Ricci Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 (edytowane) Mamy dwa kolejne bardzo fajne testy: 1.OCZ EL DDR PC-4000 Gold GX XTC 2GB Dual Channel na Samsungach UCCC pokazały swoje możliwości w spodziewanym zakresie taktowania,może przy timingach 3-4-4-8 byłoby troszkę wyżej.Chciałbym zwrócić szczególną uwage na starannośc wykonania testu,jest opis pokazujący osobiste zmagania usera z materią(które przekazują wiele cennych informacji), plus dodatkowe testy PCMark,Everest. Starajmy się zachować ten standard,brawo. :lol: Thx rafa za test. :lol: 2. 2 x 1 GB PATRIOT 4000ELK 3-4-4-8 obecnie nie mam informacji na jakich kościach pracuje ten zestaw(jeżeli ktoś wie proszę o info);ale poradził sobie całkiem dobrze 261MHz przy standardowych timingach 3-4-4-8 1T to wynik budzący zaufanie.Tutaj podobnie jak w porzednim teście jest szczegółowy opis zmagań usera z memkami plus dodatkowe porównania wydajności dla różnych timingów.Tak trzymać,brawo. :lol: Thx RomF za test. :lol: Edytowane 11 Lutego 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 A MOŻE BYĆ 2X512 BO MAM TAKIE PATRIOTY LLK PC3200DC FOTKI: http://img101.imageshack.us/my.php?image=p21100295cj.jpg http://img484.imageshack.us/my.php?image=p21100315dy.jpg WYCIĄGNĄŁEM NA NICH (TAK NA SZYBKO) 245MHZ 2,5 3-3-6 @ 2,8V [sPRZET JAK W PODPISIE] JESZCZE SIĘ Z NIMI POBAWIĘ TYLKO PYTANKO MAŻNA ZAMIESZCZAĆ TESTY 2X512 ?? I SCREEN: http://img95.imageshack.us/my.php?image=svgzdhgxdfj5gy.jpg THX ZARQAZ DORZUCE WYNIK Z PCMARKA05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 ale to jest topic o 2x1gb. nawet 1x1gb jest "goscinie" na 1'szej stronie powiedzcie mi - jak wyglada sprawa zamawiania ramow z newegg ? dostawa do polski... moze ktos byl by chetny na zbiorowe zamowienie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 (edytowane) @05_03_1992 Sorka za szczere chęci ale w tym wątku chodzi o zestawy 2x1GB(wyjątkowo 1x1GB).Z racji tego,że zestawy 2x512 są bardzo popularne (mam 2 takie i nie zamieściłem testów tutaj),może należałoby utworzyć oddzielny wątek "2x512MB-testy";jest chętny ? :lol2: Edytowane 11 Lutego 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 ja bym byl chetny na :wink: zrobienie takiego watku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Myślę,że może być bardzo ciekawy wątek z racji mnogości i róznorodności zestawów(timingi)2x512MB.Powodzenia,zakładasz watek ustalasz zasady i czekasz na testy. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 oki ja tworze temacik pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 to jak - byl by ktos chetny do dolaczenia sie w zamowieniu na ram z newegg ? (a moze ktos juz zamawia i mozna by sie podlaczyc) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Jak nie masz znajomosci w USA to nic nie wyjdzie z takiego zamowienia. NewEgg podobnie jak wiele sklepow nie wysyla miedzynarodowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 (edytowane) Tak prezentuja sie moje nowe pamieci Gskill 4000HZi: Vdimm 2.5v (2.46v real) na 270MHz nie byly stabilne jak bede mial czas to powalcze o lepszy wynik, narazie wiem ze to co widac na screanie jest 100% stabilne, 8h memtesta + 7h golda :) UPDATE: Zgodnie z zyczeniem :) Edytowane 11 Lutego 2006 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 (edytowane) Mamy kolejny test popularnego u nas zestawu 2x1GB Gskill 4000HZ.PITer poszedł inną drogą zaostrzył alphy i przy niższych taktowaniach uzyskał sporą wydajnośc.A tak swoją drogą to super Opek Ci się trafił. :lol: Mała prośba,coby spełnic wymagane kryteria dołącz proszę screena z sandrą dla formalnosci ;jak wszyscy to wszyscy PITer też( :lol2: ) Thx PITer za test. :lol: Edytowane 11 Lutego 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 (edytowane) Przedstawiam moje kości 2x1GB OCZ Platinum 3200: Piękny wygląd - lusterka :D , niezwykle ciężkie i grube miedziane radiatory pokryte warstwą niklu (a może platyny :D ). Kości te zostały wprowadzone na rynek już w 2003r i doczekały się już rev2 na TCCD ale tych mój test nie dotyczy. Firma OCZ stosowała do produkcji selekcjonowane kości różnych firm m.in. Infineon. Kości mają gwarantowane 2-3-5-2 1T przy 200MHz. Sprawdzam producenta: 2-3-5-2 1T W memtest uzyskuję 212 MHz przy 2,9V ale w Windows tylko 205 MHz 2,5-3-6-3 1T Powyższe ustawienia przy 2,7V są tymi, na których pracuję na codzień. 3-3-8-3 1T Sytuacja się powtarza memtest z biosa pozwala na 238MHz ale windows tylko 227MHz: 3-4-8-4 1T Niewiele więcej. Czyżby to już była granica dla tych pamięci? Postanawiam spróbować na 2T. 3-4-8-4 2T Pamięci może poszłyby jeszcze wyżej ale procesor na dzielniku 200 dostaje zadyszki. Nie mam już czasu próbować innych dzielników i mnożników. Podsumowanie: Dobre markowe pamięci z gwarancją ostrych timingów ale przy niskich częstotliwościach 200 - 215 MHz i możliwość przy rozluźnionych timingach osiągnięcia średnich częstotliwości do 230MHz 1T i do ok 260MHz 2T. Update! Z kości jednak można wyciągnąć nieco więcej. Ponownie sprawdziłem timingi: 3-3-8-3 1T Rezultat 250 MHz W memtest osiągnąłem nawet 264 MHz i nawet przeszedł mi test SPi 256 MHz ale nie zrobiłem screena. Jednak te ustawienia nie są do końca stabilne. Wynik 250 MHz na 3-3-8-3 1T można uznać za satysfakcjonujący. Dobre kości z szerokim spektrum ustawień. Edytowane 11 Marca 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Hmm dziwne sa wyniki w sandrze, wystarczy porównac wynik moj i atomel, taktowania proca i pamieci identyczne, u atomel-a przepustowosc duzo wyzsza przy gorszych timingach i 2T za to u mnie wyzsza wydajnosc w SPI... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 ...Starajmy się zachować ten standard,brawo. :lol: Thx rafa za test. :lol:... Dzięki :oops: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 (edytowane) Sandra ma jakiegoś buga - moim zdaniem wyniki jakie pokazuje są mało wiarygodne. Wyniki SPi były robione jedynie jako test stabilności ustawień na normalnym systemie - nie wyłączałem sieci, programów i procesów pracujących w tle. Testowałem więc tylko częstotliwość jaką pamięci osiągną przy czterech pierwszych timingach. Znacznie lepszy do testów wydajności pamięci jest Everest Ultimate Edition v. 2.50.480 - z moich obserwacji daje bardziej powtarzalne wyniki no i ma kilka testów wydajnościowych CPU i FPU. Edytowane 12 Lutego 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 (edytowane) Pytanie do posiadaczy Gskill HZ, jak jest u was ze stabilnoscia, czy wyniki podane w rankingu sa 100% stabilne, czysty memtest/gold i stabilne 3D czy to tylko wynik w SPI a do pelnej stabilnosci im troche brakuje ? Edytowane 11 Lutego 2006 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 @atomel: dlaczego test 8my? tam najczesciej błedy wychadza? bo u mnie kazde pamieci najpierw sypały sie na 5tym, nie wiem moze z duzymi ;) koscmi jest inaczej, ale sprawdz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Test Atomel'a: :lol: Tym razem zestaw z renomowanej stajni OCZ w wersji Platinum PC3200 najprawdopodobniej na kościach Infineon.Pamięci te najwyraźniej lubią krótsze timingi przy mniejszym taktowaniu i jak napisał Atomel najchętniej korzysta z tych ustawień.Tu pokazują swoją wydajnośc.Coby sprostac wymogom testu zostały poluzowane timingi celem uzykania wyższego taktowania,ale widac że to nie ich bajka.Test bardzo wartosciowy pokazuje kilka ustawień dla różnych timingow ; memki prezentują się u nas po raz pierwszy.Sprawdziłem ceny są na poziomime zestawu 2x1GB OCZ Gold GX na Samsungach.Baza naszych testów powieksza nam się sukcesywnie i mamy już całkiem pokaźny zbiór,można powiedziec:"Oby tak dalej" :lol2: Thx Atomel za test. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LCC Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 @Atomel Co Ci dało podkręcienie pamięci? Więcej klatek w grach, szybsze ładowanie? Ciekawi mnie to :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZHRANC Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Pytanie do posiadaczy Gskill HZ, jak jest u was ze stabilnoscia, czy wyniki podane w rankingu sa 100% stabilne, czysty memtest/gold i stabilne 3D czy to tylko wynik w SPI a do pelnej stabilnosci im troche brakuje ?zrobilem w super pi 277 ale o stabilnosci nie ma mowy, jak narazie sa stabilne na 270 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cypher Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 @ PITer Na moich 273 to max SPi 32M, ale na 270 są stabilne jak skała. Można grać i pracować godzinami bez żadnej zwiechy czy freeza. Moja płyta jest bardzo dziwna, bo czasem wstaje na 273 i jest wszystko ok, a czasem piszczy i prosi o clear <_< Dla mnie te 3 MHz to żadna różnica, ale zachowanie mobo jest cokolwiek dziwne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 (edytowane) @Atomel Co Ci dało podkręcienie pamięci? Więcej klatek w grach, szybsze ładowanie? Ciekawi mnie to :) Moim zdaniem ekstremalne podkręcanie pamięci ma sens w benchmarkach takich jak SPi. Oczywiście znaczne podniesienie częstotliwości pracy pamięci przy zachowaniu tych samych timingów przełoży się na ogólną wydajność systemu. W moim przypadku przejście z ustawień: 211 MHz na 2,5-3-6-3 1T 2,7V dzielnik 180 na ustawienia: 250 MHz na 3-3-8-3 1T 2,8V dzielnik 200 nie daje dosłownie nic w codziennej pracy - edycja video, gry. Nie widzę żadnej różnicy! Wolę zatem pierwsze ustawienia. Edytowane 12 Lutego 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 powiedzcie - ktore pamiei byscie wybrli/polecali : http://www.newegg.com/Product/ProductList....rice=&maxPrice= tylko zx i hz od g-skill ? a moze jakies ine - muchy, a-daty, Rosewill, pqi, gigaram, ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikos Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) Witam! Wreszcie dotarła do mnie paczuszka z memkami :) Kupiłem u gościa na allegro. Gość sprzedaje przetestowane już kości standardowo na 275MHz więc zacząłem od sprawdzenia oficjalnych timinigów, tj 250 a zaraz potem przeszedłem do 275 i dalej do 280 :) Niestety pamiątki testuje na kompie brata (A643200+ venice, Abit AN8 utra) więc idzie to powoli i bez podkręcania samego proca. Nie kumam się na tych opcjach w biosie abita, zwłaszcza na voltażu... Nie dokońca wiem gdzie ile dać... Może bardziej zaawansowani użytkownicy ww płyty Abita coś poradzą? Na razie jadę: FSB: 280 x7 (nie chcę kręcić proca) x3HTT Vcore: 1.4V DDRV: 2.85V (wiem że większość daje 2,6V dla tych memek ale jakoś tak mi przypasowało ;) ) DDRVTT: DDR/2 (nie ma pojęcie do czego to?) VNF4: 1.60V VHT: 1.35 A tak z innej beczki, to próbował ktoś niższe CL (przy niższym FSB oczywiście)? Mi wychodzi na to, że FSB200-245 2,5-3-3-7 idzie ale CL2 w żadnym wypadku. Dla mnie to o tyle istotne, że do czasu aż wciągę A64X2 jadę jeszcze na poczciwym XP1700@2200MHz. Mój Epox 8RDA3+ jes wstanie pociągnąć stabilnie do 225-230MHz. Razem z 2x256 HyperX3500 idzie 2-2-2-5@2.9V ale 512MB to dziś ciut przymało :( Jak zapodałem 2G Gskill, to mogę pociągnąć 2,5-3-3-7 w tych samych granicach. Płyta bootuje i przy 245 ale stabliność jest niespecjalna. Testy w drodzę ;) Na razie tylko pierwsze wrażenia :) B) ----------------------------------------- update :) screeny: Edytowane 14 Lutego 2006 przez mikos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) mam takie pytanko mial moze ktos z Was jakis kontakt (albo chociaz cos o takich slyszal) z 1gb kostkami na samsungach BGA o oznaczeniu ZCCC ? ? ? def tymingi to 3 3 3 8 przy 200mhz (ddr400) Edytowane 14 Lutego 2006 przez chase1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzej Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) @chase1 a to nie sa przypadkiem ddr 2? sluchajcie jak wy ustawiacie refresh rate w biosie ? (tref) i czy macie jakies spostrzezenia jak sie to zachowuje na gigowych pamiatkach ? aa no i pytanie do posiadaczy dfi: jak ustawiacie alphy ktore sa ponizej twcl ? Edytowane 15 Lutego 2006 przez dzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 ddr2 ? hyhy niebardzo chyba ze moje dfi nf4 lp jet jakies... magiczne - bo jakos dziala :] jutro postaram sie o jakies testy - teraz jestem w trakcie imprezki, i pewnie wszyscy wiedza jak to wyglada ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quinki Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Wlasnie zdecydowałem sie na G.skill HZ (ddr 500) ... w weekedn powinienem zapodać testy... Mam płyte Asusa-Premium wiec troszke sie boje ze mi nie wstana tak jak bym chciał:D:) A licze na 540 ... Jak tylko je dostane to dam znac co i jak... A tak dla ciekawosci to dodam ze moje stare Hynix D43 2x1GB wyciagały ddr 400 c 2 3 3 6... co ciekawe cl 3 przy tych samich ustawniach nie wstał;D:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzej Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 to widocznie jeszcze sa ddr1 :> samsung ma zwariowane oznaczenia -> tccc, uccc, zccc, gccc i one sa przeroznie stosowane -> ddr1, ddr2 zwykle, ddr2 registred, ddr2 sodimm i pewnie jeszzcze wiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) oto co prezentuja soba samsungi zccc... tj. kingstony na samsungach zccc bga fotka kostek pamieci kupione jakis czas temu w prolinie - chyba 320zl za szt. narazie tyle z nich wydusilem ps. napiecie to 2,7V Edytowane 28 Lutego 2006 przez chase1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...