Skocz do zawartości
szef182

Wyjscie Audio Na Front Panelu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chce zrobic sobie wyjscie na sluchawki na froncie budy. Teoretycznie wszystko obcykane (gniazdo mini-jack stereo, lewy-ziemia-prawy). Chce wykorzystac fpio na mobo i tu konsternacja. Speaker out right, speaker out left i wlasnie zagadkowe dla mnie Speaker out right return oraz speaker out left return. I druga rzecz, gdzie na tym fpio jest to wlasciwe gnd? Mobo to nf7-s.

Link do schematu fpio:

http://img500.imageshack.us/my.php?image=fpio0wa.jpg

I jeszcze jedno pytanie nie zwiazane z tematem: gdzie moge dostac takie owijki na kable hmm jakby to nazwac takie nylonowe (czarne, czesto sa na kablach ata). Z gory dzieki za pomoc i za wszelkie odpowiedzi.

Aha jeszcze jedno czy jak audio na froncie bedzie wpiete to czy zabierze mi dzwiek na glosnikach bo cos takiego chyba wyczytalem ale nie jestem pewien. Z gory dziekie za wszelka pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biega o to, że normalnie masz tam założone zworki (IN połączony z OUT). Jak zdejmiesz te zworki i się podłączysz pod out, to jednocześnie odłączysz sobie wyjścia audio na tylnym panelu. Jak się nie chce tego, to trzeba mieć takie podłączenie, które jednocześnie łączy te piny, tak aby mieć dźwięk i z tyłu i z przodu. Mam nadzieję że mnie zrozumiesz. Jak kiedyś kupiłem sobie taki panel 5,25 z gniazdami audio i USB, to się bardzo dziwiłem że kabelki do podłączenia dźwięku są na końcu rozdzielone na dwie końcówki. Dopiero jak się przyjżałem podłączeniu na płycie, to zakapowałem o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...czy jak audio na froncie bedzie wpiete to czy zabierze mi dzwiek na glosnikach...

no i wlasnie dlatego sa te piny "speaker right return" i "speaker left return".

musisz do wtyczki ktora podlaczasz do speaker left out i right miec wlutowany krotki kabelek z wtyczka ktora podlaczasz do speaker right/left return (zaraz ci rysunek zrobie zeby bylo jasne).

Natomiast gnd jest obok mic in z tego co pamietam (jest to ogolny gnd dla audio w zlaczu na front).

http://img399.imageshack.us/my.php?image=fpio0wa5ok.jpg

mam nadzieje ze wszystko jasne :)

Edytowane przez [TiLt]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne sie pod temat, bo dotyczy niemal tego samego co mnie trapi... Mam fornt panel w budzie i mam tak opisane kabelki:

Mic In

Mic Power

R Out

R Ret

L Out

L Ret

Ground

Czy jest ktos w stanie odpowiedziec na pytanie jak podlaczyc L Ret i R Ret i do ktorych pinow na karcie Audigy2 ZS :?:

Znalazlem ten temat ale tu nie kwapia sie z odpowiedzia :-|

Chcialbym miec glos w glosnikach (podlaczanych do karty z tylu budy) a w sluchawkach wtedy, gdy wlacze je do gniazda jack we front panelu (wtedy ma znikac glos w glosnikach)...

BARDZO bylbym wdzieczny za lopatologiczne wyjasnienie, za co z gory dziekuje :)

EDYTKA:

Piny na karcie do podlaczenia kabelkow opisane sa w ten sposob:

Rozkład pinów na karcie:

1 - Analog Ground

2 - Analog Headphone Out Left

3 - Audio Backpanel Mute -- short to ground to mute the backpanel (when headphones are plugged in)

4 - Analog Headphone Out Right

5 - same as #3

6 - Mic input from front panel

7 - key pin (shouldn't be there)

8 - VREF out -- voltage reference for Mic

9 - MIC IN MUTE -- ground when mic isn't plugged in, +12VDC when mic is plugged in

10 - Audio cable detect -- will be ground when headphones are plugged in (not normally used)

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok juz wszystko jasne. Wlasnie nie wiedzialem o co chodzi z tymi pinami return ale juz czaje. A co do masy to wiem ze jest na pinach 2 i 11 ale wolalem sie upewnic bo upalic cos to nie sztuka a zapytac nie zaszkodzi ;) Wielkie dzieki za pomoc :) A jesli chodzi o to Audigy to chcialbym cos podpowiedziec ale generalnie w tematach audio jestem laikiem, zycze powodzenia. Jeszcze raz wielkie dzieki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi