cavarr Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 bachus_anonym i Racuch testy jak najbardziej pro :) a co do S&M jest to dobry test ale gm jest lepszy :) ps. bachus jest jakaś możliwość abyś przysyłał pamiątki (oczywiście za opłatą) do Polski ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myslook Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Ciekawe, ciekawe ... Możecie podawać też w miarę możliwości ile zapłaciliście i gdzie kupiliście? BTW: może koś kupi 4x512Geil UltraX na TCCD wczesne serie? ;) :) aa za ile ... bys je chciał sprzedac .. ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 (edytowane) @myslook Wrzuć może testy swoich 2x1GB PDP Patriot LLK cl2, do kompletu. :wink: Sa to moduły sprzedawane w pl bedzie duże zainteresowanie. :wink: Edytowane 8 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 lepiej niech ktoś sypnie wrażeniami z kategorii Econo bo A64 często się wypina na pamięci P.S Mam AV8 Abita, 4x512 odpada więc z góry dzięki za cenne info. W kategorii ECONO proponuje Tobie zakup 2x1GB od Samsunga, zmieścisz się w granicach 600zł. Będe miał te kostki w przyszłym tyg. to dam znać co i jak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie. Zakupiłem pamięci Crucial Ballistix PC4000 2GB Dual Channel Kit w nadziei że będę osiągał wysokie FSB, lecz max to 275MHz przy 3-3-3-8-1T, 3.0V, przetestowałem chyba wszystkie możliwe ustawienia alpha timingów w biosie, ale na najstabilniejszych ustawieniach nawet nie drgną wyżej. Jednak po tak długim ich wygrzewaniu zauważyłem poprawe przy cl 2.5. A tutaj podaje wyniki: Nie wydaje wam się, że wynik w memtescie memory benchmark jest troche za wysoki? Moim zdaniem pamięci maja ogromny potencjał, tylko czemu u mnie tak szybko się kończą? Czekam na sugestie dalszego kręcenia. Pozdrawiam. Uaktualnienie wyników. Witam ponownie. Zmieniłem procka na X2 3800+ i zabrałem się na nowo za testowanie pamięci. Mały wzrost został odnotowany, ale to nie jest to, na co liczyłem. A tutaj wyniki podkręcenia pamięci: Poniżej zdjęcia mojej budy: Brak doświadczenia i dlatego tak kiepsko mi się Crucial Ballistix PC4000 2GB kręcą. Pozdro. ps. Szukam speca od pamiątek, może mi pomoże(mile widziana osobista obecność) Edytowane 21 Listopada 2005 przez Worms14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 A czemu pamieci? Moze kontroler nie wydala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Doświadczenie moje w testowaniu pamięci jest marne. Jestem pozytywnie nastawiony na pomoc ludzi bardziej obcykanych w tym temacie, jeżeli ktoś dysponuje wolnym czasem to zapraszam do siebie. Wcześniej miałem GSkille 2x512 pc4800 na płycie MSI nForce3 i brykały na 285, myślałem o zmianie proca , ale nie wiem czy jest sens i nie wiem na jaki co by był wydajniejszy, max 1500zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) A czemu pamieci? Moze kontroler nie wydala. Celna uwaga. :wink: Zauważcie że na XS-ie Ci co ok 300MHz osiągnęli mają FXy,a to raczej b.dobre procki i kontrolery powinny mieć też b.dobre... nie da się oczywiście wykluczyć ,że to przypadek,a jednak pociągnęły. :wink: Edit @Worms14 Dołączyłeś z testem THX. :wink: Edit2 20:40 Odnośnie procków nie chciałem niczego sugerowć,ale w czołówce XS (mem 2x1GB)są następujące procki 1.FX,2.FX,3.San Diego,4.Manchester;nie da się wyluczyc że Ci userzy nie wyselekcjonowali sobie memek tym niemniej fakt pozostaje faktem że w czubie są zestawy z prockami z górnej półki. :wink: Edytowane 10 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) Nie