patryk1234 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) No wiec biosik z tablica dla BH5/6 ustawienia po moich starych GeillOne na ktorym smigaly najlepiej :) bios: N4D702-2 A TU TIMINGI dla ustawien @ 289Mhz EDIT : Drive Strenght - Fastest pozdr :) dzięki za zżut ustawien ale ja nie wiem czy sobie na swoich poszaleje bo MAL bądz RP nie chodzi na innym ustawieniu niż auto :(??? i co ja mam zrobic ?? @ Genocide u nich wygląda że kości bardzo dobre ale jak je bedziesz miał to sie okaże co to jest warte:P Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez patryk1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Właśnie katowałem G-Skill F1 brane w ciemno z 3 kompletów od WSK z allegro i robia 279 3-4-3-8 .Nie ma róznicy czy jest 3-4-3-8 czy 3-4-4-8 ale biegaja na dość ostrych alfach.W zasadzie pasują jak ulał do Opteronka 144 (x9) i div 166(3GHz),poczekam na kości pokroju OCZ a może szybsze kity 2GB.;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) dzięki za zżut ustawien ale ja nie wiem czy sobie na swoich poszaleje bo MAL bądz RP nie chodzi na innym ustawieniu niż auto :(??? i co ja mam zrobic ??Przy ustawieniu MAL/RP na auto też są ustawione jakieś wartości,odpal A64 Tweaker zobacz jakie są to wartości i później zwiększaj MAL/RP,oc powinno wzrastac,byc może Twoje memki mają "ścianę" koło 270 MHz,ale to należy dokładnie obadac. :wink: Edit popraw zżut na zrzut :wink: Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Przy ustawieniu MAL/RP na auto też są ustawione jakieś wartości,odpal A64 Tweaker zobacz jakie są to wartości i później zwiększaj MAL/RP,oc powinno wzrastac,byc może Twoje memki mają "ścianę" koło 270 MHz,ale to należy dokładnie obadac. :wink: Edit popraw zżut na zrzut :wink: @ w tym jest problem że żadne ustawie mal bądz RP nie pójdzie niż auto dla rp próbowałem od 7 do 9,5 i za każdym razem kom nie wstawał i musiałem restartowac bios a dla mal 5 i 6 i to samo więc zwątpiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) @ w tym jest problem że żadne ustawie mal bądz RP nie pójdzie niż auto dla rp próbowałem od 7 do 9,5 i za każdym razem kom nie wstawał i musiałem restartowac bios a dla mal 5 i 6 i to samo więc zwątpiłemDaj zrzut ekranu z A64 Tweaker'em przy ustawieniu MAL/RP na auto,możliwie najwyższym stabilnym. :wink: Edit Poza tym mylisz wartości mal jest z przedziału 7-11 a rp 5-7,ty piszesz odwrotnie może tu jest problem. :wink: Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) Daj zrzut ekranu z A64 Tweaker'em przy ustawieniu MAL/RP na auto,możliwie najwyższym stabilnym. :wink: [/quot MAL 8 / RP 6 nic nie pomyliłem napisałem tak jak mi program pokazał :P Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez patryk1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) @ w tym jest problem że żadne ustawie mal bądz RP nie pójdzie niż auto dla rp próbowałem od 7 do 9,5 i za każdym razem kom nie wstawał i musiałem restartowac bios a dla mal 5 i 6 i to samo więc zwątpiłemZobacz co napisałeś w tym poście rp 7-9,5, mal 5-6 jak nie pomyliłeś?; ma byc owdwrotnie. Ustaw: MAL=9(10)ns RP=6,5(7ns) i próbuj kręcic :wink: Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) Zobacz co napisałeś w tym poście rp 7-9,5, mal 5-6 jak nie pomyliłeś ma byc owdwrotnie. Ustaw: MAL=9ns RP=6,5ns i próbuj kręcic :wink: w tym jest problem że to ustawinie mi nie odpali bo juz próbowałem :( z żadnym ustawinie oprucz Auto mi nic nie chodzi :( MAL 10 RP 6 I JADE Z KOKSEM JAK ZWYKLE POJECIE POMYLILEM I NIE MA SIE CO DZIWEIC ZE NIE CHCIAŁO CHODZIC DZIEKI ZA MOJE MECZENIE CIEVBIE POZDRAWIAM Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez patryk1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 patryk1234 kozystasz z DIV 166 lub 180 czy tez nie bo proc nie za tęgi ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) w tym jest problem że to ustawinie mi nie odpali bo juz próbowałem :( z żadnym ustawinie oprucz Auto mi nic nie chodzi :( Sytuacja jest niejasna. 1.Nie wyjaśniło się czy ustawiałeś odwrotnie(mal/rp) czy tylko w poście się pomyliłeś 2.Ustaw ręcznie MAL/RP=8/6(tak jak ustawia ato) i jak mobo nie odpali to coś jest nie tak (z mobo) 3.Spróbuj MAL/RP=9/6,5najwyżej zrestartujesz bios tylko nie pomyl MAL=9 RP=6,5 Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) @ Racuch pamieci na 180 a dla procka dzielnik 8 bo tak jak napisałeś to nie za dobregop mam procka 2600 przy 1,62V @ Ricci ja sie pomyliłem i nie ma się co dziwic czego komp mi nie startował :( teraz mam mal 10 a rp 6 i biore sie za testy EEEEEE ANI TYLE PRZY USTAWIENIU MAL 10 I RP 6 TIMINGACH 3-4-4-11 I NAPIECIU 2,7 NAWET PIERWSZEGO LOPU NIE ZROBI :( 270 mhz SUPER PI 32 M ) Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez patryk1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 @ Racuch pamieci na 180 a dla procka dzielnik 8 bo tak jak napisałeś to nie za dobregop mam procka 2600 przy 1,62V @ Ricci ja sie pomyliłem i nie ma się co dziwic czego komp mi nie startował :( teraz mam mal 10 a rp 6 i biore sie za testy EEEEEE ANI TYLE PRZY USTAWIENIU MAL 10 I RP 6 TIMINGACH 3-4-4-11 I NAPIECIU 2,7 NAWET PIERWSZEGO LOPU NIE ZROBI :( 270 mhz SUPER PI 32 M ) Powoli,może zacznij od div 200 np mem 265MHz,nie wykluczone że memki kończą się koło 270 MHz,prosiłem o zrzut ekranu z A64 Tweaker może coś innego da się lepiej ustawic. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 koniec pamieci prawdopodobnie , widzialem hzty ktore 260 nie robily stabilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) Powoli,może zacznij od div 200 np mem 265MHz,nie wykluczone że memki kończą się koło 270 MHz,prosiłem o zrzut ekranu z A64 Tweaker może coś innego da się lepiej ustawic. :wink: [/quot o to zrzut nie chce mi dodac f................ własnie miałem małego restarcika biosu już wiem że RP nie poleci mi na 7 ns A co to jest PWMIC a smart guardziew bo pokazuje mi na czerwono 39 stopni ?? Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez patryk1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 patryk1234 postaraj się pisać trochę jaśniej, bo strasznie gmatwasz i przez to jest Ci trudniej pomóc. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 @Ricci nic z nich nie wycisne testowałem na 263 Mhz 3-4-4-11 napiecie od 2,6 do 2,8 v mal 10 rp 6,5max (bo na 7 ns komp nie wstaje) nie przechodzi sp32 m czyli 260 to chyba ich max w pełnej stabilności pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) @Ricci nic z nich nie wycisne testowałem na 263 Mhz 3-4-4-11 napiecie od 2,6 do 2,8 v mal 10 rp 6,5max (bo na 7 ns komp nie wstaje) nie przechodzi sp32 m czyli 260 to chyba ich max w pełnej stabilności pozdrawiam Pewnie tak jest,jak piszesz,ale zawsze jeszcze można poeksperymentowac. :lol: Patrze na ustawienia innych userów memek HZ,często pada ustawienie MAL/RP=8/5(5,5),może tym tropem trzeba by pójśc.Pamiętaj,że nie ma jedynych słusznych ustawień,każdy dopasowuje alphy do swojego configu i tutaj musisz sam dojśc do optymalnego ustawienia.Parę wskazówek: 1.Zacznij od div 200 memki w przedziale 250-260MHz mal /rp=8/5 trc/trfc=10/14 bypass max=7 i tutaj zmieniaj te parametry obserwując co dzieje się ze stabilnością i wydajnością. 2.Powoli zwiększaj taktowanie ,co 2-3MHz regulacja i obserwacja jak wyżej. 3.Później zajmij się dzielnikami div180,div166 i też od 250MHz i co 2-3MHz w górę tutaj ingerencja w mal/rp może byc konieczna ale np na 10/5,5 lub podobnie,widac ze za długie rp(7ns) im nie służą;postępuj jak wyżej. 4.Im więcej poeksperymentujesz będziesz wiedzieł na co stac memki. Taka zabawa,to duża frajda,jeżeli sam dojdziesz do optymalnego ustawienia,no cóż powodzenia :lol: ,a póżniej dasz test mam nadzieję. :lol2: Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) @Ricci jesteś spoko gośc pamieci przeszły mi sp 32m na 263,8 MHz przy timingach 3-4-4-10 napieciu 2,7v mal-8 rp-5, trc-10 , trfc-14 może jednak takie złe to one nie są :P teraz już nie mam czasu ale jak przyjde z pracy to zobacze czy poleca na 266 pozdrawiam testy c.d dałem na 266 przy tych samych ustawieniach i w sp 32m wystapił błąd na 11 lopie :P testy c.d 266 MHz zmiana na RP 5,5 przeszło sp 32m wieczorkiem kolejne testy :P Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez patryk1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) @Ricci jesteś spoko gośc ... Thx. :lol2: @Ricci jesteś spoko gośc pamieci przeszły mi sp 32m na 263,8 MHz przy timingach 3-4-4-10 napieciu 2,7v mal-8 rp-5, trc-10 , trfc-14 może jednak takie złe to one nie są :P teraz już nie mam czasu ale jak przyjde z pracy to zobacze czy poleca na 266 pozdrawiam testy c.d dałem na 266 przy tych samych ustawieniach i w sp 32m wystapił błąd na 11 lopie :P testy c.d 266 MHz zmiana na RP 5,5 przeszło sp 32m wieczorkiem kolejne testy :P Okazuje sie ze trzeba z nimi dobrze zatańczyć... :lol: Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) Ricci czy przeżywasz załamanie osobowości? Bo tak często zmieniasz avatar? :D :D :D Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) Ricci czy przeżywasz załamanie osobowości? Bo tak często zmieniasz avatar? :D :D :DWręcz przeciwnie,zmieniam kapelusze :lol2: ;obserwowałeś to ?(akcja była o 3 w nocy,no tak rano był jeszcze inny),a tak na poważnie odkad przepadł mój avatar z tweaka nie mogę nic dobrać,zresztą orginał jest zawsze najlepszy bo do niego się przyzwyczailiśmy. :wink: Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPeder Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Ej chlopaki powiedzcie ile dali byscie za zestaw 2x1GB Samsungow UCCC krecacych sie na 270MHz przy cl 3-4-4-8 i V2.7. Wiem ze jest allegro i mogbym je wystawic tam i zobaczyc do ilu dojdzie cena i zakonczyc aukcjie przed czasem ale nie chce tego robic. I sory za taki OT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) Thx. :lol2: Okazuje sie ze trzeba z nimi dobrze zatańczyć... :lol: Rekordu z nimi nie zrobie ale postaram się żeby jak nawięcej z nich wydrzeć mocy i zapisać sie na jakimś sensownym miejscu na liście :P a szkoda ze tak słabo to szaleje przedtyem miałem 2 x 512 geile ultra x BH-5 to tamte chulały tak jak im zagrałes no ale 1 giga to juz zamało na te czasy :PP to jadem teraz z 270 MHZ pozdrawiam może wkoncu złamię to granice :P I JUŻ PO TESTACH ŻADNYM SPOSOBEM NIE WYCIĄGNĘ Z TYCH PAMIĘCI 270 :(:( ALE NIE MA CO NAŻEKAĆ 265 TEŻ BĘDZIE POZDRAWIAM Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez patryk1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wokan Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 koniec pamieci prawdopodobnie , widzialem hzty ktore 260 nie robily stabilnie Hehe... ja doświadczyłem na własnej skórze HZów, które 255 stabilnie nie robily :lol: Teraz nowe idą do 286 stabilnie :rolleyes: B) Przy 291 komp wstaje, winda sie laduje, aplikacje chodza ale w SPi32 nie przechodzi nawet 1 loopa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rascal666 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Sorka za n00bskie pytanie ale wlasnie sie napalilem na te g.skille do nowego zestawu.. Mowicie ze te nowsze partie juz sie slabiej kreca??? Druga sprawa w wakacje ceny DDR1 ostro maja spasc?? czyli wstrzymac sie z kupnem jezeli moge kupic te g.skille 4000 2X1gb HZ za 620 - 700 zeta?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) a co dokładnie pozmieniałeś?Podbilem napiecie odrobine oraz DS/DDS na 5/1. Ale i tak te 287MHz nie nadaje sie do dluzszego pogrywania, bowiem "przycina sie" zbyt czesto... Zatem 285Mhz to maksimum, w pelni stabilny wynik. Wystarczy chyba :) Dzieki wielkie,że zamieściłeś mój wynik 272MHz 2,0-2-2-5 1T UTT-BH-5 (2x512) na XS link. :lol: Jestem w dużym szoku :lol2: w tym pozytywnym słowa znaczeniu. :lol: Jeszcze raz dziekuję,pozdrawiam,Ricci. :wink:Spoko stary, nie ma za co tak dziekowac. Bardzo dobry wynik, to trzeba bylo wpisac na liste, nawet mimo tego ze nie jestes zarejestronany na XS :P: A tak na marginesie, to dzisiaj przyszla kolejna paczka - Patriot PDC2G4000ELK na kosciach Samsung UCCC. Jest juz w tym temacie jeden test tego zestawu przeprowadzony przez RomF, ale pomyslalem ze warto bedzie dodac jeszcze jeden :) Poza tym, chcialem umiescic ten test na XS, jako ze ta marka jest jakos slabo tam widoczna. Nie ma to jak mnostwo wynikow z kazdej stajni, prawda? Mysle, ze wyniki bede mial w ciagu tygodnia... Musze deczko odetchnac od tego krecenia :lol: Narka! Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez bachus_anonym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 @ bachus_anonym - tzn że nowe OCZ platinum juz sie u Ciebie nie pojawią w teście? Szkoda bo to byłoby interesujące. No i jeszcze jest coś tak ciekawego jak Corsair TWINX2048-4400PRO DDR 2048MB, CL3-4-4-8, 550mhz - takie 275 na dzień dobry może albo sporo pokazac albo nie drgnąć ani 1MHz. Jednak te kości mają spora wade - cena 352euro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Test Corsair TWINX2048-4400PRO mamy juz w rankingu w wykonaniu bachus_anonym'a... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) Ricci Kolejny zestaw G-Skill F1 test robiony na BIOS-ie 11-14 FX60TEST no i cała reszta na screenie. na codzien pracuja na ostrzejszych alfach i div-166(taki mnoznik w opteronie [X9] więc test tzw. sprawdzający.Po Crucial-ach mam w końcu porządne memki.Dodam że nie było problemu z wymiana w.w. w UK oddział Crucial "MICRON" Troche potestuję w 3D i zabieram sie do WC (już mnie głowa rozbolała);) errata z wynikiem w 3DM2K1-295 MHz http://service.futuremark.com/compare?2k1=8956376 3DM2K3-292 MHz http://service.futuremark.com/compare?2k3=4750983 no i trzeba było zjechac do 292MHz Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) 2x1GB G.Skill F1 PC 4000 HZ juz po raz 10-ty ! w naszym rankingu, za sprawą testu Racucha.Po raz kolejny potwierdzenie wysokich możliwości zestawu,aczkolwiek należy pamiętać,że nie wszystkie egzemplarze kręcą sie tak wysoko i albo należy szukać selekcji lub po prostu mieć szczęscie. :wink: Miejsce w czołówce rankingu,gratsy. :lol: Thx Racuch, za kolejny test. :lol: Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...