dzej Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) ja sie tak wlasnie zastanawiam bo te 260 to mam stabilne chyba i tak myslalem sobie jak ustawic te pamieci do mojego venicjanka @ 9x300 @ 1.4V wczesniej mialem twinmosy na bh-5 utt to na div166 nie dzialaly (prawdopodobnie wine za to ponosze ja ;] ) a teraz chcialbym swoje szajsungi ustawic tak. 245 mhz by mi starczylo tylko chcialbym zjechac z cl do 2.5 i chcialbym je tak ustabilizowac. Jeszcze w gre wchodzi 270 mhz na div180 ale jesli bym ustabilizowal te 270 mhz to pewnie by byl to absolutny max a nie chcialbym zeby byly maxymalnie podkrecone na 24/7 narazie jest 3-4-3-8 @ 245 superpi przechodzi .... zaraz sie zabieram za 2,5-4-4-x :] nadzieja matka glupich ... komp sie zrestartowal podczas superpi 16m na 2.5-4-4-8 odpuscilem wiec ustawilem 3-4-4-8 @ 245 mhz i sobie daje spokuj z wiekszym meczeniem tych pamieci zwlaszcza ze gwarancji juz na nie nie mam chyba ;] zeby nie byc goloslownym ... wiecie moze dlaczego a64 tweaker mi zawyza read preamble o 0.5ns ? w biosie ustawione na 06.0 a tu pokazuje 06.5 Edytowane 11 Grudnia 2005 przez dzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Jedank Spi nie takie głupie :wink: czyli latają na 225MHz <_< gierki na tych ustawieniach latają po 4-5h,3DM2k1 w pętli ok 1h,SpI 32M http://img282.imageshack.us/my.php?image=beztytuu31ph.jpg Popracuj trochę nad alpha timami :wink: np;MaXAsLa,ReadPre,TRef,DynCoun to stwierdzenie czy pytanie?? :P gierki dzialaja ok. 1H napewno :) 3dmarki tez smigają (w pętli nie zapuszczałem), Spi 16M tez smiga..a w sumie chyba najwazniejsze z etgo co tu mowia inni to GoldMemory..2 błedy podczas testu..wiec imho ok..dzis wieczorkiem potestuje wiecej, ale sądze ze sa naprawde stabilne co to tych alph co wypisales..no ok mozna by popracowac ale jak?? :blink: w biosie nie mam tych opcji a zmieniając w a64 tweakerze efekt byl taki ze po restarcie mialem znowu te same usatwienia jak przez zmianą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) to stwierdzenie czy pytanie?? :P gierki dzialaja ok. 1H napewno :) 3dmarki tez smigają (w pętli nie zapuszczałem), Spi 16M tez smiga..a w sumie chyba najwazniejsze z etgo co tu mowia inni to GoldMemory..2 błedy podczas testu..wiec imho ok..dzis wieczorkiem potestuje wiecej, ale sądze ze sa naprawde stabilne co to tych alph co wypisales..no ok mozna by popracowac ale jak?? :blink: w biosie nie mam tych opcji a zmieniając w a64 tweakerze efekt byl taki ze po restarcie mialem znowu te same usatwienia jak przez zmianą Spisz ustawienia z A64 Tweaker (ustawienie 245MHz) plus zmiany które Ci podałem na PW i tak ustaw w biosie powinno być lepiej. :wink: Edit: Sry nie doczytałem jak nie masz w biosie regulacji max asyn lat,read preamble,trfc.tref to zmień w Tweakerze będziesz miał na czas benchów,lepsze to niż nic. :wink: Edytowane 11 Grudnia 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 z read preamble tez mialem problemy ze A64 tweaker zawyzal o 0.5, poprostu ustawialewm o 0.5 mniej w biosie. Ale czy to A64 Tweaker zawyza czy bios zaniza to nie mam pojecia... A co do testowania stabilnosci SPI to wg mnie robota glupiego nie raz tak robilem, siedzialem nawet kilkanascie godzin udalo mi sie ustabilizowac ale co z tego jak sie w grach i memtestach wysywyapaly, dzej ja bym na twoim miejscu zmienil kolejnosc na odwrotna do ktorej podawales wczesniej... zaczol od memtesta/golda/wmd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Więc tak, proc idzie w granicach 311 (default OC)-320 (sporadyczny max) więc dysponuję następującymi dzielnikami: * 200 - nierealne ;) * 183 - 280-288MHz * 166 - 255-262MHz * 150 - 233-240MHz * 143 - żadne wyzwanie ;) I które GSkill'e wybrać? Cruciali nie biorę pod uwagę ze względu na powszechne głosy, że są nietrwałe ZX, HZ czy HX? Bo chyba jest tak, że jeśli chodzi o max MHz (pomijając timingi) to można je ułożyć je rosnąco tak: ZX, HX i HZ Pomocy! ;) Na XS sugerują mi HZ: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=82662 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas96 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 AndyN moge wiedziec czy zamierzsz kupic te pamiatki http://www.newegg.com/Product/Product.asp?...N82E16820231021 ????Pytam dlatego bo ja moze tez sie na nie skusze:) niestety w Polsce jest kiepski wybor (w zasadzie to tylko te patrioty o ktorych wspominalem wyzej sie licza).Z tego co widze to te G.Skille maja gorsze timingi od Patriotow ale sa tez sporo tansze:) Czy bede duzo lepsze od Patriotow 2*1gb cl3?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Spisz ustawienia z A64 Tweaker (ustawienie 245MHz) plus zmiany które Ci podałem na PW i tak ustaw w biosie powinno być lepiej. :wink: Edit: Sry nie doczytałem jak nie masz w biosie regulacji max asyn lat,read preamble,trfc.tref to zmień w Tweakerze będziesz miał na czas benchów,lepsze to niż nic. :wink: na czas benchow aby zmieniac w a64tweaker to sie tak nie bawie :P musi byc caly czas stabilnie a nie tylko pod testy..nie bede marnowac zycia :P wole pograc i pocieszyc sie z karty itp.. zaraz sprobuje procka puscic troszke wyzej..a nuz pojdzie?? niby 2770 to jesgo max na 1,55V ale to bylo probowane jesczze na epoxie na nf3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Na XS sugerują mi HZ: 1809077[/snapback] na czas benchow aby zmieniac w a64tweaker to sie tak nie bawie :P musi byc caly czas stabilnie a nie tylko pod testy..nie bede marnowac zycia :P wole pograc i pocieszyc sie z karty itp.. zaraz sprobuje procka puscic troszke wyzej..a nuz pojdzie?? niby 2770 to jesgo max na 1,55V ale to bylo probowane jesczze na epoxie na nf3 Chodziło mi o to byś zrobił test memek i wszedł do rankigu (bench spi32m+sandra jak w p1.2 pierwszego postu).Jeden bench a później możesz grać do woli. :D P.S. Kuknijcie na mój test memek dodałem ciekawe ustawienia. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 pisalem pare stron wczesniej czy ktos kupowal je na allegro, poniewaz sam je sprzedalem pare miesiecy temu za ~800zl (2x512) sam moze za jakis czas kupie 2x1GB wiec uwaznie przegladam ten topic :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 odpowie mi ktoś w końcu na moje pytanie odnośnie wyboru pamięci 250MHz przy 3-4-4-8 czy 200 przy 2-3-3-6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zobaczcie ile koleś krzyczy sobie za GSkill ZX: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76631669 Ściągane ze Stanów. Te same na newegg.com kosztują ok. 208$ :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Moze mu clo na granicy dowalili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Pewno Forum Tweaka czyta i jest w trakcje budowy willi z baseniem wiec trzeba conieco zarobić .. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 (edytowane) Moze mu clo na granicy dowalili?208$ * 3,30 zł = 686,4 zł Wysokie to cło .... :lol: ;) ------------------------ /matthew/ Mając na uwadze polskie realia sugeruję Ci szukać info na XS. Tam zestawy 2x1GB nie są czymś niezwykłym ... Oto co sam znalazłem: 2GBHX announced: http://www.xtremesystems.org/forums/showth...ighlight=GSkill G-SKILL 2GBZX vs. 2GBHX vs. 2GBHZ: http://www.xtremesystems.org/forums/showth...ighlight=GSkill 2GBHX OC test: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=78109 Edytowane 12 Grudnia 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Majac na uwadze polskie realia zanabylem 2x1gb samsunga uccc na alegro-koszt 630zl. Jak beda to napisze co i jak. Mam nadzieje ze lepiej od tych patriotow llk za ponad 1k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 (edytowane) 208$ * 3,30 zł = 686,4 zł Wysokie to cło .... :lol: ;) No i czego lolkujesz? Bawiles sie w sprawadzanie czegos ze stanow? Ta kalkulacja nie jest taka prosta i oczywista. Edytowane 12 Grudnia 2005 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 208$ * 3,30 zł = 686,4 zł Wysokie to cło .... :lol: ;) ------------------------ /matthew/ Mając na uwadze polskie realia sugeruję Ci szukać info na XS. Tam zestawy 2x1GB nie są czymś niezwykłym ... Oto co sam znalazłem: 2GBHX announced: http://www.xtremesystems.org/forums/showth...ighlight=GSkill G-SKILL 2GBZX vs. 2GBHX vs. 2GBHZ: http://www.xtremesystems.org/forums/showth...ighlight=GSkill 2GBHX OC test: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=78109 tylko że to jest aż za oceanem.... na dobrą sprawę z serwisu nici... Ja chyba zostane przy tych corsair, tylko nie wiem które ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Nie rozumiem - dlaczego wszyscy uwazaja, ze jak kupuja w USA to nie ma gwarancji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 (edytowane) No i czego lolkujesz? Bawiles sie w sprawadzanie czegos ze stanow? Ta kalkulacja nie jest taka prosta i oczywista.Niepotrzebnie potraktowałeś mój post osobiście. A ten "lol" był do sprzedającego, na pewno nie do Ciebie Za to szczerze przepraszam 1600 (a tyle jest cena kup teraz) minus ok 690 zł daje 910. Nie mogę uwierzyć, że cło i inne "koszty manipulacyjne" aż tyle wyniosą. O to mi chodziło. Lancer, peace and respect? Nie, jeszcze nic nie ściągałem. Przymierzam się do poproszenia mojej koleżanki, która na święta przyjeżdża s US do swojej rodziny żeby mi kupiła GSkille HX. BTW: Mogę jej cło dowalić do tych memorków? Pewnie będzie miała w bagażu osobistym Nie rozumiem - dlaczego wszyscy uwazaja, ze jak kupuja w USA to nie ma gwarancji?Chodzi o sposób wyegzekwowania tej gwarancji. Ja też się tego obawiam. Wysyłasz paczką do US do miejsca gdzie kupiłeś? Ile to trwa? bartas96 Chyba zdecyduję się na HX Edytowane 12 Grudnia 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 (edytowane) No wlasnie chodzi o to jak ten koles te pamieci przewiozl. Jesli wpakowal sobie to do kieszeni i przelecial sie z nimi przez Atlantyk (no przez Pacyfik tez mogl ;) ) to faktycznie przegiecie, ale jesli robi tak jak ja (czyli podwojna wysylka 1. na terenie USA 2. z USA do PL) to wychodzi juz minimum jakies 30$ wiecej. Jak przesylal wiecej towaru to jeszcze wiecej (przykladowo za przeslanie monitora LCD na terenie USA niektorzy sobie rzycza 80$ + wysylka do PL). Jesli go zlapali na cle to + jeszcze clo. Tego akurat nie wiem ile jest jego, bo ja staram sie je omijac, bo w deklaracji celnej nic nie wpisuje i sprzet wysylam jako uzywany, a nie nowy. Gwarancja oczywiscie JEST tylko jak nie trudno sie domyslec trzeba sprzet wyslac do punktu handlowego (20zl za przesylke pamieci). Czas serwisowania (najczesciej wymiany) do 4 dni. Problemem moze byc to, ze wiele firm nie wysyla miedzynarodowo wiec znajomego na miejscu dobrze miec. Gwarancja sklepowa w USA to jednak zupelnie inna bajka i produkty maja (jesli nie wykupi sie pakietu gwarancyjnego to najczesciej) 3 miesiace, po tym terminie towar reklamuje sie juz u samego producenta (Ci co maja BOXowane AMDki moga sobie przeczytac - w srodku jest ulotka w PL na temat gwarancji). Edytowane 12 Grudnia 2005 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
+Avatar+ Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Witam Krotko i na temat kto chce sprowadzac jakies 2x1gb z zagranicy (g-skille najlepiej) bo chetnie bym sie dolaczyl poniewaz nigdy nie kupowalem z zagranicy i nie mam w tym praktyki a na naszym rynku to jest paranoja - nic dobrego nie ma :mur: Cieszylbym sie gdyby ktos taki sie znalazl - moze w wiekszej ilosci beda upusty - moze rozpoczniemy nowy topik. Zamowienia na 2x1gb :blink: Pozdrawiam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 (...)Gwarancja oczywiscie JEST tylko jak nie trudno sie domyslec trzeba sprzet wyslac do punktu handlowego (20zl za przesylke pamieci). Czas serwisowania (najczesciej wymiany) do 4 dni. Problemem moze byc to, ze wiele firm nie wysyla miedzynarodowo wiec znajomego na miejscu dobrze miec. Gwarancja sklepowa w USA to jednak zupelnie inna bajka i produkty maja (jesli nie wykupi sie pakietu gwarancyjnego to najczesciej) 3 miesiace (...)A gdzie jest punkt handlowy dla GSkilli kupowanych w US np. na newegg'u? GSkill niby daje lifetime gwarancję na te memorki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Tego nie wiem, trzeba poszukac, ale to chyba nie robi dla nich roznicy i oddajesz do najblizszego punktu. Przykladowo Crucial na Europe miesci sie w Anglii. Jesli uszkodzona pamiatka ktora nabyl Piter nie przeszla by w newegg (a taki byl warunek supportu Cruciala - najpierw gadaj ze sklepem, jak sie wypra to dopiero my wkraczamy do akcji) to wtedy wysylka do producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 czołem! tez czaje sie na 2 x 1 Gb i co do zakupu g skilli to zobaczcie tutaj : http://www.memory-configurator.com/brand/G-SKILL.html fajne ze przesylka tylko 4 euro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kikas Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 Witam, chyba kupię sobie HZ tutaj. Brat jedzie do Niemiec pracować i ma szansę odliczyć podatek na swoją firmę. Niestety mam słabą płytę główną, która nie lubi 1T. Niedługo zmienię ją na nf4, sprzedam grafę, nf3 i moje A-Daty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzej Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 jesli chcecie skads sprowadzac pamiatki to tylko i wylacznie stany, z innych krajow to nie ma sensu - w eurokołchozie straszna drożyzna, chociaz Kikas ma calkiem ciekawa oferte jak na Europe - 1000 zl za taki 2x1gb zestawik to brac i nie płakac ;] jeszcze jak odliczy podatek to 165 zl do lapy wiec ciekawie. Nawet w W. Brytani jest drogo za takie samsungi uccc jakie mozna dostac w polsce zycza sobie 550 zl i to jest bez vatu :| wiec ceny sa wysokie jak na tak liberalny gospodarczo kraj jak W. Brytania a wogole to wlasnie sobie tak przegladalem newegg i stwierdzilem ze wszystkie pamieci z gornej polki to roznia sie tylko i wylacznie napisami na heatspreaderach .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 Fakt a zeby bylo smieszniej np Newegg ma jeszcze tax tzn ja musialbym placic jakbym kupowal prez kumpla z NJ do tego przesylak na terenie usa plus przesylka do PL , jedenj rzeczy to sie malo oplaca sciagac , chyba ze ktos ja przywiezie. Co do Gskill to wysyla sie je do Holandii i tam wymiana ok 10 dni , a nie jak w PL 14 dni roboczyc ( sto lat za murzynami , (sorry 2Pac :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 kurde :? gralem wczoraj w quake'a 4..dzis tez..i mialem co jakies 0.5H zwis kompa..obraz stawał..obnizylem procka na 9x300 (z 8x338) zeby pamieci na dzielniku 133 szly na 195MHz..wlaczam SP2004 i coś mnie tkneło aby wlaczyc BLEND TEST..i kurde zwis po 20 minutach :blink: :blink: podnioslem troszke prockowi napiecie o 0,025V i smiga juz 4 H..a przeciez SmallFpp (czy jak to tam sie nazywa - no to co obciaza TYLKO procka) szedl spoko..tam samo (Large fpp?? to od ramów :] ) tez szedl..a blend juz nie...ja z tymi komputerami zwariuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 heh wygląda to na kontroler pamięci, proc nie wyrabia a test blend męczy proca i RAM i to pewnie dlatego... Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Wątek o Crucialach Ballistix: http://www.dfi-street.com/forum/showthread...43&page=1&pp=15 (słabo to wygląda :? ) GSkille ZX: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76631669 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...