Skocz do zawartości
Ricci

2x1 Gb - Testy Różnych Pamięci Ddr1

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy kolejny test,tym razem 2x1GB Samsung UCCC.Osiągi na bardzo przyzwoitym poziomie,a ponieważ jest to test wstępny można liczyc na więcej.Okazuje się że zestaw jest udany,a wziąwszy pod uwagę bardzo przystępną cenę nawet bardzo. :D

Thx Boxster za test. :wink:

@kszonek

Miałem wcześniej pisac,że test memory bandwidth,zależy również od taktowania procka,luther przede mna wyjasnił podając konkretny przykład,więc zrozumiałe że Twoja propozycja jest bezzasadna. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja takze dolaczylem do grona posiadajacego F1-3200PHU2-2GBZX G.SKILL Extreme Series...

Pamiatki juz w drodze z kraju Billa..

Po lekturze waszych wypowiedzi odnosnie gwary musze sie upomniec o dowod zakupu... :)

Zmartwie chyba kilka osob, ktore nabyly je w EU.. - cala impreza kosztowala mnie 540 zl.. :mrgreen:

Jak tylko dojda to je zmluce i dam znac co i jak....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawiam slynne 2x1GB G.Skill PC4000HZ - Samsung UCCC kupione na allegro - pierwsze proby

post-130286-1139461170_thumb.jpg

o tych pamieciach powiedziano w tym temacie juz wszystko wiec nie bede sie powtarzac;)

maly update - pamieciom w uzyskaniu lepszego wyniku pomogla zmiana Refresh Rate (Tref) z: 200 Mhz 3.9us na: 200 Mhz 15.6us

oto wyniki - post-130286-1139746066_thumb.jpg

mam nadzieje ze na tym nie koniec moich aktualizacji:)

witam ponownie z odrobine lepszym wynikiem

zmiany jakie nastąpily w stosunku do poprzedniego wyniku to: nowy procesor opteron 144 (poprzednio byl venice)

chlodzenie w postaci wiatraka stojącego (made in auchan)

oraz: zaciesnienie niektorych timingow, co mnie zdziwilo i mile zaskoczylo + zmiana napiecia Vdimm na mniejsze

wniosek jest prosty kontroler E4 jest lepszy niz E6

post-130286-1152901226_thumb.jpg

Edytowane przez co oc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem wcześniej pisac,że test memory bandwidth,zależy również od taktowania procka,luther przede mna wyjasnił podając konkretny przykład,więc zrozumiałe że Twoja propozycja jest bezzasadna. :wink:

bezzasadna to ona nie jest, bo w tej postaci rankingu wyjdzie, ze np 271mhz 3-4-4-10 i tragiczne alphy jest lepsze od 270 mhz 2,5-2-2-5 i ostre alphy (przyklady tak zeby bylo widac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bezzasadna to ona nie jest, bo w tej postaci rankingu wyjdzie, ze np 271mhz 3-4-4-10 i tragiczne alphy jest lepsze od 270 mhz 2,5-2-2-5 i ostre alphy (przyklady tak zeby bylo widac)

2x1GB 270MHz 2,5-2-2-5 ???takich timingów to w ogóle tu nie ma nie mówiąc już o wysokim taktowaniu.(jak juz podajesz przykłady to przynmajmniej jakieś realne a nie z kosmosu)

Ranking ma głowmie przedstawić możliwości poszczególnych zestawów, a nie rozbierać na czynniki pierwsze wszystki timingi detale etc.Jeżeli wszyskich testów jest kilkanaście nie da się rozebrać na czynnikijak:timingi,taktowania,sandrę,gdyby zgłoszeń było setki można by się bawić w takie statystyki,ale powtarzam po raz kolejny :ideą założenia wątku było przedstawianie zestawów za pomocą testów w celu ułatwienia wyboru memek,nie wyścigi. :wink:

Edit:

Poza tym co rusz zmieniasz kryteria Twoja propozycja była: wydajność w sandrze, jak się dowiedziałeś,że to również zależy od procka to teraz piszesz "lepsze"?to już nie wiem o co chodzi.Jeżeli interesuje Cię wydajność memek w zależności od timingów i taktowania zrobiłem coś takiego na jednym taktowaniu procka (3GHz) ten sam OS(Win32,Win64) pierwsza strona wątku pi16-dyskusja..

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x1GB 270MHz 2,5-2-2-5 ???takich timingów to w ogóle tu nie ma nie mówiąc już o wysokim taktowaniu.(jak juz podajesz przykłady to przynmajmniej jakieś realne a nie z kosmosu)

Ranking ma głowmie przedstawić możliwości poszczególnych zestawów, a nie rozbierać na czynniki pierwsze wszystki timingi detale etc.Jeżeli wszyskich testów jest kilkanaście nie da się rozebrać na czynnikijak:timingi,taktowania,sandrę,gdyby zgłoszeń było setki można by się bawić w takie statystyki,ale powtarzam po raz kolejny :ideą założenia wątku było przedstawianie zestawów za pomocą testów w celu ułatwienia wyboru memek,nie wyścigi. :wink:

Edit:

Poza tym co rusz zmieniasz kryteria Twoja propozycja była: wydajność w sandrze, jak się dowiedziałeś,że to również zależy od procka to teraz piszesz "lepsze"?to już nie wiem o co chodzi.Jeżeli interesuje Cię wydajność memek w zależności od timingów i taktowania zrobiłem coś takiego na jednym taktowaniu procka (3GHz) ten sam OS(Win32,Win64) pierwsza strona wątku pi16-dyskusja..

odnosze wrazenie ze sie an mnie zdenerowowałes ;) nie mialem takiego zamiaru ;)

dalem taki pryklad zeby bylo widac ze "jak" "kiedys" pojawia sie takie ramki to bede gorsze od drugiego przykladu w tym rankingu. Wiem ze na dzien dzisajszy to niemozliwe, ale chodzi mi o ta roznice, bo z tych dwoch na pewno tamten 2,5-2-2 jest wydajniejszy.

wiem ze to nie wyscigi, ale przypuscmy, ze wpada ktos z HXami robiacymi 267 2,5-3-3-5, jego pozycja w rankingu jest gorsza od wyniku 268 na cl3.

wiem, ze robiles ten test, ale on nie ma nic wspolnego z tym przypadkiem. Nie pomyslałem o tym, ze wydajnosc w sandrze moze sie zmienic od taktow procka, a szkoda, bo w tkim razie nie dasie ulozyc pamieci od najsybszego ustawieania do najwolniejszego. Jedyny program ktory znam i robi testyniezalezne od dzielnika to memtest, ale w tej chwili jest za pno na takie kryterium dodatkowe. a skoda....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki. :lol:

Mamy 16 testów są ułożone wg taktowania,tak zostało przyjęte na wzór XS-a i nikt nie twierdzi że ta kolejność jest jedyną słuszną i świadczy o rzeczywistej wartości zestawu.Każdy user może szukać czegoś innego jeden wydajności ,drugi ceny itp.Dlatego ta kolejność nie jest rzeczą najważniejszą,bez względu w jakiej kolejności ułożymy te testy(ze względu na przyjęte kryteria) niczego to nie zmieni. :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czym sie roznia te pamiatki?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85630610

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84120290

I czy ktos juz kupowal je od tych panow? Jesli tak to jakie z tego macie doswiadczenia?

Edytowane przez Cael

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I czy ktos juz kupowal je od tych panow? Jesli tak to jakie z tego macie doswiadczenia?

Roznia sie cena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktoś jeszcze był zainteresowany G.SKILL-ami, to daje linka do poprawionego wyniku w rankingu:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...=1735133&st=566

Pozdro.

Ps. Niebawem tez powinien pojawić teścik w wykonaniu gostka od którego nabyłem swoje memki, obiło mi się o uszy że wyłapał parkę G.SKILL-a, która robi stabilnie 293MHz, czeka jeszcze na swoją płyte DFI i wtedy zapoda testy w rankingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Od wczoraj mam już swoje wyczekane G.SKILLe HZ. Miał być test, ale nie będzie.Nie ma się czym chwalić.

Niestety chyba mam pecha i trafiła mi się bardzo słaba parka :cry:

Na ASUSie A8N-SLI nie chciały iść nawet przy 250 MHz 1T - od razu przy starcie windy niebieski ekran. Wymieniłem płytę na tą z sygnaturki i jest już lepiej. Przy 250 Mhz 1T chodzą stabilnie. Przy 260 MHz MemTest sypie błędami :cry: ale winda chodzi, SuperPI tez, w 3D nie sprawdzałem. 270 MHż - komp nawet nie drgnie :angry:

Ustawienia w biosie mam takie jak w testach opisanych w tym wątku dotyczących HZ-tów(na podstawie screenów z A64 Tweaker). :mur: Trochę jeszcze poeksperymentowałem, luzując ustawienia. Bez efektu.

Płyte mam dopiero pół dnia i może robie coś źle w biosie, ale jak napisałem zastosowałem Wasze ustawienia.

Może macie jakieś sugestie?????? Będę wdzięczny...

Jedyna pociecha, ze kosztowały mnie w sumie 650 zł.

A tak już przy okazji zauważyłem dziwną sprawę. Jak na moim poprzednim Asusie A8N-SLI mój Wenicjan 3000+ kręcił się do 320MHz, tak na DFI nie mogę uzyskać nawet 290 :mur: Co jest? Ja nie urok to... Asus gorszy w obsłudze pamięci, za to lepszy w kręceniu procka... :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

A tak już przy okazji zauważyłem dziwną sprawę. Jak na moim poprzednim Asusie A8N-SLI mój Wenicjan 3000+ kręcił się do 320MHz, tak na DFI nie mogę uzyskać nawet 290 :mur: Co jest? Ja nie urok to... Asus gorszy w obsłudze pamięci, za to lepszy w kręceniu procka... :blink:

podpiales dodatkowe wtyczki zasilajace? jaki masz mnoznik HT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpiales dodatkowe wtyczki zasilajace? jaki masz mnoznik HT?

Oczywiscie, wszystko podpiete: wtyczka 24 pin ATX, 2xwtyczki 4 pin 12V, wtyczka FDD 5V/12V do SLI.

Mnożnik powyżej 280Mhz ustawiam na x3 (staram się nie przekraczać 1000 MHz na HT)

A tyle sie naczytałem o niesamowitym potencjale OC DFI LanParty... :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie postanowiłem ruszyć d... i zrobić troche testów :D

OCZ EL DDR PC-4000 Gold GX XTC 2GB Dual Channel <<< SAMSUNG UCCC >>>

Dołączona grafika

Na dzień dzisiejszy maksymalne ustawienia jakie sa 100% stabilne to 265MHz (530DDR) synchronicznie z prockiem przy 3-4-3-8 1T i napięcie 2.6V. Nominalne napięcie zalecane przez producenta to 2.75V!

Niestety jestem na beta biosie do płyty i są jakieś problemy ze zmianą MaxAsyncLatency i ReadPreamble więc nie mogłem wiele zrobić żeby je ustabilizować na wyższej częstotliwości. Bez problemu odpalają się też na 270 ale memtest wyżuca dwa błędy a podczas oglądania divx dwa razy zobaczyłem BSOD i reset. Więc do oficjalnej wersji biosu nic więcej nie moge z nich wycisnąć ale mam przeczucie że jeszcze troche je podciągne.

Jednakże sama ich obecność w systemie już na ustawieniach defaultowych daje niezłego kopa szczególnie w B2 :)

Podczas testu grzeją tak na oko (palec) ok 50st. Tzn są dość gorące ale nie parzą i nie wymagają żadnych nawiewów a fabryczne radiatory spełniają swoje zadanie.

Jak pisałem wcześniej cena 298euro czyli około 1120zł.

Dołączona grafika

i sandra...

Dołączona grafika

Dla ewentualnego porównania moje wyniki w innych benchmarkach:

PCMark2004

- CPU 7202

- Mem 6256

PCMark2005

- CPU 5240

- Mem 4794

Everest

- read 6629 MB/s

- write 2385 MB/s

- czas 49 ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 x 1 GB PATRIOT 4000ELK 3-4-4-8

Dołączona grafika

To co udało mi się osiągnąć z moim egzemplarzem to 260 MHz 2,6 v stabilne również w 3D (BF2) - ale:

pod warunkiem zastosowania timingów alfa zapożyczonych od kolegów z dfi i testujących HZ.

Dołączona grafika

Płyta którą posiadam (Asus A8N-SLI-Premium) nie pozwala na zmiane timingów alfa w biosie (oczywiście można to robić softwarowo A64Tweakerem).

Są one ustawione na sztywno - i to w bardzo ostrym wydaniu.

Tak ostrym że pamięci te nie były u mnie stabilne w 3D (BF2) na 250 MHz, jak również na 245 MHz niezależnie czy 2,6v czy 2,9v - SuperPi przechodziło.

Całkowita stabilność była dopiero przy 240 MHz - testy robiłem co 5 MHz.

Być może jest to wina słabej pary jaka mi się trafiła - będę starał się ją wymienić na inną - i wtedy zdam relację jakie są postępy.

Żeby sobie uświadomić (a przy okazji tym którzy jeszcze tego nie wiedzą) jak wielki wpływ na wydajność mają owe timingi alfa - przeprowadziłem mały eksperyment.

Zmierzyłem czas liczenia próbki 16M w SuperPi przy tej samej prędkości procesora, ram 1:1 3-4-4-8 2,6v - i tak:

- 2560 MHz = 10 x 256 MHz (timingi low alfa takie jak testerzy HZ) - SuperPi 16M - 13:36,500

- 2560 MHz = 11 x 233 MHz (timingi alfa takie jak w A8N Premium) - SuperPi 16M - 13:33,266

To narazie tyle. Cześć.

UPDATE:

Po wyjściu nowego biosu 1011-005 postanowiłem sprawdzić czy Asus nie poluzował przypadkiem alfa timingów - ale nie poluzował.

Mimo tego sprawdzam

- 2560 MHz = 10 x 256 MHz (timingi alfa takie jak w A8N Premium) - SuperPi 16M - 13:23,375

i działa w 3D również (wiele godzin w BF2) :blink:

Co najlepsze działa również ustawienie o które najbardziej mi chodziło (w związku z możliwościami procka)

- 2570 MHz = 10 x 257 MHz 2,6v 3-4-4-8 1T

Dołączona grafika

Również stabilne w 3D (BF2) :D SuperPi 32 M - 29:16,125 (podaje bo jest zasłonięty końcowy wynik)

a SuperPi 16 M - 13:22,203 link

Mam dwie teorie odnośnie tego ozdrowienia.

Albo coś poprawili w biosie - ale nie alfa timingi bo one się nie różnią (są tak samo ostre),

albo pamięci się wygrzały i poprawiły się ich właściwości. :blink:

Edytowane przez RomF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi jakoś tak wyszło, że zamówiełem z tego 2 linka...

Tego pierwszego jakoś nie zauważyłem (lub go nie było wtedy jak zamawiałem).

Zdecydowałem się czytając ten wątek (zarówno na te pamiątki jak i na gościa).

Na razie nie ma czego chwalić bo czekam na paczkę... Liczyłem, że dzisiaj będzie... Może jutro...

Koleś ponoć wysłał ją wczoraj koło 14-15-tej (pocztą priorytem).

Gościu jest z tym sprzętem od jakigoś czasu i nie ma negatywów... to chyba dobrze wróży?

I obym nie wykrakał z tym negatywem, bo nie chciałbym być pierwszy ;)

Jak wciągne paczuszkę, to polece gościa (po testach of course!).

Gość gwarantuje stabilne 275 (min.), czyli de tacto DDR550 (oficjalnie są to DDR500) :)

Powodzenia!

miko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi