Skocz do zawartości
korbusd23

Duzy Problem !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wlasnie dzwonil do mnie znajomy i ma maly problem z kompem. Mianowicie gdy uruchamia komputer zaraz na samym poczatku wyskakuje mu komunikat " SMART FAILURE PREDICTED ON PRIMARY MASTER WARNING" A ZARAZ POTEM WYSKAKUJE MU KOMUNIKAT " IMADIATELY BACK UP YOUR DATE AND REPLACE YOUR HARD DISK DRIVE" po wcisnieciu w tym momencie F1 laduje sie system.wczoraj oddal tego kompa do jakis specow komputerowych ktorzy ponoc pare razy Bios resetowali.Po powrocie nie mogl nawet wejsc do windy ale ustawienie dobrej daty w biosie pomoglo wchodzi do windy ale caly czas wyswietlaja sie te komunikaty oprocz tego powiedzial ze wykrywa mu zle procesor ma semprona 2600+ na asusie kt 600 + 256 DDR 400 dysk 20 GB maxtor a wywala mu ze ma athlona xp 1700. I co z tym zrobic. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To normlane. Ten semrpon ma 1.7 ghz i wykrywa mu go dobrze (dobrze mhz wykrywa) a plyta jest stara i kiedy ja zrobili to nie bylo semrponow i wykrywa poprostu jako Athlona. Tym sien ie ma co przejmowac, sam tak mialem. Niczemu to nieszkodzi, jedynie nazwa inna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wlasnie dzwonil do mnie znajomy i ma maly problem z kompem. Mianowicie gdy uruchamia komputer zaraz na samym poczatku wyskakuje mu komunikat " SMART FAILURE PREDICTED ON PRIMARY MASTER WARNING" A ZARAZ POTEM WYSKAKUJE MU KOMUNIKAT " IMADIATELY BACK UP YOUR DATE AND REPLACE YOUR HARD DISK DRIVE" po wcisnieciu w tym momencie F1 laduje sie system.wczoraj oddal tego kompa do jakis specow komputerowych ktorzy ponoc pare razy Bios resetowali.Po powrocie nie mogl nawet wejsc do windy ale ustawienie dobrej daty w biosie pomoglo wchodzi do windy ale caly czas wyswietlaja sie te komunikaty oprocz tego powiedzial ze wykrywa mu zle procesor ma semprona 2600+ na asusie kt 600 + 256 DDR 400 dysk 20 GB maxtor a wywala mu ze ma athlona xp 1700. I co z tym zrobic. :mur:

1733885[/snapback]

Ten komunkikat generuje Bios w momencie wykrycia przez system SMART jakiejs nieprawidlowosci w pracy dysku.Radze zrobic jego back up i sprawdzic dysk jakims programem narzedziowym do skanowania i testowania dysku zeby nie bylo przykrych niespodzianek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna tez wylaczyc smart w biosie i wtedy jakos jeszcze pochodzi,ale pewnie nie za dlugo.Lepiej zadbac o backup danych

Sorry za OT, ale nie mogę się powstrzymać :)

W czasach Celeronów 366 mojemu koledze antywirus wyrzucał co chwilę ostrzeżenia, że znalazł wirusa, ale nie może go usunąć... koleś podjął więc udaną próbę rozwiązania problemu - odinstalował antywirusa...

Właśnie zaproponowałeś podobną metodę :)

pozdrawiam, WR81

Edytowane przez Wiewiór81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi