Skocz do zawartości
Ricci

2x1 Gb - Testy Różnych Pamięci Ddr1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcialbym miec u siebie 2Gb pamieci RAM. Zastanawiam sie jednak jak to zrobic: czy kupic 4x512 (np Geil UltraX lub Geil ONE W/S) przy 2T czy 2x1Gb przy 1T, ale z cienkimi timingami... Jaka jest roznica pomiedzy 2x1Gb z timingami np 3-3-3-5, a 4x512 z nizszymi timingami (CL=2,5) przy tej samej czestotliwosci?

Widze tu i owdzie, ze nezle sa te Crucial Ballistix - jak moge je zdobyc bedac tu w Polsce?

Pozdrawiam

Na crucialach osiagniesz ładne taktowanie a z 4x512 podobbno ciezko przekroczyc wogole 250, wiec mysle ze raczej 2x1gb.

Mozesz kupic na www.newegg.com.

www.newegg.com

Robił ktos testy 2x512 TCCD vs 2x1024 Ballistix? W superpi np 2XX 2.5-3-3-8 vs 2XX 3-3-3-8, taktowanie max ile najsłabsza pojdzie. ciekawe jak strata na clx,5->cl3 jest nadrabiana z 2x wieksza pojemnoscia. Tez ciekaw jesem jak 2XX 2.5-3-3-8 vs 2XX 2,5-3-3-8 pewnie jakies 260 max dla obu. Jezeli ktos ma mozliwosc porownania ich, dobrze by było na jednym kompie, zeby roznic procka nie było czuc.

i co myslał ktos ;) moze bachus?

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Chcialbym miec u siebie 2Gb pamieci RAM. Zastanawiam sie jednak jak to zrobic: czy kupic 4x512 (np Geil UltraX lub Geil ONE W/S) przy 2T czy 2x1Gb przy 1T, ale z cienkimi timingami... Jaka jest roznica pomiedzy 2x1Gb z timingami np 3-3-3-5, a 4x512 z nizszymi timingami (CL=2,5) przy tej samej czestotliwosci?

Widze tu i owdzie, ze nezle sa te Crucial Ballistix - jak moge je zdobyc bedac tu w Polsce?

Pozdrawiam

Cruciale możesz zamówić tutaj koszt 2x1GB z503=368euro plus ok 17euro przesyłka do PL (płatność przelew do banku,tam na tej stronce jest wszystko napisane).

Obecnie to najmocniejszy zestaw 2x1GB powinien pójść 280MHz 3-3-3-8 1T na XS'ie wyciągają do 300MHz ale to nieliczni. :wink:

Za Geil one 4x512 też trzeba wydać coś koło tego ale jest gorszym rozwiązaniem od dobrych 2x1GB(stabilna praca w trybie 1T+2wolne sloty).

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak myslicie hynixy d43 w 1GB kosci beda lepsze czy gorsze niz samsungi uccc tez w 1GB kosci ? na xs'ie maja pamiatki na samsungach uccc i kreca im sie nie najgorzej, no a hynixy no to hynixy ;] w 512 mb kostkach krecilysie bardzo dobrze nie wiem jak w gigowych

no i wybór padł na samsungi 311 zl w plecy ... (chodzily taniej) ale to sie da przebolec biorac pod uwage ze to 1GB :>

czy taki opteron 144 na s.939 ma taki sam kontroler pamieci jak taki athlon fx-55 ?

Edytowane przez dzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Worms14 zrobił uaktualnienie wyników i zamieścił je poprzez edycję w starej lokalizacji testu. :wink: Bardzo ładnie o to chodziło; w ten sosób każdy wykonujący test jednego zestawu 2x1GB bedzie miał jedną lokalizację i nie będzie zamieszania z podawaniem linka.Innych dokonujących poprawiania wyniku proszę o podobne zachowanie.Worms14 Thx. :lol:

@dzej

Nie zrozumiałem do końca Twojej wypowiedzi ile modułów 1GB Samsunga kupiłeś? Czekamy na test :D

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak myslicie hynixy d43 w 1GB kosci beda lepsze czy gorsze niz samsungi uccc tez w 1GB kosci ? na xs'ie maja pamiatki na samsungach uccc i kreca im sie nie najgorzej, no a hynixy no to hynixy ;] w 512 mb kostkach krecilysie bardzo dobrze nie wiem jak w gigowych

no i wybór padł na samsungi 311 zl w plecy ... (chodzily taniej) ale to sie da przebolec biorac pod uwage ze to 1GB :>

czy taki opteron 144 na s.939 ma taki sam kontroler pamieci jak taki athlon fx-55 ?

wiesz,ja mam kingmax'y na hynixach d43 i ...tragedia normalnie, o timingach zmniejszaniu poprostu zapomnij,byc moze u mnie tez duzo robi slaby kontroler w sempronku, ale przekroczenie 400Mhz to idzie ciezko jak cholera,niewiem czy dojde do 430,bo jak zapodalem odrazu z 400 na 450 to byly zwiechy resety ,a nawet problemy z bootowaniem :mur: ,jedyne co mnie moze uratowac to vdimm mod,ale narazie to szkoda gadac ( a mialem kingstony512 ktore smigaly na 460... :? )

no ale co samsungow to jeden kolo gdzies tutaj pisal ze idą mu na 460...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O cholerka to troszke kiepskawo :) wolalbym miec gwarancje w naszej kochanej ojczyznie :) , a czy ktos mial stycznosc z takimi pamietkami i woqule jaka macie opinie o tej firmie PDP Patriot LLK 2 x 1GB DDR 400MHz CL2-5-3-2

Dziekuje za podpowiedzi.

Wypowiadałem się na temat tych pamięci: 1 strona post 21, niepolecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaaaaaa newegg super, wczoraj dostalem po miesiacu pamieci, oczywiscie uszkodzone :( :mur: :mur: :mur:

Nawet nie mów moje 3 moduły(2x512+256 Z505) czekają na transport do pl, kurde i co teraz obydwa moduły uszkodzone? ale jak mechanicznie ? Przecież z newegg beśpośrednio nie dostałeś może po drodze coś się stało. :sad:

@Ozzymir

To jest ranking open na razie modułów dostępnych w pl nikt tu nie przetestował,kilkakrotnie prosiłem o to.

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie mów moje 3 moduły(2x512+256 Z505) czekają na transport do pl, kurde i co teraz obydwa moduły uszkodzone? ale jak mechanicznie ? Przecież z newegg beśpośrednio nie dostałeś może po drodze coś się stało. :sad:

@Ozzymir

To jest ranking open na razie modułów dostępnych w pl nikt tu nie przetestował,kilkakrotnie prosiłem o to.

meachnicznie napewno nie, poprostu uwalone i w dodatku nie do pary, zobacz na nr seryjne

http://img509.imageshack.us/my.php?image=z5033bx.jpg

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PITer to mnie zmartwiłeś tymi numerami seryjnymi, wychodzi na to że ja też mam nie do pary, ciekaw jestem czy racuch ma podobnie.

Poniżej moje numery seryjne:

Dołączona grafika

Bo to OEM i mietek dobiera do duala prawa reka z górnej polki a lewa z dolnej. Za boxa w innym sklepie trzeba zaplacic duzo wiecej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaaaaaa newegg super, wczoraj dostalem po miesiacu pamieci, oczywiscie uszkodzone :( :mur: :mur: :mur:

Czyli transport rodem Poczta Polska :/ , niezazdroszcze ci . Wlasnie dlatego ja chyba kupie pamieci w PL, a przy zamowieniu nie bylo jakis dodatkowych adnotacji odnosnie bezpieczenstwa ?? .Jak teraz ta sytuacje odkrecisz ? :/ chyba troche czasu stracisz nie :/?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli transport rodem Poczta Polska :/ , niezazdroszcze ci . Wlasnie dlatego ja chyba kupie pamieci w PL, a przy zamowieniu nie bylo jakis dodatkowych adnotacji odnosnie bezpieczenstwa ?? .Jak teraz ta sytuacje odkrecisz ? :/ chyba troche czasu stracisz nie :/?

Pamiecia nic sie nie stalo p odrodze, sa cale byly dobrze zapakowane, poprostu newegg w ch... przywalilo i dalo uszkodzone :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hipo

zobacz sobie na xs tam na ten ranking 2x1gb i zobacz na jakich kostkach sa niektore ocz'e mushkiny to sie przekonasz co to za cudo ;]

poczatki testow moich szajsungow uccc

230 @ 3-4-4-8 @ 2.7V chyba stabilne ;]

mozecie mi napisac wasze dokladne timingi na 1gigowych kostkach ?? w takim stylu: E-3-4-8-4-8-15-2-2-2-3-4128-1-E-DS-0-L7-L2-08.0-Normal-05.0-16-E-16-7-D

obecnie mam cos takiego przy 240 mhz

Dołączona grafika

Edytowane przez dzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem kiedys przygode heavy metal z pamieciami. mialem dostac bezposrednio z kingstona, ups wyslal moje kosci do dramexu bo tam jechaly wszystkie, a jedna para do mnie. jakis madry jasio wykreslil moje dane adresowe (sic!!!) na liscie przewozowym i wpisal dramex. dostalem po miesiacu, okazalo sie potem ze sa uszkodzone. wysylka kurierem na wlasny koszt stowka minimum - poczta polska (dhl 350pln bodajze). wymieklem wtedy..

a slyszal ktos z siodmej reki czy te cruciale beda w polsce dostepne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no fajne ceny w UE i USA tzn chodzi mi o różnice....przesada trochę!

A słuchajcie jak to wygląda z przewiezieniem pamięci przez granicę jak się wraca z USA? Mam na myśli co będzie jak je znajdą celnicy?

Pozdr

P.S. Bo te GSkille ciekawie się zapowiadają...a może jednak bardziej opłacają się te samsungi uccc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi