Skocz do zawartości
Koen

Moje Chw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wreszcie udało mi się złożyć nowe wc (poprzednie chodziło rok, potem wrzuce fotki), zbierałem się z tym od września, głównie z powodu braku chłodnicy - najpierw zamówiłem od jednego z forumowiczów ale po miesiącu oczekiwania zrezygnowałem, zamówiłem u Sama black watera ale, jak na złość, paczka priorytetowa szła 3 tygodnie i nie doszła... w końcu trafiłem na bix2 na allegro więc kupiłem po w dość okazyjnej cenie (180zł) no i tak zleciało do listopada, do tego studia więc nie było czasu nic robić, teraz miałem akurat tydzień wolnego więc postanowiłem wszystko złożyć do kupy :).

Kilka fotek:

Całość:

Dołączona grafika

Crystal C3 (ostał się po poprzednim wc, dorobiłem tylko przejściówke na a64 z miedzi 3mm), Abadon gpu pro od Binka i blok na dfi NB Pro od Misia15go

Dołączona grafika

Taki systemik do opróżniania układu, płyn to demineralka + borygo eko + uv dye z MCS

Dołączona grafika

bix2 + 2xFander120, niestety nie mam dostępu do wiertarki i podstawke będę mógł dokończyć dopiero za 2 tygodnie jak pojade do domu... A może któryś z forumowiczów mieszkających w Lublinie pomoże? :) Potrzebuję wywiercić po 2 otwory 5mm w obu aluminiowych profilach które widać tam w miejscu zasilacza.

Dołączona grafika

Moja wersja airtrapa :)

Dołączona grafika

Wczoraj miałem wyciek przy gwincie trójnika na dole.. dzisiaj skręciłem na silikon i póki co nic nie cieknie...

Jeszcze link do tematu w którym pytalem o ułożenie elementów, może komuś się przyda: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=151806&hl=

Acha, pompka to Laing, węże Cell-fast "do ogólnego stosowania" 10/13, ciężko się z nimi skręcało szybkozłaczki ale udało się i przynajmniej będzie szczelnie :).

Edytowane przez bart3d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko pieknie łądnie ale czy po pewnym czasie weze nie beda Ci se wyginały bo nie masz za wiele kolanek??

Takie moje małe pytanko :)

1735222[/snapback]

Nie wiem, starałem się tak połączyć gpu cpu i nb żeby promienie zgięcia były jak największe, mam nadzieje że nic nie będzie się załamywać... póki co jest dobrze, na dniach pewnie wpakuje sprzęt to już nie będzie pusto :) tylko musze jakoś wywiercić te otwory na śruby podtrzymujące chłodnice :/ a nożem tego nie wyskrobie, chyba że podejde do jakiegoś warsztatu ale w Lublinie jeszcze nie wiem za bardzo gdzie czegoś takiego szukać.

BTW ciecz w rzeczywistości nie jest aż tak zielona, na zdjęciach wyszło to tak jakby lampa błyskowa śweciła światłem UV :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieciekawie :(

Nie udało mi się założyć bloku na radeona - węże są zbyt krótkie... na dodatek nigdzie w Lublinie nie moge dostać cell-fastów (m.in. w dwóch OBI i kilku dużych sklepach z mat. budowlanymi), ale wc już uruchomiłem bo nie chciało mi się spowrotem zakładać boxowych coolerów.. (oprócz tego na radku). Temperatury dośc pozytywne - na procu spadek z z 35 na 26 przy fanderach na minimum (ale pewnie troche się podniesie bo dopiero włączyłem komputer), na mostku spadek z 48 na 34 ^^. Nie daje fotek, wszystko złożyłem bardzo prowizorycznie bo w następny weekend znowu rozbieram na części pierwsze i wszystko już będzie zrobione elegancko.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczęście w moim rodzinnym mieście czyli Stalowej Woli produkują cell-fasty więc moge tam kupić dowolny rozmiar :) I tak na tygodniu już z komputerem nie będę się rozkładał bo czeka mnie pierwsze kolokwium (z matmy) :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooo widze ze bloczek na GPU sie nie marnuje :-)

Czekam na ostateczne fotki z ukladem na sprzecie.

Mam jeszcze pytania...

Czy pompka musi byc w takim ulozeniu jak na zdjeciach czy moze byc inaczej? Pompki Laing'a mozna coraz czesciej znalezc w chlodzonkach wodnych, wiec moze by znalazla sie i u mnie, bo Eheim za duze drgania przenosi :-\

Po co ten kranik na dole? Bedziesz pedzil bimber czy cos? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam oprocz butelki z dobrego piwa nie widze nic dobrego bedzie sie strasznie ciulato odpowietrzac ;] ja bym obrocil pompe pozbyl sie tego zaworka z dolu oraz zmienil troche obieg ale to Twoje wc i Ty w nim rzadzisz :)

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaworek na dole jest po to żeby wylać ciecz w razie czego i już się przekonałem że jest to dość pomocne (zwłaszcza na początku jak po zalaniu układu chce się coś jeszcze zmienić), odpowietrzacz na górze działa tak średnio, tzn dobrze wyłapuje duże bąble powietrza ale słabo te malutkie których jest pełno w chłodnicy i są wypierane do góry za słabo żeby pompka ich ciągle nie zasysała :( Najlepiej by było mieć korek w chłodnicy ale dziurawić bixa :rolleyes:

Btw dałem plame, to nie laing tylko grundfos :oops: :oops: :oops: Tyle się wahałem przy wyborze że teraz zapomniałem jaką mam :)

Co do ustawienia to nie wiem jak laing (pewnie tak samo), ale grundfos nie może pracować w pozycji pionowej z wlotem i wylotem na dole, pozostałe są dopuszczalne.

pozdr.

Edytowane przez bart3d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie się z tym uporałem, zostało jeszcze zrobienie >jakiejś< góry obudowy - a tu jest mały problem bo w oryginalej jest wycięty otwór pod kadeta ^^" a on ma troche inne wymiary niż bix2...

Całość

Dołączona grafika

Zupa rocznik '86

Dołączona grafika

Całość w uv

Dołączona grafika

Mocowanie grundfosa zrobione z boku starej obudowy

Dołączona grafika

Crystal

Dołączona grafika

Abadon

Dołączona grafika

Blok na dfi

Dołączona grafika

"Airtrap" raz jeszcze

Dołączona grafika

Obeszło się bez kolanek...

Dołączona grafika

Fandery

Dołączona grafika

Crystal raz jeszcze

Dołączona grafika

Całość zamknięta

Dołączona grafika

Od dołu...

Dołączona grafika

Mój kącik... Już wiecie czemu chce mieć cichego kompa? :P

Dołączona grafika

Edytowane przez bart3d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie wszystko ... zwłaszcza po ciemku w UV to wygląda ... le to co zrobiłes z tym zasilaczem z tyłu to przechodzi wszelkie granice .... ja bym czegoś takiego nie mógł u mnie w kompie zaakceptować.

A poza tym ... dlaczego zdemontowałes to rusztowanie na twarde dyski? .. wiem że inaczej bys tego grundfosa nie wpakował tak ładnie, ale teraz dyski masz na nepedach cd przez co nie ma tam miejsca na górze żeby przesunąć nagrzewke do przodu razem z zaslaczem.

Dziwne jakies kombinacje tam masz w tej obudowie!

Czy nie wie ktoś, czy można kupić samą góre (sufit) do obudowy takiej jak w temacie (i w moim podpisie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie wszystko ... zwłaszcza po ciemku w UV to wygląda ... le to co zrobiłes z tym zasilaczem z tyłu to przechodzi wszelkie granice .... ja bym czegoś takiego nie mógł u mnie w kompie zaakceptować.

No lol... jak czytałem ostatnio jakiś topik o wc i nie podobało Ci się że ktoś ma nagrzewnicę na zewnątrz (tak jak u mnie niebieski wiatrak) to byłem pewien że się mnie czepisz xD Nie wiem, takie są gusta... Wg mnie efektowność musi wynikać z efektywności, myślałem nad tym i nie wyobrażam sobie lepszego miejsca dla zasilacza, zwłaszcza że teraz nie grzeje powietrza w środku obudowy. Zresztą jaki by był sens wstawiania chłodnicy w miejsce cd-romów... oprócz tego że bym stracił 2 z 4 miejsc 5,25" a i tak by był słaby przepływ. Niestety nie kupiłem big-towera więc teraz za to płacę :( (choć imho w pewnym sensie kupno big towera to pójście na łatwiznę bo tam wszystko się zmieści, nie trzeba się za bardzo trudzić żeby wykorzystać każdą wolną przestrzeń).

A poza tym ... dlaczego zdemontowałes to rusztowanie na twarde dyski? .. wiem że inaczej bys tego grundfosa nie wpakował tak ładnie, ale teraz dyski masz na nepedach cd przez co nie ma tam miejsca na górze żeby przesunąć nagrzewke do przodu razem z zaslaczem.

Wywaliłem rusztowanie bo mnie denerwowało ;) Nie potrzebuje półek na 6 dysków, zwłaszcza że gdybym wyciszył jakoś ten który mam to i tak by się w te półki nie zmieścił. Teraz dysk mam tam gdzie mam, tylko ze względu bezpieczeństwa, gdyby zaczęło gdzieś kapać to niech przynajmniej dane ocaleją... poprzednio był zamontowany w ten sposób:

1755373[/snapback]

Czy nie wie ktoś, czy można kupić samą góre (sufit) do obudowy takiej jak w temacie (i w moim podpisie)?

W polsce od dystrybutora nie ma szans dostać samej blachy... może najwyżej jak ktoś będzie miał do sprzedania chiefa po nieudanym modzie, z nienaruszoną górą :). A co Ci się stało że chcesz szukasz nowej? Ja tak myślałem żeby przymocować od spodu blachy jakąś płytę i zaszpachlować otwór, tyle że trzeba będzie potem malować obudowę bo raczej nie znajde dokładnie takiego koloru żeby przemalować samą górną blachę... Taki otwór został mi po kadecie:

Dołączona grafika

Dzięki za komentarz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W polsce od dystrybutora nie ma szans dostać samej blachy... może najwyżej jak ktoś będzie miał do sprzedania chiefa po nieudanym modzie, z nienaruszoną górą :). A co Ci się stało że chcesz szukasz nowej? Ja tak myślałem żeby przymocować od spodu blachy jakąś płytę i zaszpachlować otwór, tyle że trzeba będzie potem malować obudowę bo raczej nie znajde dokładnie takiego koloru żeby przemalować samą górną blachę... Taki otwór został mi po kadecie:

Dzięki za komentarz :)

Stać mi sie nic nie stało, tak na przyszłość zapytałem, gdybym miał kupować nową chłodnice, bo otwór robiłem w suficie i jest on troche nie równy (przykryty taką atrapą na wywietrzniki), wiec nie widać.

Z pomalowanie samego sufitu nie widze problemu, ja pomalowałem samą góre na czasno i nie powiem zeby to źle wyglądało.

Jeszcze musze przyszpachlować kanty teja trapy nad nagrzwką i bedzie git

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety nie reagują ani troche (pisałem już o tym w wątku o fanderach), przy świetle uv mają taki sam odcień jak np. blacha obudowy. Płyn uv to ten koncentrat z mcs (kilka kropli) + zielone borygo eko ("troche") + demineralka (tak pi*oko z 80% objętości).

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi