Skocz do zawartości
Ricci

2x1 Gb - Testy Różnych Pamięci Ddr1

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem jest podstawa do reklamacji którą muszą uznać. Nie każda płyta umożliwia regulowanie timingów, pamięci nie produkuje się tylko pod DFI. Jeżeli w SPD jest co innego niż deklaruje producent na naklejce to jest to wada produktu ukryta czy nie ale jest to wada. Tłumaczenie że trzeba sobie ręcznie ustawić to jest tłumaczenie sprzedawcy z koziej wulki. Skoro ramy nie chcą startować na swoich nominalnych deklarowanych ustawieniach to je od razu dyskfalifikuje. Inną stroną medalu jest to że producent pamięci ani producent płyty głównej czy też procka nie gwarantują poprawnej współpracy ze sobą poszczegołnych podzespołów, kilent który sam sobie składa maszyne podejmuje to ryzyko .

Sprawa się komplikuje niestety z gskillami bo trzeba je odsyłać do usa <_< i tutaj właśnie jest pies podgrzebany. Czekać 3 tygodnie na drugą parę, która moze się będzie kręcić i będzie miała poprawne info w spd albo dać sobie z tym spokój pogodzić się z faktem braku OC. Trudny wybór :mur:

A co powiesz na to, że np. na Intelu trzeba podkręcać procesor by uzyskać na pamięciach np. 300 MHz [600DDR] oczywiście po uwzględnieniu wyższego ustawienia pamięci niż FSB? :lol: To teoria - praktyka jest taka, że na Intelu [mowa cały czas o s478 bo na LGA docelowo jest tylko DDR2] tylko w trybie 1:1 możesz uzyskać na pamięciach 300 MHz i to tylko Hynixach D5 i niektórych Micronach? :lol:

Niestety niektóre pamięci są dedykowane pod DFI np. Redline PC4000 2x512 Mb oraz OCZ VX PC4000 i jeszcze pare innych... :D [to są na Winbondach]. Osoba, która kupuje drogie, porządne pamięci nie włoży ich do płyty pokroju ECS & ASrock :D W dodatku doskonale wie do czego są pamięci zdolne według zaleceń producenta. Więc twoje argumenty co do SPD są poprostu zwykłym narzekaniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbyście je kupowali to byście wiedzieli że NIE JEST TO OSTATECZNA CENA. Zawsze dochodzi do tego TAX (podatek) wewnątrz-stanowy. Więc kupno nawet po takiej cenie jest poprostu nierealne. BTW mam 5 kompletów do sprzedania - co do ceny można sie troche potargować......

@GZesiolek: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=95044

Ja zamiast kombinować z Async Latency i Read Preamble dałem na auto - za dużo kombinowania - ostatni komplet jaki miałem z poprzedniego zamówienia tak ustawiałem i spokojnie szła 280 MHz - obecne komplety są z tej samej serii co tamte więc jest duże prawdopodobienstwo konkretnego OC

Reszta w moim podpisie.....

@rafa: ja bym sobie odpuścił te memki - cena powala na kolana B)

Edytowane przez loloferrari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loloferrari

dlatego piszę, że te $200 jest nierealne bo dochodzą koszty o których mówiłeś + wysyłka, ewentualne cło i trzeba się liczyć z polityką sprzedaży serwisu co dla nas Polaków jest nieosiągalne jeśli nie mamy kogoś znajomego za oceanem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodałbym do tego jeszcze koszty przelewu za ocean - co tanie nie jest.....

wiesz... nawet jak sie ma kogoś znajomego to i tak trzeba mu zabulić, nikt na dobrą sprawe nie będzie robił tego charytatywnie..... Dlatego mamy takie ceny a nie inne.

oczywiście rozumiem Cię i wiem, że sprzedajesz z niewielkim zyskiem, ja jeszcze poczekam z miesiąc chociaż planuje zakup tych pamiątek, może ceny troszkę spadną po wejściu AM2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście rozumiem Cię i wiem, że sprzedajesz z niewielkim zyskiem, ja jeszcze poczekam z miesiąc chociaż planuje zakup tych pamiątek, może ceny troszkę spadną po wejściu AM2

Ceny może spadną ale dolar może zdrożeć przy 20 groszach róznicy na dolarze przy zakupie za 1000 dolców masz 200 zł różnicy - więc na dwoje babka wrózyła , reasumując 200$ x 3 zł =600 zł , 180$ x 3.3 zł = 594, więc gdzie sens gdzie logika

sorry za masywny OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jedne problem ? mianowicie posidam 2 x 1 g skill cp 4000 hz i na mojej dfi jak testuje kazdą kosc to dzieje sie taka sprawa w 2 górnych bankach pamieci (żółty i pomaranczowy) każda pamieć z osobna się uruchamia. A w 2 dolnych bankach pamieci (żółty i pomaranczowy) żadna z kosci nie chce się udruchomic : chyba tak nie powinno być !!. A jak zepne obie pamieci w duala to sie uruchamia komp i na jakiej zasadzie to działa??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jedne problem ? mianowicie posidam 2 x 1 g skill cp 4000 hz i na mojej dfi jak testuje kazdą kosc to dzieje sie taka sprawa w 2 górnych bankach pamieci (żółty i pomaranczowy) każda pamieć z osobna się uruchamia. A w 2 dolnych bankach pamieci (żółty i pomaranczowy) żadna z kosci nie chce się udruchomic : chyba tak nie powinno być !!. A jak zepne obie pamieci w duala to sie uruchamia komp i na jakiej zasadzie to działa??

Duala obsadzaj na bankach numer 1 i 3 (żółte). Jak złożyłem kompa i miałem biosik 14/11/05 to wsadziłem w pomarańczowe sloty moje cruciale ballistix'y 1Gb Z402 i wszystko było ok. Po flashowaniu do wersji z 406 zaczęły się restarty, zmieniłem ramki do żółtych banków i teraz nie mam żadnego problemu, nawet chodzą 250Mhz @2,5-2-2-6@2,7V full stable

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duala obsadzaj na bankach numer 1 i 3 (żółte). Jak złożyłem kompa i miałem biosik 14/11/05 to wsadziłem w pomarańczowe sloty moje cruciale ballistix'y 1Gb Z402 i wszystko było ok. Po flashowaniu do wersji z 406 zaczęły się restarty, zmieniłem ramki do żółtych banków i teraz nie mam żadnego problemu, nawet chodzą 250Mhz @2,5-2-2-6@2,7V full stable

Tylko że ja mam taki problem ze czesto komp się nie uruchami za pierwszym razem, gry się często wieszaja i takie tam inne problemy :(:(

edit: dobra ale jak wsadzam jedną kość pamieci to powinna chodzic we wszystkich 4 bankach a nie tylko we 2 !!!

Edytowane przez patryk1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że ja mam taki problem ze czesto komp się nie uruchami za pierwszym razem, gry się często wieszaja i takie tam inne problemy :(:(

edit: dobra ale jak wsadzam jedną kość pamieci to powinna chodzic we wszystkich 4 bankach a nie tylko we 2 !!!

trzeba było DFI nie kupować jak sie za małym na takie rzeczy jest i sie płacze. ta płyta może tak mieć po prostu, byś jak koledzy radzą poczytał...

...

-XFX 7900 GT 520/1500 @ k........... dziadostwo!!! - <idle ?? stress ??> cooled by standart

...

co to znaczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ma1v

dal tego dziadostwo że jak dałem w sterownikach "wyszukaj optymalne ustawinie" to jak nacisnąłem przycisk zastosuj to obraz zaczął mrugac i myszka się zawiesiła ;> a teraz na standardowych zegarach mi sie gry wieszają w poniedziłałek jedzie na gwarancje !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ma1v

dal tego dziadostwo że jak dałem w sterownikach "wyszukaj optymalne ustawinie" to jak nacisnołem przycisk zastosuj to obraz zaczoł mrugac i myszka się zawiesiła ;> a teraz na standartowych zegarach mi sie gry wieszają w poniedziłałek jedzie na gwarancje !!

To nie myszka się zawiesza tylko system :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafila do mnie nowa partia towaru.

i jedna pamiec zasluguje na szczegolna uwage ;-)

Dołączona grafika

niestety procek mi troche siada wiec tylko x7

ale pamiec udalo sie wykrecic na 294 (stabilna w pi32)

udalo mi sie nawet kompa odpalic na 310 niestety w pi nie przechodzi zadnego testu.

Pamiec w slotach pomaranczowych, U = 2,7V , nizszy nr seryjny pamieci blizej procka.

Mysle ze ten egzemlaz ma potencjal dojechac do 300 ;-) jeszcze sie z nim pomecze.

Aha pamiec to cazrny g.skill HZ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny wynik taktowania memek. :)

Niestety nie będę mógł dodac do rankingu.(mnożnik procka=7, wymagane min=9 CPU-Z stosujemy w wersji min 1.33)

Według mnie ograniczenie mnożnika nie jest zbyt dobrym wyjściem. Widać, że kolega ma rewelacyjne memki i ja bym go dopuścił z mnożnikiem 8 ale obowiązkowo z innymi wymogami rankingu czyli CPU-Z najnowsze, A64 Tweaker itp. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie ograniczenie mnożnika nie jest zbyt dobrym wyjściem. Widać, że kolega ma rewelacyjne memki i ja bym go dopuścił z mnożnikiem 8 ale obowiązkowo z innymi wymogami rankingu czyli CPU-Z najnowsze, A64 Tweaker itp. :D

Jest wyjście można zastosowac dzielnik div 230 czy jaki tam jest w rzędzie bo nie pamiętam( o ile bios mobo to dopuszcza).Wiesz dobrze,że przy div200 dużo łatwiej memki pójdą 8x300 niż 9x300;także tutaj bronię interesów userów z rankingu (nikt nie stosował niższego mnożnika niż 9). :D

To,że memki są rewelacyjne to się zgadzam. :D

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam a ja kupowalem na newegg.com mojego xfx7800 gt wyszedl mi wtedy 1020 zl, koszty przesylki sa male chyba kolo 20 dolcow, a za przelew zaplacilbym 50 zl w PKO BP(dowiadywalem sie), ale ze znajomy lecial do rodziny to zawiozl mi tam pieniadze

Inna sprawa to clo, jak dopierdziela to sie pochlastac mozna tu jest male ryzyko ... kiedys ktos pisal zeby na paczce pisac szklo czy cos i wtedy nie zagladaja.

700 zl za te g skile to nie jest duza cena ... jednak majac mozliwosc wole kupic w stanach. Jednak minusem jest czekanie ... zamin pieniadze dojda to jakies 7 dni minimum a potem okolo 5 dni na zrealizowanie zamowienia w stanach .. no i ze 2 tygodnie minimum oczekiwania ma paczke z POLAMERU :DD

ps na newegg.com karta kosztowala 320 dolarow z upustami itd a na ebay ponad 400 dolcow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafila do mnie nowa partia towaru.

i jedna pamiec zasluguje na szczegolna uwage ;-)

Dołączona grafika

niestety procek mi troche siada wiec tylko x7

ale pamiec udalo sie wykrecic na 294 (stabilna w pi32)

udalo mi sie nawet kompa odpalic na 310 niestety w pi nie przechodzi zadnego testu.

Pamiec w slotach pomaranczowych, U = 2,7V , nizszy nr seryjny pamieci blizej procka.

Mysle ze ten egzemlaz ma potencjal dojechac do 300 ;-) jeszcze sie z nim pomecze.

Aha pamiec to cazrny g.skill HZ.

Mam pytanie do Ciebie odnośnie ustawień pamięci, gdyż też mam gskille i nie potrafie ich zmusić do pracy chociaż na 270mhz :/ A pytanie brzmi: czy ustawienia max asynch latency, read preamble, bypass max, drive strenght masz zostawione na auto czy sam ręcznie tym sterujesz?? Jeżeli nie masz ich na auto jakie level ustawiasz dla drive strenght??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi