Skocz do zawartości
Ricci

2x1 Gb - Testy Różnych Pamięci Ddr1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie pytanie. Poszukuje pamieci G.skill 2x1Gb ale teraz o nie troszke trudno wiec moze tu jest ktos chetny do tego aby sprzedac takie pamieci, jak cos piszcie na prv.

Witam!

Mam zamiara kupić TAKIE pamiątki. No i nasuwa mi się pytanie. Jak one współpracują z A64? Czy też może coś innego polecicie mi w tej cenie o standarcie 500DDR? Oczywiście będę chciał je podkręcić. Konfig taki jak w opisie.

ja mam takie pamiatki, wczesniej mialem je z venice 3200 obecnie z toledo X2 4400 i przyznam ze od kad je mam nie mialem z nimi zadnych problemow. Ponoc ladnie sie kreca, ja na venice wyciagniolem ok 270 spokojnie na 2,9V z tym ze moj proc nie nalezal do najlepszych obecnie nie mam za bardzo czasu sie z tym bawic i chce je sprzedac mam je od roku. Bardz odobre maja czasy dostepu zapisu i odczytu. Chce zmienic na jakies 2x1 GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma/ miał ktoś styczność z pamięcią A-DATA DDR 500+ Vitesta 2 X 1 GB: http://www.adata.com.tw/adata_en/product_d...p?ProductNo=147

jak one sie sprawują i czy rzeczywiście polecą na 500 MHz (osobiście wolę 520 MHz)

Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje pamieci 2x1GB, ktore beda wysoko smigaly w Dualu na chipsecie i875 (plyta Abit IC7-G).

Wymagania i ograniczenia:

- pamieci musza stabilnie (GoldMemory, Memtest, 2xStressPrime) smigac 1:1 na FSB co najmniej 250MHz. im wyzej, tym lepiej,

- bios moze zapodac max 2,8Vddr - pamieciom musi tyle wystarczyc do powyzszej pracy,

- w biosie najbardziej zluzowane timingi to 8-4-4-3cl - wiec nie moga byc slabsze. oczywiscie im ostrzejsze wytrzymaja pamieci, tym lepiej

- nie interesuja mnie osiagi pamieci na platformie A64 - interesuja mnie osiagi na i875 (ew. i865). miedzy tymi platformami jest zbyt duza roznica na moja niekorzysc niestety...

Ktore z pamieci beda spelnialy powyzsze wymagania i co wazniejsze - gdzie je dostac :?: :D

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

co myslicie o pamieciach team group 2x1gb apollo ?? na jakich są kościach i jak się średnio kręcą?? ile mozna im dac papu

ps bede takie mial juz w piatek/poniedzialek

pozdr

ps szukalem testow ale malo znalazlem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie szukuje sie na zmiane pamieci na 2x1Gb no i do wyboru mam takie:

- Kingston 2GB DDR 500 KHX4000LLK2/2G

- Patriot 2GB DDR DDR 500 PDC2G4000ELK

- Crucial Technology Ballistix 2GB DDR 500 BL2KIT12864Z503

- CORSAIR XMS 2GB DDR 500 TWINX2048-4000PT

Jak myslicie ktore sa najlepszym wyborem ? sprzet mam taki jak w opisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie szukuje sie na zmiane pamieci na 2x1Gb no i do wyboru mam takie:

- Kingston 2GB DDR 500 KHX4000LLK2/2G

- Patriot 2GB DDR DDR 500 PDC2G4000ELK

- Crucial Technology Ballistix 2GB DDR 500 BL2KIT12864Z503

- CORSAIR XMS 2GB DDR 500 TWINX2048-4000PT

Jak myslicie ktore sa najlepszym wyborem ? sprzet mam taki jak w opisie.

Cruciale, zdecydowanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

co myslicie o pamieciach team group 2x1gb apollo ?? na jakich są kościach i jak się średnio kręcą?? ile mozna im dac papu

ps bede takie mial juz w piatek/poniedzialek

pozdr

ps szukalem testow ale malo znalazlem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od paru dni 2x1GB G.skill HZ 500 i biosa w DFI 406 czyli najnowszy i czasami jak odpalam kompa nie startuje tzn wlancza sie ale czarny ekran i nie odpala monitora wogole dopiero reset albo wylanczenie powerem i wlanczenie uruchamia kompa. No i zastanawiam sie o co moze chodzic na 2x512 nie bylo takeigo czegos czy moze to byc napiecie bo defultowo ustawione mialem na 2,6 podnioslem na 2,7 ale nie zdazylem ejszcze teog sprawdizc bo nie zawsze sie nie wlancza hmmm moze 2,6 to za malo na 2 gb ramu no i mam jeszcze pytanie w ktore sloty najlepiej wsadzic te g.skille.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od paru dni 2x1GB G.skill HZ 500 i biosa w DFI 406 czyli najnowszy i czasami jak odpalam kompa nie startuje tzn wlancza sie ale czarny ekran i nie odpala monitora wogole dopiero reset albo wylanczenie powerem i wlanczenie uruchamia kompa. No i zastanawiam sie o co moze chodzic na 2x512 nie bylo takeigo czegos czy moze to byc napiecie bo defultowo ustawione mialem na 2,6 podnioslem na 2,7 ale nie zdazylem ejszcze teog sprawdizc bo nie zawsze sie nie wlancza hmmm moze 2,6 to za malo na 2 gb ramu no i mam jeszcze pytanie w ktore sloty najlepiej wsadzic te g.skille.

Napięcie nie zależy od pojemności :) i 2.6V powinno w zupełności wystarczyć nawet na OC.

Takie objawy to raczej kwestia płyty i ustawień na nowym biosie. Pewnie jest wszystko podkręcone?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pomaranczowych nei chca dzialac :/ komp nie wstaje i piszczy. Hmmm moze to zasilacz nie wyrabia juz mam chifa 420 2x12 ale te linie jak na terazniejsze komputery sa jzu troche slabawe bo maja 18 i 15 A. No troche jest podkrecony ale wczesniej nie mialem takich problemow na biosie 623-3 i 2x512 a nie slyszalem nigdzie zeby nowy bios 406 robil takie jaja a akurat pamieci zmmienilem chyba odrazu z biosem

Edytowane przez fllanker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam zamiara kupić TAKIE pamiątki. No i nasuwa mi się pytanie. Jak one współpracują z A64? Czy też może coś innego polecicie mi w tej cenie o standarcie 500DDR? Oczywiście będę chciał je podkręcić. Konfig taki jak w opisie.

Wlasciwy temat masz tu

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=184052

ten temat dotyczy 2x1 g

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie prosze o pomoc chce zmienic ram na 2 giga i nie wiem co zrobic dokupic do tych kosci nastepna pare czy sprzedac i kupic 2 x 1 gb jak to bedzie dzialac na tej plycie procesor musi chodzic na 2,6 tak jak teraz pracuje konfiguracja jak w podpisi

4x512 tylko w trybie 2T pójdzie i z kręceniem dużo niżej niż 2x512 1T;lepiej mieć 2x1GB,czas na zmiane ramu zły bo drogie są. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety musze teraz zmieniac do gier 1g jest juz za malo plus nadchodzaca vista wezme patrioty 2x1gb 500 w zwiazku tym mam pytanie zeby chodzily z prockiem ustawionym na 2,6ghz bede musial zmienic dzielnik czy to spowoduje znaczny spadek fps w grach itd. bo w tej chwili na takich ustawieniach jak w podpisie w grach zdazaja sie przycinki podejrzewam ze to malo ramu no i w drugiej kolejnosci procesor <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety musze teraz zmieniac do gier 1g jest juz za malo plus nadchodzaca vista wezme patrioty 2x1gb 500 w zwiazku tym mam pytanie zeby chodzily z prockiem ustawionym na 2,6ghz bede musial zmienic dzielnik czy to spowoduje znaczny spadek fps w grach itd. bo w tej chwili na takich ustawieniach jak w podpisie w grach zdazaja sie przycinki podejrzewam ze to malo ramu no i w drugiej kolejnosci procesor <_<

Sam dzielnik procka nie wpływa na ilość fps tylko zależy od szybkości całkowitej procka. Tak kominuj dzilnikami prockai pamięci żeby procek miał największą możliwą częstotliwość - to najbardziej wpływa na wydajność w grach. Ramy mogą być nawet niedotaktowane a może uda się zaostrzyć timingi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie z obecnie dostepnych pamieci 2x1GB DDR1 kupic zeby jak najlepiej zastapic te co mam w tej chwili czyli 250MHz 2.5-3-3-6-1T lub ewentualnie w granicach 280MHz przy CL3 ? Chcialem kupic G.SKILL PC3200 HX ale w tej chwili nie da sie ich dostac nigdzie. Czy ktores z G.SKILL NS, HS, ZX warto kupowac ? Czy moze cos innego np. Patriot 4000ELK albo 3200LLK ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok rozumiem a te przycinki w niektorych grach np f.e.a.r to raczej malo ramu czy procek bo sa przyciecia podejrzewam ze to doczytywanie z dysku itd przy tej karcie chyba tak nie musi byc wiec niewiem czy ram dodac czy proca zmienic <_<

No bez przesady to nie wina grafy :wink: Możesz zrobić prosty test - zmniejsz detale (nie rozdzielczość) i jak nie będzie już cięło to na 100% mało ramu. Ale patrząc na Twój konfig ja bym ten ram zmienił nie procek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki za odpowiedzi :) tylko teraz jaki ram myslalem o tym w miare dostepny

http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...iot_Extreme_DDR

co o tym sadzisz wiem ze sa lepsze np G.skill pc4000 hz ale je trudno dostac jedyne co moge przeznaczyc na pamieci to jakies 1100 zl bo juz mi zona marudzi ze za duzo w kompa laduje te pamieci co w podpisie mam mysle ze 500 zl moglbym krzyknac reszte bym dolozyl i jakies pol roku przegonil na tym sprzecie a potem nieunikniona przesiadka na conroe dx 10 i tak w kolko co myslisz starcza te patrioty pozdrawiam :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie ktory zestaw lepiej kupic

A-DATA VITESTA 2 x 1 GB DDR-500 MHZ - Extreme Edition

http://allegro.pl/item139602988_ram_kit_2_...me_edition.html

czy

G.Skill F1-4000USU2-2GBHZ 2 x 1 GB DDR-500 MHZ

Jak masz możliwośc kupuj HZ'ty, albo cos innego co jest na UCCC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi