Skocz do zawartości
Lisek

Mam Thoroughbred'a XP 1700+ :)

Rekomendowane odpowiedzi

patrzylem dzis na cennik i niestety ten athlon (1700+) jest o 100zl drozdzy od Palmino :( co prawda jest to wersja BOX ale co mi po jakims nedznym wentylatorze

powedzcie mi czy ten procek bedzie dzialal poprawnie z plyta na kt133a ?? i ile lat jest gwarancji na procki BOXowe (oczywiscie AMD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jakis wiatrak minta i obawiam sie ze jest troche głosniejszy od titana a tak z innej beczki to jak w amd udowodnią ze ktos stosował inny cooler nisz ten box :)

Nie muszą.

Poprostu mają nie przyjmowac wogóle procesorów które uległy uszkodzeniu w skutek "przepalenia" wysoką temoeraturą.

Sam jestem ciekawy jak to chcą sprawdzać , czy pan X ma cooler "zalecany" a nie "niezalecany".

Pozatym AMD mocno zwiększył wymagania co do budowy i jakosci coolerów dla AMD w 0,13 ...

Ale myślę że będa to martwe przepisy :)

Aha mi chodziło o ten wiatrak w tych nowych AMD Xp w 0,13 i nie ten z napisem MINT tylko AMD. To ten Box chyba z 3 letnią gwarancją. Mi wygląda raczej na CoolMastera ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ja dorzucę swoje 3 grosze do tematu.

XP1700+ AXDA1700DLT3C, GA-7VAX, 256MB DDR333 Seitec, Volcano9 aktualnie przy ustawienu Vcore +7.5% (1.74V) chodzi na 9.5x195 -1852Mhz - temperatura 42st.c Volcano chodzi na 3750RPM.

Dla porównania powiem że AXP1700+ 0.18@11x160 przy 2.0V miał 59 st.c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To szkoda że to cooler made in Mint :( bo wyglądał jak CoolMAster (mówię o tych nowych AMD w 0,13) bo te stare Boxy minta znam ;)

Ja nie zrezygnowałem z podkręcania :)

Miałem dziś wypozyczoną pamieć markową PC400 i ustawiłem mojego AMD jako XP 2100+ przy FSB333 , tyle że tym razem na max. agresywne ustawienia. Róznica pomiędzy AMD XP1600+ pracujacym na max.agresywnych ustawinaich pamieci PC266 a AMD XP 1600+ o/c 2100+ ale na magistrali 333Mhz i na pamieciach ustawionych tez na max. agresywne ustawienia.

Najwięcej fpsków przybyło w DroneZ benchmark , ale już w UT2003 lub SS2 różnice były wręcz kosmetyczne.

Dlatego postanowiłem że jak będzie do czegoś potrzebna dodatkowa moc procesora to wtedy ustawię procka jako XP 2100+.

Teraz mam ustawionego AMD XP1600+ jako XP1600+ tyle że zasilam go napięciem 1.6V i dzięki temu obniżyłem wentyloar na procku do 2000obr i ciesze się spooooooooro cichszą pracą ...

Raczej na AMD w 0,13 nie przejde bo niestety nie widzę potrzeby :)

Zbyt duża dopłata a zysk zaden :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaszpir włanie w czoraj byłem u kumpla w sklepie i widziałem pare boxów i w jednym był cooler coolmastera ale i athlon był palomino a nie 0,13 ale pewnie sa 2 wersje boxów jedne z coolerami minta a 2 z coolmasterem 

pozdro spider

Ok.

To ja widziłem chyba z Coolmasterem. Bo nie przypominał wyglądem tego coolera - Titan 5TB a bardziej CoolMastera.

Pytałem kumpla i mówi że ten CoolMaster ma ponad 4800obr ...

Trochę sporo , wiec napewno głosny , zapewne głośniejszy od głosnego już Titana 5TB :(

Powoli zastanawiam sie nad WC z CPC ze względu na ciszę ale nie wiem czy zestaw by ten pociagnał AMD XP2100+ przy 1.85V ...

Choć po tych negatywnych opiniach na temat tego chłodzenia za 109zł zaczynam sie zastanawiac czy ma to wogóle sens. Bo wyrzucenie 109zł w błoto nie ma sensu tm bardzij że nie mam zamairu modyfikowac tego chłodzenia wodnego ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaszpir powiem ci szczerze ze mam ten zesaw z pcp 12db i zmodowałem go przez dodanie chłodnicy(bez wiatraków) zwiększyłem srednice węzy do 10mm to samo z wlotami na bloku i na axp 1800+ w idle po całej nocy było 38 stopni ale jusz pozbywam sie tego chłamu (słaba pompka ledwo ta woda się sączy, kiepski blokpusty w srodku) i mam zamiar kupic tymczasowo voolcano7+ i puscic na low a jak bede 2 raz zakładał wc to tylko pożądne mam jusz dosc takich wynalazków typu pcp jak jusz to albo blok od Mata albo z DanegDena

pozdro spider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaszpir powiem ci szczerze ze mam ten zesaw z pcp 12db i zmodowałem go przez dodanie chłodnicy(bez wiatraków) zwiększyłem srednice węzy do 10mm to samo z wlotami na bloku i na axp 1800+ w idle po całej nocy było 38 stopni ale jusz pozbywam sie tego chłamu (słaba pompka ledwo ta woda się sączy, kiepski blokpusty w srodku) i mam zamiar kupic tymczasowo voolcano7+ i puscic na low a jak bede 2 raz zakładał wc to tylko pożądne mam jusz dosc takich wynalazków typu pcp jak jusz to albo blok od Mata albo z DanegDena

pozdro spider

A przez zmodowaniem była aż tak źle ???

Bo mi nie zalezy aby temp była jak najniższa :)

Może być i na WC max 56stopni ale nie więcej (i mówię tu o lecie)

Kurczę widze że albo cicho - AMD XP 1600+ przy 1.5V (lub 1.6V) i wiatraczek puszczony na 2000obr (lub niżej)

lub najwydajniej - wiatrak na 3100obr ale za to głooośno :(

Wc byłby lekarstwe :)

Cicho i wydajnie ;)

Ale niestety nie mam zbytnio czasu ani ochoty na jakieś przeróbki i td ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli chcesz miec temp do 56 stopni to na ym zestawie z pcp na axp 1800+ to bedzie max temp ok 56 stopni więcej nie miałem jednak dla mnie to stanowczo za duzo moze na tym antku 0,13 była by nizsza bo teraz na zwykłem shitowym coolerku mam w idle 36 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej moze mi ktos powiedziec czy ten nowe procki (konkretnie 1700+) bedza pracowac z kt133a ??? mnoznik mam do 15x

Widocznie nikt nie wie, skoro nie mówi :) Ale najlepiej zajrzeć i zobaczyć co mówi sam producent. Ale sam moglbys zajrzec na strone MSI.

Dane techniczne płyty K7T Turbo Limited Edition MS-6330 Ver3.0

obsługiwane procesory

No i według tego obsługuje ona Antki do 1800+ i nic więcej. Tak samo Duron'a 1.3 nie może obsłużyć (choć nie wiem dlaczego).

Z drugiej jednak strony zerknij na sekcje Support BIOS. Tam dodawana jest obsługa nowych CPU (wszystkie T-Bred'y na FSB 266, bo 333 nie pójdzie z oczywistych względów) ale tylko do moedlu K7T Turbo2. Widze jeszcze dopisek "Only K7T Turbo2 can support Athlon XP 1800+ CPU & above" - tak więc nici z T-Bred'a na Twoim mobo (przynajmniej według producenta, ale osobiście też wątpie żeby poszedł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej moze mi ktos powiedziec czy ten nowe procki (konkretnie 1700+) bedza pracowac z kt133a ??? mnoznik mam do 15x

Widocznie nikt nie wie, skoro nie mówi :) Ale najlepiej zajrzeć i zobaczyć co mówi sam producent. Ale sam moglbys zajrzec na strone MSI.

Dane techniczne płyty K7T Turbo Limited Edition MS-6330 Ver3.0

obsługiwane procesory

No i według tego obsługuje ona Antki do 1800+ i nic więcej. Tak samo Duron'a 1.3 nie może obsłużyć (choć nie wiem dlaczego).

Z drugiej jednak strony zerknij na sekcje Support BIOS. Tam dodawana jest obsługa nowych CPU (wszystkie T-Bred'y na FSB 266, bo 333 nie pójdzie z oczywistych względów) ale tylko do moedlu K7T Turbo2. Widze jeszcze dopisek "Only K7T Turbo2 can support Athlon XP 1800+ CPU & above" - tak więc nici z T-Bred'a na Twoim mobo (przynajmniej według producenta, ale osobiście też wątpie żeby poszedł).

Jak nie wiesz Co do D1300 to imo obsłuży po przecięciu mostka L10 opis masz na www.exoc.glt.pl nie jestem pewien ale chyba jedynie w taki sposób może obsłużyć jak nie obsłuży "normalnego". A Chodzi ci en antek 13x100??? albo wyzszy jeszcze mnożnik??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dostalem w koncu dzisiaj xp1700 at last!!!!!!! po pierwszysch godzinach udalo mi sie uzystkac na moim mobo 10,5x166 pamiec @2,80v za pomoca zworka plus overvolt na CPU @1,80v rowniez zworka mysle ze niezly szkoda ze mam tylko pc2700 kingston wymuszony recznie bo przy auto sie komp zwiesza tryb @CL2

szkoda ze nie mam pc3200 moze bym poszedl wyzej

pozdro dla posiada czy q0,13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...