ma sprawy , jeżeli jeszcze moge coś zrobić to prosze proponować. Czy tylko FX-y się nadają do takiego kręcenia, może sa tańsze procki, które wyrobią wyższe taktowanie pamięci? To mnie kusi: AMD Athlon 64 4000+ SAN DIEGO, chyba to samo jądro co w FX Edytowane 10 Listopada 2005 przez Worms14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Nie ma sprawy , jeżeli jeszcze moge coś zrobić to prosze proponować. Czy tylko FX-y się nadają do takiego kręcenia, może sa tańsze procki, które wyrobią wyższe taktowanie pamięci? To mnie kusi: AMD Athlon 64 4000+ SAN DIEGO, chyba to samo jądro co w FX Ja wolalbym X2 3800+ :D mysle ze moglbys sprobowac pozyczyc od kogos procka/stestowac u kogos innego zamiast kupowac od razu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 a jakie pamieci polacacie do Opterona 144 pod 939? Pamiatki chciałbym podkręcić z 400 np. do 500 lub tego okolic (oczywiście może być i wyżej) Lepiej wziąć 4x512MB czy 2x1GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 (edytowane) a jakie pamieci polacacie do Opterona 144 pod 939? Pamiatki chciałbym podkręcić z 400 np. do 500 lub tego okolic (oczywiście może być i wyżej) Lepiej wziąć 4x512MB czy 2x1GB? Boxter mówił o tanich Samsungach 2x1GB za~600zł ; jak bedą testy bedzie wiadomo do ilu idą ,poza tym masz testy trzech zestawów 2x1GB(G.Skill,Crucial,OCZ). 2x1GB jest rozwiązaniem korzystniejszym (praca w trybie 1T+2sloty wolne)od 4x512MB pod warunkiem,że będą się kręcić do ok 240-270MHz. :wink: Edit 16:46 @/matthew/ Podane trzy zestawy są raczej z górnej półki(cena G.Skill jest bardzo atrakcyjna $220) najtaniej je można dostać w USA oferta np.newegg.com (w testach podane były ceny) w UE memki są droższe. Edytowane 16 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 A ile kosztują te G.Skill,Crucial,OCZ i gdzie można je znaleźć? U mnie teraz hynix d43 chodza na 240MHz i pewnie chciałbym nowe ramy wyżej póścić, ale nie chciałbym też majatku wydawać.... Myślę że z 600-700zł mógłbym wydać, ewentualnie nieco więcej. Potrzebuję właśnie coś pod tego opterona, bo amd słyszałem że jest nieco wybredne pod względem pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) A ile kosztują te G.Skill,Crucial,OCZ i gdzie można je znaleźć? U mnie teraz hynix d43 chodza na 240MHz i pewnie chciałbym nowe ramy wyżej póścić, ale nie chciałbym też majatku wydawać.... Myślę że z 600-700zł mógłbym wydać, ewentualnie nieco więcej. Potrzebuję właśnie coś pod tego opterona, bo amd słyszałem że jest nieco wybredne pod względem pamięci www.newegg.com Robił ktos testy 2x512 TCCD vs 2x1024 Ballistix? W superpi np 2XX 2.5-3-3-8 vs 2XX 3-3-3-8, taktowanie max ile najsłabsza pojdzie. ciekawe jak strata na clx,5->cl3 jest nadrabiana z 2x wieksza pojemnoscia. Tez ciekaw jesem jak 2XX 2.5-3-3-8 vs 2XX 2,5-3-3-8 pewnie jakies 260 max dla obu. Jezeli ktos ma mozliwosc porownania ich, dobrze by było na jednym kompie, zeby roznic procka nie było czuc. Edytowane 18 Listopada 2005 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aragorn Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Ktoś chciał testy tanich pamięci to podaje że moje Twinmosy chodzą max na 2,5 3 3 6 1T 2,8v przy 400 mhz i ani 1 mhz więcej bez różnicy z jakim napięciem. Mam DFI i resztę ustawien pamięci w biosie na auto więc może grzebanie w innych ustawieniach by coś pomogło ale mi się niechce. Wydajnośc i tak jest zadowalająca. Jak ktoś chce jakieś testy to niech pisze w weekend mogę zrobić i wrzucić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 a właśnie... może mi ktoś więcej powiedzieć coś o pamięciach A DATA 2x 1024. Jak one sie kręcą, czy są w ogóle warte uwagi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Corsair TWINX2048-3500LLPRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) @luks__pl Sytuacja trochę nietypowa,za Twoją zgodą wrzucę linka na 1 stronę. :wink: Edit 11:35 @luks__pl "Nietypowość" miałem na myśli to że temu testowi jest poświecony oddzielny wątek i coby mu nie robić "konkurencji"pytałem o zaaprobowanie umieszczenia linka na pierwszej stronie tego wątku. :wink: Rozumiem że można. :) Edytowane 19 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 @luks__pl Sytuacja trochę nietypowa,za Twoją zgodą wrzucę linka na 1 stronę. :wink: Czemu nietypowa ;] Jak jest na tweak'u to można dawać na forum :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tayler Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 a właśnie... może mi ktoś więcej powiedzieć coś o pamięciach A DATA 2x 1024. Jak one sie kręcą, czy są w ogóle warte uwagi? kompletny crap , nie polecam , mase dzielnikow nie dziala i sie nie kreca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 a niektórzy twierdzą że są całkiem dobre... znasz więc jakieś inne w podobnej cenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Ja mam swoje 4 x Ultra-X, niestety nie na TCCD i chulają tak jak na screenie Klik Co ciekawe bez problemu działają też tak Klik <_< <_< ps. sorry za OT ale co to za aplikacja w tle (kalendarzyk)? skad takie mozna zdobyc? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Proponuje w pierwszym poscie pamieci ulozyc w kolejnosci od najwyzej sie krecacych do najslabiej, podac czestotliwosc, timingi, napiecie i ale nie koniecznie taktowanie procesora, aby to wygladala jak na XS http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=67762 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 http://techgage.com/review.php?id=3610 a co powiecie na to moim zdaniem takie powinny byc tansze jeszcze o jakies 10-20% spowodu ujednolicnia produckji :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) Proponuje w pierwszym poscie pamieci ulozyc w kolejnosci od najwyzej sie krecacych do najslabiej, podac czestotliwosc, timingi, napiecie i ale nie koniecznie taktowanie procesora, aby to wygladala jak na XS http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=67762 Zastanawiałem się nad tą formułą którą proponujesz,ale pomyślałem że robiący testy nie robią ich ekstrmalnie podkątem zajętego miejsca i wyglądało by na zmianę reguł w trakcie trwania. Na wzór XS-a,można założyć wątek w eksremalnym Challenge 2x1GB,z konkretnymi wymogami;przejście SPi 32M, myślę że pomysł jest oczywiście dobry. Ideą założenia tego wątku było przedstawianie testów różnych zestawów 2x1GB w różny sposób prezentowany aby był pomocny w wyborze takowego.Sam challenge nie byłby aż tak pomocny.(jeden screen a w teście są pokazane różne ustawienia,porównania wydajności,opisy,ceny,zdjęcia itp) Sprawa jest oczywiście otwarta i proszę o wypowiedzi szczególnie userów którzy wykonali testy jak to widzą. :wink: Edytowane 19 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Zastanawiałem się nad tą formułą którą proponujesz,ale pomyślałem że robiący testy nie robią ich ekstrmalnie podkątem zajętego miejsca i wyglądało by na zmianę reguł w trakcie trwania. Na wzór XS-a,można założyć wątek w eksremalnym Challenge 2x1GB,z konkretnymi wymogami;przejście SPi 32M, myślę że pomysł jest oczywiście dobry. Ideą założenia tego wątku było przedstawianie testów różnych zestawów 2x1GB w różny sposób prezentowany aby był pomocny w wyborze takowego.Sam challenge nie byłby aż tak pomocny.(jeden screen a w teście są pokazane różne ustawienia,porównania wydajności,opisy,ceny,zdjęcia itp) Sprawa jest oczywiście otwarta i proszę o wypowiedzi szczególnie userów którzy wykonali testy jak to widzą. :wink: Jestem sobie mietek i potrzebuje kupic dobrze sie krecace pamieci 1GB wchodze na tweaka znajduje temat ale mi spieszno nie mam czasu na przegladanie wszystkich testów wezme pierwsze z brzegu :) Chodzi o to aby nowy uzytkownik odrazu wiedzial które pamieci sa lepsza a któe gorsze, tak musi odpalac kazdy test i doszukiwac sie wyników, na XS to tez nie jest max pamieci w zestawieniu chodzi o wstepne rozeznanie po którym odrazu widac u nich jakie pamieci sa najlepsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) Jestem sobie mietek i potrzebuje kupic dobrze sie krecace pamieci 1GB wchodze na tweaka znajduje temat ale mi spieszno nie mam czasu na przegladanie wszystkich testów wezme pierwsze z brzegu :) Chodzi o to aby nowy uzytkownik odrazu wiedzial które pamieci sa lepsza a któe gorsze, tak musi odpalac kazdy test i doszukiwac sie wyników, na XS to tez nie jest max pamieci w zestawieniu chodzi o wstepne rozeznanie po którym odrazu widac u nich jakie pamieci sa najlepsze... OK. :wink: Wrzuciłem do pierwszego postu alternatywną wersję wg Twojej propozycji.Grafika nieco niedopracowana (zrzuciłem z Exela ale to na razie na roboczo). Dałem linka do testów później mogę dołożyć linka bezpośrednio do SPi32M :wink: Są dwie wersje niech się wypowiedzą inni którą wersję wybieramy :D Edit:2:30 W sumie wersja druga bardziej na sportowo i chyba o to chodzi? :lol: Mała uwaga dla poprawiających wyniki:Linka do screena(2xCPU-Z,SPi32M,A64 Tweaker,Vdimm) wrzucajcie do Swoich testów niech wszystko będzie w jednym miejscu. Edytowane 20 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzej Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 (edytowane) Wszystko fajnie, ale gdzie testy tych samsungow uccc ? cena kostek maxymalnie niska a i osiagi podobno niezle. Wszyscy posiadacze tych kostek - do roboty leniuchy ;] zarzuccie jakies testy luknalem sobie przed chwila i te samsungi uccc znajduja sie w kilku ciekawych kostkach (mushkin'ach, ocz'ach) wiec moze byc ciekawie ... tyle czy kontrolerki w naszych venicjankach wytrzymaja :/ licytuje ktos z was te samsungi na allegro ? jesli tak to moze sobie dam spokoj i nie bede robil konkurencji i podnosil ceny :P Edytowane 20 Listopada 2005 przez dzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 (edytowane) Po owocnej dyskusjji( :lol: :lol: :lol: ) przez alkamację wybrałem formułę prezentowania wyników zaproponowaną przez PITer'a. Zmieniłem opis w pierwszym poście i coby nie utracić idei założenia wątku,uzależniłem uczestnictwo w rankingu od wykonania testu(taki jest temat topicu). Mam nadzieję,że "sportowcy"wybaczą mi tę małą niedogodnoiść. :wink: Edytowane 20 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Witam, Chcialbym miec u siebie 2Gb pamieci RAM. Zastanawiam sie jednak jak to zrobic: czy kupic 4x512 (np Geil UltraX lub Geil ONE W/S) przy 2T czy 2x1Gb przy 1T, ale z cienkimi timingami... Jaka jest roznica pomiedzy 2x1Gb z timingami np 3-3-3-5, a 4x512 z nizszymi timingami (CL=2,5) przy tej samej czestotliwosci? Widze tu i owdzie, ze nezle sa te Crucial Ballistix - jak moge je zdobyc bedac tu w Polsce? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...