Skocz do zawartości
Ricci

2x1 Gb - Testy Różnych Pamięci Ddr1

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miewaja sie one w w 3D? Miales okazje puscic jakies benchmarki albo gierki?

Nie miałem czasu na więcej testów. Okres przedświąteczny ..... :?

Może dziś zapuszczę na tych samych ustawieniach 3DMarki albo pogram w Battlefield2<-to killer dla sprzętu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka roznica w wyniku jak na poprzednie tccd 2x512?

Nie bardzo rozumiem, chcesz porównywać 2x512 tccd z 2x1GB?

2x1GB nie kręcą się identycznie jak 2x512, generalnie, przynajmniej na razie, są słabsze. Ale szybkość 2x512 nie jest w stanie zrekompensować pojemności 2x1GB.

BF2 w wysokich rozdzielczościach z wysokimi detalami idealnie to pokazuje, niestety. I to był jeden z głównych powodów zakupu 2x1GB (4x512 było u mnie niestabilne nawet na 200MHz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G.SKILL Extreme Series 2GB (2 x 1GB) 184-Pin DDR SDRAM Unbuffered DDR 500 (PC 4000) Dual Channel Kit System Memory - Retail

Cena:199$

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?...N82E16820231021

Timingi 3-4-4-8.O/C na poziomie 270-280Mhz przy 2.7v-2.8v.Standardowe 250Mhz już przy 2.5v.Jak ktośby wiedział gdzie i za ile można kupić takie pamięci,niech da znać.

Edytowane przez RALF11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak traktować wskazania GoldMemory? Bo SuperPI jest dla mnie niewiarygodne jeśli chodzi o testowanie stabilności komputera

Zapuściłem GM. Na 2,5-3-3-6 2,8Vmem 255MHz wali błędami

Jak wyglądałby ranking z pierwszej strony gdyby testować ustawienia GM a nie SuperPI?

Czy między timingami istnieje jakaś zależność? Np. że suma trcd i trp musi stanowić <= tras? (to wyimaginowany przykład tylko) Czy też można je ustawiać dowolnie względem siebie?

Czy istnieje jakaś zależność pomiędzy read preamble, async latemcy i częstotliwością taktowania pamięci?

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem, chcesz porównywać 2x512 tccd z 2x1GB?

2x1GB nie kręcą się identycznie jak 2x512, generalnie, przynajmniej na razie, są słabsze. Ale szybkość 2x512 nie jest w stanie zrekompensować pojemności 2x1GB.

BF2 w wysokich rozdzielczościach z wysokimi detalami idealnie to pokazuje, niestety. I to był jeden z głównych powodów zakupu 2x1GB (4x512 było u mnie niestabilne nawet na 200MHz)

Tak, chce porownac 2x512 i 2x1gb.

Jezeli mozesz to sprawdz jaka roznica punktowa jest na 1gb i 2gb przy tych samych taktach - czyli ile nadrabia to ze sa 2x1gb a nie 2x512, no i jakbys mogl czy tccd na cpu/10 czyli w tym wypadku 280 mhz beda szybsze od 2gb na 255 ;) czyli dwa małe tesciki w 3dmarku2k5 jak tylko znajdziesz czas specjalnie dla mnie :]

pozdrawiam

kszonek

ps. Wesołych Swiat wszystkim !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SuperPi jest na maxa niewiazacy... niedokonca rozumiem dlazcgo na nim testujecie;) u mnie na moich pamiatakch na Super pi to ddr 480 CL 2.3 4 4 8 przechodzi nawet pokolei 4 16 i 32 i nie ma problemow... a napawde to pełna stabilnosc jest przy 460 cl 3 4 4 8 !!!!:)

Testujcei Primiem... Stress test dla pamieci (znaczy to tez testuje procka ale tez sie mocno na pamieci nastawia) i on jak wytrzyma 8 h to naprawde oznacza ze jest dobrze... mi wytrzymuje na 480 kilkanascie minut wiec dosyc szybko mozna sie kapnac czy cos jest nie ta...:D:) !!:) ... a tak to co... system stabilny tak przez 1 h grania...:/ to mi nie pasi:d:) I to nei temperatura pamiatek;) bo napiecia nei zwiekszałem;P ... porpstu albo płyta albo pamieci juz nie wyrabiaja (raczej niekompatybilnosc:()

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, ze SuperPi 32M nie jest ostatecznym testem stabilnosci. Obciaza system, ale nie tak bardzo jak np. P95 czy (jak ktos sobie chce) GoldMemory.

Dlatego, jezeli mozecie robcie cala baterie testow (SPi32M/P95/Memtest for Windows/3D koniecznie w przypadku Infineon'ow/Sandra). Tak jak ja sie staram to robic. Nie ze zaraz moje testy sa jakies najlepsze czy cos tam, ale po prostu im wiecej tym lepiej, prawda? :) Nie wiem, czy GoldMemory jest az tak konieczny skoro i tak cale zycie memki spedzaja w Windach, a nie DOS'ie ;) Ale jak sie ktos uprze, to czemu nie...

Edytowane przez bachus_anonym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi wystraczy jak 8 h wytrzymaja stress testa w Primie95:) ... to dla mnie jest juz ultimatum... ale nie kadzy chce az 8 h sie bawic:) to wtedy robie tka... najperi superPi aby wszytko rozgrzac:) 32m:) Potem stress testa tak na 30 minutek i potem tak z 3 razy 3dmarka 2005:) ... o na koniec jeszce raz Stress testa... jak sie nie wyali po chwili to raczej wszystko jest ok:d:)calosc zajmuje ok. 1 h:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie

(...) Czy między timingami istnieje jakaś zależność? Np. że suma trcd i trp musi stanowić <= tras? (to wyimaginowany przykład tylko) Czy też można je ustawiać dowolnie względem siebie?

Czy istnieje jakaś zależność pomiędzy read preamble, async latemcy i częstotliwością taktowania pamięci?

Chcę znaleźć naprawdę stabilne ustawienia na własne potrzeby, nie tylko testów.

Kszonek, spróbuję to zrobić ale dopiero w poniedziałek. Wyjeżdżam na święta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SuperPi jest na maxa niewiazacy... niedokonca rozumiem dlazcgo na nim testujecie;) u mnie na moich pamiatakch na Super pi to ddr 480 CL 2.3 4 4 8 przechodzi nawet pokolei 4 16 i 32 i nie ma problemow... a napawde to pełna stabilnosc jest przy 460 cl 3 4 4 8 !!!!:)

Testujcei Primiem... Stress test dla pamieci (znaczy to tez testuje procka ale tez sie mocno na pamieci nastawia) i on jak wytrzyma 8 h to naprawde oznacza ze jest dobrze... mi wytrzymuje na 480 kilkanascie minut wiec dosyc szybko mozna sie kapnac czy cos jest nie ta...:D:) !!:) ... a tak to co... system stabilny tak przez 1 h grania...:/ to mi nie pasi:d:) I to nei temperatura pamiatek;) bo napiecia nei zwiekszałem;P ... porpstu albo płyta albo pamieci juz nie wyrabiaja (raczej niekompatybilnosc:()

To wszystko prawda co piszesz. :wink:

Przesledź watek od początku;pierwotnie była dowolnie wybrana formuła testu przez usera celem przedstawienia swojego zestawu. W pewnym momencie powstał pomysł,by testy ustawiać rankingowo wg uzyskanego wyniku oc na wzór XS'a.Należało przyjąć jakieś kryterium obowiązkowe,ponieważ na wzór XS'a przyjąłem SPi32M,coby można było się porównać z tamtymi wynikami i dodatkowo sandra/memory bandwidth celem pokazania przepustowości pamięci. W żadnym przypadku nikt nigdy nie twierdził że przyjęte kryterum świadczy o pełnej stabilności ustawienia,po prostu jest poprzeczką jednakową dla wszystkich i tak należy to traktować.Im więcej dodatkowych testów ktoś przedstawia to tym lepiej,szczególnie 3D,ale tu nie będę się powtarzał,Ci co czytają wątek wiedzą o co chodzi.Tyle odnośnie wyjaśnienia. :wink:

P.S.

Życzę wszystkim Userom Wesołych Świąt. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kszonek

Ma do pewnego stopnia to, co chcesz zobaczyć:

2x512MB Geil ultraX TCCD 290MHz:

1833471[/snapback]

(...) Czy między timingami istnieje jakaś zależność? Np. że suma trcd i trp musi stanowić <= tras? (to wyimaginowany przykład tylko) Czy też można je ustawiać dowolnie względem siebie?

Chcę znaleźć naprawdę stabilne ustawienia na własne potrzeby, nie tylko testów. Stąd moje pytania. Potrzebuję wskazówek jak ich szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kszonek

Ma do pewnego stopnia to, co chcesz zobaczyć:

2x512MB Geil ultraX TCCD 290MHz:

Dołączona grafika

2x1GB GSkill HX 255Mhz:

Dołączona grafika

hmmm dzieki. Powiem ze roznica jest bardzo mała! akurat w testach sandry spodziewałem sie duzej przewagi tccd, a jadnek. Liczyłes moze spi16m na tych tccd przy tych ustawieniach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN to jest tak nie ma zaleznosci:) swojego czasi cztytalem gdzies ze milo widziane jest jak suma trcd i trp stanowi 2x tras ... sam to sprawdzilem... dla KINGSTOWNO hypeX , Geili UltraX i Hynix D43 TO NIE MA napwno wiekszego ZNAZCZENIA:) ... ustawianie 3 3 6 dawalo mniejsze wyniki niz 3 3 5:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy między timingami istnieje jakaś zależność? Np. że suma trcd i trp musi stanowić <= tras? (to wyimaginowany przykład tylko) Czy też można je ustawiać dowolnie względem siebie?Idealne

Idealnie powinno byc tak:

TRC = TRAS + TRP ---> przy 8-4-4-3.0, TRC "powinno byc" = 12

TRAS = TRCD + CAS Latency + 2 ---> czyli 9-4-4-3.0, pi razy drzwi 7-3-3-2.5, 6-2-2-2.0

Tyle, ze nie wiem czy jest koniecznosc az tak scislego trzymania sie tych formul. Kwestia zabawy i znalezienia czasow, ktore tak naprawde dzialaja ;)

Cos kiedys mi sie obilo o uszy odnosnie Max Async Latency i Read Preamble a MHz. Ale nie pamietam... Wlasciwe ustawienia to od 6ns/4.0ns (bardzo ciasne, najpewniej nie do konca stabilne (szczegolnie 6ns MAL i przy wyzszych MHz) do 10ns/8ns (luzne, nie zawsze tak naprawde konieczne). 7ns/5ns to chyba wartosc domyslna, ale np. dwa zestawy moich 2GB, powyzej 250MHz (jezeli obie wartosci sa ustawione na AUTO) "defaultuje" na 9ns/7ns. Mimo to, po recznym ustawienu na 7ns/5ns nie protestuja wcale. Wszystko tez zalezy od BIOS'u i "tabeli" w nim uzytej. Na przyklad 623-3 uniemozliwia mi uzycie RP=7ns, ale 623-1 czy 704-2 juz tak... Jezeli odkopie gdzies te informacje, ktora gdzies widzialem to dam znac.

Wesolych Swiat wszystkim zycze!

Michal

Edytowane przez bachus_anonym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć DDR 2x1GB PC3200 400MHz GeIL CL3 GE2GB3200BDC

Producent: GeIL

Typ kości: DDR SDRAM

Złącze: 184 pin

Technologia: TSOP II

Płytka PCB: 6-warstwowa

złocone styki

Specyfikacja: PC 3200

Częstotliwość wewnętrzna: 400 Mhz

Dostępne pojemności / kod: 2GB (2 x 1GB) - GE2GB3200BDC

Napięcie: 2,55 ~ 2,7

Timingi przy max. częstotliwości:

- CAS Latency : 3 T

- Activate to Precharge (tRAS) : 8 T

- Precharge to Activate (tRP) : 4 T

- RAS to CAS delay (tRCD) : 4 T

Gwarancja: wieczysta

Radiator: aluminium

Dodatkowe informacje: pudełko zabezpieczające

radiator w kolorze niebieskim

Cena:800zł

Czy warto kupić te pamięci i jak wygląda ich O/C?

Czy za tą cenę można kupić coś lepszego i równie dostępnego w sklepach komputerowych?

Edytowane przez RALF11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi