Skocz do zawartości
Ricci

2x1 Gb - Testy Różnych Pamięci Ddr1

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak napisalem mal i rp na auto pomoglo , tylko przy 1:1 sprawdza sie zasada 8-10 / 5-6 , prz innych dzielnikach trzeba juz sporo wyzej ustawiac , np 11/9 zeby dobrze chodzilo-a raczej zeby wogole chodzilo:)wiec najlepiej dac auto i z glowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mówi robot - wystarczyło dać na auto MAL i RP (ustawił odpowiednio 10 i 8 ) - teraz właśnie proc jedzie na 310 a memki na 280 (div180) :D MemTest zero błedów :D

Trc i Trfc nie ruszałem - są odpowiednio 7 i 12.

P.S.

Chyba jednak powalczę o "pudło" w ogólnej klasyfikacji... w końcu to tylko 2 MHz :lol2: :lol2: :lol2:

Edytowane przez wokan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie,do przodu :lol: ,jak na ostrych trc,trfc idzie to tylko przyklasnąć. :lol:

I poszło do przodu! :)

Zamieściłem kolejny update do mojego testu. Chyba załapałem się na "pudło" :D :D :D

Profilaktycznie zluzowałem timingi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajomy kupil te corsairy i nie byly na uccc:( jakies 3-4 dni temu dostal , wiec wysylaja jak popadnie chyba -albo poprsotu mial pecha -tyle ze mu nie zalezalo na podkrecaniu a chcial jak najtaniej i z gwarancja

Chyba opinia o tym że corsarki value są tylko na uccc i micron 5 jest nieprawdziwa bo miałem ostatnio do czynienia z 4 kompletami i co jeden to inne kości i inaczej chodzą :( bo jedne na uccc szły na 540 mhz i 2,6 v (kości samsung uccc), nastepne na 500 mhz 2,8 v (kości samsung uccc), next na 480 mhz 2,7 v (kości value) i wreszcie moje na 450 mhz na 2,6 v - kości corsair, i to jest ich total max nic nie daje luzowanie czasów walenie nap, nawet do 2,9 v i aktywny cooling - koniec na 450 mhz i 3-3-3-8 2,6 v :(. Po pracy wrzuce screena z testów :), Więc wszyscy którzy a corsarki value poluja to uwaga bo totalny totolotek z nimi jest :)

pozdro

Edytowane przez V1rU$®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba opinia o tym że corsarki value są tylko na uccc i micron 5 jest nieprawdziwa bo miałem ostatnio do czynienia z 4 kompletami i co jeden to inne kości i inaczej chodzą :( bo jedne na uccc szły na 540 mhz i 2,6 v (kości samsung uccc), nastepne na 500 mhz 2,8 v (kości samsung uccc), next na 480 mhz 2,7 v (kości value) i wreszcie moje na 450 mhz na 2,6 v - kości corsair, i to jest ich total max nic nie daje luzowanie czasów walenie nap, nawet do 2,9 v i aktywny cooling - koniec na 450 mhz i 3-3-3-8 2,6 v :(. Po pracy wrzuce screena z testów :), Więc wszyscy którzy a corsarki value poluja to uwaga bo totalny totolotek z nimi jest :)

I to cenna informacja - niedługo będe kumplowi składał kompa i pewnie na jakichś value. Raczej bym stawiał na PDP lub OCZ albo Crucial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś dziwnego zaobserwowałem ostatnio. Robiąc testy w 3DMarkach zauważylem, że 2006 i 2006 przechodzą bez żadnych problemów, natomiast 2003 mi się wiesza, zawsze w innym miejscu, niekiedy pod sam koniec, ocywiście pamięci podkręcone między 265~275MHz, czy mam to wziąć za obiaw niestabilności, w grach nic się nie dzieje?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś dziwnego zaobserwowałem ostatnio. Robiąc testy w 3DMarkach zauważylem, że 2006 i 2006 przechodzą bez żadnych problemów, natomiast 2003 mi się wiesza, zawsze w innym miejscu, niekiedy pod sam koniec, ocywiście pamięci podkręcone między 265~275MHz, czy mam to wziąć za obiaw niestabilności, w grach nic się nie dzieje?

Pozdro

Też zauważyłem że 2003 jest najwrażliwszy na niestabilność - nawet niewielką. Ale na Twoim miejscu jeśli w gierkach jest OK to bym się tym nie przejmował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam oto test:

2 x 1 GB CORSAIR VALUE SELECT PC 3200

3-3-3-8

http://img.ktr.pl/r/ramcorcvsvs2gbkit400c3/sb.jpg

Płyta głowna Abit AN8Ultra (Bios 20, Moded by TicTac)

Procek: Venice 3000+@9x275, ram na div 166

Vdim na pamięci 2,6V

PI

Dołączona grafika

Mark 03

Dołączona grafika

http://img435.imageshack.us/my.php?image=virus250mhz3vo.jpg

Pamiątki wg. tego co piszą w necie powinny być na samsung uccc i micron 5B D, ale wynik jaki uzyskałem chyba zaprzecza tym informacją , max 450 mhz i to niezależnie na jakim div czy 166, 183, 200, na 150 wysypki i zwisy systemu. Nie wiem czy to wina biosa, mobo ale luzowanie czasów i podawanie nap. do 2.9 v plus aktywny cooling nic nie daje i nie wnosi do oc. Jak coś wymyślę dam znać i zaktualizuje mój mały test. Faktem jest to że mam 2 gb za w miarę dobra kasę 580 pln :-)

Pozdro 4 all.

Edytowane przez V1rU$®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baza testów nam się powiększa za sprawą kolejnego testu. Tym razem zestaw 2 x 1 GB CORSAIR VALUE SELECT PC 3200 uzyskał taktowanie 225MHz przy 3,0-3-3-8 1T.Miejmy nadzieję wynik będzie poprawiony :lol: ,dla mnie niepokojąco nisko wygląda mal=7ns przy div166,chociaż z opisu wynika że były robione próby na innych dzielnikach w tym div200;bez większych rezultatów.Wcześniej w wątku były informacje,że Corsair do serii Value może stosowac różne kości.

Thx V1rU$@ za test. :lol:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jakieś sugestie co do mojego ramu :), może coś się jednak da z niego jeszcze wydusić :), może to kwestia biosa ? Jak miałem 2 x 512 na tccd to kolejne biosy wprowadzały spore poprawki i co za tym idzie mozliwości OC. Pokombinuje jeszcze i postaram się wyniczek podnieść :)

Pokombinowałem z max async i read pramble ale i tak max 458 stabilnie i the end na div 200 ;(. Co ciekawe powinienem sie cieszyć bo gadałem z kumplem i dziś zakupił ten sam ram we wrocku na giełdzie i jak narazie max 420 mhz !!!!!!!!!!!!!!!! na dfi <WOW> więc lipa totalna :(

Edytowane przez V1rU$®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio Bachus zapowiadał test OCZ EL DDR PC-4000 Platinum XTC zbudowane na Micron'ach -5B:F,może to byc bardzo dobra propozycja chyba warto poczekac na test.

Sorka Ricci, ale ten motyw niestety z pewnych wzgledow nie wypalil. Ale mimo to z pustymi rekami nie przychodze :) Wlasnie dzisiaj dostalem paczuszke... Nowa partia Mushkin Redline PC4000 5-2-3-3.0 i z wstepnych testow 3D wynika, ze jest to bardzo impopnujacy szajt :lol:

Dołączona grafika

Za kilka dni skoncze testy i wtedy zamieszcze wyniki ;)

Edytowane przez bachus_anonym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie padaki tzn które?

Testy które widzialem - niemówią nic o tym że to padaki... a wprost przeicwnie że to całkiem dobry towar...

kręcą się całkiem przyzwoicie

http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews/Sp...=15912&PageId=6

a wydajnośc przy identycznych ustawieniach i timingach mają wyższą niż inni producenci to o czymś swiadczy...

http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews/Sp...=15912&PageId=4

tak czy inaczej czekam na testy bachusa ...

jesteś głupi? 288 MHz przy CL 3-5-5-8 i pewnie 2T :lol: :mur: czemu padaki? bo uzyskiwały np. w SuperPI 275 MHz 3-3-2-8 a w 3D stabilne były na 260 MHz :lol:

I co z tego? to nie jest jeszcze rekord świata... :lol: zresztą to jest zestaw na winbondach UTT 2x512 MB więc nie jest dziwnym, że się kręcą na samych "2" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od wczoraj bawię sie na G skill 2x1 pc 4000 HZ i w żaden sposób nie moge osiągnąc 271 Mhz :(:( luzowanie timingów na 3-5-5-8 podnoszenie napięcia na 2,8v. a co do mal to 6 i 7 ns mi komp nie startuje tak osamo jest z rp czy ustawie 7,8,9,9.5 to żadne ustawinie mi nei chodzi bo komp nie startuje. Próbowałem jeszcze pamieci w żółtych i pomaranczowych slotach i na każdych jest tak samo :(:(:(: może ktoś ma jakies pomysły ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od wczoraj bawię sie na G skill 2x1 pc 4000 HZ i w żaden sposób nie moge osiągnąc 271 Mhz :( :( luzowanie timingów na 3-5-5-8 podnoszenie napięcia na 2,8v. a co do mal to 6 i 7 ns mi komp nie startuje tak osamo jest z rp czy ustawie 7,8,9,9.5 to żadne ustawinie mi nei chodzi bo komp nie startuje. Próbowałem jeszcze pamieci w żółtych i pomaranczowych slotach i na każdych jest tak samo :( :( :( : może ktoś ma jakies pomysły ???

no to chyba mamy to samo

powyzej 270 nie moge uzyskac stabilnosci zadne timingi nie pomagaja

napisz jaka masz serie tych HZ - co tam na naklejce jest

ja mam : S/N: 0603051025092

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to chyba mamy to samo

powyzej 270 nie moge uzyskac stabilnosci zadne timingi nie pomagaja

napisz jaka masz serie tych HZ - co tam na naklejce jest

ja mam : S/N: 0603051025092

moje mają numery s/n 0601051026657 widze ze całkiem inne numery niż twoje czyli poprostu trafiła nam sie pasciarska wersja pamieci trudno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje mają numery s/n 0601051026657 widze ze całkiem inne numery niż twoje czyli poprostu trafiła nam sie pasciarska wersja pamieci trudno

Te 270Mhz to mniej wiecej sredni OC jaki ludzie ostatnio osiagaja na UCCC, nie tylko na G.Skill HZ. Ale bywaly zestawy robiace in 280-285MHz. Z kolei 290+ to sporadyczne zjawisko. Tak to jest z pamieciami - jedni maja lepsze, inni deczko slabsze. Poza tym roznice w tygodniu produkcji IC tez powoduja niezly rozstrzal. Mimo to, UCCC i tak jest najbardziej atrakcyjna oferta w tej chwili z powodu bardzo niskiej ceny (nawet grubo ponizej $200 w tej chwili).

Swoja droga, to ciekaw jestem jaki tydzien sa te Twoje - gdybys sie postaral, to moglbys zerknac ostroznie pod radiatorek i podejrzec - da sie zrobic, zapewniam Cie ;)

Edytowane przez bachus_anonym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty nie leniuchuj tylko test Much nam dawaj! :lol:

Wlasnie sie robia, w tej chwili :lol: Ale i tak bedzie kilka dni zanim bede mogl je podac - mam kilka pytan do zadania jednemu czlowiekowi z Mushkin, odnosnie tej nowej parti. Wyniki jakie osiagnalem dotychas sa bardzo imponujace i musze znac odpowiedz na te pytania zanim sie wyprodukuje z opisem, itd. A z tym, bede musial zaczekac do poniedzialku/wtorku... Edytowane przez bachus_anonym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale rąbka tajemnicy możesz uchylić :wink: np. czy na 270 MHz są 3D stable :D

270MHz 5-2-3-3.0-1T w 3D? Leeekko ;) Jest to jeden z powodow, dla ktorych widze potrzebe "skonsultowania sie" zanim zamieszcze te wyniki na XS (jako moj kolejny OCing Report) i tutaj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi