybilne taśmy z tymi nowymi ). W ostateczności można dokupić kontroler ( nalewną są takie pod IDE, ale czy pod flopa to nawet nie wiem ). Trochę dziwna sprawa :/Plyta juz po gwarancji, ale stacja kiedys na niej dzialala.A tasma jest chyba stara, musze poszukac jakiejs nowej. U mojego kumpla jest podobnie. Naped jest poprawnie podpiety, zasilanie + tasma (przy zlym wlozeniu dioda sie swieci), przy starcie kompa dioda na chwile sie oswieca i na tym koniec. Po wejsciu do windy niema skrotu do FDD w "Moj Komputer". Po wejsciu na wlasciwosci w Menadżerze urządzeń to pisze, że: To urządzenie działa poprawnie. Jeśli masz problemy z tym urządzeniem, to kliknij przycisk Rozwiązywanie problemów, aby uruchomić narzędzie do rozwiązywania problemów A po wlozeniu dyskietki do napedu to nic sie nie robi :| prosze o pomoc ps. po wlozeniu innego napedu to wyskoczylo ze znaleziono nowy sprzet i na tym koniec ... A u mnie Moj Komputer naped pokazuje.Tyle ze nic sie nie da zrobic z ta stacja.I tez "urzadzenie dziala poprawnie" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.A.G.I.K. Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Dobra Ja juz chyba znam przyczyne nie działajacej stacjii u kumpla. Brakuje mu trzech bolców przy wejsciu do płyty głownej ... i mam pytanie czy da sie wymienic to wejscie czy trzeba juz nowa płyte kupic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Niech spróbuje dosztukować w wtyczce. Nie jest łatwe lub niech idzie do elektronika i on wlutuje gniazdo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.A.G.I.K. Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 A powiedzcie Mi czy jest inna mozliwosc wgrania BIOS'u do plyty MSI KT3 Ultra 2-C, posciagnieciu Live Update 3 program wymaga dyskietki startowej a stacja nie dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Nie [; nie musi być dyskietki startowej. Np robi płytę bootowalną (uruchamiasz z niej dos). Potem urzywasz programu do flashowania bios z pod dosa (plik z biosem na hadeku). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::WampiR:: Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 (edytowane) Witam moglibyście mi pomóc mam podobny problem jak koledzy z góry próbowałem z taśmą (nawet kupiłem nową) wogóle nie czyta mi dyskietek, tyle że może to być problem( przy otwieraniu kompa jak wyciągałem taśme już dawno , były takie dw a żólte zaczepy i nie chcąco je złamałem) czy to może byc powód ? w biosie iwszystko mi wykyrwa a żanych dyskietek nie wykrywa :mur: :angry: PROSZE O pomoc Z GÓRY PRZEPRASZAM ZA BŁĘDY Edytowane 7 Listopada 2005 przez ::WampiR:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 (edytowane) Z edytuj swój post. Jakie zaczepy :>? W gnieździe pręciki wyłamałeś :>? Jeśli tak to to jest powód złej pracy stacji dyskietek. Edytowane 7 Listopada 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::WampiR:: Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 To nie były druciki to były zaczepy po boku które zaczepiały wejscie zeby sie lepiej trzymało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 To nie ma znaczenia :) w takim razie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::WampiR:: Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Kurde to jak moge naprawić ten problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Podczep FDD na końcu kabla i ew. obroty wtyczką o 180 st. ps. po co Ci stacja dysków? Małe pliki z uczelni/pracy przez sieć a duże na DVD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::WampiR:: Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Głownie chodzi mi o dystkietke startową.... bo niestety nie mam boot cd i niewiem jak zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Jeśli masz pytę z windows to ona powinna być bootowalna. Jeśli nie to można nagrać na płytę za pomocą nero obraz np. dyskietki startowej wiem że jest tam taka opcja - wystarczy że ktoś Ci przyśle taki obraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::WampiR:: Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 No jest tam takie cos w nero UTWÓRZ PŁYTE STARTOWĄ czy cos takiego dzięki z góry za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Hmm dawno tego nie robiłem ale chyba trzeba mieć dyskietkę startową bo się wskazuje tam miejsce tej dyskietki lub obraz iso dyskietki startowej. Więc możesz zrobić to u kogoś kto ma nagrywarkę i stację dysków + dyskietkę startową. Po wszystkim napęd FDD usuń ze swoich wspomnień :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...