Skocz do zawartości
Lisek

Mam Thoroughbred'a XP 1700+ :)

Rekomendowane odpowiedzi

W sobote podesłał mi go MKa11, ale dopiero wczoraj miałem okazje go sprawdzić. Aktualnie na 1470MHz przy 1,5V (bo takie ma domyślne) mam -5,2°C przy full load. Jest to niestety T-Bred "A", ale dobre i to :) Grzeje się wiele mniej od Palomino. Podobno z rdzeniem rev. B jest już od 1800+, ale mówią, że dość rzadko spotykany. Zaraz będe go probowal jakos podkrecic i dam znac co i jak :) Fotki wrzuce wieczorkiem, bo teraz mi kumpel aparat buchnął.

PS. Was też grypa łamie? Bo ja normalnie ledwo żyje i nic mówić nie mogę :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakiej mobo bedziesz go krecil ?

A i fajnie by bylo jakbyscie zalatwili jakas plyte na Nforce 2 ( jako pierwsi w Polsce :) ) i pokrecili ja maxymalnie .

Cała prawda o Masta Lisku: :) podoba mi sie widac Vegeta zazdrosci nam Forum bo jego jakies czerstwe jest . Ehh koles moglby sobie darowac te klutnie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mama EPoX'a 8K3A... :) Niestety. Tylko teraz troche zasilacz przestaje mi wyrabiać, jak dam CPU na 2000MHz to troche coś w nim skrzeczy :D

az ci Lisek zazdroscze (jak miło by było taki proc mieć w kompie :D) niestety go nie kupie bo mi także zasiłka umiera jak podkrece proca to zasilanie 5V mam na poziomie ~4,6 i barac mi swiruje wiec zamiast procka kupic trza zaasiłlke:( ehhh a już miałem nadzieje zobaczy @XP2000:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jade na 1900MHz, czyli 11,5 x 166MHz przy napięciu 1,775V. Wszystko stabilnie (Super_PI przechodzi) i ok 2'C na CPU przy full load. Zaraz będe kombinowal z 2GHz (a konkretnie 1988MHz), a jak nie wyjdzie to bede sie staral zejść troche z napięcia przy 1,9GHz. Aha, procesor ma FABRYCZNIE odblokowany mnożnik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jade na 1900MHz, czyli 11,5 x 166MHz przy napięciu 1,775V. Wszystko stabilnie (Super_PI przechodzi) i ok 2'C na CPU przy full load. Zaraz będe kombinowal z 2GHz (a konkretnie 1988MHz), a jak nie wyjdzie to bede sie staral zejść troche z napięcia przy 1,9GHz. Aha, procesor ma FABRYCZNIE odblokowany mnożnik :)

No to niezle baaardzo niezle :D:D i jeszcze ten "fabrycznie odbl.........." normalnie miód malina dla OC . powodzenia i 2,1Ghz w OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2C to temp. wewnatrz rdzenia czy coldplate'a?  podaj temp dokladniejsze (blok, woda, coldplate, procek)

Wewnątrz coldplate - ten moj epox ma cos poawlone z odczytem z diody niestety :( bo z rdzenia mam 30'C :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2C to temp. wewnatrz rdzenia czy coldplate'a?  podaj temp dokladniejsze (blok, woda, coldplate, procek)

Wewnątrz coldplate - ten moj epox ma cos poawlone z odczytem z diody niestety :( bo z rdzenia mam 30'C :)

Nie zdziwilbym sie gdyby to byla prawda, policz sobie jaka powierzchnie ma chip w stosunku do palomino i ile wydziela ciepla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tesz mam tego procka ale na zwykłym chłodzeniu boxowym Wc z pcp sie pozbyłem hehe i przy 1812 mhz jet mu troche za ciepło bo sie windoza wiesza przy ładowaniu ale 1750 mhz smiga asz miło 

ppozdro spider

A tak z ciekawości na tym nowym AMD podkręconym do 1750Mhz jaką masz MAX temperaturę ??? Mówię o normlanym chłodzniu , nie WC ani tam jakieś inne cuda ;)

Zastanawiam się czy poprostu czy opłaca mi się za DOPŁATĄ wrazie czego wyminić mojego AMD XP 1600+ który bez problemu idzie jako XP 2100+ (napiecie 1.85V ale może i trochę niższe) i przy takim ustawieniu osiąga max 56stopni wyminic na tego "nowego" AMD w 0,13.

Odrazu mówię że nie zalezy mi na max OC i mi te 1742Mhz starczą ;)

Więc jak już gdybym to wyminiał to ze względu na wrazie czego mniejsze wydzielanie ciepła i żebym mógł mojego coolera Titan 5TB (3100obr) wyciszyć za pomoca FanMate1 do chociaż 2200-2400obr.

Niestety obecnie po takiej modyfikacji (2400obr) proceosr osiąga nawet 56-66stopni i system staje się niestabilny ..

Czy może jednak zamiast tego kupić poprostu chłodzenie z CPC.pl (za 190zł) ? Choć powiem szczerze że mnie lekko dreszczyk przechodzi jak pomyślę o WC i tej wodzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaszpir te athlonki nie grzeją sie tak jak palomino te 1750 mhz na napięciu 1,60 a temperaturka 45 stopni na zwykłym boxowym coolerku w idle 38-39 max miałem 48 a drugą fajną rzeczą jest 2 lata gwarancji i odblokowany mnoznik a przy xp 2 lata jest w sam raz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaszpir  te athlonki nie grzeją sie tak jak palomino te 1750 mhz na napięciu 1,60  a temperaturka 45 stopni na zwykłym boxowym coolerku w idle 38-39  max miałem 48  a drugą fajną rzeczą jest 2 lata gwarancji i odblokowany mnoznik a przy xp 2 lata jest w sam raz :)

To fajnie , czyli o 10 stopni mniej ;)

Tylko pytanie czy ten cooler dołaczony w wersji BOX tego AMD jest cichszy od tzw. cichego Titana 5TB (3000obr) i czy jest on wydajniejszy także od niego ?

Mi zalezy głownie na max. wyciszenie tego coolera. Idealnie by było aby tak jak poprzednio mój cooler działa na 1500 max 2000obr. Niestety w chwili obecnej jest to nie możliwe z powodu zbytniego przegrzewania.

Myśle czy poprostu na czas grania i serfowania i pracy nie przestawiać procka jako XP 1600+ i znaleść możliwie najmniejsze stabilne napiecie zasilania i wtedy mocno za pomoa fanmate1 obnizyć obroty na coolerze a jak będzie potrzeba max wydajnosci to przestawiać na 2100+ :)

Tylko niestety rozwiązanie jest to mało wygodne , bo musiałbym za każdym razem przestawiac 2 zworki na płycie i za pomocą FanMate1 zwiększać lub zmiejszać obroty na coolerze ...

Pozatym zapewne wymina mojego AMD Xp1600+ na takiego boxowego AMD Xp 1700+ 0,13 było by z lekka kosztowna i nie wiem czy nie była by zbliżona do ceny zestawu WC z cpc.pl ...

A mi zbytnio nie zależy na super niskich temp. , najwaznijsze aby poprostu komp był stabilny ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ten procesor ktory wymienilem

mam w sklepie pod reka - a nie na allegro

owszem tak jest taniej, ale aukcja jeszcze sie nie skonczyla

plus koszty przesylki itd......

czy barc to co napisalem czy nie warto?

bedzie tez odblokowany mnoznik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ten procesor ktory wymienilem

mam w sklepie pod reka - a nie na allegro

owszem tak jest taniej, ale aukcja jeszcze sie nie skonczyla

plus koszty przesylki itd......

czy barc to co napisalem czy nie warto?

bedzie tez odblokowany mnoznik?

lepiej poczekać i poszukaćtakiego cacuszka jka t-bred "B", który dopiero się będzie kręcił.... (oczywiście mowa tu o 1700)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasir> myslisz ze bedzie sie lepiej krecil?

hmmmm, w sumie to dla mnie i tak maks wystarczy jak na 166MHz pojdzie - no i mnoznik jakby nie trzebaby odblokowywac

wiec chyba to wystarczy na moje potrzeby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasir> myslisz ze bedzie sie lepiej krecil?

hmmmm, w sumie to dla mnie i tak maks wystarczy jak na 166MHz pojdzie - no i mnoznik jakby nie trzebaby odblokowywac

wiec chyba to wystarczy na moje potrzeby

Na 166 to bez najmniejszych problemów powinno iść...

Nie wiem czemu twój na 166 nie chce działać bo przecież 1600 sięświetnie kręcą...

A ten t-bred "b" 1700 powinien śmigać rewelacyjnie, tylko z pewnością trzeba się będzie nabiegać by takowy znaleźć (może sam będę szukał... )

A co do mnożnika to albo od razu będzie odblokowany albo tylko 1 mostek (L3) trzeba będzie połączyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra panowie poświęciłem wam sie i zdiełem ten zajebiscie niewygodny box cooler mam MODEL AXDA1700DLT3C SERIA AIUGA 0240WPJW mostki l1 i l3 są wszystkie nie przecięte 

mnoznik mozna u mnie sobie ustawiac dowolny :P

Ten cooler Boxowy jaki masz to jakiej firmy i ile ma obrotów ?

Doczytałem niestety że w przypadku procków w 0,13 AMD nie będzie respektował wogóle gwarancji jak będzie się stosowało cooler inny niż oni zalecają (a mają spore wymagania , nawet Titanek 5TB się nie załapie) :)

I jak poziom głośności ? Bo z tego co wiem rdzeń w tych AMD jest o 40% mniejszy (wiec gorsze możliwosci odprowadzenia ciepła przez rdzeń) niż w AMD XP w 0,18 ...

Jak w porównaniu głośnośc do Titana 5TB ? Głośniejszy ? Cichszy ?

Bo ja sam myślę aby u mnie procek pracował w dwóch "trybach":

a) jako XP 1600+ przy możliwie najmniejszym napieciu zasilajacym rdzeń i przy możliwie najniższych obrotach coolera na procku (ale nie powyżej 56stopni) przy FSB 266

B) jako XP 2100 przy 1.85V i magistrali 333Mhz.

Tutaj obroty coolera na max. - 3100.

Musze zobaczyć czy spadek wydajnosci w grach i benchmarkach ;) będzie spory po obniżeniu taktowania procka i pamieci ;)

A jak mały to bye , bye XP 2100+ i witaj ciszo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D heh... fajny ten athlon Dołączona grafika ale i tak zostane przy tym co mam obecenie Dołączona grafika bo kręci się spoko!!! a temp. też jest do zniesienia teraz ok. 48oC [ale to chyba przez to że mam "cieplutko" w pokoju :wink: :lol: buuhahaha]

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...