Skocz do zawartości
Ricci

2x1 Gb - Testy Różnych Pamięci Ddr1

Rekomendowane odpowiedzi

A ja kupilem sobie takie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83229532

GSkill F1-3200PHU2-2GBNS .

Mial ktos moze takie? bo zanim sie przez te 20 stron przegrzebie to sie zejdzie :) Bede je mial pewnie w poniedzilek o ile koles mnie nie wysteruje :)

BTW: jak to jest z gwarancja "dozywotnia" u nas w kraju? Trzeba pamieci wyslac do producenta jakby co czy jak ? Tzreba miec jakis dowod zakupu itp itd.. Reklamowal ktos na takiej gwarancji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sewer napisał(a):

Mial ktos moze takie? bo zanim sie przez te 20 stron przegrzebie to sie zejdzie :) Bede je mial pewnie w poniedzilek o ile koles mnie nie wysteruje :)

BTW: jak to jest z gwarancja "dozywotnia" u nas w kraju? Trzeba pamieci wyslac do producenta jakby co czy jak ? Tzreba miec jakis dowod zakupu itp itd.. Reklamowal ktos na takiej gwarancji ?

Potrzebujesz miec dowod zakupu poniewaz w druku reklamacyjnym rma wpisujesz jego numer i miejsce gdzie zostala zakupiona pamiec. Na stronie producenta zamawiasz numer rma i wysylasz do Holandii. Tam w ciagu 1-2 dni odsylaja nowa pare. Ot cala filozofia i wielkie oczy strachu o zakupione g.skill`e :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sewer napisał(a):

W lewym dolnym rogu ekranu jest okienko "Wpisz słowa kluczowe". Wpisujesz w nie "2GBNS" ... Zadziała napewno ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sewer napisał(a):

czyli przy zakupie z allegro to w sumie nie mam gwarancji skoro nie mam ani paraganonu ani fvat? :(

ja kupilem na allegro tutaj http://allegro.pl/show_item.php?item=84120290 i otrzymam kopie zakupu tych pamieci poniewaz czlowiek z allegro kupil wieksza ilosc i dlatego daje kopie, pomijajac wystawiana przez niego 1 roczna gwarancje

chcialbym zrobic testy tych pamieci jednak jestem poczatkujacym uzytkownikiem kompa i nie wiem jak sie wrzuca screeny na stronke?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co oc? napisał(a):

ja kupilem na allegro tutaj http://allegro.pl/show_item.php?item=84120290 i otrzymam kopie zakupu tych pamieci poniewaz czlowiek z allegro kupil wieksza ilosc i dlatego daje kopie, pomijajac wystawiana przez niego 1 roczna gwarancje

chcialbym zrobic testy tych pamieci jednak jestem poczatkujacym uzytkownikiem kompa i nie wiem jak sie wrzuca screeny na stronke?

troche dyskutowalem z tym panem z allegro na temat jego gwarancji itd i jestem bardzo ciekaw co w praktyce Ci dal. Czy gwarancja jest wystawione przez osobe prywatna czy przez firme a jesli przez firme to na jakiej podstawie jesli towar oficialnie nie wszedl w obrot i nie zostal wprowadzony na stan. Kopia faktury zakupu tez mnie ciekawi bo jesli kupowane w stanach on-line to poprostu drukuje sie ja ze swojego konta i potem w rma wpisuje jedynie jej numer i nazwe sklepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co oc? napisał(a):

www.imageshack.us ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TEST 2x1GB G.Skill F1-4000USU2- HZ - Samsung UCCC

kupione w newegg.com

na razie stabilnie chodzą na 270Mhz przy timingach 3,0-4-4-8 i 2.6V

Dołączona grafika

poniżej memory bandwich benchmark z sandry

Dołączona grafika

=====================================================

tym razem 272Mhz ale przy 2.8V

Dołączona grafika

Edytowane przez luther

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy kolejny test 2x1GB G.Skill 4000HZ. :wink: Zestaw ten zaczyna wyraźnie dominować,za sprawą dobrych osiągów i przystępnej ceny,(wprawdzie nie u oficjalnych dystrybutorów,lecz za sprawą prywatnego importu,ale można dostać już z roczną gwarancją sprzedawcy+dożywotnia producenta).

Thx luther za test. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas można już dostać HZ-ty z allegro, nawet z 60 miesięczną gwarancja sprzedającego, sam takie kupiłem. Jednak mam nadzieję nigdy nie mieć sposobności by to sprawdzić.

Pozdro

luther, ładny teścik, podkrecaj dalej, jestem ciekaw gdzie jest Twoich kości max, moje się jeszcze nie skończyły, ale na dzień dzisiejszy nie potrafie ruszyć z miejsca.

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Worms14 napisał(a):

U nas można już dostać HZ-ty z allegro, nawet z 60 miesięczną gwarancja sprzedającego, sam takie kupiłem. Jednak mam nadzieję nigdy nie mieć sposobności by to sprawdzić.

Pozdro

luther, ładny teścik, podkrecaj dalej, jestem ciekaw gdzie jest Twoich kości max, moje się jeszcze nie skończyły, ale na dzień dzisiejszy nie potrafie ruszyć z miejsca.

na razie powyżej 270Mhz SPi32M wywala mi się za każdym razem, nawet 2.7V nie pomaga, a pogorszenie parametrów pamięci w tym wypadku będzie miało wpływ na spadek przepustowości :?

na ramy nie mam gwarancji realizowanej w kraju, ale na szczęście działają ;)

cała impreza ze sprowadzeniem ze stanów wyszła mnie taniej niż jakbym miał brać na allegro za około 950zł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luther napisał(a):

cała impreza ze sprowadzeniem ze stanów wyszła mnie taniej niż jakbym miał brać na allegro za około 950zł :D

Witam serdecznie userie! Czas na pierwszy post :wink:

Moje HZ-ty właśnie są w drodze z USA. Zdecydowałem sie je kupić po lekturze Waszych postów, które uważnie czytam od dłuższego czasu. Mam nadzieję, że dotrą całe i zdrowe. Za jakiś tydzień powinienem je mieć u siebie, a wtedy pojawi się kolejny test tych pamiątek na tweak'u :D.

650 zł za wsio to chyba dobra cena :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wokan napisał(a):

650 zł za wsio to chyba dobra cena :rolleyes:

cena rewelka, jak dobrze mieć znajomych w stanach ;)

za pośrednictwem www.kupwusa.com gdzie pobierają jeszcze 20% wartości od kupowanego przedmiotu razem z wysyłką koszt zakupu tych pamięci wynosi około 800zł

Edytowane przez luther

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lcs napisał(a):

troche dyskutowalem z tym panem z allegro na temat jego gwarancji itd i jestem bardzo ciekaw co w praktyce Ci dal. Czy gwarancja jest wystawione przez osobe prywatna czy przez firme a jesli przez firme to na jakiej podstawie jesli towar oficialnie nie wszedl w obrot i nie zostal wprowadzony na stan. Kopia faktury zakupu tez mnie ciekawi bo jesli kupowane w stanach on-line to poprostu drukuje sie ja ze swojego konta i potem w rma wpisuje jedynie jej numer i nazwe sklepu.

Ja też trochę rozmawiałem z tym człowiekiem a raz nawet się z nim spotkałem w celu dogadania całej sprawy. W środę odbieram od niego kości, zobaczymy co finalnie dostanę. jeżeli chodzi o dowód to wspomniał o karcie gwarnacyjnej podstęplowanej na jego firmę. Nie wiem zobaczmy co i jak w środę na pewno postaram się wtedy dać znać bo niestety ale mi ostatecznie nie udało się kupić HZ bezpośrednio w stanach chociaż było blisko.

Na pewno będą następne HZ w rankingu pod koniec przyszłego tygodnia jak tylko uporam się z testami i wszystko pójdzie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luther napisał(a):

za pośrednictwem www.kupwusa.com gdzie pobierają jeszcze 20% wartości od kupowanego przedmiotu razem z wysyłką koszt zakupu tych pamięci wynosi około 800zł

sprowadzajac na ziemie to taka cene mozna miec jak sie przesyla bez ubezpieczenia a w przypadku jak zaginie przesylka to wiekszosc przedplaconych pieniedzy przepada, ktore sa niedoodzyskania. W przeciwnym razie trzeba zaplacic okolo 309$

to Bass-man: wiesz w zasadzie to nie ma wiekszego znaczenia bo dla ciebie najwazniejsza jest gwarancja lifetime producenta i dowod zakupu w zrodlowym sklepie, koszt wysylki do holandii nie jest duzy. Mnie tylko denerwuje wciskanie ludziom ciemnoty a chyba zgodzisz sie ze mna ze jesli produkt nie jest wprowadzony do stanu magazynowego w firmie to firma nie ma prawa wystawic na niego gwarancji i co z tego ze jest pieczatka firmowa ... chyba ze sie myle ale nie sadze. Tak czy siak kupno pamieci tej firmy jest komfortowe w kwestii obslugi gwarancyjnej, ktora dziala bardzo sprawnie.

Edytowane przez Lcs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luther napisał(a):

Wszystko fajnie ale z tego co mi wiadomo jeśli chciałbyś wszystko do końca legal zrobić to jeszcze musisz cło i VAT zapłacic a więc przynajmniej + 22% od ceny zakupu +2-3 % cła. Może uda sie bez cła ale ryzyko zawsze jest w przypadku paczek do Polski ze stanów no ale różnie to bywa jedni mają szczęscie jedni nie.

@Lcs

Z tego co rozmawiałem z tym człowiekiem to powiedział to w ten sposób że nie ma tego przy tej parti wprowadzonego na firmę i dlatego nie może dać dowodu zakupu ale oferuje w zamian coś takiego że jak pomoc w reklamacji tego poniewaz ma taką mozliwość i powiedział że od przyszłej dostawy ma się zmienić forma sprzedawania i będą faORT: ORT: ORT: ktury. Szczerze mówiąc jak czegoś nie ma na stanie to dostawianie pieczątki nic nie daje ale zawsze jest jakiś punkt zaczepienia. Nic w środę odbieram pamieci napewno dam znać jak sytuacja się rozwinęła podczas zakupu i jeszcze zamienie kilka słów z tym człowiekiem zobaczymy co z tego wyjdzie nie ukrywam że narazie wszystko jest OK, zobaczymy jak po zakupie.

Pozdo dla wszystkich.

PS. Nie długo następne HZ w rankingu może bachusa nie przbije ale 280 MHz uda się osiągnąć. Wtedy zrobimy aktualizację podpisu bo teraz zupłeny jego brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem od tego Pana wczoraj pamieci i otrzymalem jego 60 miesieczna gwarancje, umawialem sie inaczej tzn mialem dostac kopie zakupu tych pamieci.

Otwarlem pudelko a kopii zakupu nie ma, wiec dzwonie do Pana i pytam sie o co chodzi? powiedzial ze dowody zakupu upowazniajace do gwarancji u producenta jeszcze do niego wedruja z zagranicy i otrzymam je do tygodnia tzn kopie

Ciekaw jestem jak to bedzie wygladalo

tymczasem pamieci w testach, ale abit i venice chyba mi nie pozwola na spektakularne wyniki

Edytowane przez co oc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zasadzie to po co wam gwarancja od kogos innego jak producenta w tym przypadku? Po pierwsze gwarancja watpliwa, po drugie kolejny posrednik powoduje wydluzony czas do otrzymania nowych kosci ... jedyne co to zaoszczedzicie niewielki koszt wysylki tymbardziej ze do sprzedajacego tez zazwyczaj trzeba odeslac nie za darmo. Dlatego radze wam dopilnowac otrzymanie kopii dowodu zakupu u zrodla bo bez tego mozecie miec klopot w przyszlosci ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

U was ciągle coś się dzieje, więc postanowiłem się przenieść z watku 4x512 do 2 x 1 GB.

Worms14 nie zdecydował się na Patrioty (i słusznie), to ja się poświęciłem i nabyłem 2 x 1 GB Patriot PC-4000 ELK 3-4-4-8 aby nasza społeczność miała szerszy obraz całości. :)

Testy w tej chwili trwają.

U mnie będą one pracować tak jak w podpisie, ponieważ kres możliwości mojego procka to 2570 MHz - więc ja nie mam dużych wymagań wobec nich - natomiast one same w sobie - już mogę zdradzić nie są za rewelacyjne.

Dodając ich cenę (obecnie 1200 zł) są wręcz średnim wyborem.

Główna ich zaleta to serwis na miejscu - w przypadku problemów (co mi się przytrafiło z pierwszą parą) natychmiastowa wymiana na nową parę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RomF napisał(a):

Witam

U was ciągle coś się dzieje, więc postanowiłem się przenieść z watku 4x512 do 2 x 1 GB.

Worms14 nie zdecydował się na Patrioty (i słusznie), to ja się poświęciłem i nabyłem 2 x 1 GB Patriot PC-4000 ELK 3-4-4-8 aby nasza społeczność miała szerszy obraz całości. :)

Testy w tej chwili trwają.

U mnie będą one pracować tak jak w podpisie, ponieważ kres możliwości mojego procka to 2570 MHz - więc ja nie mam dużych wymagań wobec nich - natomiast one same w sobie - już mogę zdradzić nie są za rewelacyjne.

Dodając ich cenę (obecnie 1200 zł) są wręcz średnim wyborem.

Główna ich zaleta to serwis na miejscu - w przypadku problemów (co mi się przytrafiło z pierwszą parą) natychmiastowa wymiana na nową parę.

a nie mozesz dac nizszego mnoznika? wtedy bediesz mogl zobczyc jak na innych dzilnikach i moze pojda nieco wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kszonek napisał(a):

a nie mozesz dac nizszego mnoznika? wtedy bediesz mogl zobczyc jak na innych dzilnikach i moze pojda nieco wiecej.

Spokojnie, testy trwają na niższym mnożniku. Wyżej napisałem na ile będą one u mnie pracować (10x255) bo nie oszukujmy się do 9x285 to kości (o tej pojemności) bez specjalnej selekcji to się nie dostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będąc pod wrażeniem opini i testów na temat zastawu 2G GSkili ;) zdecydowałem się na natychmiastowy ich zakup.

Miałbym tylko pytanko do tych, co już kupili... Myślę o zakupie na Allegro:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84120290

Czy ktoś taki scenariusz już przerabiał i czy wart jest polecenia.

Potrzebuje szybko 2G ramu głównie do pracy więc gwarancja jest nie bez znaczenia.

Cenę którą gość podaje (959,-) jestem w stanie przełknąć (w przeciwieństwie do niepwenych Patriotów za ponad 1200) i kombinowanie ze ściąganiem samemu zza granicy raczej odpada... Nie mam na to czasu.

Myślicie, że to dobry wybór?

Gościu raczej trochę tego juz sprzedał, nie ma negatywów, daje (?) gwarancję, cyt.:

"Na pamięci udzielamy pisemnej gwarancji i oferujemy pełen zakres pomocy przy ewentualnych uszkodzeniach.

Na kości jest dożywotnia gwarancja producenta więcej informacji o gwarancji na maila."

A może jest jakieś lepsze/tańsze pewne źródełko?

Poz,

miko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RomF

Cieszę sie,że "przekabaciliśmy" kolejnego usera do naszego wątku. :lol2: Na pewno Twój test będzie przydatny gdyż poszerzy bazę do porównań,a o to przede wszystkim chodzi.Zestaw ten z powodu pełnego serwisu w naszym kraju,znajdzie swoich nabywców.

Zwracam się również do userów którzy ostatnio nabyli zestawy 2x1GB:zamieszczajcie testy ! :lol: myślę że poprzeczka nie jest taka wysoka(Spi32m+sandra dla formalności),jak by się wydawać mogło.W przypadku jakichkolwiek wątpliwości piszczcie do mnie na PW na pewno pomogę. :wink: (myślę ,że Ci co się do mnie zwracali otrzymali nalezyte informacje).

Chodzi o to: im więcej testów tym większa baza do różnorakich porównań. :lol:

Zapraszam i chciałbym rozwiać mit ,że "U Ricci'ego jest bardzo trudno". :lol2:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mikos napisał(a):

Będąc pod wrażeniem opini i testów na temat zastawu 2G GSkili ;) zdecydowałem się na natychmiastowy ich zakup.

Miałbym tylko pytanko do tych, co już kupili... Myślę o zakupie na Allegro:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84120290

Czy ktoś taki scenariusz już przerabiał i czy wart jest polecenia.

Potrzebuje szybko 2G ramu głównie do pracy więc gwarancja jest nie bez znaczenia.

Cenę którą gość podaje (959,-) jestem w stanie przełknąć (w przeciwieństwie do niepwenych Patriotów za ponad 1200) i kombinowanie ze ściąganiem samemu zza granicy raczej odpada... Nie mam na to czasu.

Myślicie, że to dobry wybór?

Gościu raczej trochę tego juz sprzedał, nie ma negatywów, daje (?) gwarancję, cyt.:

"Na pamięci udzielamy pisemnej gwarancji i oferujemy pełen zakres pomocy przy ewentualnych uszkodzeniach.

Na kości jest dożywotnia gwarancja producenta więcej informacji o gwarancji na maila."

A może jest jakieś lepsze/tańsze pewne źródełko?

Poz,

miko

Witam. tak się składa że ja nabyłem pamięci od Goscia którego aukcje tu podajesz. Fakt nie dostałem potwierdzenia zakupu, ponieważ jwmu to jest potrzebne, nie wnikałem po co, teraz tego żałuje i jak tylko bede miał chwile, bedę chciał kopie zakupu. Dostałem gwarancje wystawioną przez gostka na okres 5 lat. Wydawał mi się godny zaufania.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co oc? napisał(a):

ja narazie walcze z moimi HZ w super pi jest stabilnosc na 260-265 ale co z tego jak w memtest na 260 wali bledami, chyba sobie kupie dfi bo wstyd sie pokazywac z takimi testami

kazdy powod jest dobry ;)

@Ricci:

Mam taka propozycje, aby zmienic kolejnosc w rankingu na podstawie wyniku z sandry, bo to jest tak troche nietenteges ze po czestotliwosci, a nie biorac poduwage timingow ;] jak ma zostac taka po czestotliwosci to moze zrobic drugą?

np:

4 Worms14 | 2x1GB G.Skill PC4000SU2- HZ - Samsung UCCC: | 3,0-4-3-10 1T @ 275MHz | 2,60V | TEST | SPi32M

5 bachus_anonym | 2x1GB G.Skill PC 3200 ZX - Infineon CE-6 : | 3,0-3-2-0 1T @ 273MHz | 2,90V | TEST | SPi32M

HZ maja 6285

ZX maja 8053, a wedlug rankingu ZX sa gorsze ;]

dodatek jeszcze to

8 AndyN | 2x1GB G.Skill Model F1 PC3200BIU2- HX -Infineon icon_question.gif | 2,5-3-3-5 1T @ 257MHz | 2,80V | TEST | SPi32M

wynik: 7156

Mysle, ze to wyjasnia wszystko ;] o rankingu w spi32m nie pisze, bo wiadomo ze tam duzo zalezy od procka.

//

Kto jest za?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kszonek

nie wziąłeś pod uwagę, że procesor ma też wpływ na przepustowość

wyniki dla mojego A64:

procek 2700Mhz przy pamięciach @270 wynik = 6887

procek 2430Mhz przy pamięciach @270 wynik = 6279

ale pomysł masz dobry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luther napisał(a):

@kszonek

nie wziąłeś pod uwagę, że procesor ma też wpływ na przepustowość

wyniki dla mojego A64:

procek 2700Mhz przy pamięciach @270 wynik = 6887

procek 2430Mhz przy pamięciach @270 wynik = 6279

ale pomysł masz dobry :)

faktycznie, ale chyba nie ma zadnego testu ramu, ktory byłby wiarygodny, no chyba ze ten licznik w memtescie, bo u mnie mziana dzielnika nie dawała przyrostu. No ale wtedy bachus juz by nie zrobił testu np, to soamo worms na crucialach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi