Skocz do zawartości
Ricci

2x1 Gb - Testy Różnych Pamięci Ddr1

Rekomendowane odpowiedzi

Super. :) Widze że obeszło się bez Clockgena i w dodatku są zdjątka.Teraz wynik nie budzi,żadnych wątpliwości.Tak jak pisałem wczesniej czołowe wyniki będą pod "obstrzałem".Od siebie dodam,że cieszę się bardzo z takiego zakończenia,gdyż jako prowadzący wątek jestem czasami w "niekomfortowej" sytuacji.Dołącz proszę te screeny do swojego testu.

Sssaku,dzieki,że po "męsku" podszedłeś do tematu. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema mam do was pytanko czy ktoś zna jakies sklepy w polsce gdzie mozna dostac te pamiatki '' 2GB DDR Patriot High Performance PDC2G4000ELK'' i czy wszystkie sa robione na kościach Samsung UCCC.Z góry dziekuje za pomoc :D :D

EDIT

Znalazłem cos takiego na allegro KLIK czy ktos kupował u tego kolesia te kostki czy jest to wiarygodny sprzedawca w sumie nie ma ani jednego negatywa wiec chyba mozna mu zaufac :D :D

Acha jeszcze jedno mam prosbe do posiadaczy tych patriotów napiszcie jak wam sie te pamieci sprawuja jakies uwagi ewentualne.

Edytowane przez Kosiarz_1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema mam do was pytanko czy ktoś zna jakies sklepy w polsce gdzie mozna dostac te pamiatki '' 2GB DDR Patriot High Performance PDC2G4000ELK'' i czy wszystkie sa robione na kościach Samsung UCCC.Z góry dziekuje za pomoc :D :D

EDIT

Znalazłem cos takiego na allegro KLIK czy ktos kupował u tego kolesia te kostki czy jest to wiarygodny sprzedawca w sumie nie ma ani jednego negatywa wiec chyba mozna mu zaufac :D :D

Acha jeszcze jedno mam prosbe do posiadaczy tych patriotów napiszcie jak wam sie te pamieci sprawuja jakies uwagi ewentualne.

Na pierwszej stronie w rankingu sa 3 testy do takich pamięci a każdy test ma uwagi odnośnie tego ramu.

sklep1

sklep2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jeszcze poszukałem i znlałem patrioty ale z końcówka LLK i nie ddr 500 tak jak ELK tylko 400

które beda lepsze do O/C ?? bo teraz to już sam nie wiem co mam kupic :mur: :mur:

Genocide

Testy to ja czytałem tych memek tylko poprostu chciałem sie jeszcze dopytac przed zakupem. Dla mnie wydac 800 zł to jest bardzo duzO.

I bardzo jeszcze prosze kogos kto teraz kupił te pamieci o potwierdzenie tego ze dalej sa skałdane na kosciach uccc

Edytowane przez Kosiarz_1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jeszcze poszukałem i znlałem patrioty ale z końcówka LLK i nie ddr 500 tak jak ELK tylko 400

które beda lepsze do O/C ?? bo teraz to już sam nie wiem co mam kupic :mur: :mur:

Genocide

Testy to ja czytałem tych memek tylko poprostu chciałem sie jeszcze dopytac przed zakupem. Dla mnie wydac 800 zł to jest bardzo duzO.

I bardzo jeszcze prosze kogos kto teraz kupił te pamieci o potwierdzenie tego ze dalej sa skałdane na kosciach uccc

No przecież nikt nie zaprzeczył to znaczy że są :rolleyes:

Jak kupisz DDR 500 to masz gwarancje że chodzą na 250MHz jak kupisz DDR400 to masz gwarancje że chodzą 200MHz - proste. Reszta jak powiedział Genocide - loteria...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko szybkie:

posiadam GSkille PC4000 F1 2GBHZ, ale moje mają wg SPD timingi 3-5-5-10,

a jak widzialem wszyscy maja 3-4-4-8, czy trafilem jakas kiepska serie...

kreca sie srednio, max 264 3-5-5-10 1T rock-stable, na codzien chodza 245 3-4-3-6 1T (dzielnik 166-9x300)...

Jestem niedoswiadczony wiec zapytuje czy ktos mial do czynienia z tymi pamiatkami?(tzn. z takim SPD)

Jesli tak, to czy rzeczywiscie sa gorsze od tych z lepszym SPD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

GZesiolek mam identyczną sytuację jak Ty.

Kupiłem GSkille PC4000 F1 2GBHZ gdzieś tydzień temu i cpuz też w spd podaje mi 3-5-5-10.

Moje gskill też niechcą się kręcić nie ma szans żeby je ustabilizować na 270mhz. Teraz mam ustawione je na 250mhz 166-9x305.

Zastanawiam się cały czas nad ich zarekalmowaniem. Przecież skoro niby są 3-4-4-8 a spd pokazuje 3-5-5-10 to coś tutaj jest nie tak. Dopuszczam opcję że poprostu im się coś jebło i takie ustawienia wgrali fabrycznie ;/ ale chyba wciąż jest podstawa do reklamacji.

wokan tutaj: forum.purepc.pl też ma na screenach 3-5-5-10 i mu się wyśmienicie kręcą. Ale ciekawi mnie czy przejdą mu test pamięci w prime tak z 5h??

Wokan pytanie do Ciebie jak stabilne są twoje gskille tzn czy testowałeś je superprime??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się cały czas nad ich zarekalmowaniem. Przecież skoro niby są 3-4-4-8 a spd pokazuje 3-5-5-10 to coś tutaj jest nie tak. Dopuszczam opcję że poprostu im się coś jebło i takie ustawienia wgrali fabrycznie ;/ ale chyba wciąż jest podstawa do reklamacji.

hmmm... w sumie na stickerach stoi jak byk 3-4-4-8, ale z drugiej strony przeciez chodza 250 3-4-4-8 1T wiec ciezko powiedziec czy przyjma reklamacje...

jakby co napisalem do supportu GSkill obaczymy czy odpiszą... ;)

a tak nawiasem mowiac na stronie maja wpisanego polskiego przedstawiciela:

http://www.gskill.com/tc/sirius.html#poland

Tylko ciekawe dlaczego on nie sprzedaje GSkilli ;)

Edytowane przez GZesiolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego nie przyjmą w ramach gwarancji, mam to samo z UltraX. Auto wykrywa mi 2-3-2-5. A sprawdzaliście na innych płytach? Bo np. moje na IC7 były wykrywane jako 2,5-2-2-5...także generalnie to dziwne to jest.

Pozdr

P.S. Ale w eXtrememem (dystrybutor Geili i Patriotów na Polskę) powiedzieli, że to się nie kwalifikuje na wymianę gwarancyjną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak że prosze kolegów zanim rozpoczną działania typu "reklamacja" o sprawdzenie czy pamiątki chodzą na deklarowanych ustawieniach.

pozdrawiam.

tak jak pisalem wczesniej chodza, dlatego na reklamacje nie ma raczej co liczyc...

trafily mi sie padaki... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi sklep w niemczech wymienil pamieci tylko i wylacznie dlatego, ze poszedlem do nich i powiedzialem, ze by spd wykrywa je inaczej niz jest zadeklarowanie na opakowaniu/pamieciach.

nie bylo zadnego problemu. dostalem jeszcze gratis jakis wiatrak... niewazne w kazdym razie... polska - piekny kraj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu nie chodzi o szczescie i o to, ze nie sprawdzali.

pamieci maja dzialac odrazu na takich ustawieniach a nie po kombinowaniu

klient nie musi sie znac.

wylacza kompa, wklada nowe pamieci, wlacza i ma dzialac - zgodnie ze specyfikacja na opakowaniu

zreszta inaczej sobie tego nie wyobrazam

to tak jak bys kupil proca powiedzmy venice 3000+ -> a placil bys za 3500+. i co - powiedzieli ci w sklepie, ze na te kilka mhz wiecej tez pojdzie jak se sam recznie przestawisz, a za to masz doplacac ?

no doj spokoj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się w 100% z Genocide. Jeżeli pamieci nie trzymają sie standardu DDR (czyli pracują wyżej niż DDR400) to zawsze trzeba je ręcznie ustawiać. I identycznie miałem w przypadku swoich G.Skilli.

Ja swego czasu znalazlełm informacje na XS w wątku o G.Skillu że producent zdecydował się na zmianę timmingów by SPD z 3-4-4-8 na 3-5-5-10 z tego względu że pamieci nie którym użytkownikom nie uruchamiały się. Następiło to bodajrze w kościach wyprodukowany po styczniu tego roku ale tego dokładnie to już nie pamietam.

Ustaw timmingi ręcznie i sprawdź czy Ci odpala płyta a później potestuj i sprawdź podczas testów czy wszystko OK, jak nie to wtedy można je próbować reklamować.

Pozdro all.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

firma ta nie jest polskim dystrybutorem G.Skill dzwonilem do nich jakiś miesiąc temu pytając o te dośc ciekawą informację, sami się dziwią dlaczego ich hurtownia jest tam umieszczona w dziale dystrybutorów. I pierwsze słyszeli o tej firmie.

W Polsce nie ma dystrybutora G.Skill - wiem bo pytałem bezpośrednio u G.Skilla USA

"Basically, we don't have distributor in Poland right now,....."

BTW - u mnie wszystkie które mialem do tej pory pokazywały w CPUZ 3-5-5-10, co wcale nie przeszkadzało im w robieniu 280 3-4-4-8 @ Default V

Kwestia dobrej serii lub sztuki

Edytowane przez loloferrari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jest podstawa do reklamacji którą muszą uznać. Nie każda płyta umożliwia regulowanie timingów, pamięci nie produkuje się tylko pod DFI. Jeżeli w SPD jest co innego niż deklaruje producent na naklejce to jest to wada produktu ukryta czy nie ale jest to wada. Tłumaczenie że trzeba sobie ręcznie ustawić to jest tłumaczenie sprzedawcy z koziej wulki. Skoro ramy nie chcą startować na swoich nominalnych deklarowanych ustawieniach to je od razu dyskfalifikuje. Inną stroną medalu jest to że producent pamięci ani producent płyty głównej czy też procka nie gwarantują poprawnej współpracy ze sobą poszczegołnych podzespołów, kilent który sam sobie składa maszyne podejmuje to ryzyko .

Sprawa się komplikuje niestety z gskillami bo trzeba je odsyłać do usa <_< i tutaj właśnie jest pies podgrzebany. Czekać 3 tygodnie na drugą parę, która moze się będzie kręcić i będzie miała poprawne info w spd albo dać sobie z tym spokój pogodzić się z faktem braku OC. Trudny wybór :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jest podstawa do reklamacji którą muszą uznać. Nie każda płyta umożliwia regulowanie timingów, pamięci nie produkuje się tylko pod DFI. Jeżeli w SPD jest co innego niż deklaruje producent na naklejce to jest to wada produktu ukryta czy nie ale jest to wada. Tłumaczenie że trzeba sobie ręcznie ustawić to jest tłumaczenie sprzedawcy z koziej wulki. Skoro ramy nie chcą startować na swoich nominalnych deklarowanych ustawieniach to je od razu dyskfalifikuje. Inną stroną medalu jest to że producent pamięci ani producent płyty głównej czy też procka nie gwarantują poprawnej współpracy ze sobą poszczegołnych podzespołów, kilent który sam sobie składa maszyne podejmuje to ryzyko .

Sprawa się komplikuje niestety z gskillami bo trzeba je odsyłać do usa <_< i tutaj właśnie jest pies podgrzebany. Czekać 3 tygodnie na drugą parę, która moze się będzie kręcić i będzie miała poprawne info w spd albo dać sobie z tym spokój pogodzić się z faktem braku OC. Trudny wybór :mur:

Szczerze mówiąc już dawno nie widziałem takiej płyty pod AMD aby nie miała możliwosci regulacji 4 podstawowych timmingów. Podejrzewam jak by były takie płyty to producent by sie na taki krok nie zdecydował. Szczerze mówiąc żadne dobre pamięci (które mają ostre timmnigi) nie maja ich zapisanych by SPD tylko zawsze trzeba je ręcznie ustawić więc reklamacja pamięci bo ma co innego w SPD a co innego jest w opisie wydaje mi się nie uzasadniona i raczej małe są szanse na uznanie reklamcji.

PS. Szczerze mówiąc każde nowe G.Skille jakie widziałem na forach i w testach od jakieoś czasu zawsze mają SPD 3-5-5-10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki jest najlepszy bios pod G skill pc 4000 ?? ja posiadam 623,3 i dfi lanparty nforce 4 sli - d i od pewnego czasu bardzo świruje komp często za pierwszym razem nie startuje :( często wyskakuje nv raid coś tam coś tam i parę różnych zonków ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. No to GSkill to sprzedawca z koziej wolki:

Dear Sir,

This is normal. The SPD is set 3-5-5-10 for compatibility reasons. (to work on all mainboards)

Just set the timings manually to 3-4-4-8 and it will work good.

Kind regards,

Xue-Hao Chow

G.Skill International Enterprise Co., Ltd.

(Europe Techsupport - The Netherlands)

Tel (HQ): (886-2) 2766-7889 Fax: (886-2) 2767-2721

Email: rma@gskill.com / eurotech@gskill.com

:lol:

Wyglada na to ze od pewnego momentu wszystkie maja w SPD 3-5-5-10

2. Teoretycznie prz reklamacjach możesz korzystać z serwisu technicznego na Europe...

Pozdr

EDIT:

@loloferari A masz gdzies zapisane ulubione timingi i alphy dla tych kosci?

Edytowane przez GZesiolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyjaśnienia, teraz wszystko jasne trzeba sprzedać G.skill i szukać czegoś nowego najlepiej DDR600 B) i 2GB :D

zycze powodzenia, podobno smoki istnieja. ;) jak znajdziesz to sie nam pochwal, ja tez bym tego szukal :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi