Skocz do zawartości
Maciek684

Problem Z Ht W Intel Pentium 4 Prescott 478

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój problem polega na zawieszaniu sie komputera na 20-30 sekund a czasami i dluzej gdy próbujewejść domójkomputer lub kożystam z przegladarki internet explorer. Po wyłaczeniu HT w biosie problem znikł i nic sie nie zawiesza. Moze to jest wina sprzetu bądz oprogramowania. Uzywam windows xp professional sp2 i standardowych sterowników dołaczonych do płyty głównej.

Dane mojego sprzetu

Procesor: Intel Pentium 4 3,0 Ghz Prescott 478

Płyta Główna: Intel D865 PERL

Pamięć Ram: Kingston 512 MB DDR Pc 400

Zasilacz: 4LIFE - 400W

Dysk HDD: WD SATA 150 80GB, Seagate Barracuda 7 ATA 100 80GB

Karta Graficzna: Gainward Ultra/1760 GeForce 6600 128 Bit 128 MB

Proszę o pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalącz Menadżer Urządzeń - tak abyś widział okno aplikacje.Załącz program który powoduje zawieszanie i sprawdź w oknie menadżera czy nie widać tam podwójnego procesu tej aplikacji.

Piszę o tym bo mam do tej pory na sprzęcie kolegi podobne doświadczenia - podczas owego zawieszania widać dwa procesy jednego programu (podejrzewam ze chodzi o HT) i oba nie odpowiadają.Gdy w menadżerze ustawię dla tego programu koligację tak aby pracował jeden procesor logiczny - kłopot nie występuje.Mam juz na to połowiczną radę - jak będzie zainteresowanie oczywiście podam.

Edytowane przez flash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przyznam nie doszedłem dlaczego tak się dzieje - wcześniej uzywałem SP1 i nie zaważyłem takiej przypadłości ale teraz i w SP1 na kilku programach mam zamrażanie przez własnie dwa procesy.Dzieje się tak na Firefoxie - where is it i dosłownie jeszcze dwóch innych.

Rada z jakiej skorzystałem do własnie program który ustala koligację procesów (przypisanie) do konretnych programów - czyli inaczej mówiac dla Firefox'a np ustawiłem aby zawsze go obsługiwał procesor nr 1 - dla kolejnych programów to samo i teraz nie ma kłopotu.

Program do przypisywania koligacji procesów (affinity) pochodzi z Toms Hardware i nazywa się THG - Task Assigment Manager dodac do autostartu - ustawić koligacje dla programów powodujących ten bład i po kłopocie.

Do tej pory myśle co jest powodem takiego stanu rzeczy - kolega co prawda wymieniał w komputerze grafike - w miedzyczasie zmieniany był bios płyty - ale raczej nic wiecej wiec nie wiem czy to kłopot sprzętowy.Mozna by było wrócic do starego biosu i sprawdzać bo wcześniej na tym sprzęcie to nie występowało - ale jakoś nie mam ku temu weny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja myśle ze to jest wina windowsu XP professional sp2 badz wina nie aktualizowanego biosu [ moja wersja aktualna jest z 2004 a na stronie intela jest do sciagniecia 2005] i wlasnie tam cos pisze ze w tej nowej aktualizacji jest jakis patch do procesora ale dokladnie nie jest opisane działanie tego patchu. I niewiem czy sie opłaca aktualizować bios ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi